Cemaatler okulda ders verebilecek

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.297
42.836
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmeliğinde 1 yıl sonra önemli değişikliklere gidildi. Yeni düzenlemeye göre tüm ortaöğretim okullarına ibadethane zorunluluğu getirildi, teneffüsler 10 dakikaya çıktı
Sitene Ekle

Ayşegül Kahvecioğlu

Milli eğitim Bakanlığı (MEB), geçen yıl baştan aşağı değiştirdiği ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde tam 1 yıl sonra çarpıcı değişikliklere gitti. Buna göre, bundan böyle Anadolu imam hatip liselerinde eğitim ve öğretim yılı süresince imamlık, hatiplik, vaizlik, müezzinlik, Kur’an kursu öğreticiliği ve benzeri mesleki uygulamalara yönelik eğitimlerle ilgili çeşitli kurumlardan destek alınabilecek.
Bu kapsamda MEB’e bağlı devlet okullarında Ensar Vakfı, Furkan Vakfı, Hizmet Vakfı, Hayrat Vakfı, Önder, TÜRGEV gibi kurumlar ders bile verebilecek. Yönetmelikle, tüm ortaöğretim okullarına ibadethane zorunluluğu da getirildi. Daha önce okul binalarında ‘ibadethane’ açılması, talep olması şartına bağlanmıştı. Yeni yönetmelikte, “Okulda ibadethane ihtiyacı için doğal aydınlatmalı mekan ayrılır” ifadesi kullanıldı.
Yönetmelikte yer alan çarpıcı düzenlemeler özetle şöyle:

‘Uygulamalı’ şartı kalktı
l Okullarda performans çalışmaları yazılı ya da sözlü olarak yine yapılacak ancak öğrencinin ‘uygulamalı’ çalışma yapması istenmeyecek. Hazırlık sınıflarında ise Türkçe ve yabancı dil yeterliliklerinin belirlenmesinde yazılı sınavın yanında uygulamalı sınav da gerçekleştirilecek.
l Dersler arasındaki teneffüsler en az 10 dakika olacak. Daha önce 5 dakika olarak belirlenmişti.

Ders kitabı dağıtabilecekler
l İmam hatip liselerinde eğitim ve öğretim yılı süresince imamlık, hatiplik, vaizlik, müezzinlik, Kuran kursu öğreticiliği ve benzeri mesleki uygulamaya yönelik eğitimler ilgili kurumlarla işbirliği içinde yürütülecek. Bu kapsamda, MEB’e bağlı devlet okullarında Ensar Vakfı, Furkan Vakfı, Hizmet Vakfı, Hayrat Vakfı, TÜRGEV gibi kurumlar derse girebilecek. Yardımcı ders kitabı dağıtabilecekler.

İbadethane zorunlu olacak
l Yönetmelikle, tüm ortaöğretim okullarına ibadethane zorunluluğu getirildi. Daha önce okullarda ‘ibadethane’ açılması, talep olması şartına bağlanmıştı.
Yeni yönetmelikte, “Okulda ibadethane ihtiyacı için doğal aydınlatmalı mekan ayrılır” ifadesi kullanıldı.

‘Özel eğitim’e yetenek şartı
l Seçmeli dersler artık en az 10 öğrencinin talebi doğrultusunda açılacak. Bu rakam daha önce 12 olarak belirlenmişti.
l Artık mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına kayıt sırasında programın özelliğine göre sağlık raporu sunulması zorunlu olacak.
l Özel eğitim veya kaynaştırma eğitimi alacak öğrenciler bundan böyle yetenekleri, sağlık durumları ve ikamet adresleri dikkate alınarak her şubede 2 öğrenciyi geçmeyecek şekilde okullara yerleştirilecek.
l Önceki yıllarda 8. sınıfı bitiren, ancak liseye kaydı bulunmayan öğrenciler ikâmet adreslerine göre uygun liselere yerleştirilecek.

1 kereye mahsus nakil fırsatı
l Anne veya babası ölen, hakkında koruma kararı bulunan, koruyucu aile yanına yerleştirilen, evlat edinme öncesi 1 yıllık geçici bakım sürecinde olan, hakkında eğitim veya bakım tedbiri kararı olan, ‘kadına şiddet’ kanunu kapsamında ikameti geçici olarak değiştirilen çocukların nakil ve geçiş işlmeleri, bu hallerin ortaya çıkmasından itibaren 3 ay içinde yapılması gerekecek. Bu çocuklar, kontenjan şartı aranmaksızın, 1 defaya mahsus olmak üzere aynı türden okula geçiş yapabilecek. Şehit ve gazi çocukları ise zamana bağlı olmadan bu okullara yerleştirilebilecek.

‘Sektörün ihtiyacı’ kriteri
l Yönetmelikle meslek liselerini iyileştirmeye ve bu liselere olan talebi artırmaya yönelik adımlar da atıldı. Teknik liselere geçiş için ortaöğretim kurumlarının 9. sınıfını doğrudan geçen ve yılsonu başarı puanı en az 55 olan öğrenciler başvurabilecek. Bu puan daha önce 60’tı.
l Mesleki ve teknik liselerde alan seçimi bundan sonra 9. sınıfta, dal seçimi ise 10. sınıfta yapılacak. Alana yerleştirme puanının belirlenmesinde, öğrencinin ortaokul sınıfları yıl sonu başarı puanı ile 9. sınıf yıl sonu başarı puanı etkili olacak. Dala yerleştirmede ise öğrencinin alan ortak eğitimindeki yetenek ve başarıları, sektörün ihtiyacı dikkate alınacak.
l Anne ve babasına ait çalışır durumda bir işyeri bulunan öğrenciler, istemeleri halinde bu meslekle ilgili alana doğrudan kaydedilecek.

60 gün devamsızlık hakkı
l Özürsüz olarak peş peşe 2 gün ve daha fazla devamsızlık yapan veya okula geldiği halde derse girmeyen öğrenciler hakkında artık disiplin işlemi yapılmayacak.
l Yeni yönetmelikle üniversite ya da eğitim araştırma hastanelerinde kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlara 60 gün devamsızlık hakkı getirildi.

Her dersten en az 2 sınav
l Yönetmelikle yazılı sınavlar da düzenlendi. Bundan böyle haftalık ders saatine bakılmaksızın her dersten en az 2 yazılı sınav yapılacak.
l Sınavlarda başarısız dersi bulunan öğrenciler için her bir dersten dönem sonunda ayrıca ortak bir sınav daha yapılacak.

Servis şoförüne ‘tesbih’ yasağı

Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması nedeniyle İçişleri Bakanlığı, valiliklere özel bir genelge gönderdi. Genelgeyle birlikte okul servislerinin sürücülerinin görevleri sırasında tespih kullanmaları, sigara içmeleri ve argo konuşmaları yasaklandı.
Genelgede özetle şu talimatlar verildi:
l Trafik polisleri, öğrencilerin giriş çıkış saatinde okul önlerinde ve kavşaklarda önlem alacak.
l Araçlarda taşıma sınırının üzerinde öğrenci bulunmayacak.
l Okul öncesi ve ilköğretim öğrencilerini taşıyan araçlarda rehber personel bulundurulacak.
l Servis araçlarının, Okul Servis Aracı Özel İzin Belgesi ve Okul Servis Araçları Bakım ve Onarım Takip Formu denetlenecek.
l Okul servis araçlarında, ‘Okul taşıtı’ yazısı ve ‘Dur’ kırmızı ışık veren lambanın araç üzerinde ve çalışır olması sağlanacak.

Kıyafetler ütülü olacak
l Araç camlarında renkli cam ve camların üzerinde renkli film tabakası bulunmayacak.
l Her koltukta emniyet kemeri yer alacak.
l Sürücüler, görev süresi boyunca firmanın belirlediği kıyafeti giyecek, giysiler ütülü olacak.
l Sürücü, her gün traş olacak Görev süresi içinde araçta ya da dışarıda görev alanlarında sigara içmeyecek, tesbih, zincir gibi takılar kullanmayacak.
l Sürücü nazik olacak.

Olumsuz söz yok
l Şoför, öğrencilerin; kendisi, ailesi, arkadaşları, inançları ve tuttuğu takım gibi değerleriyle ilgili olumsuz sözler söylemeyecek.
l Araçta görüntüyü bozacak ve tehlike yaratacak gereksiz aksesuar ve süsleme kullanılmayacak.
l Servis araçlarının bakımı 6 ayda bir yapılacak, araçtaki görüntü ve müzik sistemleri taşıma hizmeti sırasında kullanılamayacak.
l Şoförler, son 5 yılda bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazasına karışmamış olacak, alkollü araç kullanma ve hız kurallarını ihlal nedeniyle sürücü belgesi birden fazla geri alınmış olmayacak.
l Öğrenci, eve bırakıldığında aileden birine teslim edilecek.


‘Yönetmelikle ilgili dava açacağız’

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaöğretim kurumları yönetmeliğindeki, “İmam hatip liselerinde eğitim ve öğretim yılı süresince imamlık, hatiplik, vaizlik, müezzinlik, Kur’an kursu öğreticiliği ve benzeri mesleki uygulamaya yönelik eğitimler ilgili kurumlarla işbirliği içinde yürütülecek” maddesi tartışma yarattı. Eğitim sendikaları, yönetmeliğe eklenen maddeye tepki göstererek, şunları kaydetti:
Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca: “Bu mesleki uygulamalara yönelik eğitimlere destek verecek ‘ilgili kurumlar’ kimlerdir? Bu tanım bize cemaatleri, tarikatları, bazı vakıfları tarif ediyor. Ucu açık, sınırlaması olmayan bir tanım. Liselerde mescit zorunlu hale getirilmiş. Bundan sonraki yönetmelikte okul bahçesine minare dikilmesi, okulun tabelalarının da ‘lise’ yerine ‘dergâh’ ya da ‘tekke’ olarak değiştirilmesi gündemimize gelebilir.”
Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir: “Buradaki ‘ilgili kurum’ ifadesinin açıkça ne olduğunun belirtilmesi gerekir. Bu bir cemaat, tarikat vakfı olabilir. Sınır koymazsanız, bu herkesle işbirliği yapılabilir anlamına gelir. Türkiye’de açık şeriat propagandası yapan kurumlarla işbirliği yapılmasına müsaade etmeyiz. Bu yönetmelikle ilgili dava açacağız.”
milliyet
 
bu vakıflar nasıl vakıflarki hiç bilmiyorum, ders verecek ve yardımcı kitap dağıtabilecek olmaları hoş gelmedi bana
servis konusuyla ilgili düzenlemeler güzelmiş, uyulursa tabii
 
Bu vakıfların okullara girebilcek olması pek hoşuma gitmedi...
Meb yetemiyo mu?
Her işin altından birşey çıkıyor bu ülkede...
Bu uygulamanında kokusu yakında çıkar elbet
 
Eğitim sistemi zaten berbattı iyice beter hale getirmiş olurlar vakıflarla birlikte.
 
bu vakıflar nasıl vakıflarki hiç bilmiyorum, ders verecek ve yardımcı kitap dağıtabilecek olmaları hoş gelmedi bana
servis konusuyla ilgili düzenlemeler güzelmiş, uyulursa tabii

Bu vakıflar dindar dinsiz her kesim kadina öğrenciye kapisini acan vakiflardir. Cok buyuklerdir. Fakir ogrencilere burs verirler. Hele Ensar Vakfı. Bütün Istanbul Universitesi bayan öğrencileri her öğlen gelip burda anne yemeklerini bedava yemislerdir. Bedava cayindan kahvesinden icmislerdir. Mescidinde uyumuslardir. Eğitime çok destek veren ve cok iyi hocalari olan vakiflardir. Keske BISAV vakfina da bu firsati verselerdi...
Ben sevindim. Ibadethane olmasina da sevindim. Isteyen ibadetini rahatca yapabilecek. Bu cok guzel bir uygulama bence..
 
Bu vakıflar dindar dinsiz her kesim kadina öğrenciye kapisini acan vakiflardir. Cok buyuklerdir. Fakir ogrencilere burs verirler. Hele Ensar Vakfı. Bütün Istanbul Universitesi bayan öğrencileri her öğlen gelip burda anne yemeklerini bedava yemislerdir. Bedava cayindan kahvesinden icmislerdir. Mescidinde uyumuslardir. Eğitime çok destek veren ve cok iyi hocalari olan vakiflardir. Keske BISAV vakfina da bu firsati verselerdi...
Ben sevindim. Ibadethane olmasina da sevindim. Isteyen ibadetini rahatca yapabilecek. Bu cok guzel bir uygulama bence..
işte dediğim gibi tanımıyorum, ders verip kitap dağıtabilecek olmaları hoş değil, onca öğretmen atama beklerken, meb in bile kitaplarında bazen saçmalıklar olurken, açıkcası düzgün denetleneceğine pek inancım yok
 
işte dediğim gibi tanımıyorum, ders verip kitap dağıtabilecek olmaları hoş değil, onca öğretmen atama beklerken, meb in bile kitaplarında bazen saçmalıklar olurken, açıkcası düzgün denetleneceğine pek inancım yok

Aslinda orda ogretmenler ders veriyor. Yani hepsi öğretmen. Benim öğretmenlerim de oralarda ders veriyorlar. Hayirlisi tabi. Bakalim ne olacak..
 
Bu vakıflar dindar dinsiz her kesim kadina öğrenciye kapisini acan vakiflardir. Cok buyuklerdir. Fakir ogrencilere burs verirler. Hele Ensar Vakfı. Bütün Istanbul Universitesi bayan öğrencileri her öğlen gelip burda anne yemeklerini bedava yemislerdir. Bedava cayindan kahvesinden icmislerdir. Mescidinde uyumuslardir. Eğitime çok destek veren ve cok iyi hocalari olan vakiflardir. Keske BISAV vakfina da bu firsati verselerdi...
Ben sevindim. Ibadethane olmasina da sevindim. Isteyen ibadetini rahatca yapabilecek. Bu cok guzel bir uygulama bence..

Çingenenin açtığı fala benziyor. Daha öncede Fettullah Gülen yurtlarını öve öve bitiremiyorlardı.
 
İsterse Dünyanın en iyi vakıfları olsun okullarda işi yok.
Çok mu yardımsever okul dışında yapsın yardımını bu ne böyle.
 
Çingenenin açtığı fala benziyor. Daha öncede Fettullah Gülen yurtlarını öve öve bitiremiyorlardı.

Bunlar yurt ya da cemast değil. Sadece dinj egitim veren yerler değil. Siyasi sosyal tarih edebi her konuda ders veriyorlar. Yani bana ilginc gelmedi. Cok guzel programlari var. Hepsi de öğretmen ve de üniversitede öğretim gorevlileri. Ben olumlu bakıyorum açıkçası.
 
Bunlar yurt ya da cemast değil. Sadece dinj egitim veren yerler değil. Siyasi sosyal tarih edebi her konuda ders veriyorlar. Yani bana ilginc gelmedi. Cok guzel programlari var. Hepsi de öğretmen ve de üniversitede öğretim gorevlileri. Ben olumlu bakıyorum açıkçası.

''Cehenneme giden yol; iyi niyet taşlarıyla döşenmiştir'' diye bir söz var. O öğretmenler neden kendi okullarında o derece içten çalışmıyorlar madem?
 
''Cehenneme giden yol; iyi niyet taşlarıyla döşenmiştir'' diye bir söz var. O öğretmenler neden kendi okullarında o derece içten çalışmıyorlar madem?

Hanimefendi kendi okullarinda da calisiyorlar. Benim hocalarimda böyle seyler yaptigi icin biliyorum. Yani kendi okullarinda da ders veriyirlar. Bu vakiflarda da ders veriyorlar. Farkli bir sey yok yani... sahsen bir ogretim görevlisinin ilk orta okullarda ders vermesi harika. Bi doçent ders verdiğini dusunsenize? Bence iyi güzel. .
 
işte dediğim gibi tanımıyorum, ders verip kitap dağıtabilecek olmaları hoş değil, onca öğretmen atama beklerken, meb in bile kitaplarında bazen saçmalıklar olurken, açıkcası düzgün denetleneceğine pek inancım yok
aynı fikirdeyim..vardır bunun içinde bir iş..:KK64:
 
X