Çekirdek harekatı

suavea

Guru
Kayıtlı Üye
22 Ocak 2007
689
5
296
İzmir
Yıllardır hiç bir çekirdeği çöpe atmadım bu ilanı görünce sizinle paylaşmak istedim
Yeri, yolu, koşulları uygun olan herkesin katılması dileği ile.

Link Silinmiştir.

Link Silinmiştir.

Güzelim önerin çok hoşuma gitti.Yanlız toplanacak yerlere her istediğimiz zaman bırakabilcekmiyiz?yoksa belli bir günü olacakmı?

bunu çevreciler kulubünde dile getireceğim arakdaşlar daha çok bilgisi olan arakdaşlarda vardır. yada benim igib bilgisi olmayanlar da duysun ...teşekkürler paylaşım için

Vala bu fikrine bayıldım süper ve duyarlı bir davranış!!!!!!!!!!! Şu andan itibaren ben biriktirmeye ve atmamaya başlayacağım bence bu çabana devam et benden başka insanları da kazanacağına inanıyorum.

annem yediğimiz meyvelerin çekirdeklerini hatta biberinn tohumlarını atmazz ve dikme mevsiminde saksıya dikerr yaprağını yetiştirir ve bahçeye dikerdii:)

bu proje gerçekten süper birşey ben yaşadığım şehirdeki belediyelere mail olarak gönderdim böyle bir projenin tüm şehirlerimizde uygulanmasını çok isterdim ve görev almayı isterdim bu çok faydalı tüm insanlık için

Yıllardır hiç bir çekirdeği çöpe atmadım bu ilanı görünce sizinle paylaşmak istedim
Yeri, yolu, koşulları uygun olan herkesin katılması dileği ile.

Çok güzel. Bne de bu bilgiyi maille bütün arkadaşlarımla paylaştım. Farklı illerde de bu tür çalışmalar yapılabilir...kaydirigubbakcemile5

Super bir oneri, paylastigin icin tesekkur ederim canim...

bende atmayacağım bundan sonra bu konuda daha duyarlı olcağım ve herkese anlatacağım.
böyle önemli bir konuyu bizlrele paylaştığın için teşekkürler.

arkadaşlar izmirde böyle bir çalışma varsa ben de katılmak isterim.yoksa biz nasıl değerlendirebiliriz çekirdeklerimizi?

Çok takdir edilecek bi davranış.. konuyu açan arkadaşa çok tşkler.. bende katılmak isterim ama ısparta da nereye verebilirimkii. kendim atsam toprağa olurmukii..CADIARZU

Çok takdir edilecek bi davranış.. konuyu açan arkadaşa çok tşkler.. bende katılmak isterim ama ısparta da nereye verebilirimkii. kendim atsam toprağa olurmukii..CADIARZU

Neden olmasın. Her ilde bu karekat yoktur..Ben de erik çekirdekleri biriktirdim bir poşete... Artık gidip köyümdeki boş ve kimseye ait olmayan boş arazilere toprağı kazıp kazıp dikeceğim... ınşaallah kışın yağmur ve kar suyuyla tutar ve ilkbahara filizlenirler::..

Ne güzel insanlar var, içimi ışıtan. Konu biraz eski ama hep canlı tutmakta fayda var. Çok akıllıca bir proje. Bunu burada paylaştığınız için teşekkür ederim. Kimseye değil lafım ama açılan baz konulara bakınca böyle konular hiç gelemyecek, insanımızn bu tür kaygıları hiç kalmamış, hep kendi incir çekirdeğinden hallice dertlermize kendimizi hırsla kaptırmışız sanıyorum bazen gerçekten. Bana umut verdiniz...

HER ÇEKıRDEK BıR AĞAÇTIR...

Bundan yıllar öncesinde Tyson adında bir dostum vardı, birlikte bisiklete biner dağ bayır dolaşırdık. Yine böyle dağ bayır dolaşılmış bir günün ardından bizim evin terasında almıştık soluğu. Ayaklarımızı uzatmış konuşmadan seyrediyorduk karşımızdaki manzarayı... Tabii karnımız da açıkmıştı, ben ev sahibi olmanın veridiği sorumlulukla mutfağa indim. Görünürde pek birşey olmasa da buz dolabına sıkıştırılmış poşet poşet yeni dünyaları (Malta eriği de deniliyor.) gözüme kestirdim ve bir güzel yıkayarak dostuma servis ettim...

ışte öykümüz bu noktada anlam kazandı: Abartısız iki üç kilo yenidünyayı bir güzel yedik ve çekirdekleri kim daha uzağa fırlatacak oyununu oynamaya başladık. Çimlendirme çalışmaları yapılan bahçeye sırayla çekirdek fırlatarak, sıklıkla da çekirdek tükürerek kendimizce güzel bir oyun oynadık. Bu oyun fırlatılacak çekirdek bitene kadar devam etti ve daha sonra unutulmak için beynimizin bilmem neresinde depolandı.

ılerleyen zamanda doğa beynimizi yanılttı ve bu çocukça oyun unutulmaktansa beynimize kazındı. Bugün o evimize her gidişimde evimizin manzarasını süsleyen onlarca yenidünya ağacının arasından geçmek zorunda kalıyorum. Bizim o salyalı çekirdeklerimizin şu an benim boyumu aşmış yenidünya ağaçlarına dönüşmüş olması doğanın bizlere verdiği bir armağan.

Ne mutlu ki doğanın bu armağanın farkına TEMA gibi bir kuruluş da vardı ve paçaları sıvayarak hemen işe koyuldu. "Her Çekirdek Bir Ağaçtır" adlı bir kampanya başlatıldı ve hızla da sürdürülüyor. Bu kampanyanın özeti şu: Yaz mevsiminde yediğimiz meyve çekirdekleri çöpe atılarak yok edilmektedir.Oysa ki bu çekirdekler gölgede kurutulup sonbaharda toprakla buluşturulursa,her çekirdek bir meyve ağacına dönüştürülebilir. ‘Her Çekirdek bir ağaçtır’ projesi kapsamında toplanan meyve çekirdekleri (kiraz, erik, kayısı, şeftalı ve badem) Manisalı paraşütçüler aracılığı ile Spil Dağına serpilecek. Manisa Belediyesi, TEMA Vakfı, Manisa Havacılık Topluluğu ve Manisa Dağcılık Grupları iş birliği ile uygulanacak olan proje insan hayatı var olduğu sürece devam edecek. Kampanya çerçevesinde 1 yılda 10 milyon meyve çekirdeği toplanıp bunların 1 milyonunun meyve ağacına dönüşmesi sağlanacak. Sıfır (0) maliyet ile uygulanan bu proje Manisa’da Küresel ısınmaya karşı önlem içeren en büyük proje olacak.

Sizin yapmanız gereken ise yediğiniz meyvelerin çekirdeklerini evinizde güneş görmeyen bir alanda kurutmak ve bir an önce TEMA'ya ulaştırmak...

"""Veya uygun gördüğünüz boş arazilere dikmek:)""""
Bu yazı alıntıdır.

bızım yedıklerımız kısır tohumlu gdo su degısmıs tohumdan uretılen meyve sebze degılmı yanı ekılınce cıkmıyor
keske cıksa
bende genelde cekırdeklerı cope degıl topraga atıyorum kı belkı cıkar dıye

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…