• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çaycuma'da okullara fetva: Yeni yıla kutlamayla girmeyin, dinen sakıncalı!

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.691
698
Çaycuma'da okullara fetva: Yeni yıla kutlamayla girmeyin, dinen sakıncalı!
Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'nde Milli Eğitim Müdürlüğü okullara "fetva" gibi bir resmi yazı göndererek, yeni yıl kutlamasının dinen sakıncalı olduğu, okullarda kutlama yapılmaması, kutlamanın sakıncalarının öğrencilere anlatılması talimatı verdi.
mehmet-ozdemir-den-okullara-ziyaret.jpg

http://haber.sol.org.tr/toplum/cayc...la-kutlamayla-girmeyin-dinen-sakincali-141069
Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'nde Milli Eğitim Müdürlüğü, ilçedeki tüm okullara resmi yazı göndererek, yeni yıla kutlamayla girilmemesi, bunun dinen sakıncalı olduğu talimatı verdi.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ'NDEN FETVA GİBİ TALİMAT!

Çaycuma Milli Eğitim Müdürü Mehmet Özdemir imzasıyla tüm okul ve kurum müdürlüklerine gönderilen resmi yazıda, şu cümlelere yer verildi:

"Özellikle bu hafta içerisinde okullarımız ve kurumlarımızda yılbaşı partisi, yılbaşı kutlaması, eğlencesi adı altında geçtiğimiz yıllarda çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bilinmektedir. Öncelikle bilinmelidir ki milli ve dini değerlerimizle hiç bir ilgisi olmayan, hristiyan batı kültürünün bir geleneği olan yılbaşı kutlamaları çocuklarımızın ve gençlerimizin kendi kültürümüze ve değerlerimize yabancılaşmalarına, yozlaşmaya, başka milletlerin değerlerini benimsemelerine, milli ve manevi değerlerimizden uzaklaşmalarına yol açmaktadır. Yukarıda açıklanan gerekçeler nedeniyle, okullarımızda yılbaşı kutlaması, yeni yıl eğlencesi vb. adı altında bu amaca hizmet edecek hiç bir etkinlik yapılmaması, velilerimizden ve öğrencilerimizden kutlama amacıyla her hangi bir talepte bulunulmaması, yeni yılkutlamalarını çağrıştıracak süsleme ve semboller kullanılmaması, özellikle bu amaca yönelik olarak eğitim öğretimin aksatılmaması, ortaokul ve liselerde öğrencilerimizin yılbaşı kutlamanın milli ve dini bakımından sakıncaları ile ilgili bilgilendirilmesi hususunda gereğini önemle rica ederim."

0001_2.jpg

"YENİ YILA YENİ UMUTLARLA GİRMENİN HİÇBİR DİNİ YÖNÜ YOKTUR"

Eğitim-Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, bu duruma tepki göstererek, "Yıllardır okullarda çeşitli dini etkinliklerin yapılması, dini içerikli yarışmalar düzenlenmesi, dini kitapların satılması 'dini etkinlik' olarak görülmezken, yeni yıl kutlamalarının 'dini içerikte' görülmesi dikkat çekicidir. Yılbaşı kutlaması sadece bir takvim olayıdır ve yeni bir yıla girmenin hiçbir dini özelliği yoktur. Eski yıla elveda derken, yeni yıl yeni umutlar, yeni başlangıçlar anlamına gelir. MEB’in yeni yıl kutlamalarını doğrudan Hıristiyanlık ile bağdaştırması eğitimde yaşanan dinselleşme sürecinin bizzat MEB eliyle sürdürüldüğünün itirafı niteliğindedir" dedi.

"BU FETVA NİTELİĞİNDEKİ TALİMAT DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ"

MEB’in okullarda her yıl yapılan yeni yıl kutlamaları ile ilgili zorla “dini içerik aramasının” kabul edilemeyeceğini vurguayan Yılmaz, şunları söyledi:

"Yeni yılla ilgili olarak yapılan etkinlikler eğitim öğretimi ve öğrencileri motive eden önemli sosyal etkinlikler olarak görülmelidir. Çocuklar, çevrelerinde gelişen tüm olumsuzluklara rağmen yeni bir yılı umutla karşılayabilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı eğitimin acil çözüm bekleyen sorunlarını çözmek için çalışmalı, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi, günlük yaşamı siyasi iktidarın dünya görüşüne göre düzenlemeyi hedefleyen fetvalar vermekten vazgeçmelidir. Çaycuma Milli Eğitim Müdürlüğü bu anlamsız ve fetva niteliğindeki yazıyı derhal geri çekmeli, okullarda yeni yıl kutlamalarına müdahale etmemelidir."

herkes kendi şine baksa. sen diyanet değilsin. dinseni zerre kadar ilgilendirmrz. senin görev alanın bu ddeğil

Son düzenleme:
O okypete merakımdan soruyorum siyasette de dini konu açmak yasak değil miydi ? ben mi yanlış biliyorum

milli eğitimle alakalı bu konu. ve kapanmayan bu tarz bir sürü konu var. onlarada yazmayı düşünmezmisin mesela
sadece merakımdan sorduğumu belirttim sadece bu konuyu okudum buna yazdım diğerlerine de yazarım ne olacak ki senden bilgi almak istedim o kadar bu şekilde düşünmen şaşırttı beni açıkcası :KK14:

sadece merakımdan sorduğumu belirttim sadece bu konuyu okudum buna yazdım diğerlerine de yazarım ne olacak ki senden bilgi almak istedim o kadar bu şekilde düşünmen şaşırttı beni açıkcası :KK14:
ben olaya eğitim ve milli eğitim olarak bakıyorum. yeni yıl olarak bakıyorum. bekliyorum oralarada yazmanı. ama gerilerde kalmış olabilir. biiraz arayacaksın.

ben olaya eğitim ve milli eğitim olarak bakıyorum. yeni yıl olarak bakıyorum. bekliyorum oralarada yazmanı. ama gerilerde kalmış olabilir. biiraz arayacaksın.
yazarım tabiki bu sorun değil ben bu konulara hakim kurallar konusunda danışabileceğim biri olarak sana sormayı tercih etmiştim merak etme bir daha sormam :KK53:

bencede sıktı bu ne ya.Sanki benim beynim yok ben düşünemem bunlar çöhleyecek ki beni yeni yıl kutlamiyim.herkes kendi işine baksın arkadaş.kesin peygamber gibi günahsız temiz insanlardır bu şekilde konuşanlar.kimene kardeşim sinir oldum.

Chess Chess
konu dine girriyor dendi. kapparmısın konuyu lütfen.

ay oky ya ne dini,konu eğitim kurumlarına yollanan yazı.her konuyu kapatalım bari.bunun gibi kaç konu açıldı dünden beri.

konu dini olduğu için değil,zaten dini de değil ama belki tekrar olduğu için kapatılabilir.

Yasak değil canım, rica etmişler. Tavsiye niteliğinde bir yazı sadece...

Bi bitmediniz yaw.
uzun süredir siyaset topiğine girmediğim için bir takım şeylerden uzak kaldım sadece merakımdan sormuştum güzelce cevapladığın için teşekkür ediyorum

ay oky ya ne dini,konu eğitim kurumlarına yollanan yazı.her konuyu kapatalım bari.bunun gibi kaç konu açıldı dünden beri.

konu dini olduğu için değil,zaten dini de değil ama belki tekrar olduğu için kapatılabilir.
Haklısında ,işte...
konu tekrar değiil canım. bu olay çaycumada olmuş. farklı. ama chesse bıraktım. bende yazı olarak baktım ama bu tepkiyi beklemiyordum. neyse aRTIK

Back