tatlım bebeğin daha küçük benimkisi kaka yapmayı 3 ayda öğrendi. bebekler kaka yapmayı bilmezlermiş içgüdüsel değilmiş. kaslarını kontrol etmeyi zamanla öğrenirlermiş. o yüzden eğer kakası sıvıysa ve zorlanmıyorsa 10 güne kadar yapmaması normal.kabız değilse fitili ıkınmaya başladıktan sonra koymalısın.ben sabah fitil sokup akşama ıkınmaya başlayıp bas bas bağırdığında ikinci fitili koyduğumda birincisinin erimeden çıktığını gördüm. o yüzden fitili bir daha da denemedim. kabızsa fitil kakayı yumuşatıyor yoksa sadece giriş yolunu uyarark ıkınma refleksini artırıyor.kulak papixini zeytinyağla anüsün etrafında saat yönünde çok yavaş ve içine sokmadan bir iki kez çevir. ordaki kasları uyarıyorsun. gene ıkınmaya başladığında yapmalısın.gaz sorunu ve kak sorunu çoğu bebekte olur o yüzden stres olma. bende ençok küçük tülbentleri ısıtıp karnına koymak iyi geliyordu.huzursuzlandığı anda yarım saat boyunca ütüleyip koyduğumu bilirim. genelde sabaha karşı olurdu. gazı içinse mutlaka her emzirmeden sonra yarım saat gazını çıkar benimkisi iki kere çıkarırdı bir seferde gazını.denemediğim damla ilaç kalmadı hiç biride bi işe yaramıyor.sen zamanla gaz çıkarma konusunda tecrübe kazandıkça bebeğinde öğrendikçe rahatlıyorsun.