Canlı Blog | Sarraf konuşuyor: Çağlayan’a en az 40 ila 50 milyon avro rüşvet verdim

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
29/11/2017 21:25

Share104
Tweet2
Flip
+1
Pocket
SHARES107

Onlarca yıl hapis cezasıyla karşı karşıyayken savcıyla anlaşarak ‘sanık’ken ‘tanık’ konumuna geçen Rıza Sarraf, ’Atilla’ya karşı ABD davası’nda ilk kez hakim karşısına çıktı.

Çizim: Reuters

Diken, davayı izleyen ABD’li adliye muhabirlerinin tweet’lerinden duruşmayı dakika dakika aktarıyor…

Reklam

20 İki saatlik oturumun ardından duruşmaya öğle yemeği için ara verildi.

‘Çağlayan’a en az 40 ila 50 milyon avro rüşvet verdim’
20:27 Sarraf: “Halkbank’la iş tutabilmek için benim hesaplarıma göre Çağlayan’a en az 40 ila 50 milyon avro rüşvet verdim. Diğer para birimleriyle verdiklerim ayrı.”

Çağlayan halen AKP milletvekili.

20:25 Sarraf: “Halkbank benle iş yapmak istemeyince ben de dönemin ekonomi bakanı Zafer Çağlayan’a gittim. Çağlayan benden bu işlerden elde edilecek gelirin en az yüzde 50’sini istedi. İlk aşamada kendisine 31 milyon 789 bin avro verdim, 2 milyon 465 bin TL ve 4 milyon 800 bin dolar ödedim. Toplamda 7 milyon dolar verdim.”

Savcı: “Neden Aslan sizi reddedince Çağlayan’a gittiniz?”

Sarraf: “Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomi bakanıydı kendisi.”

20:15 Sarraf: “Başta Halkbank benimle çalışmak istemedi. Türkiye’deki şöhretimden ötürü. Genel Müdür Süleyman Aslan,‘Altın ihracatı yapmak için fazla popülersin’ dedi. Çünkü benim karım çok ünlü bir şarkıcıydı. Sürekli göz önünde bulunan biriydim. Yine de bastırdım işi kotarmak için.”

20:10 Sarraf: “Altın ihracatı sistemini Halkbank hesapları üzerinden işletmeyi kuyumcu Ahmet (soyadı anlaşılmadı) önerdi.”

20:05 Sarraf: “Halkbank’la 2012’de çalışmaya başladım. Daha önce temasım olmuştu gerçi.”

20:00 Sarraf: “Aktif Bank direkt İranlılarla çalışıyordu. Beni ortadan kaldırdılar.”

Savcı: “Gelirlerinizin önemli bir bölümü Aktif Bank’tan mı geliyordu?”

Sarraf: “Kesinlikle.”

19:50 Sarraf: “İran Merkez Bankası’yla anlaşma sona erince Bank Mellat’ın sahibi aileyle görüştüm. Hossein Najafzadeh dahil. Ve ABD yaptırımlarını Bank Mellat’la aşmaya başladık.”(Najafzadeh de davanın tutuksuz sanıkları arasında)

19:40 Salondaki Amerikalı adliye muhabirlerinden Pete Brush’a göre Sarraf sakin ama canlı bir anlatımı var. Konuşurken elleri sürekli hareket halinde.

https://twitter.com/PeteBrush/status/935910942071820288
Pete Brush@PeteBrush

Reza Zarrab seems calm but animated, if that makes sense. When he speaks he frequently waves his hands around https://twitter.com/Vosviddinn/status/935896250628608001 …

7:38 PM - Nov 29, 2017

Twitter Ads info and privacy

19:25 Sarraf: “2010 ve 2011’de dönemin İran Merkez Bankası başkanı Mahmoud Bahmani’yle bir araya geldik. Bankaya nakit aktarımı için fiyatta anlaştık. Daha sonra bu ilişki sona erdi.”

19 İran Merkez Bankası’yla temaslarından bahseden Sarraf’a savcı sordu: “Nihayetinde İran Merkez Bankası’na mali hizmet sağlaman için anlaştınız mı?” Sarraf: “Evet efendim.”

‘Egemen Bağış hesap açtırmama yardım etti’

Bağış, Meclis’te AKP’lilerin oyuyla aklanmıştı. Fotoğraf: DHA

19:13 Sarraf: “Aktif Bank’ın genel müdürüyle görüştükten sonra hesabım açıldı. Hesap açmama eski AB bakanı Egemen Bağış yardım etti. Önce beş 10 milyon dolarlık işlemlerle başladım.”

19:13 Sarraf: “Aktif Bank’ta hesap açmaya çalıştım. İlk girişimim başarısız oldu.”

Savcı: “Neden?”

Sarraf: “İlk girişimimde Aktif Bank bana İran’la iş yapacak müşterilerin hesap açmak için özel bir izin alması gerektiğini söyledi.”

‘Atilla yaptırımlar konusundaki en bilgili adamdı’

19:10 Sarraf: “İranlılar petrol ve doğalgaz satışından elde ettikleri paraları kullanamıyordu yaptırımlar yüzünden. Uluslararası ödemelerini yapamıyorlardı. Mehmet Hakan Atilla Halkbank’ta yaptırımlar konusundaki en bilgili adamdı.”

‘Türkiye’ye iade olmayınca itirafçı olmaya karar verdim’
19:00 Sarraf: “Türkiye’ye iade edilmem için avukatlar tuttum. Olmayınca suçumu itiraf etmeye karar verdim.”

18:55 Sarraf: “Otelde falan kalmıyorum. Kesinlikle hareket özgürlüğüm yok. FBI gözetimindeyim. Hapisteyken bir gardiyana içki ve cep telefonu kullanımı için rüşvet verdiğim doğru.”

18:51 Sarraf: “ABD hükümeti bana hiçbir af sözü vermedi. Cezama hakim karar verecek. Savcılıkla işbirliği yapıp suçlarımı kabul etmek hapisten çıkmanın en hızlı yoluydu.”

‘Üç yükümlülüğüm var’
18:50 Sarraf: “Üç yükümlülüğüm var savcılığa. Gerçekleri söylemek. ABD hükümetiyle işbirliği yapmak ve bundan sonra asla suç işlememek.”

18:45 Sarraf konuşmaya başladı: “Mart 2016’da tutuklandığımda FBI’ya doğruları söylemedim. Neyle karşı karşıya olduğumu bilmiyordum. Uzun bir yolculuktan sonra şoka girmiştim. Doğru yanıtları veremedim. Çok korkmuştum.”

18:41 Sarraf’ın yanında tercümanı duruyor. İngilizce mi Türkçe mi konuşacağı belli değil.

https://twitter.com/PeteBrush/status/935895738994831360
Pete Brush@PeteBrush

Reza Zarrab seems to speak passable English, but he is using a Turkish-language interpreter.

6:38 PM - Nov 29, 2017

18 Sarraf kürsüde yerini alıp yemin etti. Mahkum kıyafeti giymiş. El ve ayakları kelepçeli. Sakin görünüyor.

https://twitter.com/PeteBrush/status/935895142631866369
Pete Brush@PeteBrush

Reza Zarrab is sworn in. He is wearing loose-fitting tan prison garb and a long-sleeve grey shirt beneath. Short stubble with standard haircut. He seems calm. sipping water.

6:36 PM - Nov 29, 2017

18:24 Sarraf mahkeme salonuna gelip yerini aldı. Birazdan ifade vermeye başlaması bekleniyor.

https://twitter.com/PeteBrush/status/935892134544146440
Pete Brush@PeteBrush

Reza Zarrab is on deck. Will begin testimony shortly

6:24 PM - Nov 29, 2017

Atilla sahtekarlık, ABD’nin İran’a yaptırımlarını ihlal ve kara para aklayıcılığıyla suçlanıyor.

Ne olmuştu?

Önceki gün davanın tek tutuklu sanığı Atilla olarak açıklanınca, Sarraf’ın itirafçılığı kesinleşmişti.

Dünkü ön duruşmada iddia ve savunma makamları açılış mütalaalarını sunmuştu.

Savcılık, özetle, Sarraf’ın milyarlarca dolarlık uluslararası kara para aklama düzeneklerinin iç yüzünü anlatacağını, bu düzenekleri Atilla’nın kurduğunu, Sarraf, Atilla ve diğer davalıların söz konusu düzenekleri saklamak için ABD yetkililerine yalan söylediğini, Amerikan yönetimini kandırıp yalanlarını da Türk hükümetinin üst düzey üyelerine milyonlarca dolar vererek örtbas ettiğini, bu yetkililer arasında dönemin ekonomi bakanının da (Zafer Çağlayan) bulunduğunu kaydetmişti.

Savunma makamı ise Sarraf’ın hapis yatmamak için yalan söylemeye hazır olduğunu, Atilla’nın hiçbir suça iştirak etmemiş, uluslararası bir entrika, yalan ve yolsuzluk ağına takılmış çalışkan bir devlet memuru ve Sarraf’ın talihsiz ve biçare bir kurbanı olduğunu, milyonlarca dolar rüşvet yemiş patronunun tam aksine (Süleyman Aslan) müvekkilimin bir kuruş rüşvet aldığına dair tek bir delil bulunmadığını, Aslan’ın Sarraf’tan arsızca rüşvet alıp Sarraf’ın maşası haline geldiğini, Sarraf’ın Atilla’ya iftira atarak hapisten çıkış bileti edindiğini, Sarraf’ın eski ekonomi bakanını (Zafer Çağlayan) Çağlayan’ı da rüşvete bağladığını öne sürmüştü.

Sarraf’ın itirafnamesi

Ardından Sarraf’ın 26 Ekim 2017 tarihinde tüm suçlamaları kabul ettiği ortaya çıkmıştı. Nihayet, Sarraf’ın itirafnamesi de açıklanmıştı. Belgede, Sarraf’ın ağzından şu ifadeler yer alıyor: “Suçluluğumu kabul ediyorum, çünkü davayı avukatımla istişare ettikten sonra suçlu olduğuma kanaat getirdim. Suçluluğumu hür irademle ve gönüllü olarak kabul ediyorum. Suçluluğumu kabul etmem için af, daha az ceza ya da benzeri bir vaatte bulunulmadı; herhangi bir zorlama, baskı ya da korkutma da söz konusu değil. İlaç, uyuşturucu ve içki gibi suçluluğumu kabul etmemin sonuçlarını anlamamı etkileyecek bir maddenin etkisi altında değilim.”

Sarraf’a yöneltilen başlıca suçlamalar kara para aklama, dolandırıcılık ve İran’a yaptırım öngören ABD yasasını ihlaldi. Sarraf tüm bu suçlamalardan suçlu bulunması durumunda 75 yıl hapis cezası alabilirdi.

Davada, dokuz sanık bulunuyor. Ancak sadece Sarraf ve Atilla, tutuklu. Diğer sanıklar arasında eski Halkbank genel müdürü Süleyman Aslan ve eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan da var.

Sarraf’ın halen hapishanede bulunmadığı biliniyor, ancak nerede tutulduğu meçhul. Tek bilinen FBI gözetiminde bulunduğu
http://www.diken.com.tr/canli-blog-...na-en-az-40-ila-50-milyon-avro-rusvet-verdim/

Sosyal medya yıkılıyor. Zerab, çorabın söküğüne başlarken, bir yandan da çıkan ipliklerden başkalarının başına çorap örecek galiba..

adaletsizliğin, rüşvetin afrikası gibiyiz maşallah.
50 milyon euro nasıl bir rüşvettir. hani Allah korkunuza ne oldu nereye saklandı ellerinizde mitinglerde salladığınız kuranı kerim.
15 yılda geldiğimiz nokta tüm dünyaya rezil olmak oldu.
bizim ülkemizde adalatten kaçabilirsiniz zira adaleti istediğiniz kalıba sokanda sizsiniz. ama oy toplarken, milleti kandırırken dilinize ancak aldığınız Allah yediklerinizi öte tafafta sorar elbet. kıbrıs vatandaşlığı alıp anca tr den abd den kaçarsın ölünce nereye kaçacaksınız acaba.

Aktif Bank dedigi bankanin CEOsu da Tayyip'in damadi Berat Albayrak oluyor, kendisi halihazirda Enerji Bakani. Calik Holding'in barajlarinda yillarca calisti, Aktifbank da Calik'in, en son durumu CEO. Yani bosuna Reza Zarrab gibi cigeri bes para etmez bir kacakci icin Amerika'ya iki nota vermedik.

Isin kotusu, 50 milyon dolarlar bizim cebimize girmedi ama bunlarin disardaki dava surecinde tuttuklari tum avukatlarin parasini da biz vergilerimizle oduyoruz.

Bir de davayi sanki paralar milletin hesabina gecmis de ABD bizi dava etmis gibi Turkiye meselesi haline getirmiyorlar mi? Adamlar belge konusturuyor, isim isim acikliyor, bizimkiler ABD Turkiyeye santaj yapiyor deyip isi vatan millet sakarya meselesi haline getiriyorlar. Amerikaya savas ilan etmedigimiz kaldi bunlarin rezilliklerinin sorgulanmamasi, yargilanmamasi ugruna.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…