• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

çalışan bayanlar doğumdan sonra çalışmaya devam edecekmisiniz

kar522

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
5 Ekim 2011
152
0
46
Adana
mrb arkadaşlar doğuma az kaldı doğumdan sonra çalışmayı düşünüyormususnuz sadece 45 gün veriyorlar izin olarak eve gidip gelmem de çok zor .ya süt kesilirse nasıl olacak bana bir bilgi verin ortada kaladım kararsızım.

şu dönemde tecrübeye ihtiyacım var keşke çalışmak zorunda kalmasam ama kendimden korkuyorum şimdiye kadar hep çalıştım buna alışkın bir insan evde yapabilirmi ama bebekte çok önemli onu kendim büyütmek istiyorum biryandanda meesleğimi yapmak istiyorum

Ben tecrübemden dolayı anlatayım.
Bende çalışıyordum. hemde kamu kuruluşunda ve yöneticiliğe kadar yükselmiştim. Yani kariyer yapmıştım diyebilirim. Doğmadan önce kızım, çalışacağım diyordum. Annem çalıştığından dolayı kv bakar diyordum. Kv de başka bir şehirde oturuyor. Onunda başında felçli kvsi vardı.

Neyse kızım doğdu. Doğduğu gün iş miş düşünecek durumum kalmadı. Ben onsuz 1 dk.a ayrı kalamazdım çünkü. İznim bitmeden 1 hafta kala istifa mektubumu yazıp yolladım. Çünkü kızımı kv ye bırak anneme bile bırakamazdım. İlk annelik herhalde kimsenin benim gibi bakamayacağını düşünüyordum ki halen öyle düşünüyorum. Çünkü anne kadar kimse çocuğunun dilinden anlamıyor. 17 aylık oldu kızım bir hareketinden ne istediğini anlıyorum. Bazen masustan bişey istedimi sesimi çıkarmıyorum bakıyorum eşim bile bunumu istedin şunumu istedin derken yarım saat geçiyor.

eğer çalışma zorunluluğun yoksa bence kendin bak. Çünkü bebeğin anneye ihtiyacı o kadar var ki, onla geçirdiğin her dakika bebeğinde mutlu oluyor. Mesela kuzenim var doktor ona ananesi bakıyor. Çocuk kekelemeye başladı. Doktora götürdüler. Annesinden ayrı kaldığı için yapıyor demiş. Arkadaşımın oğluda arkadaşımın saçlarını çekip suratını çiziyor. Oda doktora götürmüş doktor ona da bırakıp işe gidiyorsun diye yapıyor, ilgi çekmeye çalışıyor demiş. Bu arada çalışan anneler yanlış anlamasın. Çalışmak zorunda olmasanız sizlerde inanıyorum ki bebeğinizle bire bir ilgilenmek istersiniz ama kahretsin ki ekonomik durumlar:(

Ama benimde işi bıraktığımda o kadar durumum iyi değildi. kredi kartı borçları, kredi, bebeğin birde masrafları çok sıkıldık. Ama cidden Allah nasibiyle dünyaya getiriyor.

Eğer çalışmak zorundaysan doğumundan itibaren fazla gelecek sütün. O zaman boşta kaldığın zamanlarda sağıp derindondurucuda saklarsın. 6 ay içinde tüketebiliyor o sütleri. 6.aydada ek gıdaya geçecek zaten o zaman daha da kolaylaşır durumun.

Bu arada doğum izni 4 ay. öncesinden kullanırsan önce 2 sonra 2 ay kullanabiliyorsun. Eğer doğuma kadar kullanmazsan 4 ay kullanıyorsun. 6 ayda ücretsiz izin kullanabiliyorsun. Bunlar senin yasal hakkın. Elinde raporların olacak çünkü.

benım bır sorum var nereye yazsam bılemedım doğum iznine ayrılmama gibi birşey var mı sadece kısa surelı rapor verılır mı ben doğum iznine ayrılırsam işten çıkartılabıleceğimi öğrendim ve de maddı olarak da ihtiyacımız var bilginiz var mı

benım bır sorum var nereye yazsam bılemedım doğum iznine ayrılmama gibi birşey var mı sadece kısa surelı rapor verılır mı ben doğum iznine ayrılırsam işten çıkartılabıleceğimi öğrendim ve de maddı olarak da ihtiyacımız var bilginiz var mı

Doğum iznin senin yasal hakkın. İşten çıkartma gibi bir lüksleri yok yani. Eğer bu nedenden çıkartıyorlarsa iş yerinden yazı alacaksın. Doğum iznini kullandırmadığımızdan dolayı işten çıkartıyoruz diye. O zaman paşa paşa tazminatını verecekler ve sende o yazıyla iş yerini şikayet edersen öyle güzel bir ceza öderler ki, bence o zaman sana 4 ay doğum izni değil 40 ay bile doğum izni verirler. Bu izni sana iş yeri vermiyor. Sonuçta elinde kapı gibi doğum raporun var. Sakın ola izinden dolayı işten çıkartma durumları olursa birşey imzalama. İşten çıkarttığınıza dair sebebiyle yazı verin de, tazminatını bankaya yatırıp, işsizlik maaşını bildiren yazılarını göndersinler, sonra kovduklarına dair imzala. Ama tazminatını falan almadan imzalama bir kağıt bile. 6 ay işsizlik ücretini alıyorsun ssk dan ve üstüne tazminat. Ama dikkat et oyuna getirip de kendin işten çıkıyor oyunlarına getirmesinler.

Eğer bu tür bilgileri bildiğini anlarlarsa sanmıyorum kullandırmayacaklarını. 4 ayı geç. 4 aydan sonra 6 ay ücretsiz izin bile kullanabilirsin. Bence muhasebeci tanıdık varsa tam bilgileri öğren muhasebecimle görüştüm de benim bu yasal hakkım de, eğer bunun üstüne çıkartacaksanız tazminatımı ve işsizlik maaşım için başvurularımı yapın ve beni neden çıkardığınıza dair yazılı belgemi de verin de. Haklarını yedirme.

doğum iznin senin yasal hakkın. Işten çıkartma gibi bir lüksleri yok yani. Eğer bu nedenden çıkartıyorlarsa iş yerinden yazı alacaksın. Doğum iznini kullandırmadığımızdan dolayı işten çıkartıyoruz diye. O zaman paşa paşa tazminatını verecekler ve sende o yazıyla iş yerini şikayet edersen öyle güzel bir ceza öderler ki, bence o zaman sana 4 ay doğum izni değil 40 ay bile doğum izni verirler. Bu izni sana iş yeri vermiyor. Sonuçta elinde kapı gibi doğum raporun var. Sakın ola izinden dolayı işten çıkartma durumları olursa birşey imzalama. Işten çıkarttığınıza dair sebebiyle yazı verin de, tazminatını bankaya yatırıp, işsizlik maaşını bildiren yazılarını göndersinler, sonra kovduklarına dair imzala. Ama tazminatını falan almadan imzalama bir kağıt bile. 6 ay işsizlik ücretini alıyorsun ssk dan ve üstüne tazminat. Ama dikkat et oyuna getirip de kendin işten çıkıyor oyunlarına getirmesinler.

Eğer bu tür bilgileri bildiğini anlarlarsa sanmıyorum kullandırmayacaklarını. 4 ayı geç. 4 aydan sonra 6 ay ücretsiz izin bile kullanabilirsin. Bence muhasebeci tanıdık varsa tam bilgileri öğren muhasebecimle görüştüm de benim bu yasal hakkım de, eğer bunun üstüne çıkartacaksanız tazminatımı ve işsizlik maaşım için başvurularımı yapın ve beni neden çıkardığınıza dair yazılı belgemi de verin de. Haklarını yedirme.

kimse doğum yaptın diyerk işten çıkarma yazısı vermeez başka şeylri bahane ederler bahane çok

aynı durum benimde başıma geldi. doğum iznine çıkmadan önce yerime geçici biri bulunacaktı. İlan falan verdiler, sonra görüşmeye gelenlerden biri bana dedi ki geçici değil sürekliymiş aradıkları kişi, şok oldum benn :53::53: sonra konuştuğumda evet 3,5 - 4 aylığına kimseyi bulamayız . Şimdi çocuk oluncada aşısıydı, hastalığıydı çok izin istersin o yüzden çıkarıcaz dediler. Açtım ağzımı yumdum gözümü, avukatla görüştüm çıkaramazlar dedi. İşe geri dönme davası açarsın, misliyle tazminat alır hemde işine geri dönersin dedi. Bende bir bir söledim, açıkcası çıkarırsanız yasal hakkımı ararım die tehdit ettim. Hamile halimle okadar üzüntü yaşattılar bana , ama rabbim çok büyük yerime aldıkları işleri istedikleri gibi yürütemedi, ben doğum izninde ek ücretle evden çalıştım Yine elime düştüler yani.

Kısacası, sakın onlara papuç bırakma. Yasal yollardan yapabileceklerini öğren ve söyle, haa onlar bunu göze alır çıkarır orasını bilemem. Ama sen sakın alttan alma canım.

kimse doğum yaptın diyerk işten çıkarma yazısı vermeez başka şeylri bahane ederler bahane çok

Sonuçta başka sebep gösterselerde ona şahitlik gösterecek birilerini bulur. Ama dediğin gibi iş verenler o kadar şeytan olmuşlar ki neler neler yapıyorlar.
Benim arkadaş maaşını alamıyor diye noterden yazı gönderdi, kıza vermemek için tazminatını işçilere 3 gün işe habersiz gelmedi diye tutanak tutturmuşlar ve o adi çalışanlardan bir kaçı da imza atmış. Arkadaşlarını arkadan vurmuşlardı.

merHaba arkadasım ..

benım bıldıgımm hamıleyken ısten cıkarma gıbı bı hakları yok bnce bi arastır . .

ne çekerse bayanlar çekiyor zaten
benim de 5 aylık kızım var bakıcıya bırakırım diyordum doğmadan önce ama bırakamadım... kayınvalidem ve anneme güvendik olmadı. kayınvalidem bir hafta bile bakmadı. annem 1 ay baktı sonra da rahatsızlıkları başladı oda kaldı veeee işi bırakmak zorunda kaldım
ben şuna inanıyorum insan oğlunun isteklerinin sonu yok gelire göre gider olyor kreşe gidene kadar çalışmayacağım ben işimi geri alabilirim ama kızımın bu günlerini geri getiremem

rapor alsan bile işvern buna sıcak bakmıyor, hamile oldugumu anladıkları andan itibaren tavırları degişti şu an çalışmıyorm dr la görüş doguma kadar çalışabilir die rapor verir sende çalışırsın izninide dogumdan sora kullanırsın sen,n açıdan kolay olmaz rabbim yardımcın olsun hamile bir kadının rahat ve olabildigince stresten uzak durması gerekir bu süreçte sende bebişte çok yıpranırsınız :(
ben son ana kadar çalışmayı düşünürdüm baktım ki işveren kendini düşünüyor fikrm değişti işyerim uzaktı buda yorardı beni orda stres ayrı baktım düşük riski var inceldgi yerden kopsun diyerek çalışmaya devam ettim işten ayrılmamı istediler bende kabul etmedim gerekirse yasal yollara başvururdum sonra araya bir tanıdık girdi onlar çıkarttılar butür bilgileri bilgini anlardıkalrı zaman ona göre kılıf buluyorlar bir dönem işsizlik maası alıcam kıdem tazmınatımıda alıp konu kapanacak bu arada ben daha önce işten ayrılma kararı aldıgımda işverenle konuşuldu yerime başka birini yetiştrdim hatta sonra iştenayrılmaktan vazgeçtim bu defa da bebiş süprz yaptı :)ama işveren bizim kadar açık sözlü olamadı

Son düzenleme:
malesef işverenler bu konularda çok düşüncesiz oluyorlar, sanki hiç başlarından geçmemiş yada geçmeyecek gibi davranıyorlar. umurlarında olmuyor. Bizim şansımıza da çalıştığım bölümde 2 kişiyiz ve 5 ay arayla hamile kaldık.. bu yüzden sıkıntılar olmaya başlayacak. öğrendikleri andan itibaren laf sokmak için yer yapıyorlar. evet onların açısından da zor bir durum ama bununda oluru, çözümü bulunur. arkadaşım şuan eli kulağında doğumu bekliyor. benm izne çıktığımda o dönmek zorunda kalacak. tabi bunun daha süt izni vs. var. 6 aylık ücretsiz izinden hiç bahsetmiyim çünkü biz ümidimizi kestik. :)
:20:

malesef işverenler bu konularda çok düşüncesiz oluyorlar, sanki hiç başlarından geçmemiş yada geçmeyecek gibi davranıyorlar. umurlarında olmuyor. Bizim şansımıza da çalıştığım bölümde 2 kişiyiz ve 5 ay arayla hamile kaldık.. bu yüzden sıkıntılar olmaya başlayacak. öğrendikleri andan itibaren laf sokmak için yer yapıyorlar. evet onların açısından da zor bir durum ama bununda oluru, çözümü bulunur. arkadaşım şuan eli kulağında doğumu bekliyor. benm izne çıktığımda o dönmek zorunda kalacak. tabi bunun daha süt izni vs. var. 6 aylık ücretsiz izinden hiç bahsetmiyim çünkü biz ümidimizi kestik. :)

Maalesef kendim bakmak istememe rağmen mecburen işe döndüm 4 aylık oldu oğlum.Kayınvalidem bakıyor oğluma evlerimiz uzak olduğundan yatılı kalıyor mecburen.
Bence imkan varsa en azından 1 yaşına kadar getirip öyle işe dönmeli....

Özel okulda olmam sebebiyle işe ara vereceğim gibi görünüyor e zaten bu ay doğacak bebişlerim, eylüle kadar da kendimize gelemeyiz herhalde özetle bir yıllık bir aradan sonra ancak devam edebileceğim çalışmaya

Son düzenleme:
ben kv taraflısıdeglm guvenemiyorumm nedense :) ama annem yakın aksi bi durum olmazsa 4 ay ucretli bi kac ayda ücretsiz izinle yaklasık 6 ay sora die düşünüyrm arkadaslar ama tabbi herseyn hayrlısı

ilk doğumumda ücretli izin+4ay ücretsiz izin+yaz tatili derken 11 aylık olmuştu oğlum öyle başlamıştım ama şimdi kızım 5 aylık oluyor eylülde bakıcım da süper sanırım 15 saat dersi geçmeme ve düzgün program garantisi olursa başlayacağım zaten süt izni hakkım var ya günde 3-4 saat den fazla ders koyamazlar o da bebek için çok zor olmaz

2 gün sonra doğum iznim bitiyor ve dün patronum aradı işe devam edicekmisiniz yoksa bırakıyormusunuz nasıl bir zaaf kızımdan ayrı düşünemiyorum kendimi ona göre sigorta çıkışınızı yapıcam dedi izne çıkarken kalan yarım maaşım duruyor bende ondan bahsettim aa siz almadınızmı onu diyor işi bırakıyorum 1 yıllık tazminatımıda almıyorum işsizlik maaşı alabilmem için 1 ay daha sigortalı olmam lazım bunu patronuma söylediğimde tabi nedemek seni asla mağdur bırakmayız diyor ve alacağım paradan ödemeden ssk pirim ücretini kesti bile bakalım kalan paramı yollarmı yazık bu insanlara benim daha doğmamış bebeğimin bile hakkını yediler hepsini ALLAH' a havale ediyorum babamız çalışır rızkımız ne kadarsa o kadar yeriz kirada ödeyip borç ödüyorum ama kızımdan ayrı kalırsam hastalanırım herhalde ve özel sektör böyle nankör 3 kuruşa çalış onuda senden çalmak için uğraşsınlar az yerim mutlu huzurlu yerim evladım gözümün önünde benim ellerimde büyür her akşam geldiğimde biri bana bugün güldü yürüdü konuştu demesinben göriyim ilk sevgimiz aşkımız hergün birbirimze bakarak büyüsüm meme emerken bile gözümün içine bakıp gülüşü dünyalara bedel ömrüm rabbim iyiki vermiş seni bize

Back