malesef o problem çözülemiyor. bankaya yatıyor maaşlar ama yine patron ödemek istediğini ödüyor. hatta işçisi adına gelen banka kartına el koyan patronu gördüm. bankaya yatırdığı düşük maaşı gidip karttan kendi çekiyor, üzerine ekleyip elden veriyor çalışana. resmide asgari ücret görünüyor yine, ama aldığı maaş fazlası.benim gibi duymayanlar vardir belki, haberi paylasayim dedim. basvurular pilot bolgelerde baslamis, sonrasinda butun buyuk illerde uygulanmasi bekleniyor. cok guzel bir gelisme.
dun haberlerde dinledigim kadariyla, tek sart annenin maasinin 2.500 TL nin altinda olmasiymis.
tabii, maasi 2500 un cok uzerinde olup, dusuk gorunen ve maas alarak baskalarinin hakkina girecek cok insan olacaktir, umarim devlet bu sorunu cozer :/
mutlaka mutlaka bir yontemi olmali.malesef o problem çözülemiyor. bankaya yatıyor maaşlar ama yine patron ödemek istediğini ödüyor. hatta işçisi adına gelen banka kartına el koyan patronu gördüm. bankaya yatırdığı düşük maaşı gidip karttan kendi çekiyor, üzerine ekleyip elden veriyor çalışana. resmide asgari ücret görünüyor yine, ama aldığı maaş fazlası.
evet aynen, umarim Istanbul da uygulanacagi zaman bu da gundeme gelir :/Böyle uygulamalarda şehir ayrımı yapılması gerekiyor bence. 2500 tl maaş İstanbul şartlarında hiç de yüksek değil.
şuan iş güvenliği yasaları çok sıkı, sigortasız eleman neredeyse hiç çalıştıramıyorlar, ama dediğim gibi bu da ters tepiyo ve sigortadan kaçırıyo patronlar. ben aynı durumdayım mesela maaşım yüksek ama asgari ücretli görünüyorum, kabul etmedim en başında sen çalışmazsan elbet çalışan biri bulunur dediler. şuan çalıştığım ve bulunduğum yerde iş bulmam çok zor olduğu için şikayette edemiyorum. karmakarışık bi durum. bunun bi yolu olmalı. ama ne?mutlaka mutlaka bir yontemi olmali.
bir de soyle bir muama var, Patron ise girerken soylemis, sende kabul etmissin, razi gelmissin, sonra gidip patronunu -mesela- devlete sikayet edersen hain oluyorsun.
yakistiramiyorum, isletmelerin cogu boyle ama ulkemizde ama, ne biliyim insallah farkindalik olusturulur bu konuda.
simdi mesela tv de kampanyalar yapiyorlar, sigortasiz isci calistiranlara karsi, belki buna da yaparlar.
yada devletin isverenlerin bu konudaki yukumluluklerini hafifletmesi lazim, cozum bu olabilir.
yuksek maasla calisanlarin belki 50% si belki daha fazlasi aynen senin gibi.şuan iş güvenliği yasaları çok sıkı, sigortasız eleman neredeyse hiç çalıştıramıyorlar, ama dediğim gibi bu da ters tepiyo ve sigortadan kaçırıyo patronlar. ben aynı durumdayım mesela maaşım yüksek ama asgari ücretli görünüyorum, kabul etmedim en başında sen çalışmazsan elbet çalışan biri bulunur dediler. şuan çalıştığım ve bulunduğum yerde iş bulmam çok zor olduğu için şikayette edemiyorum. karmakarışık bi durum. bunun bi yolu olmalı. ama ne?
yani belki işverene teşvik falan olsa belki düzelir diyorum ama, bazıları hep daha fazlasını cebinde görmek istediği için o da kesin çözüm olmaz zannımca.yuksek maasla calisanlarin belki 50% si belki daha fazlasi aynen senin gibi.
denetim de yol degil, bu konuda da ne kadar siki denetim bile yapilsa, calisan 'tembihli' olacagi icin, denetimler ise yaramayacak.
cozum herhalde, isverenlerin yukumluluklerinin hafifletilmesi olabilir, yada butun insanlarin sendikalara baglanmasi zorunlulugu gibi birsey, ama o da imkansiz.