Çalışan ağustos anneleri doğum iznini nasıl düşünüyosunuz?

arda_

Guru
Kayıtlı Üye
17 Haziran 2008
475
1
muhtemel doğum tarihim 3 ağustos ancak daha erken doğum izni gösterip 8 hafta sürecini erkene çekme şansımız varmı acaba?ne de olsa doğumdan sonraki 8 haftalık süreç pek işime yaramıcak bari öncesinde rahat edelim dimikaydirigubbakcemile2
 
yok canım en erken 32. haftada izne ayrılabilrsin.ancak dr rapor yazarsa olabilir onu da uzun yazamıyolar.
 
muhtemel doğum tarihim 3 ağustos ancak daha erken doğum izni gösterip 8 hafta sürecini erkene çekme şansımız varmı acaba?ne de olsa doğumdan sonraki 8 haftalık süreç pek işime yaramıcak bari öncesinde rahat edelim dimikaydirigubbakcemile2

selam;
bende çalışan bayanım ve iş kanununda yazılı olan doğum izni doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 8 hafta şeklinde ancak doğun öncesi 8 hafta değil daha az kullanırsan doğum sonrasına aktarabilirsin. toplam 16 hafta doğum izni var kanuna göre bende 4 hafta doğum öncesi ve 12 hafta doğum sonrası olarak kullanmayı düşünüyorum. 4857 nolu iş kanununa bakabilirsiniz.

MADDE 74. - Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.

Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.

İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
 
X