Bunun otizmle ilgisi varmı ?

Oyle bir makale okumustum acaba oyuzden mi diye düşündüm 😕2 yas cocuklarda var atma davranisi.cocugumda hafif düzeyde otizm var birde
Sadece obje fırlatma eylemiyle bunu söylemek olmaz, ben yazdıklarınıza bakınca karakteri olarak değerlendirdim. Bir dünya sebebi olabilir; dikkatinizi çekmek, ilgilenilmemek, sevgi ihtiyacı, ebeveynlerle zaman geçirememek vs vs bu konuyla da ilgili bir dolu yazı var yani. Teşhis almışsa doktoruna danışın, almamışsa ve şüphe ediyorsanız yine danışın tabi ki.

her çocuğun sınırlara ve rutine ihtiyacı vardır, otizmli çocuklarda bunlar daha önemlidir. Çocuğa sınırları koymazsanız aldığı eğitimin, gittiği okulun ne faydası olacak. Sizin yaptığınızı okula başlayınca öğretmeni yapacak mı sanıyorsunuz? Topluma hazırlamak, yaşayacağı şoku minimuma indirmek için bile olsa kendinize ve çocuğunuza kural koymak zorundasınız.

Kuzum çocuk aynı çocuk değil mi ? Bu çocuk iki ay önce bunları yapmıyor muydu ? Otizmden kaynaklanması senin tatlı sert ayarında bir sınır koymayacağın anlamına gelmez.Dehb olan çocukların çoğunda istediklerini yaptırmak için olan bu sürekli yoklama davranışı görülür.Otizmde de görülebilir (otizm dehb,öğrenme güçlüğü,gelişim geriliği ve etkileşimde sınırlılığı değişik oranlarda içeren nörogelişimsel bir sorundur) Çocuğun senin "sınırlarını yokluyor".Demek istediğim çocuğun bunu seni üzmek için ,pislik olsun diye yapmıyor.Ne istediğini kendisi de bilmiyor ,sürekli huzursuzluk halinde ve aslında istemediği bir şeyi bile o an istiyormuş gibi yapabilir.Bir nevi kaostan hem besleniyor hem üzülüyor. Kızım da aynı bu şekilde davranıyor..ama tam arabaya binecekken ayran almayacağımı bilir..yolda yürürken kendini yere attığında benim yürümeye devam edeceğimi bilir.Ha benim de çok tutarsız davranışlarım var kızım bu yüzden o kanaldan gidiyor ..şimdilerde bununla ilgili çalışacağım.

canım bence senin gerçekten aklına gelebilecek her şeyi, saçma bile olsa, sorabileceğin bir uzmana ihtiyacın var.
böyle bir durumda arayamıyor musun çocuğunu götürdüğün doktoru?
özel eğitimi, kreşi vs her şeyde çok profesyonellerle çalışamayabilirsin anlıyorum çevrende de olmayabilir ama muhakkak telefonlaşabileceğin biri olmalı. ben çocuk doktorumu bile arıyordum. hatta burada bir grup kur ve bu şekilde bu sıkıntıyı atlatan annelerden destek al.
ben şahsen uzmanı değilim, benim başıma gelse ben de ikilemde kalırım şımarıklık mı/otizmden mi kaynaklanıyor açıkçası.

Otizmde genelde daha farklı belirtiler olur diye biliyorum ancak yine de bir uzmandan yardım almakta fayda var. Davranışları bana biraz huysuzluk, şımarıklık gibi gelse de..
Yaşıtlarıyla olan davranışların, belli sorulara verdiği cevapların değerlendirilmesine uzman sizi yönlendirecektir.
Otizm değilse size anne baba olarak nasıl iletişime geçip "çocuğu size ve topluma nasıl adapte ederiz" kısmı ile ilgili yönlendirmeler bulunacaktır.

Gerçekten bu durum artik bas edilemez hale geldi.4 yaşındaki cocugum 2 yas cocuk gibi herseyi atiyor istemedigi birşey oldugunda o an elinde ne varsa atiyor.hayir kelimesine tahammulu yokk..

Otobuse binicektik ama binecegimiz otobus bekliyorduk farkı otobus geçiyordu oğlum tutturdu ona binmek icin beni cekistiriyordu.hayir oglum bu değil baskasina binecegiz dedim daha açılmayan ayrani tuttu yere fırlattı patladi ayran ustu basi heryeri ayran oldu 🥺 markete girdim islak mendil alip ustunu silicektim bu markette yine tutturdu ayran diye.aldim actim agzini yine atmadan icsin diye.icti bir kismini otobus geliyordu.bunuda atma sakin dedim bi baktim onuda atti.
Bu durumun otizmli olmasiyla alakasi varmı.yada bizlemi alakali her istedigi oluyor çünkü tek çocuk gözü birseyde kalmasın diyoruz.busefer istemedigi birsey olunca boyle yapıyor
Otizm spektrum bozukluğu daha farklı bir tanı...
Genel belirtilerinde şunlar var; göz temasından kaçınan, seslenildiğinde yanıt vermeyen, çevresindekilerle iletişim bozukluğu yaşayan, genellikle oyuncaklara ilgi duyan, etrafında dönen ve takıntılı davranışlar gösteren çocuklar da görülüyor.

canım bence senin gerçekten aklına gelebilecek her şeyi, saçma bile olsa, sorabileceğin bir uzmana ihtiyacın var.
böyle bir durumda arayamıyor musun çocuğunu götürdüğün doktoru?
özel eğitimi, kreşi vs her şeyde çok profesyonellerle çalışamayabilirsin anlıyorum çevrende de olmayabilir ama muhakkak telefonlaşabileceğin biri olmalı. ben çocuk doktorumu bile arıyordum. hatta burada bir grup kur ve bu şekilde bu sıkıntıyı atlatan annelerden destek al.
ben şahsen uzmanı değilim, benim başıma gelse ben de ikilemde kalırım şımarıklık mı/otizmden mi kaynaklanıyor açıkçası.
Aslinda aklima geldi otizmle ilgili bir topik açacağım birbirimize yardimci oluruz fikir alisverisi yapariz falan. Oglumun gittigi kurumda psikolog var sağolsun bana nezaman kafana takilan birsey olursa gel dedi.hic bunu sormak gelmemisti aklıma.okula gidiyoruz direk bireysel sonra grup dersine aliniyor falan.sadece birkez gorustuk kurumda psikologla...yarin gidecegiz onunla gorusurum bu konuyu napmamiz lazim bir fikir verir.gunden gune bu davranışı dahada artiyor.insanlarin bakisi surekli bizde kendini yerlere atiyor iri yapili cocuk birde yere zimpalanmis gibi kaldirana kadar kipkirmizi oluyorum. Makale okumustum bununla ilgili otizmli cocuklarda atma davranisi varmis zaten ama bizimde hatamiz olabilir.her istedigi yapiliyor bikere hayir desem kıyameti kopariyor.

Otizm spektrum bozukluğu daha farklı bir tanı...
Genel belirtilerinde şunlar var; göz temasından kaçınan, seslenildiğinde yanıt vermeyen, çevresindekilerle iletişim bozukluğu yaşayan, genellikle oyuncaklara ilgi duyan, etrafında dönen ve takıntılı davranışlar gösteren çocuklar da görülüyor.
Ben biraz eksik yazmisim.oglum zaten otizmli oyuzden neyden kaynaklaniyor anlamaya calisiyorum

Kuzum çocuk aynı çocuk değil mi ? Bu çocuk iki ay önce bunları yapmıyor muydu ? Otizmden kaynaklanması senin tatlı sert ayarında bir sınır koymayacağın anlamına gelmez.Dehb olan çocukların çoğunda istediklerini yaptırmak için olan bu sürekli yoklama davranışı görülür.Otizmde de görülebilir (otizm dehb,öğrenme güçlüğü,gelişim geriliği ve etkileşimde sınırlılığı değişik oranlarda içeren nörogelişimsel bir sorundur) Çocuğun senin "sınırlarını yokluyor".Demek istediğim çocuğun bunu seni üzmek için ,pislik olsun diye yapmıyor.Ne istediğini kendisi de bilmiyor ,sürekli huzursuzluk halinde ve aslında istemediği bir şeyi bile o an istiyormuş gibi yapabilir.Bir nevi kaostan hem besleniyor hem üzülüyor. Kızım da aynı bu şekilde davranıyor..ama tam arabaya binecekken ayran almayacağımı bilir..yolda yürürken kendini yere attığında benim yürümeye devam edeceğimi bilir.Ha benim de çok tutarsız davranışlarım var kızım bu yüzden o kanaldan gidiyor ..şimdilerde bununla ilgili çalışacağım.
İnan gunden gune artiyor bu davranisi 🥺 elma koymustum cantama yolda veririm diye.elmayi verdim yedi bitirdi bir baktim busefer meyvesuyuuuuu diye aglamaya basladi.ikimizde ayni seyden muzdaribiz sanirm.bakalim nasil bu davranisi torpuleyecegiz.hayirlisi..birde acikcasi oglumun elini bir saniye birakamiyorum okadar hareketliki napcagini kestiremiyorum o an hircinligiyla kendine zarar vermesinden korkuyorum. İlacta kullaniyoruz tam dedim iyi bari eskiye göre daha iyi son zamanlarda yine eskisi gibi oldu

Kendiniz yazmışsınız her istediği oluyor gözü bir şeyde kalmasın diye. Her şımarık çocuk otizm olsaydı... Her istediği yapılan çocuk en ufak istemediği şeyde böyle davranır tabi. Tipik her istediği yapılan çocuk davranışı
Eksik yazmisim atipik otizmli cocugum

Otistik değil şımarık sadece. O ayranı yere firlattiktan sonra on takla atsa,yerde surunse yine o ayranı almazdım tekrar. İstediği kadar tepinebilir,vaktim bol tepkisizce beklerim
Benim vaktim bol değil ama 10 dakika kalmis otobusun kalkmasina yere yapistiriyor kendini.sokak ortasinda agliyor bağırıyor 😒kaldirana kadar gozum portluyor. Yetismem gereken baska yerde vardi.telle görüştük.bugun gelmeme gerek yokmus dedide rahatladim. Anaokuluna baslaticam onun icin uğraşıyordum ozel egitime gidiyordu zaten.artik gunleri dolu dolu olucak inşallah sıkı bir egitimle duzelir hersey

Back