Bulgaristan Icin Vize Pasaport Vatandaslik islemleri

Kuzey

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2007
2.027
13
Bulgaristan'ın vize islemleriyle ilgili sorular ve cevaplar



Bulgaristan Cumhuriyeti'nin, AB üyeliğinden sonra ve özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uyguladığı vize rejiminde yapılan değişiklikler konusunda güncel bilgileri Dışişleri Bakanlığı 'Konsolosluk ilişkileri' dairesi 'Vize ve göç sorunları' bölümü başkanı Daniel Danov'tan rica ettik:



Soru: 1 Ocak 2007 tarihinden sonra,Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanan vize rejiminde değişiklikler var mı?





Cevap: 'Değişiklikler yok. Birtek, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için transit vizelerinin sınır kapılarında verilmesine son verildi. Bütün vizeler Bulgaristan Cumhuriyeti diplomatik ve konsolosluk temsilciliklerinden veriler. Hudutta vize birtek aniden meydana gelen vе önlenemeyen doğa afetleri, kazalar, ölüm olayları, ağır hastalıklar durumlarında verilebilir. Ülkemiz Avrupa mevzuatında yer alan genel ve zorunlu yükümlülükleri üstlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti ile ülkemiz arasında olası değişiklikler yürütülen görüşmelerin gündemindedir.



Soru: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Bulgaristan'ı turist olarak ziyaret etmek istediğinde ne yapmalı?



Cevap:Kısa vadeli kalma vizesi almalı. Bu tür vize ülkeye tek girişi veya çok girişi, ilk giriş tarihinden itibaren 6 ay içerisinde toplam 90 gün süre için ikamet izni verir.

Bu tür vizenin alınmasının en kolay yolu peşin turistik paketin ödendiğini kanıtlayan belgenin sunulması. Delillerin, belgelerin gerçek, goğru olması önerildiğini vurguluyorum. Ülkede gerçek kalma süresinin belirlenmesi tavsiye edilir. Aracı aramaksızın vize başvurularının şahsen sunulması önerilir. Vize başvurusunda bulunmak herkesin hakkıdır, başvuruda bulunanlara yardımda bulunmak ise görevlilerimizin ödevidir. Özel ziyaret için, belediye idaresi tarafından tasdikli Bulgaristan Cumhuriyeti vatandaşı tarafından bir davetiye gereklidir.

Vize başvurusu prensip olarak aday tarafından yetkili görevlinin önünde imzalanır. 16 yaşın altında başvuruda bulunan şahısların başvuruları ebeveyn veya ebeveynlerin vekaletname verdiği kişiler tarafından imzalanır. 18 yaşın altında olanlar başvuruyu kendileri imzalar, başvuru bir de anababaları tarafından veya vekaletnamesi olan kişiler imzalar. Anababanın tek birinin bulunduğu durumlarda, bu kişi vize için başvuran çocuğun menfaatlerini savunduğunu tasdikleyen belgeler sunmalıdır.

İdari hizmetlerin değeri 20 Avro. Vize reddedildiği durumlarda bu para geri çevirilmiyor.

Yolculuk, turizm, özel ziyaret amaçlı kısa vadeli vize başvurusunda bulunurken 30 Avro ödenir. İşlem süresi 7 ila 10 çalışma günüdür. 8 saat içerisinde acil vize işlemlerin tamamlanması için 45 Avro ödenir.

Standart vize işlemleri için toplam 50 Avro, acil işlemler için 65 Avro ödenir.

Kısa vadeli kalma vizesi sahibi yabancı, ülkemizde vizede belirlenen süre içinde kalabilir, fakat bu süre 6 ay içerisinde 90 günü aşamaz.



Soru: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının örneğin Almanya'ya yolculuk ettiğinde Bulgaristan'dan geçmesi gerekttiğinde neler yapmalı?



Cevap: 'Şengen anlaşmasına dahil devletlere ait verilen vize, yabancıyı Bulgaristan'dan geçerken giriş vizesinden muaf tutmuyor.

Transit geçiş vizeleri, Bulgaristan'a bir başka devletten giren ve başka devlete giden yabancılara ülke sınırlarında 24 saat bulunma hakkı verir.

Transit geçiş vizesi için işte şu belgeler sunulmalı:

1. yurtdışına çıkış izni veren geçerli belge

2. yurtdışına çıkış izni veren belge sayfalarının fotokopisi

3. resim ( 3.5 x 4.5)

4. transit geçişi sağlayan ulaşım imkanlarının kanıtları

Transit vizesi yabancıya 1, 2 veya daha fazla transit geçiş imkanları sağlamaktadır. 3, 6 veya 12 ay vadeli çok girişli transit geçiş vizeleri, bu tür vize ihtiyacını kanıtlanmalı veya yolculuk ettiği diğer devletler için gerektiren vizeleri göstermeli. Bu tür vizeler genelde uluslararası ulaşım araçlarının şoförlerine verilir.

Çok girişli transit vizesi, Bulgaristan sınırlarından transit geçiş sayısı, ülkeye ilk giriş tarihinden itibaren 6 ay içerisinde 90 günü aşamaz.

Uzun vadeli kalma vizeleri şimdilik bir kez girişi sağlamakta, geçerliliği 6 ay ve yabancıya ülkeye girip 90 gün kalma izni verir. Yabancı, bu süre içinde 1 yıllık kalma veya devamlı oturum alma izni başvurusunda bulunabilir. Yabancının bu izni veya uzun vadeli kalma izni verilmesinden önce Bulgaristan'dan ayrılırsa, ülkeye yeniden vizesiz giremez.



Soru: Örneğin komşu Romanya veya Macaristan'da geçici oturum iznine sahip olan Türkiye vatandaşına Bulgaristan vizesi gerekli mi?







Cevap: 'Herhangi bir ülkede geçici veya devamlı oturma kararı, Bulgaristan'dan geçiş yapmak için vize zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor.'



Soru: Hem Bulgaristan ve hem Türkiye vatandaşı olan çifte vatandaş statüsüne sahiplerin yolculuk yapma rejiminde herhangi bir değişiklik var mı?



Cevap: Çifte vatandaşların haklarını belirleyen yürürlükte olan yasa ve düzenlemelerde değişiklik yok.

Bulgaristan vatandaşlığına sahip her bir kişinin bu vatandaşlığının verdiği haklardan yararlanıp yararlanmayacağını kendi seçer. Bulgaristan vatandaşı olarak bu haklarından yararlanma kararı alan kişinin geçerli pasaport veya kimliği olması gerekir.



Soru: Türkiye'den girip ülkemizden geçen yük arabalarının /TIR kamyonlarının/ giriş ve yolculuk rejiminde herhangi bir değişiklik var mı?



Cevap: 'Yük arabalarının rejimindeki değişiklikleri Ulaştırma bakanlığı belirip önerebilir. Ulaştırma bakanlığı onayladığı her bir değişiklik konusunda tarafları bilinçlendirmek zorundadır.



Soru: Bulgaristan'da kısa vadeli kalma iznine sahip olan Türkiye vatandaşları ülkemize nasıl girip ülkeden nasıl çıkacak?



Cevap: 'Geçerli yasaların 11. Maddesine göre kısa vadeli kalma izni için çok girişli girme vizesi verilir. Bu tür vize şu kişilere verilir:

1. Bulgar fiziksel veya tüzel kişilerle iş temaslarında, yabancı ticari temsilcilikleriyle devamlı iş temaslarında bulunanlara;

2. maddede belirlenen kişilerin vekiline

Bulgaristan Cumhuriyeti ile ikili ilişkilerin gelişmesine önemli katkıda bulunanlara

3. Bulgaristan vatandaşının aile üyesi veya ikinci dereceye kadar akrabası olan ve dış ülkede istikamet ediyorsa

Vize düzenleme yasasının 11. maddesine göre Bulgaristan'da bir yabancıya uzun vadeli oturma izni, ülkede uzun vadeli veya devamlı oturmak isteyenlere verilir. Uzun vadeli oturma ve devamlı oturma kararı ve kartı Dışişleri Bakanlığı'nın 'Konsolosluk ilişkileri' dairesi, yabancıların idari denetimini uygulayan dairelerle uyumlaştırarak verilir.



Soru: İşadamları ve üniversiteliler için vize rejiminde herhangi bir kolaylık uygulanıyor mu?



Cevap: Vize başvurularında hiçbir ayırım yapılmıyor. İşadamlarına gerçek belge sunmalarını tavsiye ederiz. Üniversitelilere gelince, Bulgaristan'da yüksek okulları adayların vize almak için son süreyi beklememesini öneriyoruz. Bu durumlarda, kişinin üniversiteye kabul edildiğine dair Eğitim bakanlığı tarafından tasdikli belge gerekiyor, Çoğu zaman yüksek okullarda olduğu gibi eğitim bakanlığında da gereken belgelerin işlemlerinde gecikmeler oluyor. İşte bundan dolayı üniversitelilere de vize almak için son süreyi beklememelerini tavsiye ederiz.



Soru: Vize kime reddedilebilir?



Cevap: Yabancıya vize şu durumlarda reddedilebilir:

Ülkeye girişi yasaklandığı durumlarda veya doğru olmayan bilgi içeren belge, doğru olmayan veri sunan kişilere, yolculuk amacını doğru bir şekilde kanıtlayamayan kişilere reddedilebilir. Veya Bulgaristan'ın uluslararası yükümlülüklerine aykırı düşen, kimlik belgelerinde başka aksaklıklar sebebiyle reddedilebilir.
 
merhaba,su an gecıcı vatandaslık kımlıgım mevcut.aralık ayında surem olunca asıl kımlıgımı ve kırmızı pasaportumu alabılme ımkanım varmı?bılındıgı gıbı gunden gune kanunlarda degısıklıkler oluyor.gecıcı verılen kımlıgım uc yıllıktı surem dolunca da aslını ve pasaportumu alacaktım ama su an bunun mumkun olmadıgı soylenıyor acaba dogruluk derecesı nedır bılgı alabılme ımkanım varmı?tesekkur ederım
 
sevgili arkadaşım vermiş olduğun bilgiler için teşekkür ederim. benim eşim TC vatandaşı Bulgaristanla bağlantısı yok, iki kızım var, onları Bulgaristan vatandaşı yapmam için neler gerekiyor bilginiz varmı. cevap verirsenin sevinirim. teşekkürler
 
slm arkadaşlar ben şey sormak sitiyorum ben bg ve tr vatandaşlıgım var ama eşim ve kızım için ne yapabilirim her gidişte vize çıkarmak istemiyorum
 
X