Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı ve Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar Derneği Yönetim Kurul Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök Pınarlı, Paris’ten bizlerle haber paylaşmayı sürdürüyor;
Şu ana kadar duyduğum en sıra dışı pişirme aracı “bulaşık makinesi” oldu ama kullananlar pişirdikleri ürünün lezzetinden oldukça memnun. Başta somon balığını pişirmek en yaygını ardından yumurta ve sayı daha da arttırılabilir. İlk anda bana oldukça tuhaf gelmişti özellikle kirli bulaşıklar yıkanırken pişen bir somon veya yumurta ama daha sonra bunların iyice paketlenip makineye yerleştirilmesi durumunda hiçbir problem yaratmayacağını düşününce aslında evet uygulama da bir problem yok.
Bulaşık makinesinde yumurta az pişmiş olarak hazırlanıp, değişik soslarla hazırlanmış bir makarna çorbası içinde bana sunulduğunda tadı da oldukça güzeldi.
Bu uygulama yöntemini ünlü Sürrealist Gurme “Bob Blumer” in bir yazısını bulup onun yazdıklarına göre düzenledim. Ünlü gurme yazısında konuyu ve kendisine sorulan soruları detayı ile anlatmış. Bence bulaşık makinesini pişirme yöntemi olarak kullanmayı denemek isteyenler için oldukça açıklayıcı. Bu tarif beraberinde evlerde sahip olunan bulaşık makinesini, aynı zamanda çok yönlü kullanımı olan bir cihaza dönüştürüyor.
Bulaşık makinesinde somon buğulama tarifi:
Somon fileto hafif bir sosla kaplandıktan sonra alüminyum folyo ile iyice sarılır ve makinenin üst kısmında bulunan bölüme yerleştirilerek bulaşık makinesinde bulaşıklar yıkanırken veya bulaşıklar olmadan (tercih sizin) pişirilir.
Sonuç: ağzınızda eriyen sulu somon fileto.
Bu pişirme yöntemini ilk kez duyup kuşkuyla bakan kişilerin Bob Blumer’e soruları ve onun cevapları ise şöyle:
Soru: Bu konu ile ilgili bir hile var mı?
Cevap: Hayır
Soru: Balığın parçalanması nasıl önlenir?
Cevap: Balıklar ayrı ayrı alüminyum folyoya sarılır.
Soru: Balıklar ne kadar sürede pişer?
Cevap: Somon tam yıkama ve kurutma süresinde pişirilmelidir (pek çok model için yaklaşık 50 dakika)
Soru: Model farklılık yaratır mı?
Cevap: Hayır ben somonu pek çok model de hazırladım. Her hazırlamamda yıkama sıcaklık ve sürelerinde değişiklik olmasına rağmen, somon çok affedici, ve az ya da çok pişirmek onu önemli ölçüde değiştirmiyor.
Soru: Bulaşık makinesinde herhangi özel bir ayara ihtiyaç var mı?
Cevap: Evet kullanabileceğin en yüksek sıcaklığı kullanmalısın. Modern bulaşık makineleri ısıdan tasarruf etmek amacıyla tasarlandığı için bu bölüm istenmez. Fakat diğer ayarlarda, özellikle “tencere ve tava” ayarı bütünüyle pişirmeye yeterlidir.
Soru: Balık deterjan tadında olmuyor mu (deterjan eklemek ve kirli bulaşıklar yıkanırken pişirmek doğrumudur)?
Cevap: Hayır, somon alüminyum folyo ile çok iyi şekilde paketlendiğinde, bir problem olmaz.
Kaynak:gurme rehberi