bugün tarihte ne öğrendin? (yeni olarak)

krkyn

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
30 Nisan 2010
250
2
46
Eskişehir
arkadaşlar burada tarih dersinde neler öğrendik paylaşalım, bilindik şeyler zaten kitapta yazıyor. burada karşılaştığımız değişik tarih sorularını paylaşalım, beraberce öğrenelim ne dersiniz

ilki benden gelsin

**osmanlı devletinde çok partili hayata ilk kez 1909'da "ahrar fırkasının" kurulmasıyla geçilmiştir.

Çok partili hayata II. meşrutiyet ile geçiliyor canım tarih olarak pek akılda tutmuyorum ben :)

Osman ve Orhan Bey Dönemi= Geleneksel Veraset yani oğul, yeğen, amca, kardeş..(OYAK Bank)
I. Ahmed = Ekber Erşed sistemi.
I. Murat = Ülke padişahın çocuklarının malıdır.(HSBC Bank )
II. Mehmet = Ülke sadece padişahın malıdır. ( Merkez Bank.)

İhtiyacın hocası hakan dede bize böyle öğretiyor valla ne diyim aklımda kalmaması mümkün mü :)

süpermiş bu, güzel bilgi

1538-preveze zaferi (akdenz hakimiyeti sağlandı)
1571- kıbrısın fethi
1571-inebahtı savaşı (denizde ki ilk yenilgidiR)

*Karlofça anlaşması(1699) Osmanlı topraklarını paylaşmayı hedef alan ve toprak kayıplarına neden olan ilk antlaşmadır.

yaa burası süper bi topic ama daha cok yazan olsa keşkee
valla bilgim olsa hergün yazıcam ama anca burdakılerı kopyala yapıstır yapabılıyorum sımdılık:26:

asya hunlara ait destan- oguz kagan destanı
göktürkler - ergenekon ve bozkurt destannı

musul sorununda lahey adalet divanına ve milletler cemiyetine başvurulmuş fakat çözüme kavuşturulamamış. (1926 ankara ant. öncesi)

türk islam devletlerinde karahanlılar diğer islam devletleri gibi farsça ve arapça kullanmamış onun yerine türkçe nin hakaniye lehçesini resmi dil olrak kullanmışlardır.ayrıca uygur alfabesini kullanmışlar

BU KARAHANLILARIN ULUSÇU KİMLİKLERİNİ KORUDUKLARINI GÖSTERİR
Tarih hocamız üstüne basa basa söyledi kızlar:26:

*Moskova Antlaşması ile Batum'um Gürciistana bırakılması Misakımilli' den verilen ilk tavizdir.
*Hatay'ın Ankara Antlaşması ile Anadolu dışında bırakılması Misakımilli'den verilen ikinci tavizdir.

osmanlı devletinde tahtan kendi isteğiyle inen tek padişah 2.Murat...

*Urfa'da Fransaya karşı Yüzbaşı Ali Saip önderliğinde direniş başlatımıştır.
*1926 da Ankara Antlaşması ile Irak sınırımız Musul haricinde çizilerek,Misakımilli'den taviz verilmiştir.

kurtuluş savaşında:
doğu cephesinde düzenli ordu
güney cephesinde kuvai milliye
batı cephesinde hem kuvai milliye hem düzenli ordu görev almıştır....

III. Selim şiir ve müziğe çok meraklıydı. İlhami mahlasıyla birçok şiirler yazdı ve çok sayıda şarkı besteledi. Klasik Türk Müziğindeki suzidilara, şevkefza, şevk-u tarab, Arazbarbûselik ve nevakürdi makamları III. Selim'in buluşlarıdır

Son düzenleme:

çok ayrıntı bu........

belgeselde izledim bugün.. tanzimat fermanını aslında 2. mahmut hazırlamış ama uygulamaya koymamış.. kendisinden sonra uygulamasına geçilmiş.. tarihten belgesel izleyin kızlar akılda çok güzel kalıyor. mesela bütün osmanlı padişahlarının yer aldiği bi belgesel izledim bugün, kafada daha organize oluyor bilgiler..

Balkan Savaşlarında kaybettiğimiz yerler ;
şifresi:MEBA
Makedonya,Ege Adaları,Batı trakya,Arnavutluk

güzelbilgiler gerçekten tşk paylaşım için

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…