Bugün biraz dertli uyandım

Karpuzlu araba

Nirvana
Pro Üye
7 Ağustos 2017
9.910
35.682
28
Günaydın kızlar. Mutsuz bir şekilde uyandım.belkide regl oldugum icin duygularim darmadagin.

Konu 4 buçuk yaşındaki oğlum.bilenler bilir otizmli çocuğum. Sanki günden güne belirtileri iyice ortaya çıkıyor. Özel eğitim ogretmeni anaokul öğretmeni oglum icin gayet iyi durumda diyor. Evet digerleriyle kiyasladigimda onlara göre iyi durumda.

Canimi sıkan noktaya gelelim benim oglum daha iyi durumdaydı. Kulak kapatmasi yoktu ellerini çirpma yoktu.sadece araba takintisi vardi.ve doktora göre göz temasında yetersizlik.

Alanında en başarılı adıyla nam salan doçent doktorun gözetimi altında oğlum. Doktoru sağolsun her randevumuzda anaokul öğretmeni özel eğitim ogretmenini arayıp bilgi alırdı hakkinda.oyle olunca daha da yoğun bir sekilde ilgilenirlerdi oğlumla.

Gelelim küçücük çocuğumun bu kadar ilaca maruz kalmasi benim canımı cok yakıyor. Ki biz simdiki doktorumuza gitmeden önce.adi batsin bi şurup vardi herkese yazılan. Oglumun hipofiz bezinde kist çıktı 2.5 mm.(onemsizmis ama kontrol altindayiz endokrinin) Doktora sordugumda ilacla ilgisi varmi hayir dedi biz bu ilaci epilepsi hastalarina bile veriyoruz dedi. bir başka arkadasimda kendiside ayni ilaci kullandigi icin oda kendi doktoruna sordu oda bin cocuktan birinde çıkar oda malesef arkadasinizin cocuguna denk gelmiş demiş....Sonra yolculuguma şimdiki doktorumuzla başladım. Ona sordum bu ilacla ilgisi varmi diye ?elbette var. Bu tur ilaclar hormonlar üzerinde de etki ediyor x hanim.otizmli cocuklarda neden bu ilaci tutturuyorlar anlamis değilim dedi.. eğer hic ilac tedaviye baslamis olmasaydiniz size ilac yazmazdim dedi.ama basladiginiz için 1 yil boyunca size farkli bi şurup yazicam dedi.

Yazdığı şurup daha iyi geldi oğluma. Son 1 aydir yeni birşey çıktı.ilk kulak kapatmasi wc deki tanzikli suya yapmisti.sonra alisti bidaha yapmadı.sonrada uçagin sesine yaptı ve malesef devami geldi.surekli kulaklarini kapatıyor ses olunca.ve ellerini cirpiyor.onu öyle görünce cok üzülüyorum.

Her hafta doktora durumu hakkinda tlfla bilgi veriyorum. İlaç dozu degisikligi yapılıyor. yarin yine görüşmemiz var. Keske ilaci biraktirsa birde öyle denesek.icim cok huzursuz anlayacaginiz.yazip paylasmak istedim

Ahh karpuzum günaydın.
Üzülme bu kadar , sen evladın için elinden geleni yapıyorsun.
Kulak kapatmaya gelince de bunu sadece otizmli çocuklar yapmıyor ki kuzum . Peki doktoru ne dedi kulak kapatmasına ?

Ahh karpuzum günaydın.
Üzülme bu kadar , sen evladın için elinden geleni yapıyorsun.
Kulak kapatmaya gelince de bunu sadece otizmli çocuklar yapmıyor ki kuzum . Peki doktoru ne dedi kulak kapatmasına ?
Askim telefon gorusmesinde ilk dozu düşürdü sonra da yukseldi 1 milim pazartesi yani yarın bununla ilgili tekrar bilgi vericem.20 temmuzda randevumuz var yüzyüze gorucegiz ozaman ne diyicek bakalim

Gözlemlediğim kadarıyla küçükken bu hareketler olmuyor büyüyünce çıkıyor iki yaşında sadece göz teması komut alması olmadığı için kuruma gelrn çocuk dört beş yaşındayken zıplama kol çırpma başladı çok zor bir durum benim de oğlum disleksi öğretmen özel çocuk dediğinde bile içim yanıyor Allah'ım yardımcısı olsun bu durumda olan biz annelere

Gözlemlediğim kadarıyla küçükken bu hareketler olmuyor büyüyünce çıkıyor iki yaşında sadece göz teması komut alması olmadığı için kuruma gelrn çocuk dört beş yaşındayken zıplama kol çırpma başladı çok zor bir durum benim de oğlum disleksi öğretmen özel çocuk dediğinde bile içim yanıyor Allah'ım yardımcısı olsun bu durumda olan biz annelere
Amin 🙏 çok doğru ziplama da var el cirpma kulak kapatma falan daha da ilerlermi diye endise ediyoruz bizde🥺 Allah sizin kuzucugada sifa versin

Benim kızımda kol çırpma ,kulak kapama başladığında ben bunu otizm olarak değerlendirmemiştim .Sonra bir psikiyatrist video görüntüsünü izlerken yüzleştirdi beni..sonrası tabi benim de yaşadığım yıkım🤷‍♀️ kızım heyecanlandığında ve sevindiğinde zıplar , kollarını çırpardı ..yani bunları coşkudan yapardı.Durup dururken yapıp kendini rahatlatmaya çalışmazdı.Gün içinde örüntü gibi önce şunu yapar vs.şeklinde değildi.Takıntı olarak değil sanki beni de eğlendirmek ister gibiydi.Ben o aşamaya kadar gülüp geçer ,yapma etme demezdim.Sonrasında "kollarını çarpmanı istemiyorum" dedim.Zıplamasına müdahale etmedim çünkü zıplamak dengeyi de geliştiriyor ve (anlamsız yerde olmadığı sürece) kanat çırpma hareketine göre tölere edilmesi daha kolay bir durum.Bir de bahsettiğin hareketler "öğrenilebilir" hareketler de ..yani başka bir çocukta görüp öğrenmiş olma olasılığı çok yüksek. Ben kızıma "kollarını çırpmanı istemiyorum" dememle bu davranışı bitti.Takıntı veya kendisini gergin bir anında rahatlatma şekli olsaydı benim bir cümlemle bitmezdi.Oğlunun ifade edici dili gelişmeye başladı mı Karpuz? Kendini sözcüklerle ifade etmeye başlayınca beden dilinden kurtulması da bu tür davranışları azaltıyor

Benim kızımda kol çırpma ,kulak kapama başladığında ben bunu otizm olarak değerlendirmemiştim .Sonra bir psikiyatrist video görüntüsünü izlerken yüzleştirdi beni..sonrası tabi benim de yaşadığım yıkım🤷‍♀️ kızım heyecanlandığında ve sevindiğinde zıplar , kollarını çırpardı ..yani bunları coşkudan yapardı.Durup dururken yapıp kendini rahatlatmaya çalışmazdı.Gün içinde örüntü gibi önce şunu yapar vs.şeklinde değildi.Takıntı olarak değil sanki beni de eğlendirmek ister gibiydi.Ben o aşamaya kadar gülüp geçer ,yapma etme demezdim.Sonrasında "kollarını çarpmanı istemiyorum" dedim.Zıplamasına müdahale etmedim çünkü zıplamak dengeyi de geliştiriyor ve (anlamsız yerde olmadığı sürece) kanat çırpma hareketine göre tölere edilmesi daha kolay bir durum.Bir de bahsettiğin hareketler "öğrenilebilir" hareketler de ..yani başka bir çocukta görüp öğrenmiş olma olasılığı çok yüksek. Ben kızıma "kollarını çırpmanı istemiyorum" dememle bu davranışı bitti.Takıntı veya kendisini gergin bir anında rahatlatma şekli olsaydı benim bir cümlemle bitmezdi.Oğlunun ifade edici dili gelişmeye başladı mı Karpuz? Kendini sözcüklerle ifade etmeye başlayınca beden dilinden kurtulması da bu tür davranışları azaltıyor
Kizin adina cok sevindim 🙏 ifade etmeye basladi ama tam anlamiyla değil.ben birsey diyince şaşkin ördek gibi yüzüme bakıyor.bu davranislari daha cok parkta yapıyor.hergun götürüyoruz kendiside cok istiyor rutin haline geldi.orda arabalar var tekerleklerini isiklarini inceliyor oturuyor başta sonra araba sallanmaya baslayinca bi sure sonra inip bunlari yapıyor..yani ben ona ellerini cirpma desemde yapar. Uyarana maruz kaldiginda bunu yapiyor..evdeyken cok yapmaz ama parktayken bunu cok yapar. Birde sizli bizli konusur sipa cok komik duruyorr oyle konusunca 🥺 ben disardakilerle bu sekil konuştuğum için oda beni taklit ediyor yani.annee su verirmisinizz anne nasilsinizzz gibi

Evet özellikle annelerin konuşma şeklini örnek alıyorlar. 8 yaşında yeğenim otizmli annesinin komşularıyla konuşmasını örnek alıyor biyere giderken kayinvalideme gidiyorum diyor mesela. Birde bizimki çok yoğun Kulak kapatiyordu sese hiç tahammülü yoktu ne düğüne goturebiliyoduk ne lunaparka 23 nisana bile katilmamisti gecen sene ama her birini yavaş yavaş aştı çok mucize çocuklar bunlar aslında ne versen alıyorlar algıları çok açık aşırı zekiler geçen seneden bu seneye yani 1 sene de çok fazla şey değişiyor şaşırtıyolar. Bir sesten korkup ona karşı takıntı gelistirdiyse üzerine gitmek gerekiyor daha sık daha çok götürmek. Hocası düğüne gitmeden önce sabahtan hatta bir gün önceden yarın akşam düğüne gitcez ses var ama korkulacak bisey değil herkes oynuyor bizde oynucaz filan gibi baya beynine girsin diye konuşmalar yapiyodu annesi en son o düğüne gidilince korkulacak bisey olmadığını gördü pistten inmedi şükür bi şekilde atlattık bu sene 23 nisana katıldı son ana kadar tereddutteydik hatta kendisi de istemedi okul bahçesinden girmedi uzun konuşmalar sonucu çıktı oynadı ve tekrar tekrar müsadereye katılmak istedi okuldaki film gösterileri ona keza hep ayni durum. Bi şekilde aşıyorlar ama sürekli konuşup o tepki gösterdiği şeyin korkulacak bisey olmadığını beynine kabul ettirene kadar anlatmak gerekiyor

Parkta oyunlarda biraz tek başına mı kalıyor ? Onun oyunun şeklini biraz değiştirmek için yapılandırsan, sen araya girsen faydalı olabilir sanki..Oğlun bayağı konuşuyor Karpuz.Bu çok güzel ,içeriği zamanla oturur..oğlunun sadece duyduğu şekliyle konuşmadığı ortada ..duyduğu şekli ile konuşan cocukların çoğu "anne su verir misiniz" şeklinde kurmaz cümleyi .."ahmet susadı" ya da "Ahmet susadın mı" şeklinde kurar.Oğlunun hiperaktivitesi var Karpuz.Hiperaktivite kontrol altına alınmadan çocuğun komut almasının gelişmesi ya da sosyal uyum sağlaması çok zor gelişiyor.O arada geçen yıllar da ciddi bir kayıp oluyor

Arkadaşımın çocuğunda var aynı durum yeni özel eğitime başladılar 3 yaşında.gecikme sebebi belirtlerin çok hafif olması ama birkaç ay önce çocukta bariz gerileme olunca hem aile hemde doktorlar net olarak bir problem olduğunu anladılar sonuçta otizm teşhisi oldu.bu konuda izlediğim yabancı aileler var youtubeda anladığım kadarıyla zamanla bazı stimming diye tabir edilen hareketler azalırken bazıları artıyor veya bazıları kaybolurken yenisi çıkıyor.bu durumda siz zaten onu iyi bir doktora götürüp takibini yapıyorsunuz eminim elinizden gelen herşeyi anne olarak yapıyorsunuz içiniz rahat olsun.malesef ağır takıntılı davranışlarda hiperaktivite olan durumlarda falan doktor ilaç önerebiliyor buda sizin suçunuz değil kullanmasa daha kötü sonuçlar doğurabilir doktordan eminseniz uyun her kafadan ayrı bir ses çıkar çok fazla kafanızı bulandırmayın.buarada o hareketlerin sadece zarar verici olanlarını başka bir tür harekete yönlendirerek değiştirmek gerekiyormuş diğer zararsız olanları çocuğun kendini uyarma biçimi olduğu için müdehale etmemek gerekiyormuş arkadaşıma bu şekilde söylemiş doktor kendisi yurtdışında yaşıyor bizimkiler farklı görüşteyse bilemiyorum bunuda eklemek istedim yani dışardan farklı gözükebilir ama önemli olan sizin çocuğunuzun mutluluğu.

Aile öğretmen doktor el ele verirse gelişme oluyor geldiğinde hiç göz kontağı olmayan zorladigim için gözünü kapatan çocuk gayet güzel konuşup göz teması kuruyor çok şükür. 4 yaşında zihinsel hiç kelime olmayan çocuk yine öyle çok güzel konuşuyor eğitim ilgi ile ne diyim ki durum bu kabul edip eğitime başlamaktan başka yol yok

Parkta oyunlarda biraz tek başına mı kalıyor ? Onun oyunun şeklini biraz değiştirmek için yapılandırsan, sen araya girsen faydalı olabilir sanki..Oğlun bayağı konuşuyor Karpuz.Bu çok güzel ,içeriği zamanla oturur..oğlunun sadece duyduğu şekliyle konuşmadığı ortada ..duyduğu şekli ile konuşan cocukların çoğu "anne su verir misiniz" şeklinde kurmaz cümleyi .."ahmet susadı" ya da "Ahmet susadın mı" şeklinde kurar.Oğlunun hiperaktivitesi var Karpuz.Hiperaktivite kontrol altına alınmadan çocuğun komut almasının gelişmesi ya da sosyal uyum sağlaması çok zor gelişiyor.O arada geçen yıllar da ciddi bir kayıp oluyor
Ben ordaki akranlariyla iletisime gecsin diye pek müdahale etmek istemiyorum. Biz oyunu evdeyken beraber yapariz yada etkinlikler vs....Yaninda duruyorum sadece oyununa katilmiyorum orda. Hiperaktiviteside var malesef...doktorun onerisiyle 4 kitap aldim.şuan 200 adimda cocuk yetistirme okuyorum.en sonda okuyacagim kitap bu 👇👇 umarim bize rehber olur.ve hersey daha kolay olur ozmaan.doktorumuza güveniyorum. Once benim.bunu tam anlamiyla kavramam lazim daha iyi yardimci olabilmek icin.

Eklentiler

• IMG_20220626_233930.jpg
    IMG_20220626_233930.jpg
    68,5 KB · Görüntüleme: 126
Aile öğretmen doktor el ele verirse gelişme oluyor geldiğinde hiç göz kontağı olmayan zorladigim için gözünü kapatan çocuk gayet güzel konuşup göz teması kuruyor çok şükür. 4 yaşında zihinsel hiç kelime olmayan çocuk yine öyle çok güzel konuşuyor eğitim ilgi ile ne diyim ki durum bu kabul edip eğitime başlamaktan başka yol yok
Kesinlikle.

X