Bugs Bunny'nin Havucu

ebrusu_22

Nirvana
Kayıtlı Üye
7 Ekim 2007
225
21
Geçen sayılarda atıştırma saatlerine en az ana öğünler kadar itina göstermemiz gerektiğinden bahsedip, anneler olarak bu saatlerde çocuklarımıza sağlıklı ve besleyici gıdalar sunmanın öneminin altını çizmiştim. Bizim evde ara öğün alternatiflerinin biri faydalarına istinaden ‘havuç’ olunca bu sayfada yer vermeye karar verdim. .

Oğlumun havucu bu kadar çok sevmesinin altında bebekliğinden itibaren pişmişini, boğazına kaçma tehlikesi kalmadığından itibarende çiğ versiyonunu rutin olarak sunmamın etkisi vardır diye düşünüyorum. Gerçektende bir besini sevdirmenin yollarından biri onu bıktırmadan düzenli aralıklara çocuğa sunmaktan geçiyor.

Bileşiminde bulunan betakarotenle (bilinen en güçlü antioksidanlardan) çok zengin bir A vitamini kaynağı olan havuç B, C ve E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, fosfor, bakır gibi birçok mineral içeriyor. Besin değeri açısından çok zengin, iyileştirici, kuvvetlendirici, koruyucu, dengeleyici havucu evimizin dört mevsim demirbaş sebzesi yapmak ve çocuklarımıza çeşitli versiyonlarda yedirmek için çok sebebimiz var.

Çocuklarda büyüme ve gelişmede önemli rol oynayan havucun içeriğindeki vitaminlerden en başta geleni olan A vitamininin göz, deri, saç sağlığına, kemik ve diş gelişimine olan katkılarını hepimiz biliyoruz. Yine içeriğindeki vitamin ve minerallerin bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi (dolayısıyla) enfeksiyonlara karşı direnç kazandırıcı özelliğide malumumuz. Anne sütünü arttırması ve kan yapıcı olması da cabası. Uzmanlarda bir çok yazılarında bu sebze için yeri doldurulamaz ifadesini kullanıyorlar.

Bunların dışında havucun hem ishal kesici, hem de peklik giderici özelliği ile bağırsakların çalışmasındaki dengeleyici rolü çok önemli. Biliyorum ki özellikle kabızlık annelerin çocukları ile sık yaşadıkları problemlerden biri. Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ile kronik hale gelmeden çözülebilecek bu sıkıntılı durum başa geldiğinde havuç yedirmek başvurabileceğimiz basit ve masum bir yöntem olarak aklımızda bulunmalı.

Eh bir sebzenin bu kadar çok olumlu özelliği olduğunda bize de yedirmeye alışkanlık kazandırmaktan başka bir görev düşmüyor. Allahtan havuç hafif tatlımsı tadıyla çocuklar tarafından zaten severek yeniliyor. Yemiyorsa Bugs Bunny’i daha çok seyrettirin olsun bitsin!

Hem pişmiş, hem de çiğ olarak çok lezzetli havucun diğer sebzelerde olduğu gibi pişirme süresini çok uzun tutmamak gerekiyor. Besin değerinin büyük bir bölümü kabuğunun hemen altında olduğu için soymak yerine hafifçe fırçalamak suretiyle yıkayıp sunuma veya pişirmeye hazır hale getirebilirsiniz.

Tek başına sunumunun yanı sıra yemeklere eklediğinizde hem lezzet katan, hem besleyicililerini arttıran üstüne bir de kıvam kazandıran havucun yakışmadığı yemek yok gibi
Kaan ızgaraların yanında ara ara servis yaptığım hafif sotelenmiş havuçları beğenmiyor. Olsun, ızgara yanında yemeyiversin zaten bu sebzeyi başka yemeklerin içerisinde o kadar güzel tüketiyor ki... Zira benim havucu katmadığım yemek yok gibi bir şey...Buyrun mutfağıma:

-Domatesli makarna sosu hazırladığımda, bulgur pilavı yaptığımda soğanla birlikte ince rendelenmiş havuç katarım.

-Tavuk veya kırmızı et haşlaması yaptığımda pişme suyunun içerisine bütün soğan ve kerevizin yanında mutlaka havuç eklerim.

-Çorbalar da havuçla bir başka güzel olur. Daha çok kışın pişirdiğim tavuk suyuna sebzeli çorbada ve pirinçli köfteli, sebzeli yoğurt çorbasının içerisinde havuç kesinlikle yerini bulur. Bir de mercimek çorbası var, havuçsuz pişirdiğimi hatırlamıyorum bile.

-Havuçlu kek zaten hepimizin bildiği bir tarif. Ben artık kurabiye hamurunun içerisine de bu sebzeyi rendeliyorum. Bir de kuru kayısı parçaları katınca harika betakaroten kukileri oluyor.

-Barbunya, pırasa, bezelye gibi birçok tarifde halihazırda bulunan havucu ben Kaan ın bayılarak yediği yeşil fasülye ve patates yemeğinin de içerisine de katıyorum. Sebze dayanışması gayet hoş neticeler veriyor.

-Patates püresini havuçlu yapmayı denediniz mi hiç? Soğanla birlikte kavuracağınız rendelenmiş havuçları haşlayıp ezdiğiniz patateslerin içerisine katıp süt ve tereyağ ekledikten sonra el blendırı yardımıyla püre haline getirin. Renkli ve daha faydalı bir püre elde etmiş oluyorsunuz.

-Keza pirinç pilavınına rendelenmiş havuç kattığınızda hem tadı, hem rengi çok güzel oluyor. Hele tavuk suyu da kattıysanız!

-Ya havuç eklenmiş kıymalı, peynirli, mercimekli börek harçlarına ne demeli? Abartmadan yazıyorum; ya-kı-şı-yor!

-Fırında sebzeli balık yaparken domates, soğan, maydanoz harcına biraz rendelenmiş havuç limon suyu ve zeytinyağı kattığınızda suyuna ekmek banarak yenecek güzel bir yemek elde ediyorsunuz.

Tüm bunlardan bahsedip de havuç suyuna değinmemek olmaz. Çocuk, büyük hepimiz için mucize su olarak nitelendirilebilecek olan havuç suyuyla ilgili belirtilmesi gereken belki de en önemli şey; kansızlığa iyi geliyor olması. Çocuklar için gazlı içecek ve hazır meyve sularını son derece gereksiz bulan bir anne olarak tekrar yazmadan geçemeyeceğim. Onlara doğal, taze meyve ve sebze suları içirin. Havuç suyunu tek başına içirmekte zorlanırsanız elma ve portakal suyu ile karıştırarak sunun. Bir bardak da kendiniz için. Havuç ve havuç suyu aile boyu sağlık için önemli.

Çok sağlıklı olun ki, çocuklarınızı çok sağlıklı büyütmeye devam edin, olur mu?

*Bebegim ve Biz Eylul sayisindan
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…