Budizmin 4 temel öğretisi

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
294.136
605.476
43
2 bin 500 yıllık geçmişi ve dünyada 500 milyonu aşkın inananı olan Budizm, “Dört Yüce Gerçek” olarak adlandırılan öğreti üzerine inşa edilmiş. İşte “Dört Yüce Gerçek”.

1. Dukkha - Yaşamın acı gerçeği

640px-Debating_Monks.JPG


Budizm’de yaşamın tüm evresinin acılarla dolu olduğuna inanılır. Doğum acıdır, yaşlılık acıdır, ölüm acıdır, çaresizlik, hastalık, üzüntü, sevmediğin biriyle olmak yada istediğini alamamak hep acıdır. Kısaca yaşam acılarla doludur ve bu yaşamın bir gerçeğidir. Gerçekleri kabul etmemizi öğütleyen öğreti şöyle der; "Karşına çıkan kişiler her kimse, doğru kişilerdir. Bunun anlamı şudur, hayatımızda kimse tesadüfen karşımıza çıkmaz. Karşımıza çıkan, etrafımızda olan herkesin bir nedeni vardır, ya bizi bir yere götürürler ya da bize bir şey öğretirler.”

2. Samudaya: Yaşamdaki acıların sebepleri

Buddha-Footprint.jpeg


Budizm'de acıların sebepleri; nefret, pisboğazlık ve cahilliğin oluşturduğu görüşüne dayanır. Örneğin insanların yeniden dünyaya gelme istekleri acı veren açgözlülük olarak görülür.
Budizm'in 2'inci öğretisi şöyle der: “Yaşanmış olan her ne ise, sadece yaşanabilecek olandır. ‘Şöyle yapsaydım, böyle olacaktı’ gibi bir cümle yoktur. Her ne kadar zihnimiz ve egomuz bunu kabul etmek istemese de, hayatımızda karşılaştığımız her olay, mükemmeldir.”

3. Nirhodha - Yaşamdaki acıların sönmesi

Budizm-Nedir-300x225.jpg


Budizm'in 3'üncü öğretisi der ki "Ruha acı veren duygulardan arınılmalıdır". Böylece tatminsiz isteklerin ve arzuların sona ermesiyle, acılar da ortadan kalkacaktır. Bu temel görüşü anlamak için özlü söz şöyle der "İçinde başlangıç yapılan her an, doğru andır. Her şey doğru anda başlar, ne erken ne geç. Hayatımızda yeni bir şeyler olmasına hazırsak, o da başlamaya hazırdır.

4. Magga - Acı çekmenin sonu "Sekiz Katlı Asil Yol"

6bouddhadd.PNG


Budizmin sonuncu öğretisi acıları sona erdirmenin mümkün olduğunu söyler. Bu da ancak “Sekiz Aşamalı Asil Yol” sayesinde olabilir. Bunlar: Doğru düşünce, doğru amaç, doğru söz, doğru anlayış, namuslu kazanç, doğru eylem, uyanıklık ve doğru odaklanma. Son öğreti der ki; “Bitmiş olan bir şey bitmiştir. Bu kadar basittir. Hayatımızda bir şey sona ererse, bu bizim gelişimimize hizmet eder. Bu yüzden serbest bırakmak, gitmesine izin vermek ve elde etmiş olduğun bu tecrübeyle yola devam etmek gerekir.”

Keşişler şehri Hindistan


8Nirvanaa.PNG

Hiç kuşkusuz doğudaki mistik dünyayı keşfetmek isteyen herkes için ilk akla gelen yerlerden birisi Hindistan. Burası özellikle batılı bünyeler için fantastik bir dünya resmi çiziyor. Budist tapınakları, keşişleri ve yaşam enerjileriyle dünyanın hiçbir yerinde bulamayacağımız kadar farklı bir dünya.... Elbette bu gizemini en barışçıl öğretilerden biri olan Budizm'e borçlu.

2500 yıllık bir serüven: Budizm

640px-Hong_Kong_Budha.jpg

Kimilerine göre "din" kimilerine göreyse "felsefi" bir akım Budizm. Tarihsel serüveninde Hindistan’da başlayıp zaman içinde Çin, Japonya, Kore, Moğolistan, Nepal, Sri Lanka, Tayland ve Tibet gibi ülkelerde de benimsenerek milyonlarca kişiye ulaşmayı başarmış.

Buda: "Uyanmış kişi", "Farkında olan"


1024px-Ascetic_Bodhisatta_Gotama_with_the_Group_of_Five.jpg

Budizm, Buddha kelimesinden geliyor. Budha, Sanskritçe ve Pali dillerinde "uyanmış kişi" ve "farkında olan' demek. Budizm insanların hayattaki acı, ızdırap ve tatminsizliklerinin kaynaklarını açıklayarak bunları gidermek için yol gösteren bir inanış, öğreti, felsefe... Öğretilerinin ana çatısı neden sonuç ilişkisiyle birlikte meditasyon, reenkarnasyon ve karma oluşturuyor.

Gerçeğin peşinde geçen bir ömür: Sidarta Gotama

640px-Chiangmai_temple.JPG


"Tarihi Buda" da denilen Siddhartha Gautama, Budizm'in kurucusu olarak kabul ediliyor. Siddharta, hayattaki acıların kaynağını açıklamak için yıllarca çalışır. Sonunda ızdırabını yenerek mânevîyata eriştiği için Budalık'a eriştiği kabul edilir. Buda Gautama’nın aydınlığa ulaştıktan sonra verdiği, ilk öğreti halkasının ve Budist öğretilerin temelini oluşturan öğretilere Dört Yüce Gerçek denir.


Derin Düşünme: Meditasyon

8buddha21.jpg


Bugün Budalık, ruhani aydınlanmayı arayanlar için kullanılan bir unvan. Budizmle karşılaşan insanların en çok kullandığı tekniklerden biri de meditasyon. Meditasyon manevi bir arınma tekniği. İlginç olansa birçok kültürde ve dinde karşımıza çıkması. Çin'de Taoizm, Japonya'da Zen, Tibet'te Bön ve İslamiyet'te tefekkür gibi izlediklerine rastlamak mümkün. Dünyanın neresinde olursa olsun arınma, huzura erme, yaşamın anlamını bulmak için yapılanlar çok benzerlik taşıyor. Belki de sadece kültürel farklılıklar yüzünden farklı isimlerde ve tekniklerde karşımıza çıkıyor...
 
Son düzenleme: