Merhaba arkadaşlar.
Ben üniversitede birinci sınıf öğrencisiyim.Yurdışına nasıl ve ne zaman çıkabilirim?Erasmus dedikleri bir eğitim sistemi varmış yurtdışında eğitim görebiliyormuşuz.Bu konuda bana bilgi verir misiniz?Bir de ben sınıf öğretmenliği okuyorum ilerde Almanyadaki türk okullarda görev yapabilirmiyim bunu sormak istiyorum.
Lütfen yanlış anlaşılmasın ben ülkemi milletimi çok seviyorum.Ama bazı özel sebeplerden dolayı gitmek istiyorum buralardan.Sorun şu ki eski erkek arkadaşımı unutmam için gitmem gerek yoksa burda kaldığım sürede hala içimde bir umut olacak acaba gelir mi diye?Aramızda sadece 4 saatlik mesafe var ben ondan çok uzaklara gitmek istiyorum vereceğiniz her cevap için şimdiden çok teşekkürler
.
Bu bilgiler tamamiyle kendim tarafımdan soru cevap şeklinde hazırlanmış olup, doğruluğuyla ilgili hiçbir garanti verilmemektedir. Bilgiler değiştirilmiş ya da üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebilir de, göstermeyebilirdi. Sorumluluk hissetmem, bilgileri resmi erasmus ofisinizden teyit ettiriniz. Soru cevap şeklinde yapılmıştır.
Erasmus Nedir?
Erasmus aslında Avrupalı, muhtemelen Belçikalı bir düşünürün adıdır. Aynı bizim Farabi gibi yani
Erasmus, AB ülkeleri ve muhtemelen aday ülkelerinde yer alan anlaşmalı üniversiteler arasında hibeli ( öğrenciye para ödeyerek) olarak öğrenci ve öğretim elemanı değişim programıdır.
Kayseri şehrinde okuyan bir arkadaşımız, Paris şehrindeki bir üniversiteye 6 aylık veya 1 yıllık süreyle üniversitesinin Uluslar arası ofis tarafından aylık 300 ile 600 arasında para alarak gittiği ve aldığı bir programdır yani.
Erasmusu kim yapar, niye yapar, nerede yapar?
Erasmusu ben yaparım, sen yaparsın, o yapar. Yani kısaca üniversite öğrencileri ve öğretim elemanları yapar.
Niye yapar? Niyesimi var yau, elemanlar sana para veriyor, seni yurt dışına gönderiyor, geziyor tozuyor Avrupa görüyorsun, oradaki eğitim sistemini görüp dünyanın her yerinden elemanlarla tanışıyorsun, sonra gelip niye diye soruyorsun
Nerede yapar; AB ülkelerinde yapar.
Erasmusta hibe ne kadardır? Nasıl ödeme yapılır?
Ülkesinden ülkesine değişir. 300 dan 600 e kadar çıkar, iner. Bu o ülkedeki hayat pahasına bağlıdır. Örneğin Finlandiya için 600, Yunan için 400, Polonya için 300 verilir.
Bu oran üni^den üniye değişmekle beraber, gideceğiniz toplam sürede ( örn 6 ay) alacağın paranın toplamının %80 i hesabınıza yatırılır. Dönünce de %20 si verilir. Bu oran bazen %70 e 30 da olabilir.
Dikkat : bu ödemeyle ilgili ofisten ve daha önce giden arkadaşlardan bilgi alın. Bu ödeme bazen geç yapılabilir ( 1 ay vs kadar), yapılmayabilir de, sorun ona göre. Ama en azından gitmeden önce kenara 3-5 bir şey atmaya bakın bence. 
Erasmusta sene kaybı var mı?
Ben kendim sorduğum için anladım Sizi bilmem. Hayır yoktur. Erasmusla gittiğin ünide aldığın dersleri TRdeki derslerle kredi oranınca denkleştirirler ve o şekilde almış olursun. Oradaki aldığın notlar kendi üni not cinsine çevirilir. Yani bir kayıp söz konusu değildir.
Erasmus kaç ay olur?
5 ay ya da 10 ay. ( yani 1 dönem veya 2 dönem)
Bir dönem gitsem iki döneme uzatabilir miyim?
Evet, ancak bu tamamen ünine bağlı. Benimki 2 dönemdi 1 dönem yaptılar, sonra tekrar 2
Yarın maç kaçta?
Konu dışı ama yarın maç yok, maç bugün, Sivas-GS
Bu Erasmus Yoğun Dil kursu ne ayak?
Herkese verilmemekle beraber ve her yerde verilmemekle beraber, o ülkenin dilini öğrenmek için 6 hafta kadar önce gidip, alınan, Erasmusun en güzel bölümüdür. Kesinlikle öneririm. Bu dönem içinde hibe alırsınız büyük ihtimal ben aldım. Ayrıca bazı bölümler bu kursu başarıyla bitirince art 8 erasmus kredisi de veriyorlar
Ben aldım. Süper bi olay yani.
Pasaport ve vizeden bahsetsene?
Pasaportu harçsız alacaksın, ama pasaport deftere parası vereceksin.
Vize işlemini HOST üniversiteden gelen kabul mektubu ile yapacaksın. Dil kursuna gidenler ayrıca bir sorsun onun içinde bir resmi belge alsın.
Ha bu arada siz yine de konsolosluğa bir alo deyin, çünkü siteden yazılanın yanı sıra bazı ekstra evraklar isteyebilirler, mağdur olmayın, son günlere bırakmayın. Gidince de hemen oturma iznine başvurun, sallanmayın
Zaten vızeyı gıdım gıdım verıolar
Vatandaslıktan soz etmeyın cok sey ıstıolarncunku garantı edecen sponsor bulcan orda.