Bu püf lerde benden olsunnn...

gulizgul

gulizgul.blogspot.com
Kayıtlı Üye
6 Mart 2008
4.581
9
358
Muğla
Bunlardan çok pratik ve kullanılması kolay olanlardan bâzılarını şöyle sıralayabiliriz:
Ağrı kesici: Tereyağı eritilir ve yün üzerine konur. Bu yün sıcak olarak ağrıyan uzvun üzerine bağlanırsa ağrıyı giderir.
Zeytinyağı ile portakal kabukları, bir şişe içine konarak iki hafta güneşte bırakılır. Elde edilen bu yağdan, ağrıyan yer üzerine sürülürse, ağrı kesilir.
Alüminyum kapların temizlenmesi: Elmaların kabukları, kararmış alüminyum kapların içine konup, kaynatılırsa, alüminyum kaplar ilk günkü gibi parlamış olur.
Ayna temizliği: Ayna ılık sabunlu su ile silindikten sonra durulanıp tüysüz bir bezle kurulanmalıdır. Sonra buruşturulmuş bir gazete kâğıdı ile ovularak parlatılır. Üzerinde sinek lekeleri varsa bunlar da
sirkeli su ile silinerek çıkarılır. Ayrıca, alkolle silinen camlar da çok temiz ve parlak olur.
Balığın tâze olduğunu anlamak için, gözlerine bakmak lâzımdır. Taze ise, gözleri kabarık olur.
Bıçak kokusu: Balık, soğan gibi kokusu sinen maddeleri doğradıktan sonra bıçak, aleve tutulursa hiçbir koku kalmaz.
Bulaşık: Bulaşıkta daha az yorulmak ve işi daha çabuk bitirmek için, plânlı hareket etmek ve bulaşık yıkamada şu sırayı tâkip etmek gerekir: Önce bardaklar, fincanlar; ardından az yağlı tabaklar ve çatal, bıçak vb. Onun ardından çok yağlı tabaklar ve nihâyet tencere, tava. Sofrayı kaldırırken masadaki eşya bu sıraya göre toplanırsa, kap kacak kolayca yıkanacak hâle gelmiş olur.
Bulaşık yıkarken: Bulaşık yıkamadan önce yarım limonla silinir. Kaplardaki yağı aldığı gibi hoş bir koku da kalır. Son çalkalama suyuna kullanılan limonlar katılınca bulaşıklar mis gibi kokacaktır. Bir de bulaşık yıkayanın ellerine limon çok iyi gelecektir. Bunlardan başka, makarna ve pirinç haşlamasındaki su ile bulaşıklar yıkanırsa deterjana ihtiyaç olmadığı görülecektir.
Buzdolabı: Buzdolabının içini ve dışını temiz tutmalıdır. Dökülen yemekleri hemen temizlemek gerekir. Aksi hâlde, hoş olmayan bir koku neşreder ve yemek asitleri kaplamayı bozar. Sıcak yemekleri doğruca buzdolabına koymamalıdır. Bu iş hem dolap hem de yemek için zararlıdır. Buzdolabına konacak yiyecekler, oda sıcaklığında olmalıdır.
Buzdolabı ve kömür: Buzdolabına bir koku sinmişse, bu odun kömürüyle giderilebilir. Bir parça odun kömürünü bir kap içinde buzluğa, bir parça kömürü de alt gözlerden birine koyup, ertesi gün bu kömürleri atıp yenisini koyunca, kokunun çekildiği görülecektir.
Cam kaplar ve temizlenmesi: Cam kapları temizlemek için en iyi usûl sabunlu ılık suyla yıkamaktır. Ancak bunların parlak görünmesi için külle yıkamak daha iyidir.
Cilâlı eşyâ: Cilâlı masa ve sehpaların üzerine konan sıcak veya ıslak şeyler, mobilyalar için çok zararlıdır. Cilâları kaldırabilir. Bunu düzeltmek için mumla yağı karıştırıp, cilâsı bozulan yere birkaç defa sürmelidir, çok faydası görülecektir.
Çanta temizliği: Çanta renkli deriden yapılmışsa önce muzla oğuşturulur. Sonra yün bir bezle parlatılır. Rugan çantalar süte batırılmış bezle, kösele çantalar ise süte karıştırılmış yumurta akı ile silinir.
Çiçekleri tâze tutmak: Çiçekleri tâze tutmanın usûlleri vardır. Kır çiçekleri, hafif tuzlu suya konursa daha çok dayanır. Öte yandan bâzı çiçekler de hafif şekerli suda daha iyi dayanır. Bunlar: Kasımpatı, şakayık, gül, karanfil ve menekşedir. Güllerin uzun süreli dayanmasını sağlamak için vazoya bir aspirin eritip koymalıdır. Vazoya konacak güllerin sapı yanlamasına kesilmeli ve suları hergün değiştirilmelidir.
Dantel: Dantelleri yıkamak için bunları bir şişenin etrafına sardıktan sonra sabunlu ve tuzlu ılık suya olduğu gibi batırmalı, sonra da soğuk su ile çalkalamalıdır.
Defne: Et yemeklerine güzel koku vermesiyle tanınan defne, aynı zamanda çok iyi bir mikrop öldürücüdür. Çay gibi kaynatılıp suyu içilirse hazmı da kolaylaştırır.
Düğme düzeni: Dikiş kutusundaki düğmeler cinslerine ve büyüklüklerine göre ayrılıp, çengelli iğnelere geçirilirse, hem dikiş kutusu derli toplu durur, hem de arandığında çabuk bulunur.
Et kızartırken, üzerinde kırmızı damlacık görünürse, piştiği anlaşılır.
Fermuar: Fermuar dikmek ilk bakışta sanıldığı kadar kolay bir şey değildir. Eğer bir tarafı pot yaparsa görünüş çok çirkin olur. Bunu önlemek için dikmeden önce, fermuar açılıp, bir tarafı iğnelenip teyellenir. Daha sonra fermuar kapatılıp öbür tarafı da iğneleyip teyellenir. Bundan sonra rahatça makinada dikilebilir.
Fermuarın ömrü: Fermuarın ömrünü uzatmak için, fermuarlı giyecekler temizleyiciden geldiğinde dişlerine vazelin sürülünce dişleri hiç sıkışmadığından bozulmaz.
Fırından çıkan yemekler hemen sofraya alıp servis yapılmaz. Yemek sıcaksa suyunu salıvermiş olur. Beş-on dakika bekletilir, salıverdiği suyu tekrar emer ve daha lezzetli bir hal alır.
Gaz kaçağı: Gaz kaçağından şüphelenilen yer, kibritle kontrol edilmez. Kaçak olduğu tahmin edilen yere bol sabun köpüğü sürülür. Kaçak varsa, hemen belli eder.
Güve: Kıtıkla doldurulmuş koltukların güveleri çektiği bilinmektedir. Eğer böyle bir durumla karşılaşılırsa, bir tuğlayı iyice kızdırıp koltuğun altına koymalı, tuğlanın üstüne de sirke dökmelidir. Sirkenin buharı güveleri kaçıracaktır. Bu birkaç defa tekrarlanırsa koltuklar güvelerden temizlenmiş olur.
Halı temizliği: İyice süpürülen halılar ılık sabunlu suyla silinip, durulama suyuna bir miktar beyaz sirke katıp tekrar silinince pırıl pırıl olmaktadır. Halı üzerindeki lekeleri ânında çıkarmak için de; mâden sodası, traş kremi, diş macunu denenebilir. Bunlardan birini lekenin üzerine sürüp, biraz ovup beklettikten sonra süngerle temizlemek, lekeyi tamamen yok eder.
Halıların rengini tâzelemek ve parlatmak için; patates suda iki saat kaynatılmalı, bunun suyu süzülerek tozu süpürülmüş halı, bu su ile veya içine bir fincan sirke katılmış suyla silinmelidir.
Hamam böcekleri: Evdeki hamam böceklerinden çok rahatsız olunuyorsa 25 gr asitborik, bir adet haşlanmış patates ile ezilir ve böceklerin çıktığı yere konur. Böylece böceklerden eser kalmaz.
Hamur, dinlendirilirken üzerine rutubetli bir bez örtülür.
Ispanak, buzdolabında da olsa, pişirildiği gün yenmelidir.
Yeşil veya kuru yemeklerin suyu atılmayıp bir çorbaya katılırsa, vitaminleri ziyan edilmemiş olur.
İlikler: Ne kadar dikkatli de olunsa yıkama, iliklerin az çok bozulmasına yol açar. İşte buna fırsat vermemek için, düğmeli şeyler, açık değil de, ilikledikten sonra yıkanır. Böylece iliklerin genişleyip, uzamaları önlenmiş olur.
İpekli kumaş: İpekli kumaşları yıkarken suya her litre için 25 gram karbonat katılırsa kumaşın rengi daha parlak olur ve karbonat aynı zamanda kumaşın çekmesini de önler.
Kadife kumaş: Sofra tuzu ile ovulan kadife kumaş parlaklık kazanır.
Kaktüs: Kaktüsler çöl bitkileridir. Kaktüs saksısındaki toprak yarı yarıya dere kumu olmalıdır. Toprağın geri kalanının yarısı bahçe, yarısı funda toprağı olursa kaktüs için en elverişli toprak hazırlanmış olur.
Karınca istilâsı: Mutfak veya odalar karınca istilâsına uğrarsa, küflü limon kabuğu koyunca birşey kalmaz.
Kaynatılarak pişirilecek et yemeklerine konacak olan iki kesme şeker, fevkalâde lezzet verir.
Kıymık batması: Tahta kıymıkları gibi, cam ve mâden parçacıklarını da çıkarmak için bir çakı veya bir iğnenin ucunu ateşte kızdırıp sonra yabancı cismin çevresi elden geldiğince genişletilir. Cisim uç tarafından geri itilir. Burada dikkatli olmak gerekir. Özellikle cam parçacıkları etin içinde büsbütün parçalanarak işi daha da güçleştirebilirler. Bu yüzden zorlamak doğru değildir. En iyisi yarayı musluğun altına tutarak hem yıkamak, hem de camın kendiliğinden çıkmasını sağlamaktır.
Kızartma: Kızartma yaparken, önce yağın iyice kızmasını sağlamalı, sonra da kızartılacak eti tamamen kuru olarak yağa atmalıdır. Bu sâyede kızgın yağın köpürüp, etrafa sıçraması önlenmiş olduğu gibi, etin de daha yumuşak pişmesi sağlanmış olur. Fakat kızartma yerine dâimâ ızgara tercih edilmelidir.
Kızartma yaparken, bol yağ kullanılırsa, hava ile teması azalacağından, kızartılan maddenin vitaminleri ölmez.
Kızartmalarda yağ sıçramasını önlemek için, önceden tavaya biraz tuz atmak yetişir, et kızartılırken atılırsa, sertleştirir.
Konservelerin, bozuk olup olmadığı, kutunun dışa doğru hafif kabarması ile anlaşılır. Kutu açılırken ses ve koku çıkarırsa, o da bozuk demektir.
Koyun etlerinden en lezzetlisi, kıvırcık, daha sonra da dağlıçtır.
Kötü koku: Kış günleri evlerde ve çalışma yerlerinde kötü kokular olabilir. Bu kokuları yok etmek için bir miktar pamuğa kolonya döküp kap içinde odaya bırakılır. Kokunun kaybolduğu görülür.
Kuru üzüm: Kuru üzüm yenirse veya soğuk suya bırakılıp, tadı çıktığında su yerine içilirse asabiyeti düzeltir ve kan yapar.
Lahananın kokusu: Evde lahana veya karnabahar pişirirken etrâfa yayılan koku hep bilinir. Bunu önlemenin çâresi tencereye birkaç dilim ekmek koymaktır. Ekmeğin ufalanıp yemeğe karışmasını önlemek için, temiz bir tülbende sarıp koymalıdır.
Limon; kesik limonun kurumaması için, çay tabağına biraz sirke konur ve limonun kesik yeri sirke içine kapatılır.
Makarna: Haşlanmakta olan makarnaların birbirine yapışıp hamur olmamaları için, kaynama suyuna birkaç damla zeytinyağı konulmalıdır.
Makas bileme: Evde devamlı kullanılan makaslar körleşince, onları bilemek için orta irilikte bir
zımpara kâğıdı ince kurdeleler halinde bu makasla kesilince, makasın eski keskinliğine kavuştuğu görülür.
Makasla marul: Makaslardan birini iyice temizledikten sonra mutfakta kullanmak için ayırmak yerinde olur. Lahana, marul, ıspanak gibi sebzeler, makasla çok ince doğranabilir.
Maydanozun saklanması: Maydanozu saklamanın en iyi yolu bir kavanoz dolu suya koymaktır. Saplar suyun içinde, yapraklar dışında olmalıdır.
Mercimek, toprak kapta pişerse siyahlaşır.
Mercimek, fasulye, nohut ve bakla, et yerine geçecek kadar besleyicidir.
Naftalin kokusu: Eğer naftalin kokusu, rahatsız ediyorsa, çamaşırların arasına naftalin yerine nâne doldurulmuş torbalar koymalıdır. Hem elbiseler güzel kokar hem de nâne, güve kaçırmak hususunda naftalin kadar etkilidir.
Nikel eşyâ temizliği: Evinizdeki nikel eşyâyı temizlemek için patates unundan faydalanabilirsiniz. Temizlik yapacağınız zaman patates ununu kapta kavurmanız gerekir.
Ölçüler: Yemek târiflerinde, kullanılacak malzemenin miktarı çoğunlukla, gram olarak verilir. İyi bir yemek pişirebilmek için tartı ve ölçülere azami dikkat göstermek gerekir. Ancak evlerde dâimâ terâzi bulundurmak mümkün olmadığından, bâzı kaplar da belirli miktarları göstermede ev hanımına büyük ölçüde faydalı olabilir. Meselâ, ortalama olarak, bir su bardağı 1/4 litre su, yâni 250 gram su, 200 gr pirinç, 225 gr un, 250 gr toz şeker alır. Diğer taraftan 75 gram su alan kahve fincanı, 75 gram süt, 60 gram eritilmiş tereyağı ve zeytinyağı, 65 gram pirinç, 60 gram fasulye, mercimek, 55 gram pudra şekeri, irmik, 50 gram un, 70 gr toz şeker, 25 gram rendelenmiş peynir, 25 gram çekilmiş badem, ceviz, kakao miktarını verir.
Bir kahve kaşığı: 4 gram su, 5 gram şurup.
Bir tatlı kaşığı: 12 gram su, 16 gram şurup.
Bir çorba kaşığı: 12 gram su miktarını verir. Yemek veya tatlı yaparken bu pratik ölçüler ev hanımına dâimâ yardımcı olabilir.
Pantolon: Yepyeni pantolon, eski bir görünüm alıp, pırıl pırıl parladıysa, 1/2 ölçü suya 1/4 amonyak ve 1/4 tuz koyup, bu karışıma batırılarak pantolonun parlak yerleri fırçalanır ve ütülenir.
Paslı bıçak: Paslı yemek bıçaklarının keskin taraflarına zeytinyağı sürüp, yarım saat sonra bıçak, bahçede toprağın içine birçok defa batırılıp çıkarılır ve biraz da zımpara kâğıdı ile ovulursa pastan eser kalmaz.
Pasta: Pasta yaparken içine konacak üzümlerin dibe çökmeleri istenmiyorsa, hamura katmadan önce tereyağına bulamak lazımdır.
Pasta kalıbı: Pasta kalıpları paslanacaksa, yeni alınan kalıpları kullanmadan önce yıkayıp kurulamak ve sonra içini bolca yağlayıp, kızgın fırında yarım saat bırakmak lâzımdır. Paslanmayı önleyecektir.
Patates, piştiği gün yenmelidir.
Patates: Patates haşlanırken, suyuna konulan bir kaşık sirke, hem lezzetini arttıracaktır, hem de rengini güzelleştirecektir.
Patlıcan, kızartmadan önce, tuzlu suda biraz bekletilirse, hem az yağ harcanır, hem de kararmaz.
Peyniri muhafaza için, sirke ile ıslatılmış beze sarmak lâzımdır.
Pirinç pilavı: Pilav yapmadan önce, pirinç ılık ve tuzlu suda on dakika bekletilip, birkaç defa yıkanırsa pilav tâne tâne olur. Bu arada, pilavın buharının çıkmamasına dikkat edilmelidir.
Pirzola: Pirzolanın tuzu muhakkak piştikten sonra konmalıdır. Zîrâ, önceden konursa sertleşir.
Porselen tabakların bakımı: Porselen tabakların parlaklıklarını kaybetmemeleri için kullandıktan sonra bulaşık olarak bekletilmemeleri, çabuk yıkanmaları tavsiye edilmektedir. Sabun ve sıcak suyla yıkamak en iyi yoldur.
Salata: Marul ve kıvırcık salata yaparken, yaprakları mümkün olduğu kadar iri doğranırsa vitamini daha az kaybolur.
Salça, tuzlanır ve üzeri zeytinyağı ile örtülürse, hiç küflenmez.
Sebze pişirirken: Sebzeleri pişirirken çok az su kullanmalı. Bu sâyede daha tâze görünüşlü olurlar.
Sebzenin atılacağı suyu da, daha önceden kaynatmalı, sebzeyi sonra koymalıdır. Sebze yemeklerini fazla karıştırmak da doğru değildir.
Sebzeler pişirilince, vitaminlerinin büyük bir kısmı gideceğinden, mümkün mertebe, çiğ yenmelidir.
Sebzeler, doğranmadan önce yıkanmalıdır. Aksi hâlde faydalı maddeler suya karışır gider.
Seyâhatte çiçekler: İnsan evden beş-on gün uzaklaşacağı zaman, çiçeklerin bakımı çok güçleşir. Halbuki bunun kolayı vardır. Saksılar bir leğene dizilir, leğene iki parmak kadar su konur. Gidip dönünceye kadar çiçeklere bu su yeter.

NETTEN ALINTIDIR...
 
rica ederim arkadaşlar...İnsanın okurken biraz başı dönüyo ama:bbo:..yararlı bilgiler dedimmm
 
Bunlardan çok pratik ve kullanılması kolay olanlardan bâzılarını şöyle sıralayabiliriz:
Ağrı kesici: Tereyağı eritilir ve yün üzerine konur. Bu yün sıcak olarak ağrıyan uzvun üzerine bağlanırsa ağrıyı giderir.
Zeytinyağı ile portakal kabukları, bir şişe içine konarak iki hafta güneşte bırakılır. Elde edilen bu yağdan, ağrıyan yer üzerine sürülürse, ağrı kesilir.
Alüminyum kapların temizlenmesi: Elmaların kabukları, kararmış alüminyum kapların içine konup, kaynatılırsa, alüminyum kaplar ilk günkü gibi parlamış olur.
Ayna temizliği: Ayna ılık sabunlu su ile silindikten sonra durulanıp tüysüz bir bezle kurulanmalıdır. Sonra buruşturulmuş bir gazete kâğıdı ile ovularak parlatılır. Üzerinde sinek lekeleri varsa bunlar da
sirkeli su ile silinerek çıkarılır. Ayrıca, alkolle silinen camlar da çok temiz ve parlak olur.
Balığın tâze olduğunu anlamak için, gözlerine bakmak lâzımdır. Taze ise, gözleri kabarık olur.
Bıçak kokusu: Balık, soğan gibi kokusu sinen maddeleri doğradıktan sonra bıçak, aleve tutulursa hiçbir koku kalmaz.
Bulaşık: Bulaşıkta daha az yorulmak ve işi daha çabuk bitirmek için, plânlı hareket etmek ve bulaşık yıkamada şu sırayı tâkip etmek gerekir: Önce bardaklar, fincanlar; ardından az yağlı tabaklar ve çatal, bıçak vb. Onun ardından çok yağlı tabaklar ve nihâyet tencere, tava. Sofrayı kaldırırken masadaki eşya bu sıraya göre toplanırsa, kap kacak kolayca yıkanacak hâle gelmiş olur.
Bulaşık yıkarken: Bulaşık yıkamadan önce yarım limonla silinir. Kaplardaki yağı aldığı gibi hoş bir koku da kalır. Son çalkalama suyuna kullanılan limonlar katılınca bulaşıklar mis gibi kokacaktır. Bir de bulaşık yıkayanın ellerine limon çok iyi gelecektir. Bunlardan başka, makarna ve pirinç haşlamasındaki su ile bulaşıklar yıkanırsa deterjana ihtiyaç olmadığı görülecektir.
Buzdolabı: Buzdolabının içini ve dışını temiz tutmalıdır. Dökülen yemekleri hemen temizlemek gerekir. Aksi hâlde, hoş olmayan bir koku neşreder ve yemek asitleri kaplamayı bozar. Sıcak yemekleri doğruca buzdolabına koymamalıdır. Bu iş hem dolap hem de yemek için zararlıdır. Buzdolabına konacak yiyecekler, oda sıcaklığında olmalıdır.
Buzdolabı ve kömür: Buzdolabına bir koku sinmişse, bu odun kömürüyle giderilebilir. Bir parça odun kömürünü bir kap içinde buzluğa, bir parça kömürü de alt gözlerden birine koyup, ertesi gün bu kömürleri atıp yenisini koyunca, kokunun çekildiği görülecektir.
Cam kaplar ve temizlenmesi: Cam kapları temizlemek için en iyi usûl sabunlu ılık suyla yıkamaktır. Ancak bunların parlak görünmesi için külle yıkamak daha iyidir.
Cilâlı eşyâ: Cilâlı masa ve sehpaların üzerine konan sıcak veya ıslak şeyler, mobilyalar için çok zararlıdır. Cilâları kaldırabilir. Bunu düzeltmek için mumla yağı karıştırıp, cilâsı bozulan yere birkaç defa sürmelidir, çok faydası görülecektir.
Çanta temizliği: Çanta renkli deriden yapılmışsa önce muzla oğuşturulur. Sonra yün bir bezle parlatılır. Rugan çantalar süte batırılmış bezle, kösele çantalar ise süte karıştırılmış yumurta akı ile silinir.
Çiçekleri tâze tutmak: Çiçekleri tâze tutmanın usûlleri vardır. Kır çiçekleri, hafif tuzlu suya konursa daha çok dayanır. Öte yandan bâzı çiçekler de hafif şekerli suda daha iyi dayanır. Bunlar: Kasımpatı, şakayık, gül, karanfil ve menekşedir. Güllerin uzun süreli dayanmasını sağlamak için vazoya bir aspirin eritip koymalıdır. Vazoya konacak güllerin sapı yanlamasına kesilmeli ve suları hergün değiştirilmelidir.
Dantel: Dantelleri yıkamak için bunları bir şişenin etrafına sardıktan sonra sabunlu ve tuzlu ılık suya olduğu gibi batırmalı, sonra da soğuk su ile çalkalamalıdır.
Defne: Et yemeklerine güzel koku vermesiyle tanınan defne, aynı zamanda çok iyi bir mikrop öldürücüdür. Çay gibi kaynatılıp suyu içilirse hazmı da kolaylaştırır.
Düğme düzeni: Dikiş kutusundaki düğmeler cinslerine ve büyüklüklerine göre ayrılıp, çengelli iğnelere geçirilirse, hem dikiş kutusu derli toplu durur, hem de arandığında çabuk bulunur.
Et kızartırken, üzerinde kırmızı damlacık görünürse, piştiği anlaşılır.
Fermuar: Fermuar dikmek ilk bakışta sanıldığı kadar kolay bir şey değildir. Eğer bir tarafı pot yaparsa görünüş çok çirkin olur. Bunu önlemek için dikmeden önce, fermuar açılıp, bir tarafı iğnelenip teyellenir. Daha sonra fermuar kapatılıp öbür tarafı da iğneleyip teyellenir. Bundan sonra rahatça makinada dikilebilir.
Fermuarın ömrü: Fermuarın ömrünü uzatmak için, fermuarlı giyecekler temizleyiciden geldiğinde dişlerine vazelin sürülünce dişleri hiç sıkışmadığından bozulmaz.
Fırından çıkan yemekler hemen sofraya alıp servis yapılmaz. Yemek sıcaksa suyunu salıvermiş olur. Beş-on dakika bekletilir, salıverdiği suyu tekrar emer ve daha lezzetli bir hal alır.
Gaz kaçağı: Gaz kaçağından şüphelenilen yer, kibritle kontrol edilmez. Kaçak olduğu tahmin edilen yere bol sabun köpüğü sürülür. Kaçak varsa, hemen belli eder.
Güve: Kıtıkla doldurulmuş koltukların güveleri çektiği bilinmektedir. Eğer böyle bir durumla karşılaşılırsa, bir tuğlayı iyice kızdırıp koltuğun altına koymalı, tuğlanın üstüne de sirke dökmelidir. Sirkenin buharı güveleri kaçıracaktır. Bu birkaç defa tekrarlanırsa koltuklar güvelerden temizlenmiş olur.
Halı temizliği: İyice süpürülen halılar ılık sabunlu suyla silinip, durulama suyuna bir miktar beyaz sirke katıp tekrar silinince pırıl pırıl olmaktadır. Halı üzerindeki lekeleri ânında çıkarmak için de; mâden sodası, traş kremi, diş macunu denenebilir. Bunlardan birini lekenin üzerine sürüp, biraz ovup beklettikten sonra süngerle temizlemek, lekeyi tamamen yok eder.
Halıların rengini tâzelemek ve parlatmak için; patates suda iki saat kaynatılmalı, bunun suyu süzülerek tozu süpürülmüş halı, bu su ile veya içine bir fincan sirke katılmış suyla silinmelidir.
Hamam böcekleri: Evdeki hamam böceklerinden çok rahatsız olunuyorsa 25 gr asitborik, bir adet haşlanmış patates ile ezilir ve böceklerin çıktığı yere konur. Böylece böceklerden eser kalmaz.
Hamur, dinlendirilirken üzerine rutubetli bir bez örtülür.
Ispanak, buzdolabında da olsa, pişirildiği gün yenmelidir.
Yeşil veya kuru yemeklerin suyu atılmayıp bir çorbaya katılırsa, vitaminleri ziyan edilmemiş olur.
İlikler: Ne kadar dikkatli de olunsa yıkama, iliklerin az çok bozulmasına yol açar. İşte buna fırsat vermemek için, düğmeli şeyler, açık değil de, ilikledikten sonra yıkanır. Böylece iliklerin genişleyip, uzamaları önlenmiş olur.
İpekli kumaş: İpekli kumaşları yıkarken suya her litre için 25 gram karbonat katılırsa kumaşın rengi daha parlak olur ve karbonat aynı zamanda kumaşın çekmesini de önler.
Kadife kumaş: Sofra tuzu ile ovulan kadife kumaş parlaklık kazanır.
Kaktüs: Kaktüsler çöl bitkileridir. Kaktüs saksısındaki toprak yarı yarıya dere kumu olmalıdır. Toprağın geri kalanının yarısı bahçe, yarısı funda toprağı olursa kaktüs için en elverişli toprak hazırlanmış olur.
Karınca istilâsı: Mutfak veya odalar karınca istilâsına uğrarsa, küflü limon kabuğu koyunca birşey kalmaz.
Kaynatılarak pişirilecek et yemeklerine konacak olan iki kesme şeker, fevkalâde lezzet verir.
Kıymık batması: Tahta kıymıkları gibi, cam ve mâden parçacıklarını da çıkarmak için bir çakı veya bir iğnenin ucunu ateşte kızdırıp sonra yabancı cismin çevresi elden geldiğince genişletilir. Cisim uç tarafından geri itilir. Burada dikkatli olmak gerekir. Özellikle cam parçacıkları etin içinde büsbütün parçalanarak işi daha da güçleştirebilirler. Bu yüzden zorlamak doğru değildir. En iyisi yarayı musluğun altına tutarak hem yıkamak, hem de camın kendiliğinden çıkmasını sağlamaktır.
Kızartma: Kızartma yaparken, önce yağın iyice kızmasını sağlamalı, sonra da kızartılacak eti tamamen kuru olarak yağa atmalıdır. Bu sâyede kızgın yağın köpürüp, etrafa sıçraması önlenmiş olduğu gibi, etin de daha yumuşak pişmesi sağlanmış olur. Fakat kızartma yerine dâimâ ızgara tercih edilmelidir.
Kızartma yaparken, bol yağ kullanılırsa, hava ile teması azalacağından, kızartılan maddenin vitaminleri ölmez.
Kızartmalarda yağ sıçramasını önlemek için, önceden tavaya biraz tuz atmak yetişir, et kızartılırken atılırsa, sertleştirir.
Konservelerin, bozuk olup olmadığı, kutunun dışa doğru hafif kabarması ile anlaşılır. Kutu açılırken ses ve koku çıkarırsa, o da bozuk demektir.
Koyun etlerinden en lezzetlisi, kıvırcık, daha sonra da dağlıçtır.
Kötü koku: Kış günleri evlerde ve çalışma yerlerinde kötü kokular olabilir. Bu kokuları yok etmek için bir miktar pamuğa kolonya döküp kap içinde odaya bırakılır. Kokunun kaybolduğu görülür.
Kuru üzüm: Kuru üzüm yenirse veya soğuk suya bırakılıp, tadı çıktığında su yerine içilirse asabiyeti düzeltir ve kan yapar.
Lahananın kokusu: Evde lahana veya karnabahar pişirirken etrâfa yayılan koku hep bilinir. Bunu önlemenin çâresi tencereye birkaç dilim ekmek koymaktır. Ekmeğin ufalanıp yemeğe karışmasını önlemek için, temiz bir tülbende sarıp koymalıdır.
Limon; kesik limonun kurumaması için, çay tabağına biraz sirke konur ve limonun kesik yeri sirke içine kapatılır.
Makarna: Haşlanmakta olan makarnaların birbirine yapışıp hamur olmamaları için, kaynama suyuna birkaç damla zeytinyağı konulmalıdır.
Makas bileme: Evde devamlı kullanılan makaslar körleşince, onları bilemek için orta irilikte bir
zımpara kâğıdı ince kurdeleler halinde bu makasla kesilince, makasın eski keskinliğine kavuştuğu görülür.
Makasla marul: Makaslardan birini iyice temizledikten sonra mutfakta kullanmak için ayırmak yerinde olur. Lahana, marul, ıspanak gibi sebzeler, makasla çok ince doğranabilir.
Maydanozun saklanması: Maydanozu saklamanın en iyi yolu bir kavanoz dolu suya koymaktır. Saplar suyun içinde, yapraklar dışında olmalıdır.
Mercimek, toprak kapta pişerse siyahlaşır.
Mercimek, fasulye, nohut ve bakla, et yerine geçecek kadar besleyicidir.
Naftalin kokusu: Eğer naftalin kokusu, rahatsız ediyorsa, çamaşırların arasına naftalin yerine nâne doldurulmuş torbalar koymalıdır. Hem elbiseler güzel kokar hem de nâne, güve kaçırmak hususunda naftalin kadar etkilidir.
Nikel eşyâ temizliği: Evinizdeki nikel eşyâyı temizlemek için patates unundan faydalanabilirsiniz. Temizlik yapacağınız zaman patates ununu kapta kavurmanız gerekir.
Ölçüler: Yemek târiflerinde, kullanılacak malzemenin miktarı çoğunlukla, gram olarak verilir. İyi bir yemek pişirebilmek için tartı ve ölçülere azami dikkat göstermek gerekir. Ancak evlerde dâimâ terâzi bulundurmak mümkün olmadığından, bâzı kaplar da belirli miktarları göstermede ev hanımına büyük ölçüde faydalı olabilir. Meselâ, ortalama olarak, bir su bardağı 1/4 litre su, yâni 250 gram su, 200 gr pirinç, 225 gr un, 250 gr toz şeker alır. Diğer taraftan 75 gram su alan kahve fincanı, 75 gram süt, 60 gram eritilmiş tereyağı ve zeytinyağı, 65 gram pirinç, 60 gram fasulye, mercimek, 55 gram pudra şekeri, irmik, 50 gram un, 70 gr toz şeker, 25 gram rendelenmiş peynir, 25 gram çekilmiş badem, ceviz, kakao miktarını verir.
Bir kahve kaşığı: 4 gram su, 5 gram şurup.
Bir tatlı kaşığı: 12 gram su, 16 gram şurup.
Bir çorba kaşığı: 12 gram su miktarını verir. Yemek veya tatlı yaparken bu pratik ölçüler ev hanımına dâimâ yardımcı olabilir.
Pantolon: Yepyeni pantolon, eski bir görünüm alıp, pırıl pırıl parladıysa, 1/2 ölçü suya 1/4 amonyak ve 1/4 tuz koyup, bu karışıma batırılarak pantolonun parlak yerleri fırçalanır ve ütülenir.
Paslı bıçak: Paslı yemek bıçaklarının keskin taraflarına zeytinyağı sürüp, yarım saat sonra bıçak, bahçede toprağın içine birçok defa batırılıp çıkarılır ve biraz da zımpara kâğıdı ile ovulursa pastan eser kalmaz.
Pasta: Pasta yaparken içine konacak üzümlerin dibe çökmeleri istenmiyorsa, hamura katmadan önce tereyağına bulamak lazımdır.
Pasta kalıbı: Pasta kalıpları paslanacaksa, yeni alınan kalıpları kullanmadan önce yıkayıp kurulamak ve sonra içini bolca yağlayıp, kızgın fırında yarım saat bırakmak lâzımdır. Paslanmayı önleyecektir.
Patates, piştiği gün yenmelidir.
Patates: Patates haşlanırken, suyuna konulan bir kaşık sirke, hem lezzetini arttıracaktır, hem de rengini güzelleştirecektir.
Patlıcan, kızartmadan önce, tuzlu suda biraz bekletilirse, hem az yağ harcanır, hem de kararmaz.
Peyniri muhafaza için, sirke ile ıslatılmış beze sarmak lâzımdır.
Pirinç pilavı: Pilav yapmadan önce, pirinç ılık ve tuzlu suda on dakika bekletilip, birkaç defa yıkanırsa pilav tâne tâne olur. Bu arada, pilavın buharının çıkmamasına dikkat edilmelidir.
Pirzola: Pirzolanın tuzu muhakkak piştikten sonra konmalıdır. Zîrâ, önceden konursa sertleşir.
Porselen tabakların bakımı: Porselen tabakların parlaklıklarını kaybetmemeleri için kullandıktan sonra bulaşık olarak bekletilmemeleri, çabuk yıkanmaları tavsiye edilmektedir. Sabun ve sıcak suyla yıkamak en iyi yoldur.
Salata: Marul ve kıvırcık salata yaparken, yaprakları mümkün olduğu kadar iri doğranırsa vitamini daha az kaybolur.
Salça, tuzlanır ve üzeri zeytinyağı ile örtülürse, hiç küflenmez.
Sebze pişirirken: Sebzeleri pişirirken çok az su kullanmalı. Bu sâyede daha tâze görünüşlü olurlar.
Sebzenin atılacağı suyu da, daha önceden kaynatmalı, sebzeyi sonra koymalıdır. Sebze yemeklerini fazla karıştırmak da doğru değildir.
Sebzeler pişirilince, vitaminlerinin büyük bir kısmı gideceğinden, mümkün mertebe, çiğ yenmelidir.
Sebzeler, doğranmadan önce yıkanmalıdır. Aksi hâlde faydalı maddeler suya karışır gider.
Seyâhatte çiçekler: İnsan evden beş-on gün uzaklaşacağı zaman, çiçeklerin bakımı çok güçleşir. Halbuki bunun kolayı vardır. Saksılar bir leğene dizilir, leğene iki parmak kadar su konur. Gidip dönünceye kadar çiçeklere bu su yeter.

NETTEN ALINTIDIR...

çok faydalı bencede tatlım, başkasını bilmem ama benim çok işime yarayacak...:71:
 
Bunlardan çok pratik ve kullanılması kolay olanlardan bâzılarını şöyle sıralayabiliriz:
Ağrı kesici: Tereyağı eritilir ve yün üzerine konur. Bu yün sıcak olarak ağrıyan uzvun üzerine bağlanırsa ağrıyı giderir.
Zeytinyağı ile portakal kabukları, bir şişe içine konarak iki hafta güneşte bırakılır. Elde edilen bu yağdan, ağrıyan yer üzerine sürülürse, ağrı kesilir.
Alüminyum kapların temizlenmesi: Elmaların kabukları, kararmış alüminyum kapların içine konup, kaynatılırsa, alüminyum kaplar ilk günkü gibi parlamış olur.
Ayna temizliği: Ayna ılık sabunlu su ile silindikten sonra durulanıp tüysüz bir bezle kurulanmalıdır. Sonra buruşturulmuş bir gazete kâğıdı ile ovularak parlatılır. Üzerinde sinek lekeleri varsa bunlar da
sirkeli su ile silinerek çıkarılır. Ayrıca, alkolle silinen camlar da çok temiz ve parlak olur.
Balığın tâze olduğunu anlamak için, gözlerine bakmak lâzımdır. Taze ise, gözleri kabarık olur.
Bıçak kokusu: Balık, soğan gibi kokusu sinen maddeleri doğradıktan sonra bıçak, aleve tutulursa hiçbir koku kalmaz.
Bulaşık: Bulaşıkta daha az yorulmak ve işi daha çabuk bitirmek için, plânlı hareket etmek ve bulaşık yıkamada şu sırayı tâkip etmek gerekir: Önce bardaklar, fincanlar; ardından az yağlı tabaklar ve çatal, bıçak vb. Onun ardından çok yağlı tabaklar ve nihâyet tencere, tava. Sofrayı kaldırırken masadaki eşya bu sıraya göre toplanırsa, kap kacak kolayca yıkanacak hâle gelmiş olur.
Bulaşık yıkarken: Bulaşık yıkamadan önce yarım limonla silinir. Kaplardaki yağı aldığı gibi hoş bir koku da kalır. Son çalkalama suyuna kullanılan limonlar katılınca bulaşıklar mis gibi kokacaktır. Bir de bulaşık yıkayanın ellerine limon çok iyi gelecektir. Bunlardan başka, makarna ve pirinç haşlamasındaki su ile bulaşıklar yıkanırsa deterjana ihtiyaç olmadığı görülecektir.
Buzdolabı: Buzdolabının içini ve dışını temiz tutmalıdır. Dökülen yemekleri hemen temizlemek gerekir. Aksi hâlde, hoş olmayan bir koku neşreder ve yemek asitleri kaplamayı bozar. Sıcak yemekleri doğruca buzdolabına koymamalıdır. Bu iş hem dolap hem de yemek için zararlıdır. Buzdolabına konacak yiyecekler, oda sıcaklığında olmalıdır.
Buzdolabı ve kömür: Buzdolabına bir koku sinmişse, bu odun kömürüyle giderilebilir. Bir parça odun kömürünü bir kap içinde buzluğa, bir parça kömürü de alt gözlerden birine koyup, ertesi gün bu kömürleri atıp yenisini koyunca, kokunun çekildiği görülecektir.
Cam kaplar ve temizlenmesi: Cam kapları temizlemek için en iyi usûl sabunlu ılık suyla yıkamaktır. Ancak bunların parlak görünmesi için külle yıkamak daha iyidir.
Cilâlı eşyâ: Cilâlı masa ve sehpaların üzerine konan sıcak veya ıslak şeyler, mobilyalar için çok zararlıdır. Cilâları kaldırabilir. Bunu düzeltmek için mumla yağı karıştırıp, cilâsı bozulan yere birkaç defa sürmelidir, çok faydası görülecektir.
Çanta temizliği: Çanta renkli deriden yapılmışsa önce muzla oğuşturulur. Sonra yün bir bezle parlatılır. Rugan çantalar süte batırılmış bezle, kösele çantalar ise süte karıştırılmış yumurta akı ile silinir.
Çiçekleri tâze tutmak: Çiçekleri tâze tutmanın usûlleri vardır. Kır çiçekleri, hafif tuzlu suya konursa daha çok dayanır. Öte yandan bâzı çiçekler de hafif şekerli suda daha iyi dayanır. Bunlar: Kasımpatı, şakayık, gül, karanfil ve menekşedir. Güllerin uzun süreli dayanmasını sağlamak için vazoya bir aspirin eritip koymalıdır. Vazoya konacak güllerin sapı yanlamasına kesilmeli ve suları hergün değiştirilmelidir.
Dantel: Dantelleri yıkamak için bunları bir şişenin etrafına sardıktan sonra sabunlu ve tuzlu ılık suya olduğu gibi batırmalı, sonra da soğuk su ile çalkalamalıdır.
Defne: Et yemeklerine güzel koku vermesiyle tanınan defne, aynı zamanda çok iyi bir mikrop öldürücüdür. Çay gibi kaynatılıp suyu içilirse hazmı da kolaylaştırır.
Düğme düzeni: Dikiş kutusundaki düğmeler cinslerine ve büyüklüklerine göre ayrılıp, çengelli iğnelere geçirilirse, hem dikiş kutusu derli toplu durur, hem de arandığında çabuk bulunur.
Et kızartırken, üzerinde kırmızı damlacık görünürse, piştiği anlaşılır.
Fermuar: Fermuar dikmek ilk bakışta sanıldığı kadar kolay bir şey değildir. Eğer bir tarafı pot yaparsa görünüş çok çirkin olur. Bunu önlemek için dikmeden önce, fermuar açılıp, bir tarafı iğnelenip teyellenir. Daha sonra fermuar kapatılıp öbür tarafı da iğneleyip teyellenir. Bundan sonra rahatça makinada dikilebilir.
Fermuarın ömrü: Fermuarın ömrünü uzatmak için, fermuarlı giyecekler temizleyiciden geldiğinde dişlerine vazelin sürülünce dişleri hiç sıkışmadığından bozulmaz.
Fırından çıkan yemekler hemen sofraya alıp servis yapılmaz. Yemek sıcaksa suyunu salıvermiş olur. Beş-on dakika bekletilir, salıverdiği suyu tekrar emer ve daha lezzetli bir hal alır.
Gaz kaçağı: Gaz kaçağından şüphelenilen yer, kibritle kontrol edilmez. Kaçak olduğu tahmin edilen yere bol sabun köpüğü sürülür. Kaçak varsa, hemen belli eder.
Güve: Kıtıkla doldurulmuş koltukların güveleri çektiği bilinmektedir. Eğer böyle bir durumla karşılaşılırsa, bir tuğlayı iyice kızdırıp koltuğun altına koymalı, tuğlanın üstüne de sirke dökmelidir. Sirkenin buharı güveleri kaçıracaktır. Bu birkaç defa tekrarlanırsa koltuklar güvelerden temizlenmiş olur.
Halı temizliği: İyice süpürülen halılar ılık sabunlu suyla silinip, durulama suyuna bir miktar beyaz sirke katıp tekrar silinince pırıl pırıl olmaktadır. Halı üzerindeki lekeleri ânında çıkarmak için de; mâden sodası, traş kremi, diş macunu denenebilir. Bunlardan birini lekenin üzerine sürüp, biraz ovup beklettikten sonra süngerle temizlemek, lekeyi tamamen yok eder.
Halıların rengini tâzelemek ve parlatmak için; patates suda iki saat kaynatılmalı, bunun suyu süzülerek tozu süpürülmüş halı, bu su ile veya içine bir fincan sirke katılmış suyla silinmelidir.
Hamam böcekleri: Evdeki hamam böceklerinden çok rahatsız olunuyorsa 25 gr asitborik, bir adet haşlanmış patates ile ezilir ve böceklerin çıktığı yere konur. Böylece böceklerden eser kalmaz.
Hamur, dinlendirilirken üzerine rutubetli bir bez örtülür.
Ispanak, buzdolabında da olsa, pişirildiği gün yenmelidir.
Yeşil veya kuru yemeklerin suyu atılmayıp bir çorbaya katılırsa, vitaminleri ziyan edilmemiş olur.
İlikler: Ne kadar dikkatli de olunsa yıkama, iliklerin az çok bozulmasına yol açar. İşte buna fırsat vermemek için, düğmeli şeyler, açık değil de, ilikledikten sonra yıkanır. Böylece iliklerin genişleyip, uzamaları önlenmiş olur.
İpekli kumaş: İpekli kumaşları yıkarken suya her litre için 25 gram karbonat katılırsa kumaşın rengi daha parlak olur ve karbonat aynı zamanda kumaşın çekmesini de önler.
Kadife kumaş: Sofra tuzu ile ovulan kadife kumaş parlaklık kazanır.
Kaktüs: Kaktüsler çöl bitkileridir. Kaktüs saksısındaki toprak yarı yarıya dere kumu olmalıdır. Toprağın geri kalanının yarısı bahçe, yarısı funda toprağı olursa kaktüs için en elverişli toprak hazırlanmış olur.
Karınca istilâsı: Mutfak veya odalar karınca istilâsına uğrarsa, küflü limon kabuğu koyunca birşey kalmaz.
Kaynatılarak pişirilecek et yemeklerine konacak olan iki kesme şeker, fevkalâde lezzet verir.
Kıymık batması: Tahta kıymıkları gibi, cam ve mâden parçacıklarını da çıkarmak için bir çakı veya bir iğnenin ucunu ateşte kızdırıp sonra yabancı cismin çevresi elden geldiğince genişletilir. Cisim uç tarafından geri itilir. Burada dikkatli olmak gerekir. Özellikle cam parçacıkları etin içinde büsbütün parçalanarak işi daha da güçleştirebilirler. Bu yüzden zorlamak doğru değildir. En iyisi yarayı musluğun altına tutarak hem yıkamak, hem de camın kendiliğinden çıkmasını sağlamaktır.
Kızartma: Kızartma yaparken, önce yağın iyice kızmasını sağlamalı, sonra da kızartılacak eti tamamen kuru olarak yağa atmalıdır. Bu sâyede kızgın yağın köpürüp, etrafa sıçraması önlenmiş olduğu gibi, etin de daha yumuşak pişmesi sağlanmış olur. Fakat kızartma yerine dâimâ ızgara tercih edilmelidir.
Kızartma yaparken, bol yağ kullanılırsa, hava ile teması azalacağından, kızartılan maddenin vitaminleri ölmez.
Kızartmalarda yağ sıçramasını önlemek için, önceden tavaya biraz tuz atmak yetişir, et kızartılırken atılırsa, sertleştirir.
Konservelerin, bozuk olup olmadığı, kutunun dışa doğru hafif kabarması ile anlaşılır. Kutu açılırken ses ve koku çıkarırsa, o da bozuk demektir.
Koyun etlerinden en lezzetlisi, kıvırcık, daha sonra da dağlıçtır.
Kötü koku: Kış günleri evlerde ve çalışma yerlerinde kötü kokular olabilir. Bu kokuları yok etmek için bir miktar pamuğa kolonya döküp kap içinde odaya bırakılır. Kokunun kaybolduğu görülür.
Kuru üzüm: Kuru üzüm yenirse veya soğuk suya bırakılıp, tadı çıktığında su yerine içilirse asabiyeti düzeltir ve kan yapar.
Lahananın kokusu: Evde lahana veya karnabahar pişirirken etrâfa yayılan koku hep bilinir. Bunu önlemenin çâresi tencereye birkaç dilim ekmek koymaktır. Ekmeğin ufalanıp yemeğe karışmasını önlemek için, temiz bir tülbende sarıp koymalıdır.
Limon; kesik limonun kurumaması için, çay tabağına biraz sirke konur ve limonun kesik yeri sirke içine kapatılır.
Makarna: Haşlanmakta olan makarnaların birbirine yapışıp hamur olmamaları için, kaynama suyuna birkaç damla zeytinyağı konulmalıdır.
Makas bileme: Evde devamlı kullanılan makaslar körleşince, onları bilemek için orta irilikte bir
zımpara kâğıdı ince kurdeleler halinde bu makasla kesilince, makasın eski keskinliğine kavuştuğu görülür.
Makasla marul: Makaslardan birini iyice temizledikten sonra mutfakta kullanmak için ayırmak yerinde olur. Lahana, marul, ıspanak gibi sebzeler, makasla çok ince doğranabilir.
Maydanozun saklanması: Maydanozu saklamanın en iyi yolu bir kavanoz dolu suya koymaktır. Saplar suyun içinde, yapraklar dışında olmalıdır.
Mercimek, toprak kapta pişerse siyahlaşır.
Mercimek, fasulye, nohut ve bakla, et yerine geçecek kadar besleyicidir.
Naftalin kokusu: Eğer naftalin kokusu, rahatsız ediyorsa, çamaşırların arasına naftalin yerine nâne doldurulmuş torbalar koymalıdır. Hem elbiseler güzel kokar hem de nâne, güve kaçırmak hususunda naftalin kadar etkilidir.
Nikel eşyâ temizliği: Evinizdeki nikel eşyâyı temizlemek için patates unundan faydalanabilirsiniz. Temizlik yapacağınız zaman patates ununu kapta kavurmanız gerekir.
Ölçüler: Yemek târiflerinde, kullanılacak malzemenin miktarı çoğunlukla, gram olarak verilir. İyi bir yemek pişirebilmek için tartı ve ölçülere azami dikkat göstermek gerekir. Ancak evlerde dâimâ terâzi bulundurmak mümkün olmadığından, bâzı kaplar da belirli miktarları göstermede ev hanımına büyük ölçüde faydalı olabilir. Meselâ, ortalama olarak, bir su bardağı 1/4 litre su, yâni 250 gram su, 200 gr pirinç, 225 gr un, 250 gr toz şeker alır. Diğer taraftan 75 gram su alan kahve fincanı, 75 gram süt, 60 gram eritilmiş tereyağı ve zeytinyağı, 65 gram pirinç, 60 gram fasulye, mercimek, 55 gram pudra şekeri, irmik, 50 gram un, 70 gr toz şeker, 25 gram rendelenmiş peynir, 25 gram çekilmiş badem, ceviz, kakao miktarını verir.
Bir kahve kaşığı: 4 gram su, 5 gram şurup.
Bir tatlı kaşığı: 12 gram su, 16 gram şurup.
Bir çorba kaşığı: 12 gram su miktarını verir. Yemek veya tatlı yaparken bu pratik ölçüler ev hanımına dâimâ yardımcı olabilir.
Pantolon: Yepyeni pantolon, eski bir görünüm alıp, pırıl pırıl parladıysa, 1/2 ölçü suya 1/4 amonyak ve 1/4 tuz koyup, bu karışıma batırılarak pantolonun parlak yerleri fırçalanır ve ütülenir.
Paslı bıçak: Paslı yemek bıçaklarının keskin taraflarına zeytinyağı sürüp, yarım saat sonra bıçak, bahçede toprağın içine birçok defa batırılıp çıkarılır ve biraz da zımpara kâğıdı ile ovulursa pastan eser kalmaz.
Pasta: Pasta yaparken içine konacak üzümlerin dibe çökmeleri istenmiyorsa, hamura katmadan önce tereyağına bulamak lazımdır.
Pasta kalıbı: Pasta kalıpları paslanacaksa, yeni alınan kalıpları kullanmadan önce yıkayıp kurulamak ve sonra içini bolca yağlayıp, kızgın fırında yarım saat bırakmak lâzımdır. Paslanmayı önleyecektir.
Patates, piştiği gün yenmelidir.
Patates: Patates haşlanırken, suyuna konulan bir kaşık sirke, hem lezzetini arttıracaktır, hem de rengini güzelleştirecektir.
Patlıcan, kızartmadan önce, tuzlu suda biraz bekletilirse, hem az yağ harcanır, hem de kararmaz.
Peyniri muhafaza için, sirke ile ıslatılmış beze sarmak lâzımdır.
Pirinç pilavı: Pilav yapmadan önce, pirinç ılık ve tuzlu suda on dakika bekletilip, birkaç defa yıkanırsa pilav tâne tâne olur. Bu arada, pilavın buharının çıkmamasına dikkat edilmelidir.
Pirzola: Pirzolanın tuzu muhakkak piştikten sonra konmalıdır. Zîrâ, önceden konursa sertleşir.
Porselen tabakların bakımı: Porselen tabakların parlaklıklarını kaybetmemeleri için kullandıktan sonra bulaşık olarak bekletilmemeleri, çabuk yıkanmaları tavsiye edilmektedir. Sabun ve sıcak suyla yıkamak en iyi yoldur.
Salata: Marul ve kıvırcık salata yaparken, yaprakları mümkün olduğu kadar iri doğranırsa vitamini daha az kaybolur.
Salça, tuzlanır ve üzeri zeytinyağı ile örtülürse, hiç küflenmez.
Sebze pişirirken: Sebzeleri pişirirken çok az su kullanmalı. Bu sâyede daha tâze görünüşlü olurlar.
Sebzenin atılacağı suyu da, daha önceden kaynatmalı, sebzeyi sonra koymalıdır. Sebze yemeklerini fazla karıştırmak da doğru değildir.
Sebzeler pişirilince, vitaminlerinin büyük bir kısmı gideceğinden, mümkün mertebe, çiğ yenmelidir.
Sebzeler, doğranmadan önce yıkanmalıdır. Aksi hâlde faydalı maddeler suya karışır gider.
Seyâhatte çiçekler: İnsan evden beş-on gün uzaklaşacağı zaman, çiçeklerin bakımı çok güçleşir. Halbuki bunun kolayı vardır. Saksılar bir leğene dizilir, leğene iki parmak kadar su konur. Gidip dönünceye kadar çiçeklere bu su yeter.

NETTEN ALINTIDIR...

oldukca yararlı bir paylaşım olmuş....
 
Back
X