Bu konuda bilgisi olanlar?

Cileklivanilinn

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
7 Aralık 2018
6.752
17.647
27
Merhabalar
Yüksek lisans yaparken üniversitede asistan olabilmek için önemli olanlar neler? Bildiğim kadarıyla ilan falan açılıyor ama hocalarla arayı iyi tutup derslerde başarı göstermenin artısı olur mu? Sonrasında araştırma görevlisi olabilmek için doktora gerekiyor diye biliyorum.
Ya da kendi okulunun dışında asistan olmak için illa torpil şart olur mu? Torpilsiz de başardım diyebilenler ve asistanlık hakkında bilgisi olanlar varsa yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Mesela alımlarda en çok neye dikkat edilir gibi gibi.

Ayni okulda arasgor olmak istiyosaniz evet hocalarla aranizi iyi tutmak cok onemli, uni hocalari bi tik kaprisli ve cok zor memnun edilen tipler oldugu icin genelde biraz supurge olunuyor maalesef baslarda, sonucta kendi okulunuzda kendi hocalarinizin juri oldugu mulakatlara gireceksiniz o yuzden ilk adim arayi iyi tutmak. Sonra da sıkı calisin. Azimli olun. Alimlar oluyor evet ama artik torpil isleri cokk zorlasti ya. Gunumuzde eskisi kadar cok donmuyo donemiyo o isler herkesin gozu acik.

Torpilsiz de başka okullarda kadroya hak kazanabilirsiniz. Yazılı sınava giriyorsunuz. CVniz ve ders notlarınız iyiyse sizi kaçırmak istemezler. Kendi bölümünüz size kadro açabilir. İhtiyaç gerçekten var ise sınavdaki başarı durumuna göre alınırsınız.

Yabancı dil notunuzu 85 üstü tutmaya çalışın. İngilizce eğitim veren yerlerde akademik kadronun en az 85 dil puanına haiz olması gerekiyor (yurt dışında okuduysanız muafsınız). Genelde 85 puan ve üstünü alan az olduğu için başvurular tek kişiyle bile kalıyor.

Tabii bir de lisans ve ilerlemek istediğiniz alan da önemli. Ben fen ve sağlık alanlarını düşünüp de yazdım. Sosyalde de muhtemelen böyledir ama güzel sanatlar hakkında bilgim yok.

Eğer torpil rektörlük veya bölümden değilse dayınızın Uzay'dan olması bile işe yaramayabilir.

Yönetmelik değişmediyse de lisansüstü öğrenci olmanız yeterli. Öğretim görevliliği için ise en az yüksek lisans mezuniyeti isteniyordu. En garantisi alanınızla ilgili açılan ilanlara bakmak.

Araştırma görevlisi olayım diye de yüksek lisansa başlarsanız hayal kırıklığı yaşamanız olası.

Mesela yüksek lisansa başladım diyelim ve okuduğum okulda ya da başka okulda asistan olarak kadro açıldı direkt başvurabiliyorum öğrenci olmama rağmen değil mi? sonrasında araştırma görevlisi olabilmek için doktora isteniyor muydu emin olamadım.
Bir de şunu sormak istiyorum lisansı ya da yüksek lisansı yaptığım okul çok fark eder mi? Dil ve ales puanım çok iyi olsa bile okunan okula çok bakıyorlar mı?

Asistan dediğiniz şey araştırma görevlisi kadrosu. Araştırma görevlisi kadrolarına başvurmak için yüksek lisans veya doktora yapıyor olmak şartı konuluyor. Kadrolar 50/d yani geçici öğrenci kadrosu olduğu için doktora bitince ilişik kesiliyor. Eğer mezun olurken belirlenen başarı yüzdesi içinde yer alırsanız doktora öğretim üyesi kadrosu açıp devam ettiriyorlar.

Eğer kaliteli bir okuldan mezunsanız sizi kaçırmak istemeyebilirler ama diğer türlü notlarınızın yüksek olması önemli çünkü başvuru yapanlar ALES ve dil puanına göre sıralanıyor ve kadro sayısının 10 katı kadar aday sınava girmeye hak kazanıyor. Sınava girdikten sonra da lisans, istenirse yüksek lisans notunuz ve bilim sınav sonucunuz da eklenir. Ona göre kazananlar ve yedekler belirtilir.

Bu arada, farklı bir üniversitenin ilanına da başvurabilirsiniz. Bazen ama koşullarda özel durum olarak belirtildiğini gördüm. Misal, Ankara'daki bir üniversitede eğitimini sürdürmesi gerekmektedir. Muhtemelen akademik izni için şehir dışına gidip gelmesi sıkıntı olur diyedir. Akademik izin olarak haftada 1 gün izin veriliyor. Bazı vakıf üniversiteleri ise tez döneminde ayda 1 gün izin veriyor.

Bazen de öncelikli alanlar için kadro açılıyor. Onda da tez konu alanı bellidir ve genelde doktora tez dönemine başlamamış olmak şartı koyuyorlar. Halihazırdaki projeye öğrenci almak için açılıyor.

Size en iyi yol gösterecek olan açılan ilanlara bakmanız. Koşulların neler olduğuna bir bakın derim. Her gün resmigazete sitesindeki çeşitli ilanlar kısmından takip etmeye çalışıyorum. Size de öneririm. İlan.gov'da pek bulamıyorum aradığımı açıkçası. Orayı kullananlar da var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…