• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Saç Dökülmesi, Yıpranmış, Kırılmış Saçlar Bu hatalar saçları döküyor

Yıpranmış Kırılmış Saçlar, Saç Dökülmesi ve Çözümleri

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.054
30.502
1.123
61
Konya
İster erkek ister kadın pek çoğumuz saçlarımızın dökülmesinden muzdaribiz. Kimimiz bu nedenle hekimin kapısını çalarken kimimiz ise eş-dost tavsiyesi ve internetten yaptığımız araştırmalarla sorunumuza çare bulmaya çalışıyoruz. Saçlarımızın gür ve ışıl ışıl olması, dökülmenin durması amacıyla gerek kozmetik ürünler gerekse bitkisel karışımlar diye lanse edilen kürlerden medet umuyoruz. Üstelik mevsim geçişlerinde artan bu tutam tutam saç dökülmeleri psikolojimizi de her geçen
grey.gif
gün daha da olumsuz etkiliyor.



Peki sağlıklı ve güçlü saçlar için ne tür önlemler alabiliriz? Hangi yanlış alışkanlıklarımızla saçlarımıza kendi ellerimizle zarar verebiliyoruz? Hangi durumlarda hekimin kapısını çalmamız gerekiyor? Acıbadem Bakırköy Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, mynet.com okurları için anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Bir saç telinin ayda bir santim uzadığını biliyor muydunuz? Günlük dökülen saç teli miktarının toplam 50-100 adet arasında olduğunu? Saçlarımızın dökülmesine bazı yanlış alışkanlıklarımızla kendimizin yol açtığını söylesek? Pek çok kişi özellikle de bugünlerde saçlarındaki dökülmenin artmasından şikayetçi şüphesiz. Ancak hekime başvurup başvurmamakta da kararsız. Zira mevsim geçişlerinde saç dökülmelerinin arttığı bilinen bir gerçek ve normal kabul ediliyor. Çünkü özellikle yaz sonu saçlarımız yoğun güneş ışığı, havuz ve denizden sonra yıpranıyor, dökülme artıyor. Dökülmenin uzun sürmesi ve günlük 50-100 saç telini aşması, saçlarda belirgin seyrelme olması durumundaysa bir hekimin kapısını çalmak şart. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Belma Bayraktar “Dökülme bir aydan uzun sürmüşse, saçlar canlılığını kaybetmiş ve seyrelmişse bu durum normal mevsimsel dökülme olarak kabul edilemez ve mutlaka bir uzman hekim tarafından değerlendirilmelidir” diyor.

Kan testinde tespit edilebiliyor

Saç dökülmesine birçok hastalık yol açabildiği gibi, birçok hormonal, metabolik ve besinsel etkiler neden olabiliyor. Kullanılan bazı ilaçlar da saç dökülmesinden sorumlu. Örneğin sivilce tedavisinde kullanılan
grey.gif

Dr. Belma Bayraktar, dökülmenin nedeninin saptanması gerekirse tıbbi tedavi uygulanması gerektiğini vurgulayarak “Daha sonra hekimin önerdiği ürünler ve işlemler uygulanmalıdır. Kişi saç bakımına önerdiğimiz şekilde devam edebilir” diyor. Saç dökülmesinin nedenleri cilt hekiminin önderliğinde kan testiyle anlaşılıyor. Doğum sonrası, menopoz ve yaşlılıkta olan dökülmeler normal kabul ediliyor. Tiroit hastalığı, şeker hastalığı, hormonal bozukluklar (kadında özellikle yumurtalık kisti ve böbrek üstü bezinin çok çalışması), çinko, biotin, demir, B grubu vitaminleri ve D vitamini eksikliklerinin araştırılması gerekiyor.

1422352882120.jpg

Kendi elimizle dökebiliyoruz!

Peki genetik faktörler, hastalıklar ve ilaçların haricinde bazı yanlış alışkanlıklarımızla da saçlarımıza kendi ellerimizle zarar verdiğimizi biliyor muydunuz? Dr. Belma Bayraktar o hatalarımızı şöyle sıralıyor:

- Sıkı sıkı toplama
- Sık fön çektirme
- Bilinçsiz yapılan diyetler
- Sağlıksız beslenme
- Perma
- Boya
- Sert fırçalamak
- Her gün yıkamak

Yıkama sıklığına dikkat

Saçları her gün yıkamamak gerektiğini aksi halde saç derisinin kuruyarak tahriş olacağını belirten Dr. Belma Bayraktar, “Kuru saçlar haftada iki, yağlı saçlar haftada üç veya dört kez saç tiplerine uygun şampuanla yıkanmalıdır” diyor. Saçları doğal haliyle kurutmak ve yakın mesafeden sıcak fön kullanmamak gerekiyor. Saçları sıkı sıkı atkuyruğu yapmamalı, fön çektirme gibi birtakım işlemler kısıtlanmalı, saçlar yapısına uygun bir şampuanla yıkanmalı, saç besleyici tonikler bir cilt hekiminin önerisiyle kullanılmalı. Bilinçsiz yapılan diyetlerden sonra vitamin, demir ve protein eksikliğinin saç dökülmesine yol açtığını belirten Dr. Belma Bayraktar, diyet yaparken uzmanın önerisiyle vitamin takviyesine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

Evde bakım maskesi

Yaz aylarında tuzlu-klorlu su ve güneşin etkisiyle yıpranan, matlaşan saçlarımıza saç maskeleriyle bakım yapmak mümkün. Bu konuda eczanelerde hazır satılan saç maskeleri olduğu gibi evde de vitamin ampulleriyle hazırlamamız mümkün. Dr. Belma Bayraktar “Cilt doktorumuzun tavsiyesiyle B vitamini, E vitamini, bepanthane ampulleri badem yağı içinde karışım hazırlayarak haftada iki kez saç maskeleri uygulayabiliriz. Yine cilt doktorumuzun önerisiyle besleyici, onarıcı şampuanlar kullanabiliriz” diyor. Sağlıklı saçlar için beslenmeye dikkat edilmesi, vitamin ve proteinden zengin beslenilmesi çok önemli. Erkek tipi saç dökülmelerinde ise tedavi süresinin çok uzun olduğunu belirten Dr. Belma Bayraktar “Saçlara haftada bir ortalama 6-10 seans uygulanan saç mezoterapisi yöntemiyle çok başarılı sonuçlar mevcuttur. Bu tedavide bir takım saçı besleyici vitamin, mineraller enjeksiyon yöntemiyle saç köklerine verilmektedir.

Son yıllarda ise kişinin kendi kanından elde edilen trombositlerden salınan büyüme faktörü içerikli PRP uygulamalarından da çok başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Bu da enjeksiyon yöntemiyle 10-15 gün aralıklarla ortalama 5-6 seans uygulanır” diyor.

mynet.com

grey.gif
 
Back