- 16 Ağustos 2010
- 293.105
- 603.058
- 43
Çağımızda kadınları en çok rahatsız eden, dolaşım bozukluğu hastalığı olarak bildiğimiz sellülitleri Beslenme ve Diyet Uzmanı ,Banu Kazançın önereceği diyet tedavisi ile azaltabiliriz.
Beslenme alışkanlıklarımızı düzenleyerek sellülit oluşumunu engelleyip ve oluşmuş sellülitleri azaltmamız mümkün. İsterseniz dış görüntümüzü etkileyen bu portakalımsı görüntünün ne olduğunu tanımakla başlayalım.
Sellülit cilt, cilt altı dokusu ve küçük damarları ilgilendiren bir dolaşım bozukluğu hastalığıdır. Çeşitli nedenlerle küçük damarların duvarlarında birtakım değişiklikler meydana gelir. Özellikle hareketsiz kişilerde küçük damar dolaşımı yavaşlar ve damar dışında yağ hücrelerinin arasına sıvı sızar ve burada birikir. Daha sonra organizma bir savunma sistemi geliştirir, bu sıvının etrafı kapsüllerle ve bağ dokusu ile çevrelenir nodüller oluşur. Sonuçta cildin düzgü n g örünümü kaybolur ve pütürlü , portakal kabuğunu andıra n g örüntü ortaya çıkar. Zamanla ağrılı noktalar oluşur.
Bütün bu değişimler yıllar içerisinde birbirini izler. Yeni görüntü bozukluğu ortaya çıkmadan yıllar önce sellülitin oluşumu başlamıştır. Sellülit kadınların en çok yakındığı konulardan biridir. Üstelik yaşa bakmaz. Yoğun olarak kalça ve bacaklarda görülür. Sellülitin artmasında en önemli faktör beslenme bozukluğudur. Bunun yanında hareketsiz kişilerde sıkça görülmektedir.
Sellülitlerden kurtulmak oluşabilecek sellülitleri azaltmak için kilolu iseniz sağlıklı ve sellülitleri azaltmaya yönelik bir diyet programı uygulamalıyız. İdeal kilonuzda iseniz formunuzu korumak ve sellülit oluşumunu engellemek için sağlıklı beslenmelisiniz. Unutmayın ki kilo artışı ile vücutta sellülitleriniz artacak. Kilo verimi ile de sellülitleriniz azalacaktır. Beslenmenize dikkat etmelisiniz.
Sağlıklı beslenmek, sellülitlerden korunmak ve zayıflarken sellülitleri azaltmak için;
1- Bol su içiniz 2,5- 3 lt su. Su vücutta yağ yıkımını hızlandırıp, lenf dolaşımını düzene sokarak zayıflarken oluşmuş sellülitlerin azalması için çok önemlidir.
2- Sağlıklı beslenmenizde ve diyet programınızda sellülitlerden korunmak ve azalması için bol limonlu salata tüketiniz. (Limon C vitamininden zengindir)
3- C Vitamini kaynaklarını tüketmeye öze n g österin. C Vitamininin sellülitleri azaltıcı ve oluşumunu engelleyici etkisi vardır.
4- Meyvelerde C Vitamininden zengin olduğundan beslenme ve diyet programınızda yer almalıdır. Özellikle ; limon, kivi, portakal, şeftali. Biber ve Maydanoz (salataya bolca koyabilirsiniz)
5- Kilo verirken ve sellülitleri azaltırken proteinide ihmal etmemek gerekir. Daha çok hayvansal kaynaklı besinleri ne şekilde ve ne sıklıkta tüketeceğimizi bilmeliyiz. Hayvansal kaynaklı besinler et, tavuk, balık kaliteli protein içermeleri açısından metabolizmanın hızlı çalışmasında ve zayıflarken kas kaybını önlemede böylece yağ kaybını artırması sebebi ile diyet programlarında önemlidir.
Bu önemin yanında zayıflarken sellülitlerinde azalması için protein kaynağı olan et grubunu dengeli ve bilinçli tüketmemiz önemli
Bunun için haftada 2 defa kırmızı et, haftada 2 defa tavuk haftada en az 3 defa balık tüketmeliyiz (Izgara olarak) özellikle diğer gruplar azaltılıp balık daha fazla tüketilebilir.
Çünkü balık zengin protein kaynağının yanında Omega-3(n-3), Omega-6(n-6) yağı içermesi ile dolaşımı düzenleyerek hem zayıflamaya, hem de sellülitlerin azalmasına çok büyük etkisi vardır.
Mümkün olduğu kadar uzak durmamız gereken yiyecekler
× Tuz (kan basıncını artırıp dolaşımı bozar. Ekstra tuz kullanmayınız, tuzluk kullanma alışkanlığını bırakın)
× Hayvansal yağlar (Kilo alımına, kan yağlarının artmasına ve dolaşımın bozulmasına neden olur. Bu sebeple yemeklerinizi sıvıyağ ile pişirin özellikle zeytin yağ ve soya yağ karışımını tavsiye ediyorum.
× Kızartma veya kavurmalardan uzak durun. Dolaşımı ve yağ hücrelerinin yapısını bozar.
× Sakatatları tüketmeyin (Vücuttaki bağ dokularına zarar vererek sellüliti artırır. )
× Aşırı Alkol Almayın ( Dolaşımı bozarak sellülitleri artırır)
Bol su içiniz, sağlıklı bir diyet programı ile fazla kilolarından kurtulunuz, uzun süre ayakta durmayınız veya oturmayınız ve düzenli spor yapmayı ihmal etmemelisiniz ve cildinize sürekli olarak nemlendirici krem kullanınız ve imkanınız var ise düzenli masaj yaptırınız.
Çok nadirde olsa çok zayıf kişilerde sellülit olabilir. Bu kişilere önerim düzenli spor yapmaları, yazıda belirtilen şekilde beslenme programını uygulamalarıdır. Sakıncalı yiyeceklerden uzak durmaları. Çoğunluğun oluşturduğu kilo problemine bağlı olarak artan sellülit probleminin yine bu ilkeler doğrultusunda ortadan kaldırmak mümkündür.
Örnek beslenme programınız
× 160-170 cm boyunda 5-10 kg fazlası olan sağlıklı bir birey için
× Günde 2- 2,5 lt su içiniz. Yazın bu su miktarı 2,5-3 lt çıkabilir.
× Günde 500- 1000 mg C Vitamini alınız
Sabah :
100 gr peynir(tuzsuz)
2 dilim kepek ekmeği
Domates, salatalık, yeşil biber (tuzsuz)
Öğle :
1 Tabak sebze
(12:00-14:00) 200 gr yoğurt
2 dilim kepek ekmeği
Salata (Bol limonlu, 1 çorba kaşığı zeytin yağ, tuz koyulmamalı
Ara ( 16:00-17:00) 200 gr meyve
Kivi, yazın şeftali, kiraz, portakal tercihen)
Akşam ( 19:00-20:00)
Haftanın 3 günü 400 gr balık
1 dilim kepekli ekmek
Salata
Haftanın 2 günü 200 gr et
1 dilim kepekli ekmek
Salata
Haftanın 2 günü 200 gr tavuk
1 dilim kepekli ekmek
Salata
Ara ( 22:00) 200 gr meyve
× Öğle ile akşam yemeği yer değiştirebilir
× Balık sayısı artırılıp et veya tavuk sayısı azaltılabilir.