Gezi Parkı eylemlerinin dış bağlantıları çözülüyor. Olayların arkasında Turuncu Devrim ve Arap Baharı'nı örgütleyen Occupy, Otpor/Canvas gibi oluşumlar var.
Olayların arkasında Turuncu Devrim ve Arap Baharı'nı örgütleyen Occupy, Otpor/Canvas gibi uluslararası oluşumlar var. ODTÜ eylemlerinde de süreci yönlendirmeye çalışan aynı gruptu. Turuncu devrimleri ve Arap Baharı'nı yönlendiren Occupy, Otpor ve Canvas'ın Taksim eylemlerinden önce devreye sokulduğu ve Gezi Parkı olaylarının da buradan yönetildiği tespit edildi.
[h=2]TWITTER'DA ÖRGÜTLENDİLER[/h] Taksim olaylarını yönlendiren bazı eylemcilerin tişörtlerinde "#OCCUPYTURKEY" yazısı dikkat çekiyordu. Eylemlerin en şiddetlendiği 31 Mayıs ve 1 Haziran günlerinde de Twitter'da en çok kullanılan etiketlerden biri "#occupyturkey"di. Türkiye ve dünya gündemi listesinde ise en üstte "#DirenGeziParkı"vardı.
[h=2]FACEBOOK'TA ÜYE ARTIŞI[/h] Facebook'ta ise, bu eylemler hakkında en hızlı bilgilerin paylaşıldığı ve güncel gelişmelerin aktarıldığı sayfa "Occupy Turkey" oldu. Sayfa 1 Haziran saat 3.00 civarında 16 bin üyeye sahipken aynı gün saat 23'te 40 bin üyeye ulaşmış durumdaydı.
[h=2]YUGOSLAVYA'YI PARÇALAYAN EYLEMLER[/h] İşgal etmek anlamına gelen "Occupy" ilk kez 2011'de Wall Street'teki eylemler için kullanılan bir simge oldu. Wall Street eylemlerinin başını Otpor ve Canvas adlı oluşumlar çekiyordu. Otpor, ilk kez Balkanlar'da ortaya çıkmış ve Yugoslavya'yı parçalayan eylemleri örgütlemişti. Bu oluşum daha sonra isim değiştirerek farklı ülkelerdeki sivil operasyonlarda da kullanılmak üzere Canvas adını aldı. Kurucuları, Otpor'un kurucularıyla aynıydı. 2011'de başlatılan Arap Baharı'nda Otpor/Canvas büyük rol oynadı ve başlattığı 6 Nisan Gençlik Hareketi gibi oluşumlarla süreci yönlendirdi.
[h=2]GEZİ PARKI'NI DA YÖNLENDİRDİLER[/h] "Occupy" Gezi Parkı eylemlerinde de başından beri süreci yönlendiren portallardan biri oldu. İlk başta "DirenAnadolu" olarak devreye sokulan uzantı eylemler başladığında da #DirenGeziParkı etiketiyle en etkili mecralardan biri haline geldi. Sayfanın devreye sokulduğu tarih de oldukça önemli. Aralık 2012'de kurulduğunda "DirenAnadolu" bağlantı adını seçerken, "livestream" adlı video yayın sitesindeki hesaplarının adı da "revoltistanbul"du. "Revolt" İngilizce "ayaklan" veya "diren" demek. Gezi parkındaki eylemlerde sağa sola yazılan yazılarda, pankart ve afişlerde sıkça kullanılan bir ifadeydi aynı zamanda. Bu faaliyetlerin daha da gerilere gidiyor aslında. "Occupy Turkey" Facebook sayfası Aralık 2012'de kurulmadan önce, Wall Street eylemlerinin başladığı dönemde "Ayaklan İstanbul / Occupy İstanbul" adıyla bir sayfa oluşturulmuştu. Sayfa üyeleri çeşitli aralıklarla "Revolt (Ayaklan) İstanbul" eylemleri düzenleyip, Otpor/Canvas denetiminde bir halk hareketi için nabız yokluyordu. Geçmişte ODTÜ eylemlerinde de süreci yönlendirmeye çalıştılar.
evet ayrıştırmaması lazım birlik e bütünlük sağlması lazım
evet çok sancılı bir süreç
ve bu süreçten nemalanmak isteyen n.....lar çıkacak
konu dışından atacaklar belki beni ama yazamak durumundayım
ilk etapta gezi parkına destek oldum sosyal paylaşım sitelerinde ama 2.günü madalyonun diğer yüzü belirmeye başladı
bende biliyorum orda çok masun insanlarda vardı
ama bu kadar küçük bi yüzdeki %10 kadar
anlayanda
terketti orayı zaten
polisin görevi tam oalrak neydi just toplum düzenini sağlamak değilmi
hepimiz kabul edelim
asla masum değildi gezi