Böyle bir iş arkadaşına ne yapmalı? Ne demeli?

raggiodisole

Lethe..
Kayıtlı Üye
29 Ekim 2012
431
433
Okuyacak, yorum yazacak olan herkese teşekkür edeyim öncelikle. Ve hepinize iyi akşamlar :)

Gelelim benim iş arkadaşı sorunuma, çevirmenim, yıllardır kurumsal bir şirkette çalışıyorum, bugüne kadar aynı ekipte çalıştığım birkaç arkadaşım oldu ancak ekip arkadaşlarımdan birinin işten ayrılması gerektiği için yerine 4 ay önce yeni birini aldılar.

Bu arkadaşı biraz anlatayım size, eğitimi oldukça güzel bir üniversitede almış, iki dil biliyor ve yüksek lisans yapmış, yirmili yaşlarının sonunda, daha önce alanında iş deneyimi olmayan bir arkadaş. Birçok farklı alanda birçok farklı bir iş yapmış bugüne kadar, 4 ay önce değerlendirmem istendiğinde gerekli eğitim ve geribildirimler verildiğinde yaptığımız iş için gerekenleri öğrenebileceğini söylemiştim. Arkadaşın üstü ve eğitmeni benim, bugüne kadar birçok kişiyi de eğittim ayrıca bir projenin sorumluluğu da bende. Yani o projenin tüm yükünü, kalitesini, güzelliğini, kötülüğünü, doğrusunu, yanlışını, olası her sorununu yüklenen benim, 4 yıldır bu durum böyle, bu projeye özel eğitilerek, büyük sıkıntılar çekerek, haftanın 7 günü çalışarak (hafta sonları çalışmak benim tercihimdi, şikayet etmiyorum), projeyi bebeğim gibi büyüterek 4 yıldır emek verdim.

Kendimi övdüğümü düşünmeyin lütfen nelere neden tepki verdiğimi ya da neleri kabullenemediğimi daha açık anlatabilmek için bu kadar bahsettim projeden ve emeklerimden. Bu arkadaşımız 4 ay önce işe başladı, kıdemi benden düşük olarak başladı doğal olarak. Ben de seve seve öğretmeye hazırdım. Sonuçta ekip arkadaşım olacaktı ve sorumluluğu bana verilmişti, önyargılı olmak istemedim, olmadım da... Sıkıntılar 1. ayın sonunda başladı, proje oldukça zor, birçok özel talimatı olan bir proje, diğer işlerle kıyaslandığında uzun vadede uzmanlaşabiliyorsunuz ki ben hala uzmanı değilim işin. Arkadaşı bir deneme süresinden geçeceğini söyleyerek başlatmışlardı, 2 ay sürecekti deneme süresi. Protokol böyle, herkese uygulanıyor. İlk ay oldukça hevesli, öğrenmeye açık, her dediğimi dikkatle dinleyen ve hatalarını düzelttiğimde notlar alan, ılımlı yaklaşan biriydi. 1. ay değerlenmesine girdiğimizde ise insan kaynaklarındaki arkadaşımıza yorulduğunu, sıkıldığını, motive olamadığını söyledi. Değerlendirme boyunca sürekli olarak bunların doğal bir şey olduğunu, yorucu bir iş yaptığını ve onu anladığımı söyleyerek motive ettim, toplantıdan oldukça iyi bir şekilde çıktık.

Ancak işler bu toplantıdan sonra sarpa sarmaya başladı. İyi bir üniversiteden mezun olan ve belirli bir seviyede dil bilen bir insanın yapamayacağı temel hataları yapmaya başladı, her gün 5 - 10 dakikada bir sorular sormaya başladı, hepsine en iyi şekilde cevap vermeye çalıştım, yardımcı olabilmek için uğraştım. Ben çabalarken işler boyut değiştirmeye başladı, arkadaşımız benim geribildirimlerimi birer eleştiri olarak algılamaya başladığı için gerekli düzeltmeleri uygulamayarak hatalı projeler teslim etti. 3-5 projeyi bu şekilde yakaladım, düzeltmeleri yaparak yine motive edici konuşmalar yaptım. Aynı şekilde tüm değerlendirme toplantılarında da motive ediciydim. Yalnız son 1 aydır ciddi sıkıntılar çekiyorum. Arkadaşımız sunduğu profile uygun olmayan ve kalitesi oldukça düşük işler yapıyor, sorduğu sorulara cevap verirken ciddi bir mesai harcıyorum. Daha açık olmam gerekirse bana şu ürün için çatal bu ürün için kaşık kullanıyoruz değil mi gibi bir soru dahi sordu, ürünlerin görselleri açık ve çatal ve kaşık olduğu zaten belli yani gidip bambaşka bir karşılık yazma gibi bir durumumuz olamaz. Ayrıca araştırma yapmıyor ki bizim en temel işimiz araştırma yapmak, projedeki sözlüklere, talimatlara bakmak.

Bu aralar çok doluyum. 2 gün önce ofisin ortasında benimle tartıştı, sebebi de yazdığı bir karşılığın kullanılmadığını, sözlükten doğru karşılığı göstererek bak bunu kullanırsan doğru olacak, projede bu geçiyor dememdi. Normalde çok sakinimdir ancak o gün bana ters tepki verince elim ayağım titredi, kendimi dışarı zor attım ve zor sakinleştim. O gün ve sonraki gün İK birimine, sorumlumuza ve projeden sorumlu kişiye yaptıklarını, bana ters cevap verdiğini, işe dikkat etmeyip araştırma yapmadığını tek tek anlattım. Tekrar değerlendireceğiz denildi. Bekliyorum ama artık dayanamıyorum. Emeğimi düşündükçe bu arkadaş için harcadığım zamana baktıkça bunları yapmasının böyle davranmasının yersiz ve haksız olduğuna inanıyorum çünkü gerçekten bir çocuğa öğretirmiş gibi sabırla, tek tek açıklayarak, kendini geliştirmesi için elinden tutup yol göstererek geçirdim 4 ayı ve bunları yaparken kendi işimden zaman ayırdım.

Çok uzun oldu biliyorum ama aklınızda soru işareti kalmasın istedim, gelelim sadede, ne yapmalıyım kızlar? Nasıl davranmalıyım? Ne demeliyim?

Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki arkadaşımızın iş dışındaki hayatında pek sorunu yok, yani oldukça rahat bir tip.

Ayrilin bence ilgiki birinlwrle gorusun daha fazla muhattap olup size zarar vermesin hem siizi asagi cekiyor hem de yerinizde gözü var gibi geldi bana sizi sikayet ederek kendisi yerinizde olmak istiyor

Resmen sizi adım adım denemiş, nasıl suistimal ederim nasıl kullanırım derdinde bir insan

Mesela 1. Ay degerlendirme görüşmesinde sıkıldım motive olamıyorum falan diyen insan ile bu şekilde konuşulmaz. Daha ise gireli 1 ay olmuş deneme sürecindeki bir insan sıkıldım diyorsa kusura bakma iş bu, ortam bu yapamam diyorsan sen bilirsin denmeliydi. 1 ay da neye sıkılmış. Daha işi yeni öğreniyor adapte oluyor. Kaldı ki deneyimsiz biri diyorsunuz. Yani sıkıldım diyorsa bu iş ve burada sunduklarınız bana göre değil diyor.

Yani geçmiş olsun. Zaten o görüşmeden sonra bayağı bir rahatlamış. Bu kadın saf bunlar da beni kovamaz bana muhtaçlar demiş. Şimdi de ortamı işi kendi sıkılmayacağım motive olacağı neyse, gönlünde yatana göre tasarliyor.

Yapmanız gerkenler;
1- sorularına cevap vermeyin. Bunu araştır bulamazsan gel diyin. Size geldiginde bazı keywordler verin bunlar ile araştır bakalım diyin. Yine geldiğinde nerelere bakmış nasıl araştırmış onu sorgulayın. Yetersiz kaldığında ise iş yetişmiyor bu şekilde ilerleyemiyoruz bunları bilmen lazım falan filan giydirin işte.
2- hatalarını kontrol edin ve mail ile dönün. Sonra da kontrol ettiğiniz hataları takip etmesi için başkasını görevlendirin. Yapmamak da ısrar ederse ik ile gorusursunuz ihtar verirsiniz size savunma yazmasını istersiniz.

Ancak sorun şu. Siz yönetici misiniz değil misiniz? Anlatiminizdan yeni elemanı yetiştirme görevi verilmiş bir kıdemli uzman görüyorum. Ancak yönetici kim ise onun hatalarını eksiklerini takip edecek, çalışanın motivasyonunu düşünecek kişi o olmalı. Siz kıdemli uzmansanız onun işini kontrol etme görevi verildiyse mail ile hatalarını yöneticinizi de ekleyerek bildirmelisiniz. Yapmış yapmamış gerisi sizin değil o arkadaşın ve yöneticinin sorunu.

Madem proje sorumlusu sizsiniz o kişiyle çalışamayacağınızı söyleyin
o kadar emek veriyorsunuz baltalanması çok can sıkıcı :kahve:

Projenin çeviri adımı sorumlusu benim ve söylediklerinizi üstlerime defalarca söyledim ancak adım atmıyorlar...

Ayrilin bence ilgiki birinlwrle gorusun daha fazla muhattap olup size zarar vermesin hem siizi asagi cekiyor hem de yerinizde gözü var gibi geldi bana sizi sikayet ederek kendisi yerinizde olmak istiyor

Benden başka eğitecek kişi olmadığı için eğitimi üstlerim söylemedikçe bırakamıyorum ne yazık ki...

Resmen sizi adım adım denemiş, nasıl suistimal ederim nasıl kullanırım derdinde bir insan

Mesela 1. Ay degerlendirme görüşmesinde sıkıldım motive olamıyorum falan diyen insan ile bu şekilde konuşulmaz. Daha ise gireli 1 ay olmuş deneme sürecindeki bir insan sıkıldım diyorsa kusura bakma iş bu, ortam bu yapamam diyorsan sen bilirsin denmeliydi. 1 ay da neye sıkılmış. Daha işi yeni öğreniyor adapte oluyor. Kaldı ki deneyimsiz biri diyorsunuz. Yani sıkıldım diyorsa bu iş ve burada sunduklarınız bana göre değil diyor.

Yani geçmiş olsun. Zaten o görüşmeden sonra bayağı bir rahatlamış. Bu kadın saf bunlar da beni kovamaz bana muhtaçlar demiş. Şimdi de ortamı işi kendi sıkılmayacağım motive olacağı neyse, gönlünde yatana göre tasarliyor.

Yapmanız gerkenler;
1- sorularına cevap vermeyin. Bunu araştır bulamazsan gel diyin. Size geldiginde bazı keywordler verin bunlar ile araştır bakalım diyin. Yine geldiğinde nerelere bakmış nasıl araştırmış onu sorgulayın. Yetersiz kaldığında ise iş yetişmiyor bu şekilde ilerleyemiyoruz bunları bilmen lazım falan filan giydirin işte.
2- hatalarını kontrol edin ve mail ile dönün. Sonra da kontrol ettiğiniz hataları takip etmesi için başkasını görevlendirin. Yapmamak da ısrar ederse ik ile gorusursunuz ihtar verirsiniz size savunma yazmasını istersiniz.

Ancak sorun şu. Siz yönetici misiniz değil misiniz? Anlatiminizdan yeni elemanı yetiştirme görevi verilmiş bir kıdemli uzman görüyorum. Ancak yönetici kim ise onun hatalarını eksiklerini takip edecek, çalışanın motivasyonunu düşünecek kişi o olmalı. Siz kıdemli uzmansanız onun işini kontrol etme görevi verildiyse mail ile hatalarını yöneticinizi de ekleyerek bildirmelisiniz. Yapmış yapmamış gerisi sizin değil o arkadaşın ve yöneticinin sorunu.

Söylediğiniz adımların her birinin farkındayım, ilk değerlendirmedeki hataların hepsini değerlendirme sonrasında ilgilerle zaten paylaştım anca master yapmış olduğu için akıllı bu kadın, yapacaktır fikrini atamadılar, yeni yeni fark ediyorlar. İşe başladığı günden beri araştır diyorum ancak yapmıyor, dün yine söyledim ben master yaptım, dil biliyorum sen master bile yapmamışsın dedi bana, bizim departman sorumlusu da yanımızdaydı üstelik. Ben de oldukça sakin bir şekilde master yapmış ancak 2.30 ortalama ile mezun olmuşsun gelip bir bölüm birincisi ve 4 yıldır senin sıkıldığın işi tek hata yapmadan teslim eden, sürdüren insana, üstüne böyle laflar ediyorsun önce profesyonel olmayı öğrenmen gerekir dedim. Hatalarına mail ile sürekli dönüyorum, mailleri patron bile görüyor ama sadece daha dikkatli ol diye dönüş geliyor. Uyarılmıyor yani.

Ben yönetici değilim dediğiniz gibi uzmanım ancak yöneticinin tüm sorumluluğu bana yüklendi işi 4 senedir yapıyorum diye.

Sıkılıyorum diyorsan olmaz o zaman ayrilmaliyiz diyecektin canım, ben öyle yapıyorum iș arayan çok güzel arkadaşım diyorum açık ve net

Projenin çeviri adımı sorumlusu benim ve söylediklerinizi üstlerime defalarca söyledim ancak adım atmıyorlar...

Benden başka eğitecek kişi olmadığı için eğitimi üstlerim söylemedikçe bırakamıyorum ne yazık ki...

Söylediğiniz adımların her birinin farkındayım, ilk değerlendirmedeki hataların hepsini değerlendirme sonrasında ilgilerle zaten paylaştım anca master yapmış olduğu için akıllı bu kadın, yapacaktır fikrini atamadılar, yeni yeni fark ediyorlar. İşe başladığı günden beri araştır diyorum ancak yapmıyor, dün yine söyledim ben master yaptım, dil biliyorum sen master bile yapmamışsın dedi bana, bizim departman sorumlusu da yanımızdaydı üstelik. Ben de oldukça sakin bir şekilde master yapmış ancak 2.30 ortalama ile mezun olmuşsun gelip bir bölüm birincisi ve 4 yıldır senin sıkıldığın işi tek hata yapmadan teslim eden, sürdüren insana, üstüne böyle laflar ediyorsun önce profesyonel olmayı öğrenmen gerekir dedim. Hatalarına mail ile sürekli dönüyorum, mailleri patron bile görüyor ama sadece daha dikkatli ol diye dönüş geliyor. Uyarılmıyor yani.

Ben yönetici değilim dediğiniz gibi uzmanım ancak yöneticinin tüm sorumluluğu bana yüklendi işi 4 senedir yapıyorum diye.
İşte canım sorumluluk var yetki yok. Kadın da gayet farkında keyfi hareket ediyor

X