- 3 Mayıs 2009
- 6.508
- 3.350
canım geç farkettim pardon.. isteme akşamından başlayım... o akşam kayınpederin ve damat tarafından gelen erkekler içtikleri kahve fincanına para bırakıcaklar.. bizde adettir... sizde gömlek ve havludan oluşan ufak bohçalar vericeksiniz herbirine.. tabi damatada... havluyu almak kızın verildiği anlamındadır.. nişan bohçanda mutlaka kayınvalide boşnak yeleği ve boşnak çorabı dediğimiz elişlerinden koyarlar sana... sende kayınvalide bohçasına koyarsın yelek.. ben pek sevmem ama adettir diye yapılır... kına gecesinde pirstenski dever dediğimiz bir adetitimiz vardır... normal düğünlerdeki sadıça bizde dever denir... bu dever kına gecesinde sana bir yüzük hediye eder.. deverle birlikte gelen kadınlar odaya bir kumaş serer sen bu kumaşı katlaya katlaya yavaş yavaş toplarsın ve yanındaki bekar bir kıza verirsin.. daha sonrada şerbetleri içer kına yerine geçilir... kınada kayınvalidenin aldığı şalvarlar giyilir... genelde bizde kız tarafıda bir iki şalvar diktirir.. tabi bu bütçeye bağlı.. düğünden sonrada aile büyüklerine el öpmeye gidilir.. orda ikramları servisleride gelin yapar.. baya uzun yazdım ama aklıma gelenler bunlar... merak ettiğin başka şeyler varsa cvplarım