Boşnak Örf ve Adetleri

xxtalyaxx

hayat buysa gerçek nedir?
Kayıtlı Üye
3 Mayıs 2009
6.508
3.350
genelde boşnaklar diyince akla ilk gelen geçmişten bugüne adetlerini hala sürdürüyor olmalarıdır...çok güzel ama bir okadarda ağır adetlerimiz bulunmakta buna rağmen halen devam ettirmekteyiz ...
doğumlarda genelde babina dediğimiz bir adetimiz vardır.. doğum yapan annenin evine babinaya gidilir ve en küçüğünden en büyüğüne hediyeler sıralanır..

söz kesilceği akşam kahveler içilir kaynpeder ve yanında gelen erkekler kahveye para atarlar.. kız evindedende gelenlere havlu ve gömlek verilir.. havluyu almak demek sözün kesildği kızın verildği anlamına gelir::):)
kına gecelerimizde çok eğelnceli geçmekte.. gelin kız o gece bir sürü kıyafet değişir tabi boşnaklığımızın simgesi şalvarlardanda mutlaka 3 yada 4 tane giyer...genelde gelinlere çok altın takılır bir sürü bilezikler en ağır takı setleri alınır...
düğünlerdede mutlaka armonika çalınır bayanlı erkekli kolalar oynanır... çeşitli bize özgü boşnak oyunları oynanır...

düğünden sonra kayınvalide gelin hanımla birlikte el öpmeye şerbet içmeye yakın akraba ziyaretlerine çıkar.. ve buralara giderken gelin şalvarıyla gider...yanındada bir bavul dolusu şalvar götürür gittği yerlerde şalvarlarını değiştirip durur:):)boşnaklara gelin olmak biraz zordur heleki boşnak böreği yapmayı bilmiyorsanız:):):):kedi::kedi:

Teşekkürler canım ben de tam böyle bir şey arıyordum ama boşnak kahvesinden de bahsedelim dimi :KK66:

Teşekkürler canım ben de tam böyle bir şey arıyordum ama boşnak kahvesinden de bahsedelim dimi :KK66:

tabi yha kahvesiz olmaz... özellikle yandan şekerli içeriz kahveyi...:eek::eek: birde sabah kahvaltısından önce komşuya kahve içmeye gidilir yada yakın akrabalara...

Ben bosna hersekliyim inşallah trabzonlulara gelin gideceğim :)sanırım onlar bizim adetlere uymalıymış değil mi?kız tarafına uymalılar diye duymuştum ama ne kadar doğru

Ben bosna hersekliyim inşallah trabzonlulara gelin gideceğim :)sanırım onlar bizim adetlere uymalıymış değil mi?kız tarafına uymalılar diye duymuştum ama ne kadar doğru

evet canım kız evi naz evi... ne dersek o kaydirigubbakcemile3 tabi fazla abartmamak şartıyla... bende şuan hiç bir adım yok evlilik adına ama eğer olursa en azından şalvar giymek isterim...çok güzel görünüyorlar bence gelinler şalvarın içinde...

Son düzenleme:
valla bende de bir durum yok henüz mezun olmamı bekliyorum :)kendiliğimden dedim işte kısmet

ikiye geçtim canım 4 yıl daha var :KK43:bazen zaman geçmiyor geriye bakıyorum dört yıl nasılda geçti diyorum forumda 8 yıl bekleyenleri görünce olacak bu iş diyorum ama hayırlısı işte :)

benimde babamın babanesi boşnak rahmetli...
babamlar annemi istemeye geldiklerinde dedem kahvenin yanına para koymuş a.s
demek ki boşnak adeti olduğu içinmiş :1hug:
boşnak kızları çok güzel olur derler zemuszemus

benimde babamın babanesi boşnak rahmetli...
babamlar annemi istemeye geldiklerinde dedem kahvenin yanına para koymuş a.s
demek ki boşnak adeti olduğu içinmiş :1hug:
boşnak kızları çok güzel olur derler zemuszemus

evet canım para koyma adeti var kahvenin yanına..bazıları bunu doğudaki başlık parası olayına benzetiyor.. ama bizim adetlerimizde hiçbir zorlama yok.. .kızlarımızda erkeklerimizde güzeldir:):):)laelaelaelaelaelaelaelaelaelae

Valla Ben En Çok Boşnak Gelinlerinin El Öpmeye Gitmesini (na Ruku)ve De Kina Gecelerinde Kiyafetlerini Değiştirmelerini Beğenirim.bi De Düğün Günü Kiz Evine Gelen Erkek Tarafinin Şerbet Tepsisine Para Koymalari Hoşuma Gider.ama En Önemlisi Bizim Boşnaklar Kültürlerine Çok Düşkündürler.geleneklerini Ve Göreneklerini Sonuna Kadar Yaşatmaya Çalişiyolar.adetler Zor Olsa Bile....her perşembe ve pazar günleri pita(börek)yapılması..
Boşnak anneleri, yolda veya pazarda veya herhangi biyerde karşılaştığı yakınlarıyla bi yuvarlak oluşturup kako ti je majka,babo,sestra bika hala dayı teyze sülalesine kadar hal hatır sormaları çok severim fıttırıyorum...

biz eskiden yıldırım mahallesinde oturuyorduk( boşnakların en çok oldukları mahalle) ve pazar bir sokak aşağımızda olmasına rağmen yarım saatte ancak gidiyorduk... annem tüm komşularla soruşmaktan geç yol alıyorduk... hatta evden çıkmadan önce uyarıyordum bir slm ver geçip gidelim diye..:):) ama şimdi ben bile karşılaştığım arkadaşlarla yada akrabalarla ailenin her ferdini sorup soruşturmadan yapamıyorum.....

Çok ilginç adetler gerçekten..

Hepsini anlarım da şu gezmeye bavulla gidilmesi ve gidilen yerde 3-4 şalvar değiştirilmesinin mantığını hiç anlamam..

Daha önce de duydum annem denk gelmiş, bir gezmekte..Kayınvalide elinde bavulla yanında da gelin gezmeye gelince , annem tanımadığı için ek iş olarak pazarlamacılık yapıyorlar sanmış..Ellerde çantalar bavullar, meğer gelinin kıyafet bavullarıymış:))
Gelin hanım habire kıyafet değiştirince, bilen birisi anneme açıklamış durumu..
Ben de ordan duydum..
Biraz da komik geldi bu adet açıkcası..:)))

selam arkadaslar yaaa ben malatyalıyım ama sevgilim boşnak vee istemeye gelicekler tam olarak adetlerinden bahsedermisinizzz

talya :KK43::KK43::KK43: özel mesaj atamıom ben sanaaa banaa en bastan yardımcı olursan sevinirim cnküü onlardan ögrenmek istemiom kendimm yapmak istiom ölee yane nese cevap yazmanı sabırsıklıkla bekliommmm :eek:

X