• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Boşanma Davası-Feragat Etmem

Öncelikle Türk medeni hukuk sisteminde “evliliğin mümkün mertebe kurtulabilir ve sürdürülebilir olması esası” vardır. Yani bir hakim önüne gelen somut olayda “aaa tamam siz boşanmak istiyormuşsunuz öyleyse ben sizi hemen boşuyorum” deyince iyi bir hakim ya da hakkaniyetli bir hakim olmaz. Şayet boşanma sebeplerinizi “mutlak boşanma sebeplerine”(aldatma, dayak vs) dayandırmamış ve inandırıcı, yeterli ve somut delil de sunmamış iseniz o dosyada iyi bir hakimin vereceği karar “red” olur. Takdir yetkisi vardır. Kaldı ki siz davadan feragat etmişsiniz. Nasıl bir karar vermeliydi hakim kararın saçma olmaması için? Siz davanızdan feragat etmişsiniz hakim hayır feragat edemezsiniz ben bu oyunu bozarım mı demeliydi?

Şimdi gelelim fesih bildirimine. davanız henüz kesinleşmediyse “hata, hile, tehdit” sebeplerine dayanarak fesihin iptalini isteyebilirsiniz. Fesih bildiriminde bulunduğunuzda bu unsurlar var mıydı mahkeme bunu inceleyip feshin iptal edilebilir olup olmadığına bakacak ve o şekilde bir karar verecektir. Eğer kesinleştiyse de başka bir mahkemeden feshin iptali davası ile talepte bulunup çıkan karar ile yargılamanın iadesi davası açabilirsiniz. Uzun yollar evet. Sizin istediğiniz anladığım kadarı ile öncelikle boşanmak. Eşinizde altınlardan vazgeçerseniz anlaşmalı boşanırız demiş, anladığım kadarıyla onun iradesi de boşanma yönünde. Altınları hem isteyip hem feragat etmeniz tabii sizin için biraz tezat olmuş ama hukukta da kesin sonuç doğuran bazı kavramlar var. Keşke imkanınız da yoksa en azından Adli yardımdan faydalansaydınız da bir avukat nezdinde olsaydı bu aşamalar. Geçmiş olsun.

Öncelikle Türk medeni hukuk sisteminde “evliliğin mümkün mertebe kurtulabilir ve sürdürülebilir olması esası” vardır. Yani bir hakim önüne gelen somut olayda “aaa tamam siz boşanmak istiyormuşsunuz öyleyse ben sizi hemen boşuyorum” deyince iyi bir hakim ya da hakkaniyetli bir hakim olmaz. Şayet boşanma sebeplerinizi “mutlak boşanma sebeplerine”(aldatma, dayak vs) dayandırmamış ve inandırıcı, yeterli ve somut delil de sunmamış iseniz o dosyada iyi bir hakimin vereceği karar “red” olur. Takdir yetkisi vardır. Kaldı ki siz davadan feragat etmişsiniz. Nasıl bir karar vermeliydi hakim kararın saçma olmaması için? Siz davanızdan feragat etmişsiniz hakim hayır feragat edemezsiniz ben bu oyunu bozarım mı demeliydi?

Şimdi gelelim fesih bildirimine. davanız henüz kesinleşmediyse “hata, hile, tehdit” sebeplerine dayanarak fesihin iptalini isteyebilirsiniz. Fesih bildiriminde bulunduğunuzda bu unsurlar var mıydı mahkeme bunu inceleyip feshin iptal edilebilir olup olmadığına bakacak ve o şekilde bir karar verecektir. Eğer kesinleştiyse de başka bir mahkemeden feshin iptali davası ile talepte bulunup çıkan karar ile yargılamanın iadesi davası açabilirsiniz. Uzun yollar evet. Sizin istediğiniz anladığım kadarı ile öncelikle boşanmak. Eşinizde altınlardan vazgeçerseniz anlaşmalı boşanırız demiş, anladığım kadarıyla onun iradesi de boşanma yönünde. Altınları hem isteyip hem feragat etmeniz tabii sizin için biraz tezat olmuş ama hukukta da kesin sonuç doğuran bazı kavramlar var. Keşke imkanınız da yoksa en azından Adli yardımdan faydalansaydınız da bir avukat nezdinde olsaydı bu aşamalar. Geçmiş olsun.

Açıklamalarınız için çok teşekkür ederim, sanırım ben eksik anlattığım için eksik anlattım. Boşanma davam ve eşya alacağı davası ayrı davalar olarak görülüyordu. Boşanma davası bir buçuk yıldır sürüyor, eşim dilekçeleriyle boşanmak istediğini beyan ediyor fakat başka bir ilde olduğu için duruşmalara katılmıyor. Ailesi ile ilgili sorunlarımız karşılıklı olarak ikimizin de beyanlarında yer alıyor, iki taraf da kabul ediyor. Boşanabilmek için nafakadan vazgeçiyorum. Tek sorun takılarken dava erken sonuçlansın diye avukatın yönlendirmesiyle o davayı ayırıyorum. Hükümet konağında çalışıyorum,ben kaymakamlık katındayım, adliye bir alt katımda, bunları ve bir yıldan fazladır ayrı olduğumuzu nüfus kaydıyla sunuyorum. Sadece tanık beyan etmedim, bunun nedeni de eşimin zaten sorunları kabul etmesiydi.

Bana göre bu saçma ve hatalı bir karar, kaldı ki hakim de "bir üst mahkemeye git, uzun süredir ayrısınız, orası boşanma kararı verir." dedi. Bana "çeyreğine kadar yaz" diyen hakim, gerçekten evliliğimin süreceği düşüncesiyle bize iyilik mi yaptı?

Boşanma davam reddedilince, bir hafta sonraki duruşmamda gidip eşya alacağı davasından feragat ettim.Takılardan feragat etme nedenim, boşanma davam reddedilince, bölge mahkemesi, itiraz gibi şeylerle uğraşmak istemeyip, anlaşmalı boşanıp kurtulmak. Bir avukattan destek alıyordum zaten. İkimiz de boşanma ile sonuçlanacağını düşünüyorduk.

Merhaba sevgili hanımlar.

Uzun zamandır konu açmıyordum. Aslında buraya "boşandım" diye konu açacağım günü bekliyordum ama işler öyle olmadı. Hem konularımı bilenleri bilgilendirmek, hem biraz iç dökmek için kendimi attım buraya.

Konularımı bilmeyenler için özetle eşimin ve ailesinin büyük aşkına saygı duyup aradan çekildim, yaklaşık bir buçuk yıl önce. Boşanma davam çekişmeli olarak devam ediyordu, o da bir yıldan fazla oldu. Ben ziynet eşyalarımı talep ettiğim için anlaşmalı boşanamıyorduk. 15 gün önce hakim, davamın reddine karar vererek boşanma davasını reddetti ve boşanamadık. Takı davası ise ayrıyeten sürüyordu. Eşim takılardan vazgeçersem anlaşmalı boşanacağını söyledi, ben de geçen hafta duruşmaya girip feragat ettiğimi yani vazgeçtiğimi söyledim. Aslında bir yandan çok pişmanım, hakkımdan vazgeçtiğim için; diğer yandan aynı hakim takı davasını da reddedecek, bölge mahkemesine itirazım yine bir buçuk yıla yakın sürecekti. Üstelik sonucu ne olurdu o da meçhul.

Bu konu beni günlerce gerdi, huzursuz etti. Boşanamamak, hukuk sistemine güvenememek, haklarımın uçup gitmesi ve zamanım.

Eşim protokolü hazırlayacak, velayet dışında bir talebim yok, ben onun olduğu şehre gidip duruşmaya katılacağım ve anlaşmalı olarak boşanacağız. Böyle işte, artık tek isteğim bu saçmalıklardan bir an önce kurtulmak.

aynısını yaşadım 1.5 2 yılın sonunda hem tazminattan hem altınlardan feragat ettim. Bana tazminatta verilmişti ama kararı bozdukları için dayanamadım feragat ettim.
Şimdi diyorum ki keşke daha önce etseymişim

Neden temyize basvurmadin, hakkindan bu kadar kolay neden vazgectin? Esin bosanmazsa bosanmasin, 3 yil ayri yasayinca tek celsede bosanildigini bilmiyor musun? Acelen ne, dava gorulsun dursun. Esin taki davasini kazanacagini bal gibi bildigi icin herseye evet demissin..peki simdi bosanma protokolune kimbilir ne yazacak ve sen sirf bosanmak icin imzalayacak misin? Avukatin yok mu? Neden protokolu sen hazirlamiyorsun da adama birakiyorsun? Nafaka istemiyor musun?

Sevgili sonanda sonanda yorumların için çok teşekkür ederim, tepkini de anlıyorum ama inan bu davanın sürmesi beni çok yıpratıyor. Çocuğun nafakası dışında hiçbir şey istemiyorum. Bazı arkadaşlar gitsin sürsün dava, diyor ilk ayrıldığım zaman ben de öyle söylüyordum ama o kadar kolay olmadığını hissediyorum artık. Dava bitmediği için aramalar sormalar, resmiyetteki eş sıfatının sanki bir önemi varmış psikolojisinin bizi düşürdüğü durum. Bazen bu sebepten öyle gergin hissediyorum ki.

Yıllarca bunu yaşamak istemiyorum.

aynısını yaşadım 1.5 2 yılın sonunda hem tazminattan hem altınlardan feragat ettim. Bana tazminatta verilmişti ama kararı bozdukları için dayanamadım feragat ettim.
Şimdi diyorum ki keşke daha önce etseymişim

Şimdi ben de öyle söylüyorum. Keşke başından anlaşıp boşansaydım. Beni anlıyorsunuz değil mi? Bu saçmalıkla birkaç yıl daha uğraşamam.

Merhaba sevgili hanımlar.

Uzun zamandır konu açmıyordum. Aslında buraya "boşandım" diye konu açacağım günü bekliyordum ama işler öyle olmadı. Hem konularımı bilenleri bilgilendirmek, hem biraz iç dökmek için kendimi attım buraya.

Konularımı bilmeyenler için özetle eşimin ve ailesinin büyük aşkına saygı duyup aradan çekildim, yaklaşık bir buçuk yıl önce. Boşanma davam çekişmeli olarak devam ediyordu, o da bir yıldan fazla oldu. Ben ziynet eşyalarımı talep ettiğim için anlaşmalı boşanamıyorduk. 15 gün önce hakim, davamın reddine karar vererek boşanma davasını reddetti ve boşanamadık. Takı davası ise ayrıyeten sürüyordu. Eşim takılardan vazgeçersem anlaşmalı boşanacağını söyledi, ben de geçen hafta duruşmaya girip feragat ettiğimi yani vazgeçtiğimi söyledim. Aslında bir yandan çok pişmanım, hakkımdan vazgeçtiğim için; diğer yandan aynı hakim takı davasını da reddedecek, bölge mahkemesine itirazım yine bir buçuk yıla yakın sürecekti. Üstelik sonucu ne olurdu o da meçhul.

Bu konu beni günlerce gerdi, huzursuz etti. Boşanamamak, hukuk sistemine güvenememek, haklarımın uçup gitmesi ve zamanım.

Eşim protokolü hazırlayacak, velayet dışında bir talebim yok, ben onun olduğu şehre gidip duruşmaya katılacağım ve anlaşmalı olarak boşanacağız. Böyle işte, artık tek isteğim bu saçmalıklardan bir an önce kurtulmak.
Ağlayanın malı gülene hayır etmez.Oda hayrını görmez meral etme. Allah büyük yarına bırakır, kimsenin yanına bırakmaz canım

Geleceğe yönelik haklarınızı riske atacak bir sözleşme imzalamayın bence
OğlunuZun hakkı var sonuçta
Ne olur gelecekte bilinmez
Şimdilik bu evlilikten kurtulmak istiyorsunuz
haklı olarak , ama haklarınızı saklı tutun tavsiyem

Eşim protokolü o yönde hazırlayacaktır. Oğlumun haklarını gözeteceğim ama hepsi bu kadar.

Şimdi ben de öyle söylüyorum. Keşke başından anlaşıp boşansaydım. Beni anlıyorsunuz değil mi? Bu saçmalıkla birkaç yıl daha uğraşamam.
Aynen para için bile olsa yüz göz olmaya degmiyor öyle insanlarla bende ayrıldım benden önce babam istemedi parası batsın benim param ikimizede yeter dedi anlaşmalı olarak bitti Allah bundan sonra yar ve yardımcın olsun :KK60:

Inanamiyorum ya nasil yapabilir hakim bunu. Benim de sürüyor davam, korktum acikcasi. Gecimsizlige dair bizde de kanit yok ama benim tanıklarımın ifadeleri var sadece. O nedenle sordum demek ki boyle ihtimal de var, hakimin reddetmesi gibi. Benim de ziynet esyalarim alindi benden... sizi oyle anliyorum ki. Hicbir sey almasam da olur bitsin yeter ki demenizi..
Bizim eşimle ifadelerimiz tutarlıydı, sadece o ailem bizimle çok ilgili iyi niyetli derken, ben bu ilginin özel hayatı ihlal ettiğini söylemiştim vs. Bunun dışında şahit göstermedim fakat 1,5 yıldır ayrı olmamız, burada çalışmamı vs delillendirdim.

Kocana acayip sinir oldum.
Pislik ya.
İnsanın çocuğu için para pul gözü görmez, görmemeli.
Bunların dini imanı para olmuş.
Yazıklar olsun.
Ona göre zaten takıları kendi taktıklarıydı, ailesinin evinde oturmamıza saymalıymışım. Yuvamı yıktıkları için bir de takı vermiş oldum yani.
İnşallah tez zamanda boşanırsınız.Takılar eşinizdemı kaldı yoksa harcandımı?
Teşekkür ederim. İnşallah. Takıları Kv-Kp almıştı. Onlarda kaldı yani.
Canım avukatlar az çok davanın seyrini bilir. Hiç dava red edilebilir demedi mi?
Biz hiç buna ihtimal vermiyorduk. Çok şaşırdık biz de.
3 yıl değil 33 yıl ayrı yaşanılsa da boşanılmıyor, gerekçe, tanık, somut delil gerekiyor boşanmak için, keza hakim davayı reddetmiş reddedilen dava temyize nasıl gidecek. Davanın temyizi için karar çıkması gerekiyor.
İki tanıdık var, delille şahitle birisi beş, diğeri yedi yıldır boşanamıyormuş. Karara itiraz etmeyeceğim. Anlaşmalı boşanacağım.

Surekli_Karisik Surekli_Karisik madem sorun takı ve vazgeçtiniz şahit delil toplayarak yeniden dava açın ve bu kez tazminat isteyin, bu bir süreçtir ama en azından hakkınızı almış olursunuz, ilaveten nafaka davası da açın
[/QUOTE]
Hepsinden vazgeçip anlaşmalı boşanacağım.
Ziynet davası için neden acele ettiniz ki avukatınız yok muydu? Genelde biz boşanma sonuçlanınca ziyneti açarız.
Zaten iki dava ayrı görülüyordu. Avukatım vardı fakat boşanma bittikten sonra takı davası açabileceğimi bilmiyordum. Takılar konusunda delillerim, şahitlerim vardı diye sanırım eş zamanlı açtık.

Allah boşanmanın da hayırlısını versin. Sizin elinize hiç bir şey geçmiyor bu durumda. Bu çok acı.
Her şey tıkır tıkır eşinizin ve ailesinin istediği gibi şekillenmiş oluyor.

Bizim eşimle ifadelerimiz tutarlıydı, sadece o ailem bizimle çok ilgili iyi niyetli derken, ben bu ilginin özel hayatı ihlal ettiğini söylemiştim vs. Bunun dışında şahit göstermedim fakat 1,5 yıldır ayrı olmamız, burada çalışmamı vs delillendirdim.

Ona göre zaten takıları kendi taktıklarıydı, ailesinin evinde oturmamıza saymalıymışım. Yuvamı yıktıkları için bir de takı vermiş oldum yani.

Teşekkür ederim. İnşallah. Takıları Kv-Kp almıştı. Onlarda kaldı yani.

Biz hiç buna ihtimal vermiyorduk. Çok şaşırdık biz de.

İki tanıdık var, delille şahitle birisi beş, diğeri yedi yıldır boşanamıyormuş. Karara itiraz etmeyeceğim. Anlaşmalı boşanacağım.

Surekli_Karisik Surekli_Karisik madem sorun takı ve vazgeçtiniz şahit delil toplayarak yeniden dava açın ve bu kez tazminat isteyin, bu bir süreçtir ama en azından hakkınızı almış olursunuz, ilaveten nafaka davası da açın

Hepsinden vazgeçip anlaşmalı boşanacağım.

Zaten iki dava ayrı görülüyordu. Avukatım vardı fakat boşanma bittikten sonra takı davası açabileceğimi bilmiyordum. Takılar konusunda delillerim, şahitlerim vardı diye sanırım eş zamanlı açtık.
Eşin de avukattı değil mi?
Gayet iyi biliyor ki kimden gelirse gelsin düğünde takılanlar kadınındır.
E senin evlilik boyunca yaptığın işleri paraya döksen bir ev parası rahat çıkar.
Şerefsizlik işte.

Allah evladınla sana huzur, sağlık versin. Onları bildiği gibi yapsın.

Ne takiymis arkadaş?

Çok merak ettim tl tutarı ne kadar?

Kırk küsur bin lira tuttu. Daha az olsaydı da isterdim, ilk zamanlar mevzu takı değil hakkımı bırakmama mevzusuydu, sonra atanınca kendim ve oğlum için ev almak-kurmak fikri düştü aklıma, yani meblağ da önem arz etti, şimdiyse boşanayım da başka şey istemem, her şeyi kendim yaparım, diye düşünüyorum.

Eşin de avukattı değil mi?
Gayet iyi biliyor ki kimden gelirse gelsin düğünde takılanlar kadınındır.
E senin evlilik boyunca yaptığın işleri paraya döksen bir ev parası rahat çıkar.
Şerefsizlik işte.

Allah evladınla sana huzur, sağlık versin. Onları bildiği gibi yapsın.

Ben de aynı yanıtı verdim kendisine ama insan kendini görmüyor işte. Çok teşekkür ederim, sağ olun.

Bence kurtulmuşsunuz şükredin, eski konularınızı bilmiyordum bir göz gezdirdim. Böyle insanlar iyilik kisvesi altında insanları kendine bağımlı, esir etmek isterler. Atanmışsınız sanırım, hayırlı olsun bundan sonra çocuğunuzla mutlu olun.

Çok çok teşekkür ederim. Şükür kurtuldum, resmen boşanınca da hepten rahat edeceğim.

Feragat edilen dava yeniden açılamaz. Boşanma davasını reddettiyse hakim ikna olmamış demektir. Hakim red değilde ayrılık kararı verseydi işte ozaman üç yıllık süre içinde taraflar birleşmezse karar boşanmaya çevrilirdi. Somut olayda hiçbiri yok . Şu aşamada 1. Red kararını üst mahkemeye götürebilirsiniz( süre dolmadıysa) 2. Yada anlaşmalı boşanma yoluna gidebilirsiniz . Bana göre en kısa yoldan şartlarda uzlaşıp anlaşmalı boşanmak en mantıklısı
itiraz etmeyeceğim, o süreci göze alamıyorum. Anlaşmaya yanaşmıyordum çünkü takılarım ailesindeydi ama şimdi vazgeçtim hepsinden. Anlaşmalı boşanacağım.

Şu aşırı anneci Türk erkeklerinden ne çekti bizim kızlarımız böyle yaaaa.. Hadi geçmiş olsun...
Aman kızlar bakın böyle anneci, ailesinin dibinden ayrılmayan erkeklerden uzak durun. Bir kaç sinyalini yakaladınız mı uzaklaşın. Çünkü bunlar evlenene kadar kendilerini çok iyi saklıyorlar. Evlendikten sonra adam annesinin evinde kendi evinden çok duruyor..
Eşim benim o adam.. Adam annesinin çalışmadığı gün kapısında bitiyor geceden başlıyor aramaya falan. Ama sorsan hep evinde hep eşiyle çocuğuyla.. Sabah çıkıyo akşam 11 e kadar oturuyo geliyo 😄

Back
X