- 5 Mayıs 2013
- 2.835
- 4.190
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Uf ya bi bunlar eksikti filistinliler olsa neyse... ama nankör bi millet yani. Gittikleri her yer zarar sorun. Yarın öbur gün özerklik isterlerse sasırmam..
işte ppk gibi bi illeti başımıza saranlar sizin gibi ırkçılardan başkası değil.....
ben lisedeyken Van dan erkek arkadaşlarımız okumaya gelirdi yurtta kalırlardı hemde biizim okulu sınavla kazanarak gelirlerdi..... sokakta kendi aralarında kürtçe konuşuyorlar diye tartaklandılar ki anneleri bile türkçe bilmiyor aradığımda tele çıkmıştı konuşamadan kapatmıştık.....sınıfta tarih öğr basit bi mevzuyu bahane ederek dünyanın dayagını atmıştı.....içlerinden biri okul birincisiyken yurtta birinin kışkırmasıyla tartışmaya girdi okuldan attılar çocuğun hayatı mahvoldu......birkaç arkadaşımla hep onlara destek olmaya çalıştık....aralarından biri kız arkadaşıma sevgili olalım dedi diğerlerinin onunla konuşması şöyle
-onlar bizim kardeşlerimiz bak bi tek onlar bize kucak açtı nasıl olur böyle birşey düşünürsün.....
bunları birebir yaşadım.....işte bu ayrımcılığı yapan sizin zihniyet....
onlara kucak açılsa belki onlarda kendilerini bu ülkeye ait hissedecekler.......
ne için yaşıyoruz ya bi avuç toprağı birkaç aileyle paylaşamıyorsak daha ne için yaşıyoruz.....
bu da çok komik. Filistinliler olunca güzel ama ışid orada bir sürü Türkmen öldürdü, kimsenin sesi çıkmıyor... çünkü onlar Türk, Arap hayranlarının ilgisini çekmezler.
Komik mi geldi cnm k. Kalma da sen sesini duyurabildin mi. Sesini çıkarmakla duyurmak ayrı şeyler... ayrıca arap hayranı değilim insanım anneyim iyiyim. Filistin sadece bir örnekti... ha deseler ki türkmenler mi filistinliler mi suriyeliler mi... filistinliler ve türkmenler derim. Kendi ülkesini yüz üstü bırakıp kaçan adamlar gelip.... gerisini biliyorsunz işte... yani şu ki şerefli millete kapımız açık dünyanın her yerinde zulum gören muslümanlara vs.. ırkçı değilim kesinlikle. Araplar osm. İhanet etmeseydi günümüzde bu kadar acı çekmezdi diye düşünenlerdenim. Ama sırf islamı yasıyor diye eziyet görmelerine dayanamıyorum... o ırk bu ırk diye ayırmıyorum kimseyi.zulme sesim aynı çıkar kardeşim...
bu suriyeliler hakkında geçen tam da bundan bahsetmiştim......kamplarda toplatılsın suça karışanlar sınır dışı edilsin.....güzel olmuş önlemler.....
bi arkadaş defolsunlar demiş.....sanırım bi çocuğu yok eğer olsaydı onu düşündüğünde bu cümleyi sarfedemezdi.....
valla ebedicim haklısın ülkeleri varken gelip yerleşmelerini bende istemem niye isteyim ama bunlar savaştan çıkmışlar yakınlarını kaybetmişler daha ötesi var mı ne kadar kinli insanlar var ya.....çocuğu olmasına gerek yokki,insanda önce vicdan olmalı
şu durumdan bende hoşnut değilim,her yerde Suriyeli görmek istemem,ama defolup gitsinler demek ne demek
savaşın ortasına kesilip biçilmeyemi gitsinler,bizde savaşta olsak kaçacak yer ararız
bu demek değilki Suriyeliler hep iyi,bi kaç kişinin yaptıkları hepsine mal edilmemeli
suç işleyenler sınır dışı edilmeli
bizde nedense araplara hep bi ön yargı var,medyanın amerikanın etkisi var
hep terörist diye gösterdikleri için,gerçi türklerde onların gözünde terörist
Avrupalı olsalar milletin dibi düşer,bende şuursuz turistlerden haz etmiyorum mesela
bağıra bağıra konuşuyorlar sanki sağır var,çişinide yapan var etrafa
daha niceleri bizim bilmediğimiz neler vardır
üsküdar sahılınde iki genç turist
elinde biralarla sahile karşı bankta oturuyorlardı
sinir oldum gündüz gözü,orada çoluk çocuk var,git başka yerde iç
bize kaliteli turist gelmezki zaten
ben hiçbirini görmek istemiyorum,insan gibi yaşayanlar gelsin ,her ülkeden
ayriyaten
ben türklerin ırkçı olduğunu düşünmüyorum
biz türkler ırkçı değiliz
bazı kendini bilmez kesimler vardır ,onlar kürtler araplara ayrımcılık yapar.
Avrupalıysa sorun yok : )
şu da gerçekki gerçekten türkün türkten başka dostu yok ama
arada vatan hainlaride çıkıyor napalım.
mesajı nerenle okuyorsun ben kürtler masum mu dedim....şahit olduğum şeyi anlattım sen şimdi ırkçı değilsin de nesin peki.....bu işin türkü kürdü çerkesi mi var insan insandır.....türk olursa savaşta ölene üzülecez arap olursa defolsun ölsün...bu mudur yani.....böyle bir tutkunluktan bahsediyorsanız bunun adı ırkçılıktır tutkunluk değil....senin amacın işin siyasi yanı ama ben şuan o kısmıyla değil insani kısmıyla ilgileniyorum kusura bakma iyi geceler.......ben ırkçı değilim ki. bu tarz olaylar tabi ki yaşandı, ama bunun tersi de yaşandı. Türk olduğu için Kürtlerden şiddet gören hiç mi olmadı? ben de sana İstanbul'da Kürtlerin satış yaptığı bir yerde (20-30 tezgah) bir Türk tezgah açtı diye adamı ulu orta dövdüler tezgahını yıktılar. inşaat-tapu işlerinde ise işler iyice çığrından çıkmış vaziyette ve bunu görüyorum ben birebir.
sen başından geçen bir olayı anlatınca ne oldu, Kürtler masum, Türkler ırkçı mı oldu? benim anlattıklarıma ne diyorsun peki? ''he onlarınki tepkisel, siz pis, ırkçı Türkler olmasaydı onlar öyle yapmazdı, onlar cici'' mi diyeceksin.
benim Kürtlere bir düşmanlığım bile yok üstelik, ne ırkçısı. Kürtlerde ırkçılık var, birbirlerini çok tutarlar ben bundan bahsediyorum. buna karşı ''Türkler de birbirini tutsun'' demek ırkçılık oluyor bunun tek yolu budur çünkü. karşında birbirlerini tutan ve seni içlerine almayan bir grup varsa, onlara karşı tutunmanın yolu, kendi grubuna tutunmaktır. bu gayet basit mantıksal bir mecburiyet.
ama bizim ülkede ''hepimiz ermeniyiz'' denince alkışlanır, ''kürtlere özgürlük, özgür Kürdistan'' denilince alkışlanır, ''çerkeslere anadil hakkı'' denilince alkışlanır.. hatta ''yahudilere ölüm'' desen de alkışlanır ki ırkçı bir söylemdir... ama ''ne mutlu Türküm diyene'' vay pis faşist ırkçı Türkler olur. ha bu arada bunu söyleyen Türkler de kendilerini aradan sıyırır ''ha biz mi, biz ırkçı olmayan Türklerdeniz'' derler.
yav he he
mesajı nerenle okuyorsun ben kürtler masum mu dedim....şahit olduğum şeyi anlattım sen şimdi ırkçı değilsin de nesin peki.....bu işin türkü kürdü çerkesi mi var insan insandır.....türk olursa savaşta ölene üzülecez arap olursa defolsun ölsün...bu mudur yani.....böyle bir tutkunluktan bahsediyorsanız bunun adı ırkçılıktır tutkunluk değil....senin amacın işin siyasi yanı ama ben şuan o kısmıyla değil insani kısmıyla ilgileniyorum kusura bakma iyi geceler.......
valla siz benim neler yapabileceğimi kestiremezsiniz uzaktan ahkam kesmeyin.....savaş içinde olan her millete acırım her çocuğa ağlarım....benim için bi öncelikte yok.......arap ölürse defolsun ölsün diyen kim? nerede demişim öyle bir şey acaba? öyle bir şey söyledigimi hatırlamıyorum. ama şunu da söylemem gerekir ki, biri kurtarılacaksa Türkmenlere öncelik verilmesinden yanayım. keşke Araplar da ''önce Suriyeliler'' deseydi... ama demezler, her şey bizim başımıza kalır sonra da.
insani yanıyla ilgilendigini zannediyorsun ama aslında öyle degil. sana kendi ideolojin ve medya neyi pompaladıysa oraya sempati duyuyorsun ve onları daha mazlum görüyorsun. bu yüzden filistin ve suriye olunca işler daha çok degişiyor sizin için. bi afrikalı için, türkmen için ben ne prostesto gördüm ne de aglayan kalablıklar. olduysa da bi filistin kadar ilgi çekmedi. çünkü onlar Arap degildi.
insan insandır evet... ama davulun sesi uzaktna hoş geliyordur belki de. alıp evine bakar mıydın bir aileye? ya da bir tane suriyeli çocuga? bakmazdın bence... yani insan insandır... ama ucu sana dokunmadıkça... duygusal manipülasyona ugramışsın sen arkadaşım, bu da mantıgını tamamen çöpe atmanı saglamış.
Medya olayların çoğunu göstermiyor bile just.Zaten vatandasla esit konumda degiller. Birileri esit konumdalar diyorsa bile degiller her suriyeli konusunda yaziyorum ama gidip evlerinde ziyaret edin bir kez ne demek istedigimi anlayacaksiniz. Hem bizimle esit konumda olsalar ne olur ki? Onlar da insan degil mi?
Malesef ben olumsuz bakisin medyanin etkisi oldugunu dusunuyorum. Cunku gunde 5 turk birini bicakliyorsa 1 suriyeli birini bicakliyor ama medya boyle gosteriyor iste sanki problemin kaynagi onlarmis gibi.. yazik.
Bir seyleri irka atfetmek basittir kisilige atfetmek onemli olan
arap hayranısın demedim, üzerine alınma ama genelde arap hayranları söyler bunları, o yüzden dedim. hem... arap hayranı olmak kötü bir şey degil, neden kızdın ki...
bak şimdi, ortada filistin var, suriye var, türkmenler var, uygurlar var, afrika'da açlıktan ölenler var... var yani... ama bizim milletin dilinde sadece filistin var. ne kadar enteresan degil mi? 1 suriye 1 türkmen 1 afrikalı derlerse 100 defa filistin derler. çünkü arap hayranlıgı ve sempatisi vardır...
bu arada filistinin tarihine bi bakıver. zamanında bize saglam bi kazık atmışlardı ve o yüzden bu durumdalar. onu da unutmamak lazım. oh canıma degsin duruma degil elbette... ama bunu da bilmek lazım bi yerde.
işte onları medeni hayata adapte olana kadar kamplarda yaşatmak lazım. ki bu nasıl olur bilmiyorum. bende sitemde mağara kanunlarıyla,dağdan gelip bağdakini kovan kişiler istemezdim. önce onların eğitilmesi gerek. bu böyle olmaz.Medya olayların çoğunu göstermiyor bile just.
10 gün önce balkonumdan seyrettim bir bıçaklama olayını,ve yerel gazeteler dahil hiçbirinde görmedim haberi.
Daha önce bahsetmiştim başka bir topikte ,yazlıkta oldukça fazla Suriyeli ile birarada yaşamaya çalışıyoruz.
Gerçekten bir kural kaide çerçevesinde yaşamayı bilmiyorlar,dahada vahimi kabul etmiyorlar.
Site içerisindeki hiçbir kurala uymamakta ısrar edip güvenlik görevlileriyle kavga ediyorlar,ve hemen toplanıp 5-10 kişi oluyorlar.Buna defalarca şahit oldum.
Enson su kaydırağında 14 yaşlarında bir suriyeli çocuk önündeki çocuğu itince havuz görevlisi müdehale etti ve tartıştılar,biranda 10 kişi toplandılar (toplananlar 18 yaş üstü Suriyeli)görevliyi tartaklamaya başladılar ,oda yardım çağırdı,büyük bir kavga çıktı,iki güvenlik görevlisi bıçaklandı.Jandarma geldi,olaylar iyice büyüdü,1 hafta havuzlar kapatıldı.
Adamlarda enteresan bir kendini bilmezlik var.Uyardın mı,sert çıktınmı hemen saldırıyorlar.Şimdi benim çocuklarım kendi ülkemde kendi sitemde güvenlik görevlilerine rağmen güvende değilse(ki geçen yıl oğlumun ayağına kırık şişe attı Suriyeli bir çocuk) ben bu adamlara neden tepki vermemeyeyim.
Belki tanıdığınız 3-5 Suriyeli aileye bakarak tepkili olanları anlamıyorsunuz,ama kalabalık oldukları ortamlarda yaşamak gerçekten zor bir hal aldı.
Olay budur noktaTabi canım sadece 2 milyoncuk kişi ne olacak yani.Madem öyle siz açın kucağınızı alın evinizde 3-5 tane besleyin mesela ne de olsa birkaç ailecik...Onlar kendilerini gayet buraya ait hissediyor zaten ama problem gerçekte buraya ait olmamaları
Benim pek umudum yok oky.işte onları medeni hayata adapte olana kadar kamplarda yaşatmak lazım. ki bu nasıl olur bilmiyorum. bende sitemde mağara kanunlarıyla,dağdan gelip bağdakini kovan kişiler istemezdim. önce onların eğitilmesi gerek. bu böyle olmaz.
off feci ya..Benim pek umudum yok oky.
Şimdi kamplarda toplayacakları kişiler maddi durumu kötü,dilenen insanlar ki ordada aynı şekilde yaşarlar..
Zengini,fakiri,okumuşu,cahili farketmiyor.
Benim bu bahsettiğim grup oldukça varlıklı,hoş bu para nasıl bitmiyor bilmiyorum,sanırım işyeri açmış para kazanmaya devam ediyor olabilirler.Bir tanesinin 2 çocuğu 2 tanede bakıcısı vardı şaşırdım..
Bu insanlar Suriyede de bu kadar birbirlerine saygısız,bu kadar herşey benim hakkım diyemi yaşıyordu cidden çok merak ediyorum.
Mesela yine gözümün önünde olan bir olayı anlatayım.
Yaşadığım şehirde bir markete girdim.
25 yaşlarında Suriyeli bir kadın bebeğiyle birlikte markette geziyor.
Hemen önümde durdu,cicibebe kutusunu aldı,açtı,içindeki ambalajıda açtı ve içinden 2 tane çıkartıp bebeğine verdi.
Sonra tekrar kutuyu kapatıp yerine koydu.
O sırada market görevlisi gelip eliyle kutuyu almasını ve para vermesini anlattı.
Kadın hiç oralı olmadan aldığı diğer şeylerin parasını verdi ve marketten çıkıp gitti.
Kasiyer bıktık artık bunlardan diye söylendi,sürekli başlarına gelen olaylarmış.
İnsan merak etmeden duramıyor,bu Suriyede markette falan insanlar canı ne isterse açıp biraz yeyip sonra yerine mi koyuyor,yoksa Türkiyede nasılsa kimse ses edemiyıor diye mi yapıyorlar.