Birlikte yaşamak artık kaçınılmaz

Misty Day

she wolf
Kayıtlı Üye
5 Mayıs 2013
2.835
4.190
Savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyelilere yönelik çalışma kapsamında, dilencilik yapanların kamplara yerleştirilmesi ve iş yaşamında eşit koşulların sağlanması gibi önlemlere yer verildi.

Suriyeli sığınmacıların karıştığı olayların önlenmesi ve sorunların çözümü amacıyla düzenlenen toplantıda, “kamu güvenliğini bozan Suriyelilerin sınırdışı edilmesi” kararı alındı. Ayrıca, Suriyeli dilencilerin kaldırılması amacıyla yerel yönetimlerin devreye girmesi ve gelişigüzel yerlerde kalan Suriyelilerin kamplara yerleştirilmesine karar verildi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın başkanlığında Ankara’da yapılan toplantıda yeni bir eylem planının uygulanması kararlaştırıldı. İlgili bakanlıkların yanı sıra Suriyelilerin yoğun yaşadığı kentlerin valileri ile belediye başkanlarının da katıldığı toplantıda bazı acil düzenlemelerin yapılması benimsendi. Bu çerçevede, şimdiye kadar katılımları sağlanamayan yerel yönetimlerin Suriyelilerin yaşam olanaklarının sağlanması konusunda devlet kurumlarına yardımcı olması kararı alındı.
Suriyeli mültecilerin, yerel halk üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin düzeltilmesi amacıyla uygulanması öngörülen acil eylem planına göre, öncelikle tepki çeken Suriyeli dilencilerin kaldırılması kararı alındı. Belediyeler, dilencilerin gözönünden kaldırılması sırasında kolluk kuvvetlerine yardımcı olacak. Geliri düşük olduğu için ev kiralayamayan Suriyelerin durumunun da ele alındığı toplantıda, özellikle Gaziantep çevresindeki kentlerde dükkan ve işyerlerini kiralayarak ikâmet eden Suriyeli mültecilerin peyderpey kamplara alınması kararlaştırıldı. Bu amaçla, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde oluşturulan yaklaşık 20 bin kişi kapasiteli kampın kullanılacağı öğrenildi. Bu kampa zor yaşam şartlarında olduğu belirlenen Suriyeliler taşınacak.

Düzeni bozan sınır dışı
Toplantıda, karıştıkları olaylar nedeniyle kamu düzeninin bozulmasına neden olan Suriyeli mültecilerin durumu da değerlendirildi. Bu kapsamda, kamu düzenini bozacak Suriyelilerin sınırdışı edilmesi gündeme gelecek. Valilikler, bu konuda karar alabilecek. Suriyelilerin olumsuzluklara neden olduğu yönünde kamuoyunda yaratılan algının değiştirilmesi amacıyla ilgili devlet kurumları da harekete geçirildi. Savaşın sürmesi nedeniyle Türkiye’ye gelen Suriyelilerle bundan böyle birlikte yaşamanın kaçınılmaz olduğu yönünde kamuoyu bilgilendirilmesi yapılacak.
Yerel yönetimlerin kontrolüne verilen bir başka uygulama ise, Suriyeli mültecilere yönelik uygulamaların yerel halkla eşit tutulması oldu. Buna göre, belediyeler, özellikle işyeri açma ve çalışma izni alma gibi konularda yerel halkla Suriyeli mültecilere eşit uygulama yapacak.
Bu düzenlemelerin yanı sıra özellikle Suriye’deki rejim ve El Muhaberat ile Türkiye’deki bazı odakların tahrik ettiği belirlenen münferit suçlardan kaynaklanan olayların önüne geçilmesi hedeflendi. Suriyelilerin karıştığı münferit suçlardan yola çıkarak, “genelleme” yapılmasının önlenmesi benimsendi. Fuhuş olaylarının önüne geçilmesi için ailenin korunması uygulaması kullanılmasına karar verildi.

Suça karışma düşük

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan dün yapılan açıklamada ise, toplantıda yapılan tespitler özetle şöyle sıralandı:

Bugün itibarıyla, geçici barınma merkezlerindeki 218.121 Suriyeli’nin yanı sıra çeşitli illerde 1.127.970 Suriyeli bulunmaktadır.

Geçici koruma altındaki Suriyeli misafirlerimiz, Türk halkına olan şükran ve minnetlerlerini her fırsatta dile getirmekte; topluma uyum sağlamak ve rahatsızlık vermemek adına azami dikkati göstermektedir.

Yabancı düşmanlığı ve ayrımcılıkla mücadele konusunda devlet kurumları ve sivil toplum işbirliğiyle mevcut çalışmalar güçlendirilecektir.

Suriyeliler arasında, düşünülenin aksine, adli olaylara karışma ve suç oranı oldukça düşüktür.
Ancak yaşanan herhangi bir olay, ayrımcı bakış açısının etkisiyle kamuoyunda geniş şekilde yankı bulmaktadır.

Tedbirler alındı

Suriyelilerin kayıt altına alınması hususunda önemli ilerleme kaydedilmiş, 740 bin Suriyeli’nin biyometrik kaydı tamamlanmıştır. Kalanların kaydının ise birkaç ay içinde tamamlanacağı öngörülmektedir.

Dilencilik, fuhuş ya da ikinci evlilikler gibi toplumsal dokuya zarar veren olaylara karşı gerekli tüm tedbirler alınmaya devam edecektir.

Ülkemizde Suriyeli nüfusun artışı ile birlikte iş ve çalışma hayatında karşılaşılan olumsuzlukların giderilmesine yönelik çalışmalar güçlendirilecektir. Haksız rekabete sebep olan her türlü ekonomik faaliyet ve kayıt dışı çalışmaya karşı gerekli önlemler alınacaktır.

Suriyeli çocukların okullaştırılması için yapılan çalışmalar genişletilecek; toplumsal sorunları en aza indirebilmek amacıyla Türkçe öğrenme imkanları artırılarak teşvik edilecektir.

Sokakta yaşayan Suriyeliler tespit edilerek mülki idare ve yerel yönetimlerce geçici barınma merkezlerine yönlendirilmektedir.

Suriyelilere acil ve temel sağlık hizmeti verilmeye devam edilecektir.

http://www.milliyet.com.tr/birlikte-yasamak-artik-kacinilmaz/siyaset/detay/1930015/default.htm

İzmir deyim, birkaç hafta önce çocuğumun oyun arkadaşı oldu iki Suriyeli çocuk(konuşamadılar ama bir saate yakın oynadılar)... Vallahi, pek yorum yapmak istemiyorum, benzer durum başımıza gelse, biz de sığınacak yerler ararız gibi geliyor... Umarım güvenlikleri bir an önce sağlanır ve dönerler memleketlerine.

Biz ne kadar böğrümüze basıyoruz bu insanları ben anlamıyorum. Savaş halindeler, can güvenlikleri yok tabi ki yardım eli uzatmak lazım AMA vatandaşla eşit tutulmak neden? Savaş bitinceye kadar misafir edeceğimiz fikrini vermek yerine biz gidelim siz kalın modundayız resmen.

Suriye'den gelenlerin çoğu dilencilik yapıyorlar ama bunu onların da istemediğinden eminim..Düşünün ki Türkiye'de savaş çıkmış,evlere bombalar yağıyor ve Suriye hem yaşam koşulları bakımından daha iyi hem de uzun süredir barış halinde..Savaş halinde olan kişiler,sizin semtinize girse,imkanınız olması dahilinde sınırdan Suriye'ye kaçmaz mıydınız? Sizi bilmem ama ben ailemi de alıp kaçardım.Suriyelilerin çoğu Türkçe bilmiyor,eğer iletişime dayalı bir meslekleri varsa Türkiye'de işlerini yapmaları mümkün değil,mecburen eğer yaşlılarsa ya da genç kadın olup da çocukları varsa dilencilik yapıyorlar.Suriye'de kurulu düzeni,evi barkı,işleri olan insanlar,dul kalmış kadınlar Türkiye'de azınlık sığınmacı olarak dilencilik yapıyorlar,bunun onlara yaptığı sosyal baskıyı ve psikolojilerini düşünmek bile istemiyorum.Sırf aralarında hırsızlık veya bu tarz şeyler yapanlar var diye,bir topluluğun 'defolup gitsinler artık' diyecek kadar aşağılanması hoş değil bence.Eminim Suriye'de barış sağlansa,dikiş tutturamayanların hepsi ülkelerine,düzenlerinin olduğu ve aşina oldukları yere dönecektir zaten...Lafı çok uzattım,kısacası diyorum ki sevelim,sevilelim..Biz 20 yıldır hiçbir zaman savaş seviyesine gelmemiş olsa da,PKK denen bir illetle uğraştık,bu acıları en iyi bizim anlamamız gerekiyor..

Burada savaş ciksa başka ülkede yapılabilecek ne is olabilir yol bilmez yer bilmez basinizi olacak evimiz dahi olmaz yapabilecekleri tek şeyi yapıyorlar dilencilik Allah yardimcilari olsun..

o güzel dileklerinizi, bi gün başkalarının aynı şekilde size söylemeleri dileğiyle
Amin cnm cümlemize inş

Valla olay dilencilik filan değil,vicdan hiç değil,yani artık değil...Kendi ülkelerinde kuralsız hukuksuz yaşamaya alışmışlar burada da aynısını arıyorlar.Sığınmacı olmak başka,o ülkenin vatandaşlarıyla eşit haklara sahip olmak başka birşey.Sığınmacı dediğimiz ülkesindeki savaş bitene kadar kendilerine tahsis edilen kamplarda kalır,savaş bitince de ülkesine döner.Ama benim okuduğum röpotajlardan ve haberlerden gördüğüm kadarıyla hiç de dönmek gibi bir niyetleri yok burada yaşamaya niyetliler.Öyle her gelene "vah canım ülkesinde savaş varmış" diye kucak açarsak bir gün kendi ülkemizde azınlık olarak kalırız ruhumuz bile duymaz

Anormal durumlarda ülkeye gelenlere mülteci hakkı tanınır. Vatandaşla eşit tutulmazlar. Genel olarak sağlık, yiyecek, giyim yardımı vs. yapılır ama gidipte iş yeri açtırmazlar o insanlara ya da kirasını devletin karşılayacağı güzel evlerde oturtmazlar. Bu misafirperverliği aşar. Kendi halkını salak yerine koymaya girer.

ülkemizin geneline neden bıraktılar.
onu anlamıyorum hala. anlamakta istemiyorum.
pkk denen pisliklerle ugraşırken bide bunlar geldi... bakalım bunlar daha ne iş acıcak başımıza.
antepde hergün bi olay cıkıyor...
başbakan.cumhurbaşkanı gelsin eşiyle cocuguyla kalsın biraz şuralarda...

Bizim yardım etmediğimiz Türkmenler sahip çıkabilirdi mesela
yahu insanlar ne yapsın gönderelimde ölsünlermi bunumu istiyosunuz tamam bende memnun değilim heryerde olmalarından ama yapacak birşeylerimi var ülkeleri yakılmış yıkılmış perişan haldeler üzülüyorum gördükçe insanları geçen yağmur yağdığında duş aldılar yağmur suyuyla gözlerim doldu onları öyle görünce yazık değilmi

Ölsünler diyen mi oldu şimdi ? Olayları dramatize etmeyi çok seven bir milletiz.
Sadece durumun ne hale geldiğini tartışıyoruz. Suriyeli mültecileri pardon vatandaşlığa erişen insanları tartışıyoruz.

ben bişey tartışmıyorum canım siz devam edin..

Aynen katılıyorum.

Zaten okadar azdılar ki yakında arsızca bizi kendi ülkemizden kovacaklar az kaldı

Zaten vatandasla esit konumda degiller. Birileri esit konumdalar diyorsa bile degiller her suriyeli konusunda yaziyorum ama gidip evlerinde ziyaret edin bir kez ne demek istedigimi anlayacaksiniz. Hem bizimle esit konumda olsalar ne olur ki? Onlar da insan degil mi?

Malesef ben olumsuz bakisin medyanin etkisi oldugunu dusunuyorum. Cunku gunde 5 turk birini bicakliyorsa 1 suriyeli birini bicakliyor ama medya boyle gosteriyor iste sanki problemin kaynagi onlarmis gibi.. yazik.

Bir seyleri irka atfetmek basittir kisilige atfetmek onemli olan

bu suriyeliler hakkında geçen tam da bundan bahsetmiştim......kamplarda toplatılsın suça karışanlar sınır dışı edilsin.....güzel olmuş önlemler.....
bi arkadaş defolsunlar demiş.....sanırım bi çocuğu yok eğer olsaydı onu düşündüğünde bu cümleyi sarfedemezdi.....

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…