• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Birinci sınıf ve ikinci sınıf harçlık & kıyas

Arkadaşlar her gün çikolata veya benzeri paketli herhangi işlenmiş gıda çocuk için değil herhangi bir yetişkin için bile kabul edilir değil. Bunları yedirmemek bunu evde veya dışarıda çocuğu kısıtlamak, ona kötü örnek olma durumu gibi bir şey değildir.

Yemesine "tamam yenilsin" yazabildiğiniz o paketli gıdaların içerikleri iğrenç. İçersinde ne olduğu belirsiz yağlar, renklendiriciler, koruyucular var. Bunlar hele küçük yaşta yenilir mi. Arkadaşlarınla takılma gezme gibi bir şey değil bu işlenmiş gıda yemesine engel olmak. Elbette engel olup, kısıtlanacak.

Üstelik konuyu açan kişi yasak koymamış, haftalık çikolata yemesine izin vermiş, gayette alan tanımış.

Kendinizi savunacaksınız, birisini eleştireceksiniz diye böyle yanlış şeyleri çocukların işlenmiş gıda tüketmesini normalde hiç tüketmemesi gerekirken haftanın neredeyse her günü olacak şekilde normalleştirmeyin.

Birinci sınıfa giden oğlum var harçlık vermiyorum günlük haftalık hiç vermiyorum. Zaten okulda tost falan sağlıksız buluyorum abur cubur da haftada bir ya da iki gün minik çikolata falan koyuyorum beslenmesinin yanına. Ama hep isyan halinde. Arkadaşları hep para getiriyormuş bisey aliyormus. Hatta bazen çantasında benim vermedigim çikolataların kagitlarini buluyorum bunu nasıl aldın diyorum arkadaşım verdi diyor.
Acaba oğluma para vermeyerek arkadaşlarına yalvaran moduna mı sokuyorum. Siz bu para işini ne yapıyorsunuz ?
Arkadaşlarina özenen moda giriyor çocuklar. Yalvariyorlar mi bilemem ama kendilerinde olmadığında hevesleniyorlar. Biz de harçlık veriyoruz. Harçlık verdiğimizde beslenmeye abur cubur koymuyorum. Çocuğuma tembihliyorum sağlığa zararlı gıdalar almak yok. Tercih ettigimiz belli markalar var onlardan al diyorum. Bir de poğaça simit vb. Fırın mamulü. Tost konusunda ben de sizin gibi düşünüyorum.
Aslında öğretmenle konussaniz bu çocuklar küçük sinif bir gün belirleme yalnızca o gün para getirseler veya her gün için belli mir harçlık sınırı örneğin günde 50tl gibi. Toplu karar alınınca hepsi birlikte birbirlerinden heveslenmezler.

Birinci sınıfa giden oğlum var harçlık vermiyorum günlük haftalık hiç vermiyorum. Zaten okulda tost falan sağlıksız buluyorum abur cubur da haftada bir ya da iki gün minik çikolata falan koyuyorum beslenmesinin yanına. Ama hep isyan halinde. Arkadaşları hep para getiriyormuş bisey aliyormus. Hatta bazen çantasında benim vermedigim çikolataların kagitlarini buluyorum bunu nasıl aldın diyorum arkadaşım verdi diyor.
Acaba oğluma para vermeyerek arkadaşlarına yalvaran moduna mı sokuyorum. Siz bu para işini ne yapıyorsunuz ?
Gözü kalabılır. Belkıde başkalarından ıstıyodur

Benimki 4 sınıf ben haftalık 400 lira veriyorum
Yanlis anlamayin merakimdan soruyorum sadece size degil diger annelerede sormus oluyorum

Cok kucuk yasta neden para veriliyor Türkiyede ?

Benim kizim 9. Sinifa gidiyor. Banka hesabi actirdim haftada 5 euro gidiyo hesabimdan. Okulda beslenmeyi ya evden goturuyo yada annem yakin oturdugu icin oraya gidiyo. Bu yila mahsus bi durum gecen yillar anneme yakin degildi.
Yani cok kucuk yasta paraya alistirmak gibi bi sistem olusturulmus sanirsam

Bence mutlaka verin bu çok hatalı bir tavır. Belli başlı etik değerleri henüz gelişmez bu yaşta. Teneffüste vs bir gün bir arkadaşının parasını çaktırmadan alabilir huy olabilir ve bu davranışının getireceği şeyleri öngöremeyebilir. Hiçbir şey olmasa sürekli arkadaşlarına yalvaran başkalarının gözüne bakan bir çocuk olur ki bu çok talihsiz bir durum. Kendinizden pay biçin mesela para cebindeyken insanın özgüveni artar. O da okula gidiyor her zaman siz yoksunuz yanında artık parası olmalı.

Biz ilkokula başladığından beri harçlık hep verdik,yanında parası olsun,suyu falan biterse alsın,alışverişi öğrensin dedik.Çok iştahsız olduğu ve abur cuburla işi olmqdığı için rahat bıraktık canın birşey isterse al dedik,kızım sadece su alıyordu ,bazen parası olmayan arkadaşlarına da aldığını söylüyordu ve bu bizim hoşumuza gidiyordu,kalan paralarını kumbarasına atıyordu.O paralarla istediği bi şeyi alıyorduk.

Sağlıklı sağlıklı diye aslında sağlıksız nesiller yetişiyor. Herkesin fikri tabiki ama ben karşıyım. Çocuğun gözü sürekli aç sürekli doyumsuz oluyor. Sınırlarını bildikten sonra sağlıksız da beslensin. 10 yıl sonra herşeye dayanıp obez olmasından iyidir. Ablamın çocukları özel okula gidiyor. Tüm imkanlar elinde kahvaltı yaptırıyor. Öğlen okulda yiyolar. Bu yüzden harçlıklarını az veriyor. İnanın nereye gitseler şikayet ediyoruz. Ablama göre sorun yok tabi çocukları doyumsuz. Hiç birşey yetmiyor onlara. Kızıma herşey yediriyorum ama sınırı var. Kim onu markete bile götürse bir parçadan başka asla almaz. Çünkü gözü tok. Hem başka çocukların ağzına mı baksın çocuk. Verin ama yönlendirin. Sizden farklı birşey alıyorsa alsın görmezden gelin tadını alırsa sevmezse bir daha zaten almaz. Unutmayın yasaklar her zaman tatlıdır. Bu yaşımda bile bana tatlı geliyor.

bizim ögretmenimiz haftada bir gün harclik ve kantin gunu yapmisti gecen sene birinci sinifta alisveris yapmayi vs ogrenmeleri icin.
bu sene ikinci sinif haftalik olarak veriyorum ister birgunde harca,ister bir haftada harca, baska para vermeyecegim ona göre diyorum. idareli kullaniyo olurda kullanmazsa gercekten harclik vermiyorum.
Cocuklar kendi aralarinda paylasim yapmayi seviyorlar o ayri konu uzulmeniz icin yazmiyorum ancak, harclik getirip kantinden caninin cektigini alan cocuklara diger cocuklar biraz nasıl diyeyim banada verirmisin, banada alirmisin gibi tekliflerde bulunuyorlar.
sizin cocugunuz yaparmi bilemem ancak cuzi bir rakam harclik koyun bence cebine

Ben kızıma haftada bir gün harçlık veriyorum.beslenmesini evden götürüyor.oglen yemeği anneannede.ama haftada birgün o kantinden kendi kendine alışveriş yapmak ona büyük keyif veriyor.genelde 20 lira veriyorum.onunlada zaten ancak tek bir abur cubur alabilir.ikimizinde istekleri karsilanmis oluyor böylece.

Ben çocuklara haftada bir veriyorum para. Kızım daha büyük dördüncü sınıfta ona biraz daha fazla. Oğlum birinci sınıfta ona daha az, bazı hafta 20 bazı hafta 30, en fazla 50 verdim. Zaten gözüne kestirdiği bir şey oluyor ve kendi o kadar istiyor 😁 ama 50 den fazla vermeyeceğimi söyledim.
Hiç vermemeyi doğru bulmuyorum, çocuğun içinde kalacak, gereksiz bir şekilde arkadaşlarına özenecek. Belli bir sınırlamayla verilmeli para.

Son düzenleme:
Arkadaşlar her gün çikolata veya benzeri paketli herhangi işlenmiş gıda çocuk için değil herhangi bir yetişkin için bile kabul edilir değil. Bunları yedirmemek bunu evde veya dışarıda çocuğu kısıtlamak, ona kötü örnek olma durumu gibi bir şey değildir.

Yemesine "tamam yenilsin" yazabildiğiniz o paketli gıdaların içerikleri iğrenç. İçersinde ne olduğu belirsiz yağlar, renklendiriciler, koruyucular var. Bunlar hele küçük yaşta yenilir mi. Arkadaşlarınla takılma gezme gibi bir şey değil bu işlenmiş gıda yemesine engel olmak. Elbette engel olup, kısıtlanacak.

Üstelik konuyu açan kişi yasak koymamış, haftalık çikolata yemesine izin vermiş, gayette alan tanımış.

Kendinizi savunacaksınız, birisini eleştireceksiniz diye böyle yanlış şeyleri çocukların işlenmiş gıda tüketmesini normalde hiç tüketmemesi gerekirken haftanın neredeyse her günü olacak şekilde normalleştirmeyin.

++++
Ama çocuğa da üzüldüm, çocuğun çikolata yiyeceği ana bile annesi karar veriyor. Bence çocukla orta yolu bulmalı anne. Belki biraz gözünü korkutabilir dişlerin çürür falan diyerek ya da her gün değil ama belli günler harçlık verir sadece. Hem çocuk alıp harcamayı da öğrenir.

çok sağlıklı yiyecekler değil evet o konuda haklısınız . ama çocuğun psikolojisi için iyi değil bu yaptığınız . Arkadaşlarının yanında hep mahcup oluyor . Ben üzüldüm çocuğa . Biz yetişkinler için değil ama onun yaşlarında büyük bir durum bu. Şimdi onun küçük dünyası başına yıkılıyordur .

Haftanın bir gününü harçlık günü yapın, ne kimsede gözü kalsın ne de isyan etsin.

Benim bildiğim ilkokul 1 ve 2. Sinifta para ile alisveris etme durumu yok cogu okulda boyle sizin okulda neden bu sistem yok anlamadim. Ogretmenle konussaniz bu durumu sonucta cok ufaklar ben sizi hakli buldum ne alip alamayacaklarini bile karar verecek yasta degiller para verilirse hergun abur cubur alir. Bizim okulumuzda ilkokul duzeyinde kantin yasak. Ust siniflara serbest

Yanlis anlamayin merakimdan soruyorum sadece size degil diger annelerede sormus oluyorum

Cok kucuk yasta neden para veriliyor Türkiyede ?

Benim kizim 9. Sinifa gidiyor. Banka hesabi actirdim haftada 5 euro gidiyo hesabimdan. Okulda beslenmeyi ya evden goturuyo yada annem yakin oturdugu icin oraya gidiyo. Bu yila mahsus bi durum gecen yillar anneme yakin degildi.
Yani cok kucuk yasta paraya alistirmak gibi bi sistem olusturulmus sanirsam

Çok az değil mi? Atıyorum deodorant, ped gibi ihtiyaçlar için yetiyor mu? Ya da dışarıda arkadaşlarla buluşmak için falan. Kitapçıdan kitap almak, sevdiği kazağı almak için vs?

Kızınız gayet büyük çünkü bu alışverişleri kendi yapabilir.

Yok da hep margarin ve ne oldugu belirsiz kalitesiz sucuk kullanılan okul tostu iste yemese de olur
Geçen gün okulda veli toplantımız vardı. Sınıftaki velilerde çocuklarına paketli hiçbir gıda yedirmiyormuş onu öğrendik. Kendi adımıza biz ara sıra yemesine izin veriyoruz. Haftada 1 gün harçlık günü oluyor okulda, genelde kek ve süt alıyormuş benim oğlan. Sizde haftada 1 gün istisna yapabilirsiniz belki

Çok az değil mi? Atıyorum deodorant, ped gibi ihtiyaçlar için yetiyor mu? Ya da dışarıda arkadaşlarla buluşmak için falan. Kitapçıdan kitap almak, sevdiği kazağı almak için vs?

Kızınız gayet büyük çünkü bu alışverişleri kendi yapabilir.
Kitaplarini genelde internetten siparis veriyoruz.
Diger ihtiyaclarini ben aliyorum eksiklerini.
Arkadaslariyla bulusacagi zaman, misal cinema parasi ve harclik veriyorum.
Yada begendigi ayakkabi, jeans, manto vs bunlarin hepsini ayriyetten karsiliyorum.

Alisverisini genelde kendisi yapiyor ona gore hesabina para aktariyorum eksik olursa tekrar veriyorum. Ihtiyaclari icin kisitlama yapmiyorum ama bu harclik konusunda buralar biraz geride sanirim.

15 yasinda ogrenci olarak calisip kendi harcliginida kazanmaya baslar.

Back
X