Birikimin altın anahtarı "İsraftan kaçınma!"

elektriğim de 33 gelmiş. tam sıcakların bastığı vakit evde yoktuk. dolap hiç açılıp kapanmadı perdeler hep çekiliydi. sadece haftaiçleri eve uğradık onda da bir iki süpürge çekebildim yorgunluktan pasta börek bişey yapmadım. oysa milletin elektrikler bu ay tavan yapmış. hakkaten evde en çok yakan buzdolabı onu tasarruflu seçtin mi diğerleri o kadar önemli değil.

önceden takip ederdim faturaları
ama bebekten sonra hiiiiiç fırsatım olmuyor
ne, ne kadar geldi bilmiyorum
ama idareden de taviz vermemeye çalışıyorum
çamaşır makinesi artık, bizim yaramaz sayesinde sık çalışmaya başladı, bi o var yani
buna karşın, fırını daha az kullanıyorum, çünkü pasta börek yapmaya vaktim kalmıyor pek, zaten ufaklık fırsat vermiyor
ama bugün eşim evdeydi, ıslak kek yaptım
bu tarz şeyleri yaptıkça normale döndüğümü hissediyorum
o ilk 2 ay neydi Allahım

neyse, bu arada karanfilim, ersağ bulaşık deterjanını bi daha almamaya karar verdim
sen onu mu kullanıyorsun
en son noldu biliyo musun
makineyi açtım, o deterjan erimemiş ve her yere yapışmış
bi daha çalıştırdım aynı bulaşıklar içindeyken, ama yine geçmedi, bütün bardağa çanağa yapışmış
bi makine bulaşığı elimde yıkadım bi daha
deterjan almak için eşimin ek dersini bekliyom
ne dersin, fairy falan alsam, makine bi kendine gelse
hem kokuyor, hem kirli görünüyor içi

slm
karanfilce topiğin hayırlı olsun

ben de kış hazırlıklarıma devam ediyorum. annemin dikey dondurucusu var bana verecek daha da bir keyiflendim. kurban da sıkıntı oluyordu yer problemi şükür bu sene aşacağım. kızlar dün baktım dolapta salatalıklar kötü olmak üzere hemen ince ince doğradım attım buzluğa 2 poşet çıktı kışın cacık için iyi olur dedim. şimdi de aklımda karpuzun şeftalinin eriğin sularını pet bardaklarda saklamak düşüncesi var. olur mu acaba olursa süper olur. köz patlıcan köz kırmızı biber bir de köz kıl biber koydum dolaba hiçbir şey atlamak istemiyorum. bakıyorum daha ne koyabilirim diye

çamaşır makinesi çok ykmıyor bence canım ne kadar çaışırsa çalışsın.
pasta börek yaz geldi geleli ben de hiç yapamadım nasıl canım çekiyor anlatamam. bugün börek ve elmalı kurabiye yapcaz kuzenimle inşallah.
canım ersağın bulaşık makinesi tozunu ben de kullanmıyorum koydum bi kenarda bekliyor.
bi süre kullandım senin dediğin sorunlar oldu.
sana o zaman da demiştim ya ersağın en çok problem çıkaran ürünü nerdeyse tek problemli ürünü o bence. ben de uzun zaman kullansaydım daha tecrübeli olur almaman konusunda ısrarcı olabilirdim.
bürodaki kızın dediğine göre tuzunu parlatıcısını da ersağ koyacan deterjanı da az koyacan çok güzel yıkıyormuş. ama ben denemek için para vermeye cesaret edemedim aslına bakarsan.
zaten parlatıcı yerine elma sirkesi koyuyorum. ben bimin tabletine döndüm canım. hiçç fazla para vermeye gerek yok. yarım tablet kullanıyorum çok memnunum. denemek için kullanan birinden ödünç isteyebilirsin ama güzel.
makine o deterjanla birlikte kendiliğinden düzelir benimki düzeldi.

çok teşekkürler

yarın bizim de pazar var. ben de köz biber ve biraz daha turşuluk alcam. biri yarı oldu şimdiden

karanfilce topiğin hayırlı uğurlu olsun.

birikim değil ama kendimce israftan kaçınma olarak uyguladıklarımı paylaşayım. çoğu ev kadınının bildiği şeyler olabilir, yeni evlilere belki bir faydası olur düşüncesi ile yine de yazmak istedim.

- herkes gibi elektrik tasarrufunu milli bir mesele olarak görüp, gereksiz tüm ampulleri söndürüyorum.
- özellikle akşam yemeklerinde (toplu bulaşığın oldugu zamanlarda) bulaşık makinesine bulaşıkları yerleştirmeden önce bir kaba su doldurup, kaba pisliğini akıtıyorum, böylece tek tek tabak için su boşa akmıyor.
- sarımsak aldıgımda hepsini temizleyip dondurucuya atıyorum, böylece yemek yaparken hem zaman kaybı olmuyor, hem de sarımsakların içi bekledikçe çürümüyor. (kirli çıkılar topiğinden öğrenmiştim ) aynı şekilde soğanlarımı ile birz doğrayıp donndurucuya atıyorum, yemek yaparken zaman kaybı olmuyor.
- marketten salça aldıkta sonra dondurma kabında dondurucuya atıyorum, gerekli oldukça alıyorum, böylece küflenme olmuyor, çöpe atılmıyor. (bunu da kirli çıkılardan farmasiden öğrenmiştim. )
- biber türü şeyleri fazla aldıysam yemeklik dograyıp dondurucuya kaldırıyorum.
- kalan ekmekleri kurutup rondodan geçiriyorum. bayat ekmekleri köfte içinde kullanyorum. bayat ekmek köftesi, bayat ekmek mantısı da denemişliğim var. bayat ekmek köftesi kahvaltı da cok güzel oluyor. onu da kk da öğrenmiştim.
- haftada 1-2 gün dışarıda yemek yemeği müsriflik olarak görmüyorum. restaurant sahibi, dükkan saibi, aşçısı, grsonu, tedarikçisi herkes kazanıyor böylece. ye-iç ekonomiye can ver çalışınca bazen 3-4 kere çıkıyorduk, ipi ucu o zaman kaçıyor tabi.
- market indirimlerini takip ediyorum.uygun olanları almaya çalışıyorum. uygun fiyatlıları stok yapıyorum.
-eski kıyafetlerimizi ihtiyaç sahiplerine veriyorum. giysi penye türüyse balkonu silip çöpe atıyorum
- kıyafet alış verişini sezon sonu indirimlerinden yapmayı seviyorum, eşim bu kurala uymaz.
- eşime iş yerinden gelen promosyonları mutlaka çevremdekilere dagıtıyorum.
- bim , a 101 gibi marketlerdeki gıda ve temizlik ürünlerini 1 kere alarak deniyorum, beğenirsem almaya devam ediyorum. mesela pasta börek için bimin sütü, unu ve kabartma tozlarını falan begeniyorum. peyniri falan beğenmezsek böreğe kullanıyorum. eskiden olsa çöpe giderdi.
- yıllardır çöplerimi geri dönüşüm olarak ayırırım. çöpü de israf ettirmemenin önemli oldugunu düşünüyorum. cola, meve suyu, süt şişeleri, gazeteler, kitaplar hepsi geri dönüşüme...
- faturalarımı netten ödeyerek kağıt israf etmeyi önlemeye calışıyorum
- ojelerimi buzdolabında saklıyorum. (bunu yıllar önce harika avcıdan öğrenmiştim) kesinlikle kurumuyor ve oje bozulmuyor. mutlaka deneyin.
- sabunlarımı fazla alıp çekmecelerimin içine atıyorum, böylece güzel kokuyor.
- sabunların uzun süre dayanması için kullanmada önce peteğin üzerine ya da güneşe koyup, kurutmaya çalışıorum aklıma geldikçe, bunu annem hep yapardı, ama ben bir faydası oluyor mu anlamadım.
- netten market alış verişini de kullanıyorum, kargo ücreti olmayınca bazı şeyler çok ucuza geliyor.

şimdilik aklıma gelenler bunlar, öyle çok mutfak işlerinden anlamadıgım için pek bir tüyo, sır veremiyorum. köyden gelen organik gıdalarım da yok.

Sertsessiz ne güzel bence birçok şeye dikkat ediyorsun çok güzel alışkanlıklar bunlar salça olayını çok sevdim ben de yapayım

Ben de bu hafta dolabımı temizledim bir güzel... 1.5 kilo taze fasulye ve 2 kilo barbunya almıstık... Taze fasulyeleri pişirmeye sıra gelmedi zaten yapsam da cok olmuyor iki kişiyiz. 3 yemeklik ayırıp hazırladım ve dondurucuya kaldırdım.

Barbunyanın bir kısmını pişirdim kalanları yine dondurucuya attım kötü olmadan onları da kurtardım

Dolaptan azar azar kırmızı biber, yesil köy biberi ve birkaç domates cıktı biraz daha dursalar kotu olacaklardı ben de onları hemen köftelerle fırına verdim ızgara modunda hem onları kurtardım dolaptan hem de aksam yemegini halletmiş oldum...

Yine bir tane kabak bir tane de havuc kalmıs dolapta onların yanına iki patates dogradım baharatla harmanladım üzerine de krema dokup fırınladım kremalı sebze yaptım köftelerin yanına garnitür olmus oldular domates ve biberlerin yanında...

Ve dedigim gibi recel yenmiyor bizde.. Bir kavanozu acmıstım annemin yolladıgı yarısını yedik yarısı duruyordu ben de küflenmeden receli sulandırdım iyice içine biraz buz ve nane yapragı attım dolaba koydum aklım sıra icecek yaptım ondan henuz tadına bakmadım ama esim fena olmamıs dedi bakalım ben de aksam tadacağım

sertsessiz bende söylediğin çoğu şeyi yapıyorum.
salçanın buzluğa koyulduğunu ilk defa duydum ben salçanın kapağı varsa açtığımda hemen üzerine zeytin yağı döküp hava ile temasını kesiyorum böylece küflenmiyor ve kapağını kapatıyorum. kapağı yoksa yine üzerine zeytinyağı döküp alüminyum folyodan kapak yapıp saklıyorum.

dün akşam bozulmak üzere olduğunu düşündüğüm peynirimi değerlendirmek için hiç üşenmeden börek yaptım.

tek tük kalan sebzelerimiz bozulmalarına izin vermeden türlü yapılabilecekse türlü yaparım.

3-5 ad kalmış kırmızı biberlerimi hemen salataya koyarım.

bayat ekmeklerim yenebilecek bayatlıktaysa hemen fırında yoğurtlu ekmek yaparım ya da çok bayatsa fırında kızartıp rondodan geçiririm köftelerim de ya da galeta unu olarak kullanırım...

ben de bugün baktım, dolapta birkaç domates, buruşmaya başlamış
biraz daha dursa çürüyecekler
evde de zaten yemeklik malzeme pek yok (et türü yani)
ben de makarna yaptım, dolapta bir tane de çarliston biber vardı
domateslerle birlikte sos yaptım onu da
hem domatesler ziyan olmadı, hem de günü kurtardık yemek bakımından

vuuuuu süpersiniz kızlar

sertSessiz hoşgeldin canım

şu sıralar bi misafir okul alış veriş yoğunluğu var anlatamam kimler gelmiş benn yokken..

karanfilce geçen turşu yaptığını yazmıştın, rica etsem bana kaba taslak bir tarif verebilecen mi:)

aslında komşum tam tarif vermişti ama ben bidon büyüklüklerini karıştırmışım ama yine de ona yakın. ben bu tarifi tuttum güzel oldu çünkü.

5 lt lik bi bidon için aşağı yukarı;
3,5 ya da 4 su bardağı sirke.(ben kemal kükrer haricini kullanmıyorum)
5 yemek kaşığı salamura tuz(ama 1 kaşık daha ilave edebilirsin)
yarım yemek kaşığı limon tuzu
yarım yemek kaşığı şeker
geri kalanı ise su.

ben salatalıkları tek tek inci gibi diziyorum baya çok aldırtmaya çalışıyorum.

çok teşekkür ederim, hemen not alıyorum hafta sonu deneyeceğim:) neticeyi olunca bildiririm:)

bunlar da 2 gün önce yaptığım minik soslarım :))) bir kısmını da dolaba kaldırdım.

sevimli..
naptın canım makineni düzene sokabildin mi??
bulaşık makinesi olayı tam bi keşmekeş tam randuman almak çok problem çoğu kadın sorun yaşıyor ne yazık ki
annem hariç. çünkü makinaya bulaşıkları öyle bi koyuyor ki ben her gittiğimde sorarım anne makinadakiler temiz mi kirli mi diye

diğer ersağlardan memnun musun canım? çamaşır tozlarından?
elde yıkamak için bulaşık deterjanı almamıştın değil mi? ben ona bayılıyorum ya tatillerde gittiğimiz yerlerde zaman zaman elde bulaşık yıkamak zorunda kaldık. ve ellerim mahvoldu. ben de geçenlerde hem annem hem kendim için bi 150 tl lik sipariş daha verdim. annemin de ellerinde egzama var bu deterjan iyi geldi.

evet kızlar bugün evimin her yerini süpürdüm ve viledaladım.
ve vileda için hiç su harcamadım diyebilirim. banyoda bir bidonum var eskiden kalma yumuşatıcı bidonum. banyo yapmadan önce sıcak su gelmesi için baya su akıtıyoruz. onu da bu bidonda biriktiriyorum sonra temizlikte kullanıyorum.

su israfına hiç dayanamam.

"Nehir kenarında bile abdest alıyor olsanız, suyu israf etmeyiniz.'' (İbn Mace, Tahare 48)
hadiste ne güzel söylemiş..

kızlar bir ayet gördüm çok hoşuma gitti sizle de paylaşmak istedim.
"Onlar, harcadıklarında ne israf ne de cimrilik edenlerdir. Onların harcamaları, bu ikisi arası dengeli bir harcamadır.(Furkan, 67)
sanki tam bi özet.

Son düzenleme:

dinimin gözünü seveyim:)
ben de hesaba çekilecem diye korkarım israf edemem:) sonuçta dünya benim tekelimde değil kullandığım her şeyde başkasının da hakkı var, kul hakkına girmekten Rabbime sığınırım:)

bunlarında tarifini alabilir miyim:) bu kış tek yaşayacak da olsam nedense içimdeki kadın hortladı her şeyden yapasım geliyor:)

hemen hızlıca vereyim canım.
bugün hem kv ler yemeğe gelcekti hem de yatılı misafirlerim çıktı aniden :)

bunda her şeyi göz kararı yaptım canım.
yaklaşık 250 gr kadar cin biberi(sosu sırf bu biberler için yaptım diyebilirim nerdeyse 1 yıldır buzluk bekliyorlardı) yaklaşık 1 su bardağı kadar sarımsağı robotto çektim.
az bi zeytinyağında kavurdum üstüne de robotta çektiğim 4 kg kadar domates 1 kg kadar da salçalık biberi ekledim kaynatmaya başladım. sonlara doğru da salamura tuzdan attım tadına bakarak ayarladım.

daha ocaktan indirmeden bir cezve yardımıyla küçük şişelere boşalttım ve ağızlarını hemen kapatıp ters çevirdim tutsun diye.
bu kadar.

turşu yaptın mı nasıl oldu?
benim size o resmini koyduklarım çok güzel oldu ancak sonrasında bi daha yaptım acurla hırtlakla filan hem de kocaman 8 lt lik bi cam şişeye. rengi bulandı üzüldüm
annem bulansa da bişey olmaz dedi ama diğerleri cam gibi oldu bu neden böyle oldu anlamadım. herşeyi aynıydı oysa ki

çok teşekkür ederim karanfilce:)

yok daha onu denemedim bugün pazar alışverişim var ordan malzeme temin edip en yakın zamanda yapmayı deneyeceğim.
sana sormadan evvel internette başka bir tarifle bikaç küçük şişe yaptım suyu bulanmadı ama onunda salatalıkları birazcık büzüştü sanırım iyi seçmemişim salatalıkları ondan oldu bir hafta sonra açıp tadına bakacağım, kesin sonucu o zaman alırım zannımca:)
salata seçimi çok önemliymiş bunu öğrendim:)
İnşallah annenin dediği gibi sorun olmaz seninkinde de bulanıklık, nihayetinde tecrübe konuşuyor sıkma canını:)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…