• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bir Ayda 5 Kilo Nasıl Verilir?

  • Konu Sahibi Konu Sahibi Rline
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Rline

Guru
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
3.292
690
373
Kocaeli
Sahip olduğunuz fazla kiloları verme (diyet) konusunda içinizde şiddetli bir istek duyuyorsanız, bunu başarabilirsiniz.
Çoğu diyetin uygulanması zordur. Üstelik dengesiz diyetler vücudunuza kalıcı zararlar da verebilir. Hap vb. kullanarak suni yöntemlerle verilen kilolar en kısa zamanda geri kazanılır. Vereceğiniz her gram kilo, hayatınızın normal akışında ve uyguladığınız diyet yönteminde değişiklik gerektirir. Günlük hayatınızda bu değişiklikleri yapmak çok da zor değildir.

Halihazır kilonuz, ne kadar kilo vermeniz gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır. Bir başkasına göre çok fazla kilosu olanlar diyetin ilk haftalarında doğal olarak daha fazla kilo vereceklerdir. Kilo vermenin en iyi yolu klasik yöntemleridir. Yani egzersiz ve diyet! Hepimiz bir an önce fazla kilolarımızdan kurtulmak isteriz. Fakat kilo verdirdiği söylenen hapların ve aç kalmanın vücuda zararları olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. Fazla kilolarınızı vermede güvenle uygulayacağınız ve dikkate almanız gereken bazı öneriler aşağıdadır.

Zayıf mısınız? Hemen öğrenin!

Kilo vermenin püf noktaları:

Zayıflamak için yemeklerden önce su için.
Her yemekten önce yarım litre su için. Su karnınızda tokluk hissi
yaratacağından daha az yemek yeme ihtiyacı hissedersiniz. Dahası,
yemek öncesi su içmekle vücudunuzun günlük su ihtiyacının önemli bir
bölümünü de karşılamış olacaksınız. Unutmayın! Vücut sağlığınız için
günde en az 1,5-2 litre su içmeniz gerekir.
Kolesterol seviyesi yüksek olanların,
Yüksek tansiyon hastalarının,
Kalp rahatsızlığı olanların,
Şeker hastalarının,
Vejetaryenlerin,
Tıbbi nedenlerle perhiz yapanların,
Obezlik seviyesinde şişman olanların mutlaka doktor nezaretinde kilo vermelerini öneririz!

Harcadığınızdan daha az kalori alın.
Daha hızlı kilo vermek için, aldığınızdan fazla kalori harcamalısınız. 450 gram yağ, 3500 kaloriye denktir. Vücudumuz uyurken bile kalori harcar. Yediğinizden daha çok kalori harcamanız için vücudunuza yardımcı olmalısınız. Egzersiz yapmanız ve kalori oranı düşük besin maddeler ile beslenmeniz fazla kalori harcamanız için yeterli olacaktır. Diyet, kilo vermenin temel yöntemlerinden biridir. Bir günde egzersiz, yürüyüş vb. aktivitelerle 350 kalori harcadığınızda, vücudunuzdan 45 gram yağ eksilmiş olacaktır. Aynı performansla 10 gün diyet ve egzersiz yaptığınızda, toplamda 3500 kalori harcayacak bunun karşılığında 450 gram kilo vermiş olacaksınız. Bu bir ayda 1,350 gram demektir. Üstelik vücudunuzu yormadan, organlarınıza zarar vermeden kilo vermiş olacaksınız.

Lifli yiyecekleri fazla yiyin.
Lifli yiyecekler kilo vermeyi kolaylaştırır. Tahıl gibi taneli yiyecekler, çiğ sebzeler, az pişmiş sebzeler, meyveler, mısır gevreği, saf buğdaydan üretilmiş makarna, fasulye vb. yeme alışkanlığınızı artırın. Fakat başlangıçta hızla kilo vermek için çok fazla lifli yiyecek yemenizi önermeyiz. Acele etmeyin. Lifli yiyecekler karın şişliğine ve bağırsak gazlarına neden olacağından, öğünlerinize ekleyeceğiniz lifli yiyecek miktarını yavaş yavaş artırın. Su, lifli yiyeceklerin hazmını kolaylaştıracağından, fazlaca su içmeye gayret edin.

Fazla karbonhidratlı besinlerden uzak durun.
Doğal karbonhidratlar (Muz, fasulye, arpa, yulaf, kahverengi pirinç, leblebi, yeşil ve kırmızı mercimekler, fındık, havuç, patates, köklü sebzeler, mısır tanesi, taneli tahıl ürünleri, un) vücudumuzun ideal enerji kaynaklarındandır. Bu yüzden kolaylıkla vücudumuzda glikoza dönüşebilirler. Glikoz beyin ve sinir dokularının esas enerji kaynağıdır. Ancak, fazlası yağ olarak vücutta depolanacağından, fazla karbonhidrat içeren diyetlerden uzak durulmalıdır.
Diyetlerde bulunan karbonhidratlı besin oranı;
Lifli besinlerle (Tahıl gibi taneli yiyecekler, çiğ sebzeler, az pişmiş sebzeler, meyveler, mısır gevreği, saf buğdaydan üretilmiş makarna, fasulye vb.)
Yağsız süt ve süt ürünleriyle,
Meyve ve sebzelerle mutlaka dengelenmelidir.

Yediğiniz porsiyonlara dikkat edin.
Çoğu kimse yediği porsiyonlara dikkat etmez. Porsiyon miktarlarını bilmeden yediğimiz yemeğin miktarını ayarlayamayız. Diyet yaparken porsiyon tahmininde kullanabileceğimiz bazı ölçüler aşağıda verilmiştir.
85 gram et, balık, tavuk vb. yaklaşık olarak bir bayanın avuç içi ya da bir deste iskambil oyun kağıdı kadardır.
30 gram peynir başparmak büyüklüğündedir.
Bir çay kaşığı tereyağı başparmağınızın ucu büyüklüğündedir.

Egzersiz yapın.
Çoğumuz işimizin çok olduğu gerekçesi ile spor yapamamaktan yakınırız. Bu geçerli bir mazeret değildir. İhtiyacımız olan egzersizleri yapmanın bir çok yolu vardır. Örneğin asansör yerine merdivenleri kullanabilirsiniz. Arabanızı çalışma odanızın yakınına değil de uzağına park ederek, kendinize yürüme imkanı yaratabilirsiniz. Dinlenmek için devamlı oturmak zorunda olduğunuz sinemaya gitmek yerine, açık arazide yürüyüş yapabilir, tenis, voleybol, futbol vb. oynayabilirsiniz. her ekstra egzersiz/spor kalori harcamanıza yardımcı olacaktır.

Kararlı olun.
Kilo vermek uzun süreli bir faaliyettir. Bilinçli bir planlama, kararlılık ve sabır gerektirir. Başkaları mucize reçeteler ararken, siz çoktan başarmış ve istediğiniz kadar kilo vermiş olabilirsiniz.

Tuz ve sodyum tüketimini azaltın.
Normal bir insanın günlük tuz ihtiyacı 2,300 mg (1 çay kaşığı)'dir. Bu miktardan fazla alınacak tuz, vücuda zararlıdır. Herkesin bildiği gibi tuz yüksek tansiyon hastalığına da neden olmaktadır. Bunun için fabrikalarda çeşitli işlemlere tabi tutularak üretilen konservelerden (biber, turşu vb.), paketlenmiş yiyeceklerden (hazır çorba, tuzlu cips, sucuk, sosis, sandviç vb.) uzak durulmalıdır.
 
Back