Bilal, Veysi Paşa Korusu'na da göz dikti
Hükümetin eğitim politikalarından adeta sacayaklarından biri haline gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu TÜRGEV‘e Üsküdar’daki Veysi Paşa Korusu’nun 30 yıllığına kiralanabileceği ileri sürüldü.
Taraf’tan Aysun Yazıcı’nın haberine göre, Kültür Bakanlığı’nın ‘birinci grup korunması gereken tabiat ve kültür varlığı’ kapsamına aldığı 72 milyon TL değerindeki Hazine’ye ait koruya TÜRGEV yönetimi ‘okul yapma’ gerekçesiyle talip oldu.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları işletmesinde bulunan Veysi Paşa Korusu’na Maliye Bakanlığı okul yapma talebiyle 2012 yılında başvurmuştu. Bakanlığın borca karşılık korunun Hazine’ye devredilmesi talebi Kültür Bakanlığı’ndan yapılacak tüm değişikliklerin iletilmesi koşuluyla kabul edildi.
Korunun ‘Birinci sınıf korunması gereken tabiat ve kültür varlığı’ olması nedeniyle devir işleminde Kültür Bakanlığı’nın onayı alındı; 12 gün sonra başbakanlık da talebi onayladı.
Okul talebi iki kez reddedilmiş
Alan üzerinde kiracı konumunda bulunan Mesa Koru Evleri’yse, 21 Şubat 2013 tarihli dilekçesiyle korunun imara kapalı olup yapılaşmaya müsait olmadığını aktararak, korunun yapılaşmaya açılması halinde yasal yollara başvuracaklarını bildirdi.
Mesa Koru Evleri, arazinin 2005 ve 2010 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı’nın iki kez okul yapma talebiyle istediğini, ancak Kültür Bakanlığı’nın ‘devredilemez’ ve ‘satılamaz’ cevabı verdiğini aktardı.
Bu gelişmelerin ardından 22 bin metrekarelik arazinin Hazine’ye devri, 20 Ağustos 2013’te gerçekleştirildi. Devirden 17 gün sonra ise yeni talip olarak ortaya TÜRGEV çıktı.
TÜRGEV, ‘korunun eğitim öğretim gibi hizmetlerde’ 30 yıl boyunca kullanılması gerekçesiyle kiralanmasını talep etti.
TÜRGEV’in talebinin ardından Hazine ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yazışmalar başladı. Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, 12 Kasım 2013’te, Milli Eğitim Bakanlığı’na yazdığı yazıda TÜRGEV’in ‘irtifak’ hakkı talep ettiğini belirtti. Devirle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’nın da görüşü soruldu.
Şimdi, koruma altındaki arazinin TÜRGEV’e devir edilip edilmeyeceği bekleniyor.