Beyin felci tedavisinde ata binmek faydalı

yaren_76

mareşal
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
2.066
66
Beyin felci tedavisinde ata binmek faydalı

26.04.2007 15:46 ( Kaynak : www.ensonhaber.com )


Serebral Palsi (Beyin Felci) tedavisinde ata binmenin çok yararlı olduğu belirtildi.

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Okan Bölükbaşı, bir süre önce Ankara'da düzenlenen Serebral Palsi Kongresi'nde, ilginç tedavi usullerinin sunulduğunu anlattı. Kongreye katılan Doç. Dr. Okan Bölükbaşı, "Kongrede en dikkat çekici yöntemlerden biri de, ata binmenin, serebral palsili (beyin felci) çocuklarda son derece olumlu etkilere yol açtığının ortaya çıkmasıdır. Serebral palsili çocuklar, ata bindirildiğinde, hem ruh sağlıkları olumlu yönde etkileniyor, hem de denge egzersizi sağlıyor.

Epileptik nöbetler, görme kusurları, diş kusurları ve beslenme kusurları çok önemli. Bunlar özellikle bu tür çocuklarda göz ardı edilmemeli ve düzeltilmelidir. Bunlar bir bütün olduğu zaman, tedavinin ileriye doğru gitmesi mümkündür" dedi.

Bu tür çocukların tedavisinde beslenmenin çok önemli olduğunu, ancak sıklıkla bunun göz ardı edildiğini söyleyen Dr. Bölükbaşı, "Beslenmeyi düzeltmek çok önemli. Gerekirse mideden bir tüp takılması gerekir. Beslenme yetersizliklerinde, basit bir cerrahi müdahale yolu olan mideye tüp konulması (Gastrostomi), ülkemiz uzmanlarınca pek bilinmemekte ve yeterli ilgi gösterilmemekte" diye konuştu.
 
Beyin felci, çocukluk döneminin en yaygın olarak görülen sakatlık nedenlerinden biridir. Doğum öncesinde, sırasında veya sonrasında merkezi sinir sisteminin hareket işlev alanlarının hasar görmesinden kaynaklanır. eyin felcinin birçok nedeni vardır. Yaygın nedenlerden biri; beyin dokusu içinde yeterli oksijen bulunmamasıdır (anoksi).

Yapılan araştırmalar beyin felci olan bebeklerin üçte birinin vücut ağırlığının 2250 gramın altında olduğunu da ortaya çıkarmıştır. Doğum sancısı ve doğum sırasında beynin hasar görmesi, bakteriyel menenjit gibi bir enfeksiyon ve hemoraji (kanama) de diğer nedenleri oluşturur. Ancak genellikle belirgin bir açıklama bulunamamaktadır.

Dört tip beyin felci vardır: Spastik beyin felci, ekstrapiramidal beyin felci, atonik beyin felci ve bu tiplerin karışımından oluşan beyin felci.

Spastik beyin felci en yaygın olan tiptir. Spastik beyin felci bulunan bir bebekte, yeni doğanlara özgü bazı reflekslerde anormal inatçılık görülür. Hiperaktif bir tutma refleksi bebeğin ellerinin iyice sıkılmış bir yumruk biçimini almasına yol açar. Bebek büyüdükçe kol ve bacakları daha spastik ve katı bir hal alır. Hastalık her iki kolu ve her iki bacağı da tutabilir (spastik kuadrepleji). Bu durum varsa genellikle bir ölçüde zekâ gecikmesi de söz konusu olmaktadır. Yaygın olarak konvülsiyonlar görülür.

Hastalık tüm kol ve bacakları tutuyor, ancak kollar daha hafif bir derecede etkileniyorsa, bu durum dipleji (iki taraflı felç) olarak anılır. Diplejili çocukların ellerini oldukça iyi kullandıkları da görülebilmektedir. Zekâ düzeyleri genellikle normal ya da normale yakındır, fakat resim çizmeyi ve harf yazmayı öğrenmekte bazı güçlüklerle karşılaşabilirler.

Beyin felci bulunan tüm çocukların üçte birinde spastik hemipleji (vücudun yalnızca bir tarafını tutan felç, yarım felç) söz konusudur. Spastik hemiplejili çocuklar genellikle alt-normal gruba giren bir zeka düzeyine sahip olma eğiliminde olmakla birlikte, bu durumdaki bazı çocuklar orta ve hatta ortanın üstü zekî düzeylerine sahip olabilmektedir.

Ekstrapiramidal beyin felci ilk olarak bir bebeğin kaslarının zayıflığı ve esnekliği ile kendini gösterir. Bu beyin felci tipi genellikle, bebek 6 aylık olana kadar teşhis edilememektedir. Erken bir belirti, bebek bir şeye uzanmaya çalışırken, ellerinin anormal bir pozisyon almasıdır.

Kronik beyin felcinin iki biçimi vardır; atonik ve konjenital beyincik ataksisi. Atonik dipleji ileri derecede zekâ gecikmesi ile birlikte görülür. Spastisite gnellikle daha sonra, çocukluk döneminde gelişir. Konjenital beyincik ataksisi beyin felcinin seyrek görülen bir biçimi olup hafif derecede zeka gecikmesi ile birlikte bulunmaktadır.

Beyin felci bulunan bir çocuğun geleceği büyük ölçüde zeka özürlülüğü de bulunup bulunmadığını bağlıdır. Bir çocuk, tekerlekli sandalye kullanmasını gerektiren ciddi hareket sorunlarına sahip olsa bile kendi kendine gözleme yeteneğine sahipse, bir dereceye kadar düzelme sağlanması daha kolay olur. Çocuğun sakatlığına karşı ailenin tavrı, bu bireyin olumlu bir kişilik imajı geliştirip geliştirememesi üzerinde etkili olur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…