• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuk Hastalıkları Beşinci Hastalık

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

NILBERA

SeVGi KeLeBeĞi
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
6.086
96
363
38
Beşinci Hastalık


Hafif genel durum belirtileri ve yanaklarda başlayıp öncelikle kol ve bacaklarda açık kısımlara yayılan döküntüyle ortaya çıkan akut bulaşıcı bir virüs infeksiyonudur.

En sık ilkbahar aylarında görülür. Çocuk ve ergenlerde lokalize salgınlar sık görülür. Bulaşma solunum yolu ile olmaktadır.

Belirtileri :

Kuluçka süresi 4-14 gündür. Düşük ateş, hafif kırgınlık ve yanaklarda tokat atılmış gibi bir kırmızılık görüntüsü tipik belirtilerdir. Bir iki gün içinde kollar, bacaklar ve gövdede en belirgin olan ve genellikle avuç içi ile ayak tabanlarını tutmayan simetrik bir döküntü ortaya çıkar. Döküntüler birleşme eğilimindedir. Hafif kabartılı alanlar ve dantelsi bir görünümdedir, genellikle kolların açıkta kalan bölümünde en belirgindir.

Hastalık genellikle 5-10 gün sürerse de döküntü bundan sonra haftalarca yineleyebilir, güneş ışığı, egzersiz, sıcaklık, ateş veya duygusal stresle alevlenebilir.

Bazen bu hastalığın görüldüğü erişkinlerde eklemlerde haftalar-aylar boyu geçmeyen ya da yinelenen hafif ağrı ve şişmeler olabilir. Bağışıklık eksikliği olan hastalarda uzun süren infeksiyonlar ile ağır anemi (kansızlık) olabilir. Gebelik döneminde geçirilmesi fötüste bazen ölü doğum veya ağır anemilere sebep olabilir.

Tedavisi :

Klasik bir tedavisi yoktur, yalnızca belirtilere yönelik tedavi verilir.

alıntıdır
 
Son düzenleme:
Altıncı Hastalık


Bebekler ya da çok küçük çocuklarda yüksek ateş dışında herhangi bir belirti vermeden devam eden ve ateşin düşmesiyle ya da sonrasında kızamıkçık benzeri bir döküntünün ortaya çıkmasıyla beliren akut bir virüs infeksiyonudur.

Hastalık en sık ilkbahar ve sonbaharda ortaya çıkar. Küçük lokal salgınlar olabilmektedir. Kuluçka dönemi 5-15 arasındadır.

Belirtileri :

Belirgin bir neden olmadan ateş 39,5-40 dereceye kadar yükselir ve 3-5 gün yüksek kalır. Erken dönemde özellikle ateş yükselirken havaleler sık görülür. Yüksek ateşe karşın çocuk genellikle uyanık ve aktiftir. Genellikle üçüncü günde kandaki lökosit sayısının azalmasıyla boyun ve kulak arkasında lenf bezlerinde büyüme meydana gelir , dalak biraz büyümüş olabilir.

Ateş genellikle 4, günde hızla düşer, genellikle göğüs ve karında, daha az olarak yüzde ve kol-bacak bölgelerinde bir döküntü belirir. Bu döküntüler birkaç saat veya 2 gün sürebilir. Bu evrede ateş normaldir ve çocuk kendini iyi hisseder, normal davranır. Hafif vakalarda döküntü fark edilmeyebilir.

Tanısı :

Altı ay ile 3 yaş arasında çocuklarda belirgin bir neden olmadan bir türlü düşmeyen yüksek ateş görülürse ve çocuk uyanık ve aktifse bu tanı düşünülebilir.

Tedavisi :

Radikal bir tedavisi yoktur, belirtilere yönelik tedavi verilir. Çocuğu rahatlatmak için ateş düşürücü önlemler alınmalıdır.

alıntıdır
 
Son düzenleme:
Back