BES (Bireysel Emeklilik Sistemi)

ayeser__

mumlar yanar birer birer!
Kayıtlı Üye
Bilgisi olan yaptıran var mı? Çalışan biriyim ben de. Gelecek için yatırım yapmak istiyorum. Evimiz yok, hiç birikimimiz de yok. Başka yatırım biçimlerini kullanıp ev mi almalı? Yoksa emeklilik için yatırım mi yapmalı?

biz yaptırdık,çok şükür 3 ay sonra aklımız başımıza geldi ve çıktık,ödediğimiz para yandı,zarar ettik,ama zararın neresinden dönsek kardır

bi kere girdiğin parayı 5 yıl boyunca geri çekemiyosun, çekebilirsin ama giriş aidatı diye bir şey kesiyorlar benden 800 tl istediler benim de 3 yıl oldu çıkamıyorum o yüzden..

çook uzun süre biriktiricem ordaki paraya dokunmayacağım dersen gir derim ama 2-3 yıl sonra para ihtiyacım olur çıkmak isterim diyorsan hiç gerek yok. %25 katkı olayı da yalan. sistemde EN AZ 10 yıl kalman gerektiği yanında 56 yaşını doldurmuş olman gerekiyor.
56 yaşına kadar benim oraya yatırdığım paraları başka yerde değerlendirsem zaten %25 fazla param olur. en az 30 yıl içerdesin yani.
saçma bi sistem. benden aylık 250 kesiliyor. hazır girmişken çıkmayayım bari dedim. 5 yıl doldugu anda çıkıcam.

ama şöyle birşey var hiç biriktiremiyoruz bir yerde damlasın dersen güzel bi sistem. biriktirebilenler içinse gereksiz bir şey.

cnm kağıthavlu çok güzel anlatmış
şimdi 160 tl yatırıyorduk,40 tl de katkı olacak dediler
sonra bir baktık,yatırdığımız 160 tl yi adamlar fona yatırmış,bizim ana para gitmiş,40 tl de vermediler kesinti falan oluyormuş,ayrıca ana parandan her ay fon aidatı,fon yönetici aidatı ve bilmem ne kesintileri oluyor,anaparan o şekilde de azalıyor

Ana paranın azalması ve yıl şartı kotuymus.
Zaten banka bizi neden düşünsün ki! Amaçları paramızı mümkün olduğunca ellerinde tutmak, işletmek. Bize mümkün olan en az payı vermek.

Ana paranın azalması ve yıl şartı kotuymus.
Zaten banka bizi neden düşünsün ki! Amaçları paramızı mümkün olduğunca ellerinde tutmak, işletmek. Bize mümkün olan en az payı vermek.

ana para azalmıyo aslında senin oraya yatırdğığn paralarla fon alımı yapıyorlar bir yandan paranı değerlendiriyorlar. ama borsa düştüğünde bütün fonlar da otomatik düşüyor doğal olarak. ekonominin kötü gittiği bir zamanda paranı çekmek istersen zarar etmiş olursun. kar da edilebilir.

Eve bi kavanoz koydum. Bi karar verene kadar orada biriksin. Tl olarakşimdilik. Uzun vadede altın hesabı da düşünüyorum. Çocuğun eğitimi ve belki yatırım için bir ev birikimi. Tabi üzerine birseyler ekleyerek.

Back
Yukarı