Benler cildinizde beliren küçük lekelerdir. Onlar oldukça yaygındır ve çocukluk veya ergenlik yılları boyunca düzenli olarak görülürler. Benler deri pigmentini üretmekten sorumlu, melanosit olarak bilinen hücrelerin eylemi sonucu oluşmaktadır. Bunlar aynı zamanda doğum lekeleri olarak da bilinirler ve düz veya şişkin, pürüzsüz veya pürüzlü gibi farklı şekillere sahip olabilirler. Renkleri de farklılık gösterebilir ve kahverengi veya siyah olabilirler. Bazen cildinizle aynı renge dahi sahip olabilirler.
Ancak, bir ben renk, boyut veya şekil değiştirdiğinde veya bir yanma, kaşıntı, ağrı veya kanamaya neden olduğunda bir dermatoloğu görmekte yarar vardır.
Displastik nevüs veya atipik benler normal benlerden daha büyüktür ve büyüklükleri bir santimetrenin üzerinde olabilir. Şeklinin yanı sıra rengi de değişebilir; rengi açık kahverenginden oldukça koyu bir renge ve açık pembe arka plana sahip olabilir.
Yüzün üzerinde atipik bene sahip olabilen pek çok insan vardır. Bunlar yaşlılıkta oluşmaya devam ederler ve özellikle genelde üzeri örtülü yerler dâhil olmak üzere vücudun herhangi bir kısmında bulunabilirler. Çok sayıda atipik bene sahip insanlar ve aynı zamanda bu tür benden (melanom) muzdarip akrabaları olanlar oldukça dikkatli olmalıdır, çünkü kalıtsal olması nedeniyle cilt kanserine yakalanma riskleri daha yüksektir.
Atipik benlere sahip insanlar bunların neden olabileceği değişikliklere karşı dikkatli olmalıdır. Ayrıca eğer aile geçmişinde melanom söz konusuysa da bu gibi durumlarda gerekli görmeleri durumunda bir uzmana görünebilirler. Güneş ışınlarının cilt kanserine yakalanma riskini arttırması nedeniyle iyi bir güneş kremi kullanmaları da önerilir.
Benlerinizin Anormal Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?
Cildinizi sıkça inceleyip zararsız ve normal bir benle anormal ve kanserojen bir bene dönüşme ihtimali olan bir ben arasındaki farkı tespit edebilmeyi öğrenmek oldukça önemlidir. Aşağıdakileri göz önünde bulundurun:
- Şüpheli bir ben simetrik değildir. Diğer bir deyişle, iki yarısı birbiriyle aynı değildir. Büyüklükleri, şekilleri, renkleri veya kalınlıkları farklı olabilir ve sanki aynı benin parçası değilmiş gibi dururlar.
- Kenarları çok düzensizdir. Bunlar belirsizdir ve tanımlı bir şekilde sahip değildir.
- Benin tamamı tek bir renge sahip değildir. Çeşitli renklere sahip olabilir.
- Melanomun büyüklüğü altı milimetre çapında veya bir miktar daha ufak olabilir. Büyüklüğü farklılık gösterir.
Kaynak:sağlığa bir adım