Çocuk Hastalıkları benim bebeğim kolik kızlar

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

selcanefe

herşey güzel olsun
Kayıtlı Üye
7 Kasım 2007
493
32
:çok üzgünüm:--------------------------------------------------------------------------------

İlk 3 ayın en sık görülen sorunu
Kolik- gaz sancısı
Kolik nedir?
Herhangi bir sağlık sorunu olmayan sağlıklı bebekte, her tür kontrol edilemeyen ağrıya "kolik" denir. Bu durum, bebeklerin ortalama %20'sinde mevcuttur.
· Bu bebekler, günde ortalama 3 saatten fazla ağlarlar,
· Bu durum, haftada 3 günden fazla tekrarlar.
İlk bebekle sonrakiler arasında, kız bebekle erkek bebek arasında sıklık farkı yoktur. Tedavi gerektiren herhangi bir tıbbi soruna bağlı olmamasına rağmen, belki anne-babaların en sık doktora başvurma nedeni budur, aileyi en çok gaz sancıları telaşlandırır. Önceleri korkuyla karışık bir telaş; "Acaba anlaşılamayan bir sorun mu var?" Daha sonra ne pahasına olursa olsun bu sancıyı dindirip bebeği rahatlatma isteği.
Bebekte kolik -gaz sancısı olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Bebeklerin tamamı ara sıra ağlar, ağlamayanı yoktur. Her ağlamasının da, mutlaka hemen o anda çözümlenebilecek bir nedeni de olmayabilir. Ancak bu ağlama, günde iki-iki buçuk saati geçmez. Ancak gazlı bebek;
· Sürekli ağlama 3 saatten fazla sürer,
· Genellikle saat 18.00-24.00 arasında olur, akşam saatlerinde şiddetlenir,
· Bebek son derece huzursuzdur,
· Bacaklarını çeker, gaz çıkarır.
Gaz sancıları, bebek 2 haftalık olduğunda başlar, 4. haftada şiddetlenir, 3. Ayda büyük ölçüde kaybolur. Ne yazık ki, az sayıda bebekte, 6-9. aya dek devam edebilir.
Neden bazı bebeklerde kolik vardır?
Yıllardır bu soruya cevap aranıyor. En çok suçlanan da, bebeklerin henüz gelişmemiş sindirim sistemi. Bebeğin emdiği anne sütü yada mamanın parçalanıp sindirilebilmesi için gereken barsak ve pankreastan salgılanan kimi maddeler vardır; biz bunlara "enzim" diyoruz. Bebeklerde, ilk aylarda sindirim enzimleri son derece azdır.
Kolik tehlikeli midir?
Hayır, ev halkını huzursuz edip uykusuz bırakmak dışında hiç bir tehlikesi yoktur! Tek bir şartla; bir çocuk hastalıkları uzmanı tarafından, ağlama ve huzursuzluğun fıtık vb. herhangi bir nedene bağlı olmadığının belirlenmesi gerekir.
Gaz sancısı olan bebekler, sağlıklı bebeklerdir, ortalamanın üzerinde büyür ve gelişirler, gaz sancılarından herhangi bir zarar görmezler.
Annenin beslenmesi ile bebeğin gazı arasında ilişki var mıdır?
Kolik, gerek anne sütü gerekse formül mama ile beslenen bebeklerde görülebilir. Emziren anneler, genellikle kendi yedikleri ile bebekte gaz sancızı düzeyi arasında bir ilişki olduğunu farkederler. Örneğin, inek sütü içtikleri zaman bebek daha huzursuzdur. Şiddetli gaz sancısı çeken bebek varlığında, annenin inek sütü ve süt ürünlerini bir kaç gün keserek bir değişiklik olup olmadığını gözlemlemelidirler. Değişiklik yoksa, rahatça süt içmeye devam edebilirsiniz, çünkü emziren anne diyetinde günde 500 mililitre süt olması aslında kalsiyum ihtiyacının karşılanması açısından gereklidir.
Kimi anneler, baharatlı gıdaları, buğday ürünlerini, kimi sebzeleri kolikten sorumlu tutarlar. Bunda da gerçeklik payı vardır. Alkol ile çay-kahve de şüpheli maddelerdendir. Baharatlı gıdalardan, kuru fasülye,nohut, lahana, karnıbahar, brokoli, sarmısak gibi gıdalardan bir kaç gün uzak durmak yarar sağlayabilir. Yarar görürseniz, birer birer, 3-4 gün ara ile saydığımız gıdaları diyetinize ekleyerek, bebeğin tepkisine göre hangisinin gaz yaptığını saptamaya çalışın, ve ondan uzak durun.
Formül mama ile beslenen bebeklerde yapılacaklar daha sınırlı; doktorunuzla görüşerek, daha az gaz yapıcı bir mama kullanmaya başlayın.
Bir de, bebeğin beslenme sırasında hava yutmasından sakınmak gerekir, gerek biberon gerekse anne sütüyle beslenen bebeklerde, emerken hava yutturmamaya dikkat! Meme başını, etrafındaki kahverengi alanla birlikte, olabildiğince geniş olarak bebeğin ağzına verin, yanlardan hava yutmasın; biberon alıyorsa, biberonu yatay değil de, dik tutun, bebeğe sadece mama gitsin, hava yutmasın.

meğer benim bebeğim kolikmiş çıkamıyorum içinden ağlayınca kahroluyorum kızlar gazı kaka yapamaması falan bugün doktora gittik kakası için doktor 2.5 aydan sonra bebekler anne sütünü ziyan etmez daha az kaka yapar dedi çok zorda kalmadıkça müdahale etme bize getir dedi gazına da zinco verdi işe yaramadı dedim günde 4defa 6damla dedi bakalım nolacak paylaşmak istedim sizinle

canim gecmis olsun haklisin tabi o agladikca icin gider.Kolik tuttugu saatlerde disari cikar bebekler gurultulu ortamlari sever benim kizim supurge sesine camasir makinasinin sesine asik uyuyor o seslerde gaz icin ben kaynamis ilitilmis su ve yuzustu yatirarak hakkindan geldim ilac masaj vs bir sey yaramadi derdimize ilik dusta iyi geliyor umarim duzelir kuzun 3aya kadar sorunlari azaliyor ama sabretmesi zor o kivranirken

malesef benimde kızım kolikti çok şükür 3 aylık olcağız gittikçe hafifledi sancısı şükürler olsun ama çokk zordu atlatısıyaa anam ağladı

Benim bebeğimde kolikti atlattık.Çok zor gece boyunca hiç bitmeyeceğini sandığın ağlamalar.Bebeğini yanlız bırakma. Ona sarıl, okşa, açık hava iyi geliyor dışarı çıkar.Üçüncü ayın sonunda seni rahatsız etmeyecek kadar azalacak, o zaman bebeğinin uykusuda fazlalaşacak, huysuzluğuda gidecek.Hatta sen evi temizlerken o beşiğinde oyunlar oynayacak.Bir yazı okumuştum kolik bebeklerle ilgili şöyle teselli edebilirim seni kolik sancısı iyi gelişen ve zeki bebeklerde oluyormuş.Ne kadar doğru bilemem ama ben böyle tesellide oldum.

ah kızlar ah dışsrı çıkaramıyorum ki bebeğimi burda hava hala esiyo soğuk malum sivasın havası suyu soğuk olur derler güneş çıktığı anda balkona çıkarıyorum ondada sürekli hapşuruyo kolik zeki bebeklerde olurmuş evet canım doğru bende duydum içimi rahatlattınız evet 3 aydan sonra geçer uyur oyun oynar diyolar ama siz o ağlamaları en iyi bilenler olarak benim derdimin ne zaman geçeceği değil de bebeğimin ağlamasına kıyamadığım olduğunu anlamışsınızdır şimdi 2.5 ay bitti bugün hayırlısıyla atlatsaydı yavrum kucağımdan komkumdan mahrum etmiyorum ama kolik anı tutunca karnını değil hiçbiryerine dokundurmuyor kaskatıu oluyor yavrum bende çaresiz sallıyom öpüyom gezdiriyom ama elimden başaka bişey gelmiyo hergün banyoda yaptıramıyorum üşüyo bu kez de evler dışardan beter soğuk elektrikli ocağı banyoya yakıyorum bide yatırdığım odaya aman aman kızlar işim çok zor inanaın eşimde yardımcı olmuyor kriz anında kaçıyo hiç yardım edemiyor sadece arabayla çıkarıyo o yardımı oluyo arabaya binince bebeğim uyuyo sakinleşiyor eve geliyoruz yatağına daha koymadan feryat figan allah bana da benim gibi olanlara da yardım etsin

geçmiş olsun canım..
gaz sancısı için bebeğin karnına masaj yapılması iyiyimiş diye biliyorum . bebeği rahatlatıyormuş..rabbim yardımcın olsun canım...

canım benimde oğlum kolikti bizde KOLİK cd si çok işe yaradı. bide biz nurse harveys kullandıkoda baağı işe yarıyor gaz sancıları için. 15-20 gündür oğlum çok daha rahat artık eskisi gibi ağlayıp kıvranmıyor. eminim seninkide en kısa zamanda atlatacak koliği. malesef beter bişey akşamları özellikle başladılarmı ağlamaya susmazlar. yay gibi gerilirler. ben yaşadım çok zor bişey ama 8. haftadan sonra azalmaya başlar merak etme..

bide saç kurutma makinesiini aç onun seside iyi geliyor çünkü dikkatleri dağlıyor

Bizdede aynı sorun vardı akşam beşte başlıyordu huysuzluğa ilerleyen saattlerde artarak devam ediyordu taki gece onbire kadar onbirde bıçakla kesilir gibi susuyordu.Bacaklarını kendine çekip böyle ağlayıp dururdu.bende çok üzülüyordum.Onu taşımaktan sarıp sarmalaktan kollarım çok şiddetli ağrıyordu.Bir kaç gün sonra bizimde üçüncü ayımız doluyor ve iyice azalmış durumda baya rahatladım artık ara ara oluyor ama eskisi gibi şiddetli değil.Hiç korkma biten birşey geçiceğini düşün herşey öyle güzel düzene giriyorki.Ben ilk günler deneyimsizlikten acı çekiyor diye o ağladıkça bende ağlıyordum.ama şimdi heralde bir bebeğim daha olsa daha kolay olurdu baya deneyim kazandım.Şimdi ben özellikle emerken göğsümde uyumasın diye uyumadan önce yatağına koyuyorum mışıl mışıl uyuyor.Sende kısa zamanda kurtulacaksın.Sabırlar dilerim.

Birde unutmuştum kusura bakma süt içince fazla çikolata yiyinvce ve gazlı içiceklerde bırak gece onbiri ertesi gün onikiye kadar sürerdi baharatlıda bunları tüketiyorsan bir kaç gün vazgeç bakalım bir değişiklik olacakmı.Süt bizi çılgına çeviriyordu.

Ya bu kolik tam olarak ne anlamadim ben gaz sancisi her bebekte olmuyormu?

Benim kizimdada ara ara olurdu ama oyle saatlerce aglamasi olmazdi.Birde gazi olunca ben karnini ovuyordum babasida bacaklarini ileri geri hareket ettiriyordu.Yaklasik 10 dakka boyle yapardik sonra bebegim kakasini yapar gazini cikarirdi.Bide bunu deneyin kizlar cok iyi geliyo.

canım bu her bebekte olan gaz sancısı değil bebekler krize giriyo açıklamayı dikkatli oku bak anlarsın senin bebeğin ve sen çok şianslısınız demek ki bşizde arada öyle gazını çıkarıyoruz ama bu başka bişey sebepsiz yere yada gazı olursa bebekler çığlık çığlığa ağlıyor susturmak imkansız oluyor bu arada kızlar söylediklerinizi yapıyorum teşekkür ederim zaten kola falan içmiyorum ama demekki rahatsız etmez diye bildiğimiz bazı yiyecekler de var bilmeden yiyoruz zaten açlıktan ölecem iyiki sütüm oluyo valla bu bebek nasıl beslenecek hiç anlamadım valla gaz olacak diye aç geziyorum normal gazı olan kolik olmayan bi bebek olsa herşeyi yerdim nede olsa gazını çıkarırım derdim bebekte gaz olmadan olmaz bu bir kural artık sadece çıkanı var çıkmayanı var bide bizimki gibi çıkarılamayanı çığlık attıranı var hepinize teşekkür ederim

canım bu her bebekte olan gaz sancısı değil bebekler krize giriyo açıklamayı dikkatli oku bak anlarsın senin bebeğin ve sen çok şianslısınız demek ki bşizde arada öyle gazını çıkarıyoruz ama bu başka bişey sebepsiz yere yada gazı olursa bebekler çığlık çığlığa ağlıyor susturmak imkansız oluyor bu arada kızlar söylediklerinizi yapıyorum teşekkür ederim zaten kola falan içmiyorum ama demekki rahatsız etmez diye bildiğimiz bazı yiyecekler de var bilmeden yiyoruz zaten açlıktan ölecem iyiki sütüm oluyo valla bu bebek nasıl beslenecek hiç anlamadım valla gaz olacak diye aç geziyorum normal gazı olan kolik olmayan bi bebek olsa herşeyi yerdim nede olsa gazını çıkarırım derdim bebekte gaz olmadan olmaz bu bir kural artık sadece çıkanı var çıkmayanı var bide bizimki gibi çıkarılamayanı çığlık attıranı var hepinize teşekkür ederim

Simdi anladim canim.Ay cok zordur ya saarlerce aglamasi insanin ici yanar kahrolur.Benim kizim gecenlerde basdi feryadi dedik bir yerini kirdik severken bilemedik falan.Meger gazmis ilk defa oyle oldu ama o agladi ben yandim cok zordu.Allah yardimcini olsun canim a.s.

Bizdede aynı sorun vardı akşam beşte başlıyordu huysuzluğa ilerleyen saattlerde artarak devam ediyordu taki gece onbire kadar onbirde bıçakla kesilir gibi susuyordu.Bacaklarını kendine çekip böyle ağlayıp dururdu.bende çok üzülüyordum.Onu taşımaktan sarıp sarmalaktan kollarım çok şiddetli ağrıyordu.Bir kaç gün sonra bizimde üçüncü ayımız doluyor ve iyice azalmış durumda baya rahatladım artık ara ara oluyor ama eskisi gibi şiddetli değil.Hiç korkma biten birşey geçiceğini düşün herşey öyle güzel düzene giriyorki.Ben ilk günler deneyimsizlikten acı çekiyor diye o ağladıkça bende ağlıyordum.ama şimdi heralde bir bebeğim daha olsa daha kolay olurdu baya deneyim kazandım.Şimdi ben özellikle emerken göğsümde uyumasın diye uyumadan önce yatağına koyuyorum mışıl mışıl uyuyor.Sende kısa zamanda kurtulacaksın.Sabırlar dilerim.

benim kızımda 8 de başlardı 11 kadar aralıksız ve benim arkadaşında öyleydi 11 sona erip uykuya dalıyorlardı ne hikmettir şu 11 fisfisfis

evet ben süte yeni başladım kaç ay içmedim. süt ve süt içeren hiç bir ürün yiyip içmeyeceksin eğer çok kötüyse. bana yurtdışındaki doktorum böyle dedi. 3 gün deneyeceksin bakalım azalıyomu. ama hiç süt içeren bişey yemek içmek yok. mesela hazır kek kurabiye vs. dene bakalım ne olacak 3 gün. çok zor biliyorum ama zamanla geçecek.. en zor zamanı 8.haftası sonra azalır. seninki kaç haftalık?

kolik genelde 0-3 ay arası olan bişey. 4-8. haftalarda zirve yapar ve yavaş yavaş azalarak 3. ayın sonunda kaybolurmuş.

kolik tanımı:

bebeğin aşırı ve acı çekiyor gibi ağlaması
bebeği yatıştırmada zorluk çekilmesi
zavallıca uyuması
çok acıkmış gibi davranıp birkaç dakika kuvvetlice emmesi yanlız meme başında feryat etmeye başlaması
çok gazının olması

Kolikli bebeğin davranışlarıağlaması yüksek seslidir

kırmızı ve gergin bir yüze sahiptir
ağlarken karın kasları kasılır, şiş bir karına sahiptir
bacaklarını gövdeye çeker yumruklarını sıkar
vücudu yay gibi eğiktir
her uyarana tepki gösterir
bağırsak hareketleri hızlıdır gaz çıkarır

Bunların hepsi bizim oğlanda vardı.

canım benim bebeğim 8.haftayı çoktan geçti 2.5 ayı bittik 3.ay içindeyiz nisan 10 da doğdu ama galiba benim bebeğim 4aya kadar böyle devam edecek senin yazdıklarının hepsi benim oğlumdada var senin ki ne zaman geçti tamamen oğlun ne kadarlık şimdi uslumu bari

anniş bebeğinin resmini koysana sende bu resim galiba kendi bebeğini koy da görelim nazar değer diye mi korkuyosun

benim kızımdada kolik vardı allaha şükür azaldı.bazen arada oluyor ama öncekiler gibi uzun sürmüyor.ilk başlarda akşam 9 da başlardı gece 12:30-1:30 a kadar durmadan ağlardı ne yapacağımızı şaşırırdık.kolik cd si biraz sankinleştirirdi.zor valla kolikli bir bebeğe sahip olmak.ama acı çekmezlermiş kolik krizi tuttuğunda.allah kolaylık versin

benim oğlumun o eski ağlamaları kalmadı ama ara ara akşam kısa ağlamaları var. huysuzluğu kaldı yani. kolikli çocuklar çok zeki oluyor ve herşeyi zamanından önce yapıyorlar bence. benimki şuanda 3.5 aylık tatlım.

X