Mutfak Püf Noktaları Ben fırın kullanmaıyorum galiba...

E

EU1

Ziyaretçi
1-kek yapamıyorum
2-sütlaç yaptım üstü kızarmadı

benim fırınım arçelik.gazlı fırın yani.
keki, fırın ısınmadan koy dediler, içi hamur kaldı.
fırını ısıt deiler yine hamur kaldı.

sütlaç için tepsiye su koy üstüne koy deidler yaptım olmadı.
şişip patlıyo sütlaç

büyük ocaklı fırınlardansa (ilk başta ben de zorlandım) Alttan 2. rafa koy kekini. Fırını ısıtma normalde keklerde fırında ön ısıtma yapılmaz. Ben eski set üstü fırınımda 150-170 derecede 35 dakikada pişiriyordum kekimi ama bu fırında o derecede pişirmeye kalkarsam 60 dakika falan sürüyor ve çok kuru oluyor. 200 derece de 35 dakikada pişiyor. ılk 20 dakika hiç fırınımın kapağını açmıyorum. Eminim bu kez olacaktır... Olmazsa başka tarif de deneyebilirsin

alttan ikinci yani ortası oluyor dimi.öyle yapıyorum çünkü.peki sütlaç niye kızarmıyor olabilir.
çünkü üstten yanmalı falan değil.ocaklı fırın benimki.

gazlı fırın nasıl oluyorki
yani bunun üst kısmında rezistans yokmu

canım en iyisi mini fırın ben de büyük kullanamıyorum
çevremdeki çoğu kişi de senin gibi söylüyor

Canım kekin hamur olmasının en büyük nedeni ununun az gelmesidir.
Yukarda bir arkadaşında dediği gibi keki alttan ikinci rafta pişireceksin.Öncedende ısıtılmış olacak fırın.
Derece fırının türüne göre değişir ben genelde 175-180 derecede 40 dk kadar pişiririm.
Kek yapmanın püf noktalarını göndereyim ;
1-Bence (aslında sadece bence değil birçok otoritece de) kek yapmanın en önemli püf noktası oda sıcaklığında malzeme kullanmak.
2-Malzemeleri çırpma konusunda en önemli kıstaslar, şekerin erimesi, yumurtanın krema kıvamına gelip kabarmasıdır.Ben önce beyazlarını bir çimdik tuzla çırparım sonra 1 bardak şekeri ekleyip yavaş yavaş tekrar çırparım.Sonra sarılarını ayrı kapta yine şekerle çırpar beyazlarla birleştiririm.Sonra 1 bardak sıvıyağı azar azar eklerim.
3-Kabartma tozu, vanilya, kakao, tarçın gibi malzemeler una eklenmeli, karışımın tam olarak gerçekleşmesi ve havalandırılması maksadıyla hep birlikte bir kere elenmelidir.Ben vaktim varsa 2 kez elerim
4-Tarifte verilen her su bardağı un için 1 yemek kaşığı un eksiltip yerine 1 yemek kaşığı nişasta eklerseniz ağızda dağılan kekler yapmanız mümkün olacaktır. Un karışıma katıldıktan sonra çok fazla karıştırılmamalıdır. Fazla karıştırma gluteni ortaya çıkartacağından ekmeklerde olduğu gibi lastiksi bir yapının oluşmasına neden olur. Bir kaşık yardımı ile yedirilirse çok daha iyi sonuçlar elde edilir. Kek hamuru boza kıvamında olmalıdır. Un miktarı az olursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.
5-Hamurunuza en son nişastaya ya da una bulanmış çikolata, meyve ve çerezleri katmanız gerekir
6-Kekler genellikle 170–190 derece arasında önceden ısıtılmış fırınlarda pişirilir
7-Karışım fırına sürüldükten sonra en az 20 dakika kapak kesinlikle açılmamalıdır.
8-Keki nasıl sıcakken kalıptan çıkartmak riskli ise tamamen soğuduktan sonra çıkartmak da risklidir.

canım bende pek yapamazdım.ama şimdi beceriyorum...bence eğer 2 raflı ise fırının ,keki alttaki rafa koy..öyle pişir..160-180 derece olsun..çok üste koydunmu üstü yanar , içi çiğ olur..birde piştiğinde..hemen çıkarma keki.15 dk kalsın fırında...fırını ısıtıp koy keki..sütlacı üst kısma koyarsın...dereceyi az yükseltirsin..belki böyle olur

canım sütlacın normal fırınlarda kızartması 1.5 saati buluyo yani alttan veya üstten yanma fonksiyonu yoksa tecrübeyle sabittir bide sütlacı yaptıktan sonra hemen fırına koymayacaksın 15dk. dışarıda bekleteceksin ozman patlama yapmaz kekide sıcak fırına alltan ikinci göze koyucaksın ve kapağını 20 dk. açmayacaksın sanırıım bu şekilde yaparsan dorun çıkmaz arkadaşım

X