Canım kekin hamur olmasının en büyük nedeni ununun az gelmesidir.
Yukarda bir arkadaşında dediği gibi keki alttan ikinci rafta pişireceksin.Öncedende ısıtılmış olacak fırın.
Derece fırının türüne göre değişir ben genelde 175-180 derecede 40 dk kadar pişiririm.
Kek yapmanın püf noktalarını göndereyim ;
1-Bence (aslında sadece bence değil birçok otoritece de) kek yapmanın en önemli püf noktası oda sıcaklığında malzeme kullanmak.
2-Malzemeleri çırpma konusunda en önemli kıstaslar, şekerin erimesi, yumurtanın krema kıvamına gelip kabarmasıdır.Ben önce beyazlarını bir çimdik tuzla çırparım sonra 1 bardak şekeri ekleyip yavaş yavaş tekrar çırparım.Sonra sarılarını ayrı kapta yine şekerle çırpar beyazlarla birleştiririm.Sonra 1 bardak sıvıyağı azar azar eklerim.
3-Kabartma tozu, vanilya, kakao, tarçın gibi malzemeler una eklenmeli, karışımın tam olarak gerçekleşmesi ve havalandırılması maksadıyla hep birlikte bir kere elenmelidir.Ben vaktim varsa 2 kez elerim
4-Tarifte verilen her su bardağı un için 1 yemek kaşığı un eksiltip yerine 1 yemek kaşığı nişasta eklerseniz ağızda dağılan kekler yapmanız mümkün olacaktır. Un karışıma katıldıktan sonra çok fazla karıştırılmamalıdır. Fazla karıştırma gluteni ortaya çıkartacağından ekmeklerde olduğu gibi lastiksi bir yapının oluşmasına neden olur. Bir kaşık yardımı ile yedirilirse çok daha iyi sonuçlar elde edilir. Kek hamuru boza kıvamında olmalıdır. Un miktarı az olursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.
5-Hamurunuza en son nişastaya ya da una bulanmış çikolata, meyve ve çerezleri katmanız gerekir
6-Kekler genellikle 170–190 derece arasında önceden ısıtılmış fırınlarda pişirilir
7-Karışım fırına sürüldükten sonra en az 20 dakika kapak kesinlikle açılmamalıdır.
8-Keki nasıl sıcakken kalıptan çıkartmak riskli ise tamamen soğuduktan sonra çıkartmak da risklidir.