Emzirmeye dair aklınıza takılan herşey...
mehtap erel
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. İbrahim Çelik
Mehtap: Anne sütünün önemi ve yararları herkesce malum bu nedenle anne sütü ve emzirme ile ilgili annelerden gelen daha pratik ve güncel soru ve sorunları konuşalım bu sefer. İlk anda aklıma gelen yeni annelerin de en çok merak ettiği şeylerden biri, yani sütü artıran yiyecek ya da içecekler nelerdir?
İbrahim Çelik: Mehtap Hanım gerçekten de bu konu neredeyse tüm annelerin kafasını meşgul eden bir soru. Üzülerek söylemek zorundayım ki doğada böyle mucizevi bir besin yok en azından ben bilmiyorum. Süt salgısını artırdığı iddia edilen piyasada bir sürü bitkisel çay, içecek mevcut ancak bunların plasebo etkisinden (psikolojik motivasyon) öte bir yararını göremedim.Yine de anneler eğer işe yaradığına inanıyorlarsa kullanabilirler.
Başarılı emzirme ve bol süt için altın kurallar ise şunlardır,
1- Anneler sezaryen yerine normal doğumu tercih etmelidirler. Zira normal doğuran annenin sütü sezaryen ile doğum yapan anneye göre 48 saat daha erken gelmektedir.
2- Tercihen doğar doğmaz -en geç 1 saat içinde- bebek anne memesinden emmelidir.
3- Bebek her istediğinde veya her ağladığında emzirilmelidir, saate bakıp emzirme zamanı belirlenmeye çalışılmamalıdır.
4- İlk 3-4 ay bebeğe emzik, biberon, bitki çayları ve hatta su bile verilmemelidir.
5- Geceleri mutlaka en az bir kere emzirmelidir.
Bu kurallara uyan bir annenin normal beslenmenin yanı sıra bol su içmesi yeterli süt oluşmasını sağlayacaktır.
Mehtap: Peki Hocam, etrafımda anneler görüyorum bebeğine gaz yapacak nerdeyse hiç bir şey yemiyorlar mesela bulgur veya soğan. Nedir bu gaz yapan yiyecekler ?
İbrahim Çelik: Maalesef bu mevzu da anneler arasında fazlasıyla büyütülen bir konudur. Öyle anneler var ki kola gibi gazlı içecekler içmeye korkuyor bebeğime gaz geçer diye. Yani şimdi olacak iş mi? Düşünün bir kere annenin içtiği kolanın gazı bağırsaklarından emilecek, kan dolaşımına geçecek oradan süt bezlerine ulaşıp sütün içinde birikecek sonra da bebekte gaz yapacak. Ya da anne kuru fasulye yediğinde kendi barğıraklarında fermentasyon sonucu oluşan metan gazı önce kan dolaşımına sonra da süt bezlerine ulaşıp bebekte gaz yapacak. Bu tamamen şehir efsanesi. Ancak bu demek değil ki annenin diyeti bebeği hiç etkilemez. Örneğin anne, soğan sarımsak gibi kokulu, baharatlı yiyecekler yediğinde sütüne bu yiyeceklerin kokusu geçer ve bebek memeyi reddedebilir ancak bu da bebeğe gaz yapmaz. Bazen -nadir olarak- annenin yediği yiyeceklerden bazı gıda alerjenleri (örneğin en çok inek sütü proteini, kakao, çilek , deniz ürünleri) süte geçer ve bebekte de bu gıdalara karşı alerjik bir yapı ya da eğilim varsa, o zaman bebekte karın ağrısı, huzursuzluk, cilt döküntüsü gibi belirtilere neden olur.
Ben her koşulda annenin, bebeğinde soruna yol açabilir endişesi ile diyetinde kısıtlamaya gitmesini doğru bulmuyorum. Sadece anneler, çok iyi gözlemde bulunarak belirli yiyecekleri aldıklarında bebeklerinde rahatsızlık hissediyorlarsa ve bu durumu bir kaç kez test etmişlerse o yiyeceklerden