Bebekten kan alamayan! hemşire!...

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Papatyakb

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
5 Ekim 2018
1.641
1.277
39
Merhaba hanımlar,

Konuyu doğru yere mi açtım bilmiyorum. Bugün 20 aylık olan kızımdan kan aldırmak için çalıştığım yerin doktorluğuna gittim. Doğdu doğalı kan değerlerine bakılmadığı için ve bıngıldağında hala biraz açıklık olduğu için kan aldırmamız gerektiğini başka bir hastanedeki çocuk doktoru söylemişti. Özel hastane olduğu için istediği tahliller çok pahalıya geliyordu o yüzden kurumun doktorluğuna götürdük. Hemşire hanım tedirgin oldu damarlara bakalım önce dedi. Kızımın önce sağ sonra sol koluna kan alırken takılan lastiği takıp baktı. Kızım bu arada korktuğu için ağlamaya başlamıştı çoktan. İğneyi görmesin iyice korkar dedim o sırada telefondan izlediği videolardan açtım. Ama bir iki saniye beklemek yerine iğneyi çoktan gösterdi tabi hemşire hanım. Kızım iyice ağlamaya başladı. Çocuğu sıkıca tutun yoksa iğne oynar acıtır dedi. Ben ve babası sıkıca tuttuk tabi. Bu arada iğneyi soktu bekliyor kan gelmiyor. Damarı bulamadı mı bilmiyorum ama feryat figan olan bebeğim ağlamaktan yoruldu. Ben de babası da isterseniz zorlamayalım daha fazla dedik kan gelmiyor sonuçta bekliyoruz bekliyoruz. Diğer doktor da yanımızda bu arada o da çocuğun haline üzülüyor. Hemşire hanım pıhtılaştı herhalde dedi! Pıhtılaşmak? Damardan kan alırken?!... Sonra iğneyi çıkardı, tek damla kan yok tabi tüpte. Pozisyondan oldu herhalde falan diye kendince bahanelerini sıraladı biz hiçbir şey demeden çocuğa hava aldıralım diye çıktık odadan. Pozisyon dediği de; çocuğu yatırdık sedyeye kan alınacak diye, yatar pozisyonda olmasından bahsediyor.
Dışarı çıktığımızda bir grup doktor halimize üzüldü yazık vah tüh falan derken aldırmayın neden kan aldırıyorsunuz dediler, eşimin öncesinde ne gerek var sağlıklı sıhhatli çocuk demesi üzerine! Sanki ben keyfi çocuğumun canı acısın istiyormuşum gibi! Doktor olacaklar bir de neden böyle gereksiz bir yorum yaptılarsa! Karşılarında bu durumu kullanmaya müsait bir eş olduğunu bilmiyorlar tabi... Ben de hemen konuşmaya dahil olup doğduğundan beri kan değerlerine bakılmadığını, bıngıldağının henüz tam kapanmadığını, tahlilleri çocuk doktorumuzun istediğini belirttim. Doktor arkadaşlardan bir tanesi tuttu evet sağlıklı maşallah ne gerek var ben de çocuğuma 17 yaşına kadar kan verdirmedim gibi bir şey söyledi. (Ben 17 aylık anladım eşim 17 yaş dendiğini iddia ediyor bilmiyorum hangisi doğru) O sırada mesleği doktor olan bu arkadaşlara çocuğun sağlıklı görünmesi ile, boyunun kilosunun normal olması ile kan değerlerinin anlaşılamayacağını üstü kapalı söyledim. Sonra ayrıldık oradan. Bu sefer de eşim başladı ne gerek var çocuk sağlıklı, turp gibi, ne diye kolunu deldiriyorsun vs vs. Zaten üzüntüden tansiyonum düştü çocuğun ağlamasına dayanamadım bir de üstüne kendimi kötü anne gibi hissettirmeler. Sonra çok uzatmadık kızımı oynattık unutturduk.
Sizlere şunu sormak istiyorum, hemşire sizce işini yapamadığı için mi kanı alamadı yoksa sunduğu bahaneler olan pozisyondan (yatar halde olduğu için) ya da damara sokulan iğneden sonra damarda kan pıntılaşmasından! (yazarken bile aklım almıyor) dolayı mı kanı ala-ma-dı? Başına böyle bir şey gelen var mı? Bir de bebeklerinizin kan değerleri için ilk ne zaman kan verdiniz? Gereksiz mi gerçekten de? Kızımı doktora götürmeye, kan aldırmaya korkuyorum artık...

Yeni okuyanlar için dipnot düşeyim; burada hiçbir sağlık personelini kötülemiyorum. Kızım ağladığı sırada kan alınamadığı için olay da çıkarmadım. Sunulan bahaneler, doktorların kan alınması konusundaki bana tuhaf gelen yorumları ve eşimin bunu fırsat bilip benim kan aldırmamı eleştirmesi... O günü bütünüyle anlattım hatta tecrübeli annelere sordum bebekten kan aldırdınız mı vs diye. Lütfen olay çıkarmışım, hemşirenin işini daha da zorlaştırmışım gibi yorumlarınızı yapmadan önce bir düşünün. Gayet sakin ve hiçbir saygısızlık yapmadan daha fazla beklemeyelim çocuğu rahatlatalım isterseniz diye nazikçe sordum hemşire hanıma. Kan aldırmak bebeklerde zaten zor kabul ediyorum ama hemşirenin istediği pozisyona geçirdik çocuğu sonra pozisyondan dolayı herhalde kan gelmedi, kan pıhtılaştı gibi şeyler söyledi. Siz olsanız ne düşünürdünüz bilmiyorum. Buraya da o yüzden konu açtım tecrübesizliğine denk geldiğimi düşündüm.

Son düzenleme:
Doktorlarla girdiğiniz muhabbete yorum yapmicam garip geldi

Kızım doğuştan hipotiroidi hastasıydı ve 3 yıl boyunca neredeyse her ay kan aldırdık
Malesef bebeklerin ve küçük çocukların damar yolunu bulmaları biraz Zor oluyor. Söylediğiniz durumla ben çok kez karşılaştım. Ama hicbir hemşireye kızmadım, isini dogru yapamadigini iddia etmedim. Kimse bile isteye bir bebegin canini yakmaz

Doktorlarla girdiğiniz muhabbete yorum yapmicam garip geldi

Kızım doğuştan hipotiroidi hastasıydı ve 3 yıl boyunca neredeyse her ay kan aldırdık
Malesef bebeklerin ve küçük çocukların damar yolunu bulmaları biraz Zor oluyor. Söylediğiniz durumla ben çok kez karşılaştım. Ama hicbir hemşireye kızmadım, isini dogru yapamadigini iddia etmedim. Kimse bile isteye bir bebegin canini yakmaz
Doktorlarla girdiğim muhabbetin neresi garip geldi acaba? Sonuçta bebekten kan alınması gerektiğini belirten iki ayrı çocuk doktoruydu. Değerlerini görmeyi keyiflerince istememişlerdir herhalde? Alanında uzman olan bu doktorlar çocuğun boy kilo vs her şeyini görüp yine de kan değerlerini görelim diyorlarsa bir bildikleri vardır diye düşünüyorum. Bana da diğer doktorların sanki ben keyfi kan aldıralım demişim gibi gereksiz kan aldırmak demeleri garip geldi.
Hemşirenin bile isteye bebeğimin canını yaktığını söylemedim. Ama ne kadar damar bulmak zor olsa da işini yapamadığını düşünüyorum sunduğu gerekçelerden. Çocuğun kolu mosmor oldu! Tek damla kan gelmedi. Belki zor bulunabilir damar ama damar bulunursa kan gelirdi herhalde? Size pıhtılaştı kan alamadık dediler mi mesela?

Bu arada devlet hastanesi ya da aile sağlığındaki hemşireler daha tecrübeli oluyor. Isterseniz onlara aldırın bir dahaki sefere

Bebek ve çocuklarda damar yolu açmak ya da onlardan kan almak biraz da tecrübeyle alakalı bana kalırsa.
Evet daha tecrübeli hemşirelere yöneleceğim. Yazık oldu bebeğime bugün. Sizin de çocuğunuza geçmiş olsun. Allah yavrularımıza şifa versin...

Bebeklerden ve cocuklardan damar yolu acmak,kan almak zor istir,igneyi ilk sokusunda bulani henuz gormedim.Yeri geldi buyuk kizimda elinde bulamadilar bacagindan damar yolu acildi.Cocugunuzda zaten aglamaya baslayinca iyice hircinlasip hemsirenin isini zorlastirmistir.Yoksa hic bir hemsire milletin cocuguna iskence cektirmeyi sevmez .Olur yani boyle aksilikler dert etmeyin.

Doktorlarla girdiğim muhabbetin neresi garip geldi acaba? Sonuçta bebekten kan alınması gerektiğini belirten iki ayrı çocuk doktoruydu. Değerlerini görmeyi keyiflerince istememişlerdir herhalde? Alanında uzman olan bu doktorlar çocuğun boy kilo vs her şeyini görüp yine de kan değerlerini görelim diyorlarsa bir bildikleri vardır diye düşünüyorum. Bana da diğer doktorların sanki ben keyfi kan aldıralım demişim gibi gereksiz kan aldırmak demeleri garip geldi.
Hemşirenin bile isteye bebeğimin canını yaktığını söylemedim. Ama ne kadar damar bulmak zor olsa da işini yapamadığını düşünüyorum sunduğu gerekçelerden. Çocuğun kolu mosmor oldu! Tek damla kan gelmedi. Belki zor bulunabilir damar ama damar bulunursa kan gelirdi herhalde? Size pıhtılaştı kan alamadık dediler mi mesela?

Diğer doktorların "gerek yok, gayet sağlıklı, ben bilmem kaç yaşına kadar çocuğumdan kan aldirmadim" gibi yorumlar yapmasını garipsedim zaten. "Kan aldirin" diyen doktordan bahsetmedim. Şahsen ben bir tane bile çocuk doktoru kan örneği istese gider yaptırırım. Neyi neden riske atayım? Yanı o konuda haklisiniz tabi ki gereken tetkikleri yapın.

Kan aldırma olayına gelince, her ay aynı eziyeti çekerdi neredeyse. Damla damla damla damla kan gelirdi tüpleri doldurmaya çalışırdık. Bu sırada çok ağlayıp kastığı icin cok daha zor gelirdi kan. Hatta bazen tuplere doldurulan yetmezdi tekrsr alinirdi. Kabus 🤦‍♀️

Pıhtılaşmadan bahsedildiğini hatırlamıyorum

Diğer doktorların "gerek yok, gayet sağlıklı, ben bilmem kaç yaşına kadar çocuğumdan kan aldirmadim" gibi yorumlar yapmasını garipsedim zaten. "Kan aldirin" diyen doktordan bahsetmedim. Şahsen ben bir tane bile çocuk doktoru kan örneği istese gider yaptırırım. Neyi neden riske atayım? Yanı o konuda haklisiniz tabi ki gereken tetkikleri yapın.

Kan aldırma olayına gelince, her ay aynı eziyeti çekerdi neredeyse. Damla damla damla damla kan gelirdi tüpleri doldurmaya çalışırdık. Bu sırada çok ağlayıp kastığı icin cok daha zor gelirdi kan. Hatta bazen tuplere doldurulan yetmezdi tekrsr alinirdi. Kabus 🤦‍♀️

Pıhtılaşmadan bahsedildiğini hatırlamıyorum
İşte bana da pıhtılaştı demesi, pozisyondan demesi, tek bir damla kan gelmemesi damarı mı bulamadı diye düşündürttü. Ben de siz gibiyim, doktor yaptırın diyorsa muhakkak yaptırırım. Eşim zaten abarttığımı düşünür, diğer doktorların eşime malzeme verecek yorumları sinirlerimi iyice bozdu.

Damar yolu açma, kan alma işlemi tecrübe ister bebeklerde.uzun süre bebek hemşireliği yaptım tombul bebeklerde iş iki katı zordur kundaktaki bebek direnemez ama bir yaşını geçen çocuk kendini sıkarsa değil kan almak iğneyi sokmak bile dert olur.siz sakin olacaksınız ki bebekte sakin olsun.ayrıca en azından 6 aylıkken rutin bir kan kontrolü gerekir.bunu çoğu doktor ister sizin doktorunuzda da ihmal var.çocuk kendini sıkarsa kolunu kasarsa damara girilemez.kan pıhtılaşması kan gelmeden olmaz orası biraz bahane olmuş.bir daha kan aldırmaya giderseniz ya devlet hastanesine gidin ya da özel hastane de bebek hemşiresinden gelip almasını isteyin.her insanın damarları bir değildir.benim kardeşim 24 yaşında damar yolunu benden başkası açamaz çünkü bulamaz

Açılın ben hemşireyim 😂😂
Girişi yaptıktan sonra gelelim mesleye. Çocuktan kan almak zor bir işlemdir. Hatta yanık ve onkoloji hastalarından bile kısacası en zoru. Ve bir çok faktörde etkiler işlemi. O gün modunuz düşükse veya ağır bir poşet tasidiysanız bile etkiler. Kısacası dikiş ipliği kalınlığında bir damar. O kadar zor islemle cebellesirken sizin gibi tatava yapanlara buyrun siz alıj diyorum kafam atarsa. 😁

Damar yolu açma, kan alma işlemi tecrübe ister bebeklerde.uzun süre bebek hemşireliği yaptım tombul bebeklerde iş iki katı zordur kundaktaki bebek direnemez ama bir yaşını geçen çocuk kendini sıkarsa değil kan almak iğneyi sokmak bile dert olur.siz sakin olacaksınız ki bebekte sakin olsun.ayrıca en azından 6 aylıkken rutin bir kan kontrolü gerekir.bunu çoğu doktor ister sizin doktorunuzda da ihmal var.çocuk kendini sıkarsa kolunu kasarsa damara girilemez.kan pıhtılaşması kan gelmeden olmaz orası biraz bahane olmuş.bir daha kan aldırmaya giderseniz ya devlet hastanesine gidin ya da özel hastane de bebek hemşiresinden gelip almasını isteyin.her insanın damarları bir değildir.benim kardeşim 24 yaşında damar yolunu benden başkası açamaz çünkü bulamaz
Tupteki pıhtıyı mı kastetti sizce orda. Damar zedelendigi için oluşan pıhtı yı dedi zannettim ben.

Bende eski bebek hemşirelerindenim.
Bebeklere damar yolu açmak kan almak zordur. Yenidoğan yoğun bakımda da çalıştım. O kıl kadar ince damarlardan kan alırdım. Başka çalıştığım özel hastanelerde de kan alma bölümleri beni çağırırdı bebekler için. Yani kan alma da dahi çalışsa bebeklerden almak çok zor. Benim kızımda 18 aylık. Bende aynı şekilde doğduğundan beri tahlil yaptırmamıştım. Sağlık ocağındaki hemşireye rica ettim beni tanıdığı İçin aldı bir şekilde. Yoksa riske atmazdı,çünkü bulamayabilirdi. Zaten 2 yaş öncesinden sağlık Ocak’ları bile kan almıyor. Sen neden almadın diye soracak olursanız, kızım ağlarken yapamazdım. Evet damar yolum çok iyidir ama bunu kızıma yapamazdım. Karşılaştığınız durum normal. Ben ya bebek hemşiresi tercih edecektim, ya da tecrübeli bir arkadaşımı. Yenidoğan’da bile daha Kolay çünkü kan almak 1,5 yaştan

Tupteki pıhtıyı mı kastetti sizce orda. Damar zedelendigi için oluşan pıhtı yı dedi zannettim ben.
Kan pıhtılaşması için damara girmesi az da olsa kan gelmesi o kanında iğne içinde kalması gerekir.tüpte pıhtılaşma olur kanı uzun süre de aldıysa.iğne içinde de aynı şekilde uzun sürede alındıysa pıhtılaşma olur ama hiç kan gelmeyen iğnede pıhtılaşma olmaz.

Kan pıhtılaşması için damara girmesi az da olsa kan gelmesi o kanında iğne içinde kalması gerekir.tüpte pıhtılaşma olur kanı uzun süre de aldıysa.iğne içinde de aynı şekilde uzun sürede alındıysa pıhtılaşma olur ama hiç kan gelmeyen iğnede pıhtılaşma olmaz.
Oluyor. Ignenin yarisina kadar gelip donuyor. Hematoloji servisinde ben yasadim onu. Ignenin arka kismindan uflersen pihtilasmis kan kıl kurdu gibi çıkıyor hatta.😂

Oluyor. Ignenin yarisina kadar gelip donuyor. Hematoloji servisinde ben yasadim onu. Ignenin arka kismindan uflersen pihtilasmis kan kıl kurdu gibi çıkıyor hatta.😂
Onu bende yaşadım ama çok ender bi durum o.onkoloji hemetoloji ya da yenidoğanda olır.ekstra kullanılan ilaç vs lerinde etkisi var yenidoğan yoğun bakımda bende yaşadım onu özellikle damar yolunda.burdaki bebek te iğneyi o kadar tutacağını sanmam bana anlatışından bir iki deneyip bırakmış gibi geldi.

mesleginiz nedir?
kan ve kan urunleri hakkinda bilginiz nedir?
damarlarin derin ve kaygan olmasi ya da kisiden kisiye degistigi hakkinda bilginiz nedir?
kusura bakmayin ama her hemsire bebek kani alabilmek zorunda degil sizde ozel hastane de yaptirmak zorunda degilsiniz ulkemizde bir cok cocuklar icin devlet hastanesi var ki cocuk hastanesi olmasa bile pediatri diye bir bolum var her devlet hastanesinde
madem bu kadar olay yapacaktiniz bu isi gidip orada surekli bebek damariyla calisan arkadaslarimiza yaptirsaydiniz
burada gelip meslektasim hakkinda olur olmaz konusamazsiniz
yetiskinde bile bazen cok zor bulunur damar bunda bu kadar buyutulecek birsey yok morarma da gayet normal bisey cunku bebek damaryolu genellikle ugrasilarak acilir hanimefendi
tekrar ustune basa basa soyluyorum meslektasim hakkinda boyle konusamazsiniz

Onu bende yaşadım ama çok ender bi durum o.onkoloji hemetoloji ya da yenidoğanda olır.ekstra kullanılan ilaç vs lerinde etkisi var yenidoğan yoğun bakımda bende yaşadım onu özellikle damar yolunda.burdaki bebek te iğneyi o kadar tutacağını sanmam bana anlatışından bir iki deneyip bırakmış gibi geldi.
Haklısın. Benim bahsettiğim çok nadir bir durum.

Bebeğimden doğduğundan beri kan alıyorlar, bu işi çok iyi, tecrübeli kişilerin yapması lazım şu an 4 aylığız kan alan hemşire artık bebeğimi tanıyor, eskiden 3-4 kere uğraşırdı artık bir seferde buluyor bebeğimde artık eskisi gibi ağlamıyor oyuncaklarla falan oyalıyoruz anlamıyor bile kan alındığını. Yeri gelşyor bazen benden bile kan alamadıkları oluyırdu damarlarım çok inceymiş bebekleri düşünemiyorum gerçekten zor bir iş bence de inşllh 2.sinde bulabilirler hemen. Bulana kadar sabredin oyuncaklarla oyalamaya çalışın. Ağlasın bir şey olmaz sonuçta onun iyiliği için, sopuk kanlı olmak lazım..her bebekte olan bir şey

Çok Üzüldüm bebişe gecmıs olsun. Salı gunu oglum (10) aylık sünnet ettirmek için özelde kan aldırdık aynı o şekilde yatar pozisyonda hemsireler oyunlar yaptılar tek seferdede aldı. Bu işin ehli olmak lazım. Hemsire hanım bana acemi geldi bahane üretmiş. Onun öncesi saglık ocagi da kan ıstemıstı. 6.5 aylıktı kan degerlerıne bakılması gerekiyormuş. Sizden ıstemedılermi?? O zamanda devlet hastanesinde yıne tek seferde elinin ustunden aldırdım. Ama ben acemi gibiyse zaten uyarıyorum eger alamazsanız baskası alsın diye. Cocuk bu deneme tahtası degil. Tekrar gecmıs olsun.

Bebeklerden kan almak gerçekten çok zor. Büyük kızım alerjik bir bebekti, bir ara kabızlığı vardı, sonra bir kaç başka sıkıntı filan. Bir çok kez kan vermek zorunda kaldık. Dediğiniz gibi şırıl şırıl bir kan akışı olmazdı, çoğu kez hemşirelerin bastırması gerekirdi. Zaten daha işleme girişmeden bu işin kolay olmadığı konusunda uyarmışlardı bizi. Ve bebeklerin damarları bize göre çok çok daha küçük olduğu için yerini bulmak da, damarı kaydırmadan delmek de ayrı birer meziyet gerektiriyormuş. Bir de bebekten bebeğe de fark edebilir bu durum, insandan insana fark ettiği gibi. Yani sizi anlıyorum, anne olarak insanın için parçalanıyor, ben ağlamıştım ya, hala aşı olurlarken bile gözlerim dolar, insan kıyamıyor. Ama hemşire de istemez ki el kadar yavrunun canını yakmayı. Bu olayı farklı hemşirelerle deneyimlediğimiz ve hep aynı şeylerle karşılaştığımız için, hemşirelere de fazla yüklenmemek lazım diyorum.

Kuzucuğunuza da geçmiş olsun.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X