Bebek Beslenmesi Bebeklere tv seyretmek...

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
Benim kızımda tatilde çekdiğimiz yada onu çekdiğim kamera görüntülerini izlemek istiyor mutemadiyen 20 aylık acaba oda zararlımı bilmiyorum sonuçda normal kamere çekimi olduğu için görüntü akışı hızlı değil ama takmış vaziyette yüzünde bir gülümsemeyle saatlerce seyretse sıkılmıyor çok merak ediyorum bununda zararı varmı kafama takılıyor

konuyu açan arkadaşıma çok teşekkür ederim benim de6 aylık bebeğim var tv hastası reklamlara bayılıyor ben de seviyor diye hep reklemları açıyordum bundan sonra o uyanıkken kesinlikle tv açmam .tv açıkken iletişimi tamamen koparıyor büyülenmiş gibi seyre dalıyor korktum şimdi valla bir daha asla seyrettirmem evde yalnız olduğumuz için ses olsun diye açıyordum hep artık tövbe demek ki gerçekten beişlermiz etkileniyor dikkatini bana vermiyordu reklemlerı seyrederken oy oy ne yaptım ben bir süre sonra unutur değil mi arkadaşlar tv yi açmazsam hay aptal kafam ya nasıl düşünemedim ne güzel oyalanıyor diyordum çok sağ ol arkadaşım ya uyarın için

bebekken çok izliyordu bende arasıra açmaya başladım tvyi
bi ara sadece reklamlarda yemek yiyordu oyüzden yemek yerken açıyordum
sonra sadece trt çocuk açmaya başladım ordada dikkatini çeken programlara bakıyor
gece bahçesini izliyor müziğinde dans ediyor ama okadar ilgili değil tvle şu anda açık olsada
odaha çok oyun oynuyor fazla açmayın bir saat bile fazla bence

benim oğlum reklamsız hiç bişey yemiyo yemek yedireceğim zaman reklamları açıyorum tvnin karşısına yatırıyorum ancak bu şekilde yedirebiliyorum yoksa 1 kaşık bile yediremem..

kucukken ben de izliyormusum tv :))
ben izletiyorum valla
ama bizim kiz izlemiyor :))
ilk baslarda guzel,uslu bir sekilde anakucaginda izlerdi,ben de rahat rahat islerimi yapardim.
ama simdi 3-4 dk bile durmuyor,anakucagindan da bikti.
cok da yaramaz oldu.
cok yoruyor beni coook

Şanslıymış kızın. Keşke benim oğlum da izlemese...

benim kızım da reklamlarda kiltlenip kalıyor resmen..
walla bazı yazılanları okudum kapatıcam reklamlarda..

Daha dün radyo programında pedagogtan dinledim bu konuyu...

Özellikler, reklamlar, klipler, hızlı çizgi filimler, dan dan ekranın her yerinden ani görüntülerin çıktığı tüm tv programları çocukları tavşan körlüğü gibi bir duruma sokuyormuş..

Yani onların beyinleri o kadar hızlı akan,çeşitlilik içeren görüntüleri algılayamıyormuş ve bizim ilgiyle izlediğini düşündüğümüz bebeklerimiz aslında bir ŞOK yaşıyorlarmış...Kısa süreli bir körük gibi, hipnoz gibi...

Bu açıdan izleteceğimiz programlara çok dikkat etmeliymişiz.. 20 dk falan önerdi günlük miktarı1 yaşından sonra oda ( çok zor ama gerçek buymuş malesef, konuyu görünce dinlediğimi paylaşmak istedim.

Birde tv yi seyretmeseler bile tv açıkken odada diyelim dalmış oyuncağıyla oynuyor tv ye bakmıyor ama tv den gelen sesle elindeki oyuncağı yada ilgilendiği neyse o an eşleştirebilirmiş diyelim onu korkutacak kötü birşeylerler uyandırabilecek bir ses gelen ses tv den eğer o an ilgilendiği neyse eğer onla eşleştirirse artık o şey neyse onla oynamak onu yemek yada benzeri şeyleri yapmak istemiyormuş

dehşete düştüm ben yaa..ne büyük kötülük yapıyormuşum meğerse

bizim doktorumuz 1 yaşından sonra 1 saat baby tv önerdi..ama o önermeden önce deizliyordu zatenseverek izliyor..öneririm..

bu hafta doktorum tv için aynen şçyle dedi .3 yaşına kadar tvyasak çünkü tvde kareler özellikle reklamlarda çok hızlı geçer,çocuklarda bu hızlılığı hayat akışında da uygulamkak isterler bu da hiperaktif olmasına yol açar dedi

Aynen napcaz bilmiyorum.Eşim sık sık tv izletme der izletmemeye çalışıyorum ama her gün mutlaka bir sebepten azda olsa bakıyor.Tamamen kızıma tv yi unutturmak istiyorum artık.Sık sık dışarı çıkıp ev ziyaretlerine yada arkadaş buluşmalarına giderek yada evi kalabalık yaparak ki zaten bunu yapıyorum dahada artıracağım bu aktiviteyi.Hem bu sayede tv den uzaklaşmış insanlarla daha çok diyalog halinde olur.

Aynı açıklamayı bizim doktorumuzda yaptı.Kızım reklamlara bayağı bakıyor bende kapatıyorum o baktıkça.Onun dışında başka şey dikkatini çekmiyor.İnş. hiç bir zaman sevmez tv yi....

benim oğluma babanesi bakıyor ben daha evden çıkmadan açıyor televizyonu onlara nasıl anlatıcaz bu durumu en iyisi eve hiç tv almamk galiba lmaz:

Merhaba.. Benim de 8 aylık bir oğlum var.. Ben de günde bir kaç saat televizyon izletiyorum.. Ancak televizyondan kastım Normal yayınlar değil.. Babası oğlum için bebeklere yönelik pek çok program indirdi internetten.. Önceleri sadece günde bir iki saat izletiyordum.. 7 aylıken 4 kelimeyi konuşmaya başladı.. Bunu izlediği programlara bağladık.. Hepsi bebeklern eğitimi içindi.. İzleme süresini arttırdık ancak bir haftadan kısa sürede o 4 kelimeyi söylememeye başladı... Sonra bir araştırma yaptık.. Meğerse yazmışlar kocaman "2 yaşına kadar kesinlikle ilzettirmeyin çocuklarınıza televizyon" diye.. İyice karıştırdık interneti.. Eşimde ben de söz konusu oğlumuz olunca sadece Türk değil tüm dünya sitelerini gezmeye başlıyoruz... Yine meğerse televizyon alışkanlığı konuşmaya etki edermiş.. yaşıtlarına göre "3-4" kelime daha az konuşurmuş çocuk :S Ah evet.. bir de odaklanma sorunu ki bence bu 4 kelimelik farktan ziyadesiyle önemli..

Şimdi bunlar ışında çocuklara tv izlettirilmemeli demek ne kadar doğru olur bilemiyorum.. Ha şu oldu mesela bizim evimizde.. Ben Devrim'e eskisi kadar izlettirmeye başladım Baby Einsteinlerını.. fazlası yok.. Ama hiç mi izlettirmeyeceğim? Kesinlikle hayır.. Tabii ki izleyecek... Devrim tek çocuk.. Ve bizim bulunduğumuz çevre benim kıstaslarıma göre çok da fazla aile kültürümüze yakın değil.. yani büyüme aşamasında aile kültürümüzle alakasız bu çevreden en ufak bir şey kapmasını istemiyorum.. Bu yüzden de şu anda televizyon tek seçenek.. 2 yaşına geldiğinde hafta bir iki gün bir kaç saatliğine oyun saatlerine başlayacağız.. ancak o zaman kadar oğlum televizyon izleyecek..

Yukarıda televizyon izlemeye bağlı sorunlara gelince.. o öğrenemediği 4 kelimeyi, bebekken gösterdiğim özeni okul zamanı da göstererek tanıştıracağım kitaplardan öğrenebilir ve hatta "hiç tv izlemeyen" yaşıtlarına fark bile atabilir bu konuda diye düşünüyorum.. zira ben de t v izleyen bir bebektim ancak bu ilkokul 5. sınıfta Çalışkuşu romanının orijinalini okumama engel olmamıştı.. ha elde sözlük okumuştum ama okudum..

Odaklanma sıkıntısı is; bununla ilgili bir konu açacağım zaten.. müzikle terapinin çocuklar üstündeki faydalarıyla ilgili.. oluşabilecek bir odaklanma sıkıntısını biz müzik ile aşıcağız.. Devrim'in şansı anne arafınında baba tarafınında müzisyen oluşu.. babası profesyonel olarka yapmasa da iyi bir müzisyen.. Ha keza ben de profesyonel müzisyenim.. Pek çok veli "ilkokulda bebeği için aktiğvite ararken", Devrim minimum 3 yaşında profesyonel olarak müzikle tanışacak.. piyano ya da orf çalgıları.. Her şekilde müzik çalışma disiplinine girecek.. böylece odaklanma sıkıntısı kalacağını sanmıyorum..

Sonuç. itibari ile.. Bebeklerimizin ilk zamanları tabii ki çok ama çok önemli.. Ancak telafisi olmayacak hata yoktur.. tv izletmek neyi ve nasıl izlettiğiniz ile ilgili.. Sonuçta bir ömür şekillendireceğimiz bir hamur var elimizde.. siz ilk 5 sene deli gibi akademik davranıp sonra da hayatı akışına bırakarak kendi büyümesini izlemeye koyulursanız ilk iki sene ne yapıp yapmadığınızın bir önemli kalmayacak..

Kesinlikle izletmeyin, özellikle reklamları. Hatta direk tvyi kapatın. Çünkü hem gözüne zararlı hem de yanlış mesaj alabilir. Malum tv bilinçaltı mesajıyla dolu. Bebeğinizin bilinçaltının cinsel mesajlarla dolmasını istemezsiniz dimi? Benim çocuğum olursa en az 3 ya da 6 yaşına kadar tv izletmek istemiyorum. Hem o yaşlarda normal oyun oynaması (3 boyutlu -oyuncaklarla, toprakla vs.-) zeka gelişimine yardımcı oluyormuş. Mesela bebeğinizin uyku saatine ayarlayabilirseniz ev işlerini daha iyi olur. Ama tabi yine siz bilirsiniz :)

benim kızım 3 yaşını bitirmek üzere...şükür kızıma annem baktı 2,5 yaşına kadar :) şimdide kreşe gidiyor.. annem baktığı süre boyunca tv hiç açmadı.. evde sürekli klasik müzik - uyurken mutlaka- çaldı.. sürekli ona masal anlattı sürekli konuştu şarkılar söyledi oyunlar oynadı...tüm zamanını ona ayırdı ve şimdi benim kızım kreşteki arkadaşlarından fersah fersah önde.. 10 -15 şarkıyı belki daha fazla ezbere biliyor,inanılmaz bir müzik kulağı var şarkılara kendi kendine aynı besteden yeni sözler yazıyor..oturup sohbet edebilirsiniz..hikaye kitaplarını ezbere biliyor..kreşteki akranlarının yarısı konuşamıyor,konuşandan da birşey anlamıyorsunuz cümleleri net değil..hayal dünyası çook geniş.. çok çabuk anlıyor kendi mantık yürütebiliyor..ben tv severim,izlemesem de hep açıktır..ben eminimki ona ben baksaydım yani kızım tv izleseydi bu halde olmayacaktı.. ondaki bu gelişimi izledikçe gördükçe bende tv alışkanlığımdan vazgeçtim..evde çoğunlukla açmıyorum bile... zaten kızımın tv gibi bir alışkanlığı yok..dönüp bakmaz hatta kapat anne bunu tartışıyolar der:) o çok övülen calilio pepe keloğlan bile çocuklara verdiği mesajlar açısından çocuğa bırak bişeyler öğretmeyi zarar veriyormuş.. sinirleri alınmış bir anne babası olan calilonun , hayali biriyle konuşan pepenin çocukları olumlu şekilde etkilemeyeceği çok açık.. bizler belkide bir nefes almak için yada bir yemeği rahat pişirebilmek için bazen izlesinler istiyoruz ama emin olun kayıp çok daha büyük..işlenmemiş bir hamura şekil veriyorsunuz ve o şekil ömür boyu kalacak..beynin gelişiminin %80 i 0-6 yaş arası tamamlanırmış..doğduğumuzda hepimizin beyni sıfırdı..ve beyni ne verirseniz neyle beslerseniz o kadar gelişir..
kimse yanlış anlamasın derdim çocuğumu övmek değil farkındalığınızı arttırmak.. tv izleyipte kızım gibi olan çocuklarınız da olabilir elbette.. ama en basiti 3 boyut algısı olmayan bir bebeğin -ki 0-3 yaş arası bebektir- tv den birşeyler öğrenmesini beklemek de çok mantıklı değildir.. benim düşüncem bu..
sevgiler herkese..

imrendim gerçekten, bebeğim yarın tam 3 aylık olacak ve ben de 1-2 gündür işlerimi yapmak için tv nin karşısında bırakıyordum çok kısa süreli de olsa ve izliyordu da, zaten 1.5 aylıkken falan tv çok ilgisini çekiyordu, bakıyodu. onun haricinde hep yanındayım, sohbet ediyoruz, oyun oynuyoruz tekerlemeler şarkılar söylüyorum. ve şu an karar verdim tv konusunda dikkatliolucam. 10 dk flan seyrediyodu ama belki yazınızı okumasaydım bu süreyi arttırabilirdim. tşk ederim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…