kucukken ben de izliyormusum tv :))
ben izletiyorum valla
ama bizim kiz izlemiyor :))
ilk baslarda guzel,uslu bir sekilde anakucaginda izlerdi,ben de rahat rahat islerimi yapardim.
ama simdi 3-4 dk bile durmuyor,anakucagindan da bikti.
cok da yaramaz oldu.
cok yoruyor beni coook
ilk üç yaş çocuklara tv mümkün olduğunca izlettirilmemeli. İlla izleyecekse de baby first tv dahil, ki eğer biraz izlerseniz o kanalı da pedagoglar çıkıyor ve tv yi çocuğunuza nasıl izlettirmeniz gerektiğinden bahsediyor. Baby first tv de çıkan pedagog'un söylediği şey özetle şu: çocuk tv karşısında tek başına bırakılmamalı, yanında bir yetişkinle interaktif bir şekilde izlemeli, pasif izleyici olarak bırakılmamalı...
Reklam ve kliplere gelince, bunlar daha gelişme çağındaki bebek için çok sakıncalı, sebebi ise, gerek reklamların, gerekse kliplerin konu bütünlüğü yok. bir görüntü bitiyor, diğeri bir anda başlıyor, çocuk bağlantı kuramıyor. daldan dala atlayan kuş gibi düşünün. Zihnini toparlayamıyor çocuk. Sonuçta dikkat dağınıklığı meydana geliyor.
Bir arkadaş, biz de televizyonla büyüdük bir şey olmadı diye bir şey yazmış da, burda en azından 25li yaşlardan daha büyük kişileriz bizler ve bizim bebekliğimizdeki televizyon programlarıyla, reklamlarla, kliplerle, görsellikle günümüzdeki tv ler çok farklı.
Daha dün radyo programında pedagogtan dinledim bu konuyu...
Özellikler, reklamlar, klipler, hızlı çizgi filimler, dan dan ekranın her yerinden ani görüntülerin çıktığı tüm tv programları çocukları tavşan körlüğü gibi bir duruma sokuyormuş..
Yani onların beyinleri o kadar hızlı akan,çeşitlilik içeren görüntüleri algılayamıyormuş ve bizim ilgiyle izlediğini düşündüğümüz bebeklerimiz aslında bir ŞOK yaşıyorlarmış...Kısa süreli bir körük gibi, hipnoz gibi...
Bu açıdan izleteceğimiz programlara çok dikkat etmeliymişiz.. 20 dk falan önerdi günlük miktarı1 yaşından sonra oda( çok zor ama gerçek buymuş malesef, konuyu görünce dinlediğimi paylaşmak istedim.
kızlar mecburuz izletmeye özellikle yalnız olanlar peşimden ayrılmıyor oğlum biz ayrıca pedogağa gidiyoruz tabi zararlı ama bize kesinlikle klip izletmeyin dedi klip çok zararlıymış benim oğlumda izledi izliyor tabi zamanı kısıtlamakda fayda var
bu hafta doktorum tv için aynen şçyle dedi .3 yaşına kadar tvyasak çünkü tvde kareler özellikle reklamlarda çok hızlı geçer,çocuklarda bu hızlılığı hayat akışında da uygulamkak isterler bu da hiperaktif olmasına yol açar dedi
benim kızım 3 yaşını bitirmek üzere...şükür kızıma annem baktı 2,5 yaşına kadar :) şimdide kreşe gidiyor.. annem baktığı süre boyunca tv hiç açmadı.. evde sürekli klasik müzik - uyurken mutlaka- çaldı.. sürekli ona masal anlattı sürekli konuştu şarkılar söyledi oyunlar oynadı...tüm zamanını ona ayırdı ve şimdi benim kızım kreşteki arkadaşlarından fersah fersah önde.. 10 -15 şarkıyı belki daha fazla ezbere biliyor,inanılmaz bir müzik kulağı var şarkılara kendi kendine aynı besteden yeni sözler yazıyor..oturup sohbet edebilirsiniz..hikaye kitaplarını ezbere biliyor..kreşteki akranlarının yarısı konuşamıyor,konuşandan da birşey anlamıyorsunuz cümleleri net değil..hayal dünyası çook geniş.. çok çabuk anlıyor kendi mantık yürütebiliyor..ben tv severim,izlemesem de hep açıktır..ben eminimki ona ben baksaydım yani kızım tv izleseydi bu halde olmayacaktı.. ondaki bu gelişimi izledikçe gördükçe bende tv alışkanlığımdan vazgeçtim..evde çoğunlukla açmıyorum bile... zaten kızımın tv gibi bir alışkanlığı yok..dönüp bakmaz hatta kapat anne bunu tartışıyolar der:) o çok övülen calilio pepe keloğlan bile çocuklara verdiği mesajlar açısından çocuğa bırak bişeyler öğretmeyi zarar veriyormuş.. sinirleri alınmış bir anne babası olan calilonun , hayali biriyle konuşan pepenin çocukları olumlu şekilde etkilemeyeceği çok açık.. bizler belkide bir nefes almak için yada bir yemeği rahat pişirebilmek için bazen izlesinler istiyoruz ama emin olun kayıp çok daha büyük..işlenmemiş bir hamura şekil veriyorsunuz ve o şekil ömür boyu kalacak..beynin gelişiminin %80 i 0-6 yaş arası tamamlanırmış..doğduğumuzda hepimizin beyni sıfırdı..ve beyni ne verirseniz neyle beslerseniz o kadar gelişir..
kimse yanlış anlamasın derdim çocuğumu övmek değil farkındalığınızı arttırmak.. tv izleyipte kızım gibi olan çocuklarınız da olabilir elbette.. ama en basiti 3 boyut algısı olmayan bir bebeğin -ki 0-3 yaş arası bebektir- tv den birşeyler öğrenmesini beklemek de çok mantıklı değildir.. benim düşüncem bu..
sevgiler herkese..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?