Bebek Beslenmesi Bebeklere tv seyretmek...

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

selege

İlayda Deniz
Kayıtlı Üye
28 Aralık 2009
215
0
116
Kayseri
Slm arakadaşlar ben bebeğime tv seyretmek zorundayım yoksa hiç iş yapamıyorum,anakucagına koyup işim bitene kadar digitürkteki baby tv yi izletiyorum, bebeğimde ilgi ile bakıyor,sizlerde bebeginize tv seyrettiriyormusunuz?

Ben de bu konuyu merak ediyordum, internette bunu buldum:

"Son zamanlarda, TV’de bebeklere yönelik kanallar veya programlar, bebeğinizi olumlu etkilediği söylenen özel DVD’ler belki de anne baba olarak sizlerin de kafasını karıştırıyor olabilir. Acaba gerçekten bunları izlemek, bebek için yararlı mı? Bebeğinizi bunlardan mahrum bırakmamalı mısınız? Ya da bu tarz yayınları izlemesi olumsuz etkilere yol açabilir mi?

Bu konuyla ilgili yapılan bir çalışma, geçenlerde ‘ The Journal of Pediatrics’ dergisinde yayımlandı. Buna göre; 8-16 aylık bebeklerden bu tarz yayınları izleyenler, izlemeyen akranlarına göre 6-8 kelime daha az bir kelime dağarcığına sahipler. 17-24 aylık bebeklerde ise izleyenler ve izlemeyenler arasında bir fark saptanmamış. Bebeklerin, tam da ilk kelimelerini öğreneceği aylarda olumsuz etkiye daha açık oldukları düşünülebilir. 2 yaş altı bebeklerin dil gelişimi için olmazsa olmaz şart diğer insanlarla iletişimde olmalarıdır. TV’den izlenen ne olursa olsun, bu hassas dönemde pek de olumlu etkisi olmayacağı açıktır. Bu tarz eğitici programlar, DVD’ler anaokulu çağında yararlı olabilir. Beyin gelişimi için çok önemli olan 0-2 yaş arası dönemde, bebeklerin TV ile hiç tanışmamaları en doğrusu olacaktır.’
Dr Nilüfer TOPRAKÇI
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Valla benim oğlumda baby tv izliyor.yoksa hiç bir iş yapamıyorum.bizde küçükken tv izlemişiz çok şükür her şeyimiz tam

herzaman olmasada bazen bende öyle yaparım ama artık yalnız bırakamıyorum oğluşum sağa sola dönebiliyo :ecrin_bebek:

uzun süreli izletmek bebeğin gözüne zarar veriyomuş.bebeğinle televizyonun mesafeside çok önemli

kısa süreli aralıklarla izlettiriyorum.zaten çok sevmiyor. bir tek yumurcaktaki reklamları izliyor kızım.

kızlar mecburuz izletmeye özellikle yalnız olanlar peşimden ayrılmıyor oğlum biz ayrıca pedogağa gidiyoruz tabi zararlı ama bize kesinlikle klip izletmeyin dedi klip çok zararlıymış benim oğlumda izledi izliyor tabi zamanı kısıtlamakda fayda var

ben de baby first izletiyorum. çok eğleniyor, mutlu oluyor. zaten programlar pedagog eşliğinde hazırlanıyormuş. çizgi filmler sayıları, renkleri, hayvanları vb. öğretmeyi amaçlıyor.bütün gün izlemiyorsa sorun olmaz sanıyorum. klipler hariç tabii... müzik klibi izletmek klip sendromuna yol açabiliyormuş.

benizletmiyorum ama arada bazen ufak kaçamaklar oluyor bunalınca ama izletmeyi düşünmüyorum..

ilk üç yaş çocuklara tv mümkün olduğunca izlettirilmemeli. İlla izleyecekse de baby first tv dahil, ki eğer biraz izlerseniz o kanalı da pedagoglar çıkıyor ve tv yi çocuğunuza nasıl izlettirmeniz gerektiğinden bahsediyor. Baby first tv de çıkan pedagog'un söylediği şey özetle şu: çocuk tv karşısında tek başına bırakılmamalı, yanında bir yetişkinle interaktif bir şekilde izlemeli, pasif izleyici olarak bırakılmamalı...

Reklam ve kliplere gelince, bunlar daha gelişme çağındaki bebek için çok sakıncalı, sebebi ise, gerek reklamların, gerekse kliplerin konu bütünlüğü yok. bir görüntü bitiyor, diğeri bir anda başlıyor, çocuk bağlantı kuramıyor. daldan dala atlayan kuş gibi düşünün. Zihnini toparlayamıyor çocuk. Sonuçta dikkat dağınıklığı meydana geliyor.

Bir arkadaş, biz de televizyonla büyüdük bir şey olmadı diye bir şey yazmış da, burda en azından 25li yaşlardan daha büyük kişileriz bizler ve bizim bebekliğimizdeki televizyon programlarıyla, reklamlarla, kliplerle, görsellikle günümüzdeki tv ler çok farklı.

Neden özellikle klip zararlı? Ben de çok zararlı olduğunu biliyorum ama dediğiniz gibi başla çare yok. Biz de izlemişiz küçükken ama belki izlemesek daha zeki olurduk kim bilir:) Okuduğum kaynaklarda "2 yaşına kadar yanında açmayın bile" yazıyor ama pratikte mümkün değil.

ya kızlar benimoğlumda 9 aylık bazı reklamlar hariç televizyona hiç bakmaz normalmi acaba bu durum

ben herşeyin fazlası zarar diyenlerdenim.bunu bizzat yakınımdan gördüm.arkadaşımın oğlu bebkliğinden beri tvye aşırı bağımlı.annesi televizyonun önüne bırakıp iş yapardı hep.şuan oğlu 2,5 yaşında.ve anne baba dahi diyemiyor.bir sürü doktora götürdüler.doktor kesinlikle tv izlettirmeyin demiş.televizyonun çocuğun konuşmasında etkisi varmış
benim oğlum 2 yaşında asla tv izlemez.reklam bile bakmaz.biz tv izlerken oyuncaklarıyla oynar.zaten benimde izlesin diye hiç çabam olmadı.ve olanları gördükçe ne kadar doğru bişi yapmışım diyorum....

Bende izlemesinden yana değilim ama o zamanda hiç iş yemek yapmayıp yanında oturmam lazım,her zamanda anakucagı ile mutfakta olamaz ki,ne yapacağım şaşırıyorum.

benim bebeğim özellikle tv izlemek istemiyor, oyuncaklarıyla falan eğleniyor ama onun yanında açarsak dönüp bakıyor bazen ve öylece kaldığını görüyorum büyülenmiş gibi. hemen kapatıyorum o da henüz çok küçük itiraz etmiyor. ileride problem olmaması için ben de tv izlememeye karar verdim o evdeyken. çünkü bebekler aile üyelerini taklit ediyorlar. tabi iş yapamama sorunuyla nasıl başa çıkılır onu bilemiyorum hala. kitaplar, oyun parkını mutfağa kurun, o da orada oynarken siz işinizi yapın, arada konuşun falan diyorlar ama bilmiyorum tecrübeli anneler bu önerilere ne der? uygulaması söylemesinden daha zor!

..............................

neden illa klip ve reklam izlettirilmemesi konusunda daha önceki yazdığım yazıdan alıntı yapıyorum size.......

..............................

Reklam ve kliplere gelince, bunlar daha gelişme çağındaki bebek için çok sakıncalı, sebebi ise, gerek reklamların, gerekse kliplerin konu bütünlüğü yok. bir görüntü bitiyor, diğeri bir anda başlıyor, çocuk bağlantı kuramıyor. daldan dala atlayan kuş gibi düşünün. Zihnini toparlayamıyor çocuk. Sonuçta dikkat dağınıklığı meydana geliyor.

Bir arkadaş, biz de televizyonla büyüdük bir şey olmadı diye bir şey yazmış da, burda en azından 25li yaşlardan daha büyük kişileriz bizler ve bizim bebekliğimizdeki televizyon programlarıyla, reklamlarla, kliplerle, görsellikle günümüzdeki tv ler çok farklı.

bende izlemsinden yana değilim ama günde 2 kere 10 dk falan izliyor yumurcaktaki caillou izliyor bend eo arda yemek yapabilirim yoksa büütn gün onunla oyunuyorum zaten bu kadarcık izlemesinin zarraı olmaz herhalde,yani hiç ilgilenmesek büütn gün tv izletsek tabiiki zararı olur.

tv tamamen zararlı değildir, ancak bir bebeğin tv yi izlemesinin yararı sadece anne babasıyla veya bir yetişkinle birlikte interaktif bir şekilde izlemesiyle meydana gelebilir. baby first tv nin pedagogları bile kendi televizyon kanallarında, televizyonun bebeğe/çocuğa nasıl izlettirilmesi konusunda bu şekilde bilgi vermekte.

televizyon bilinçsiz bir şekilde kullanıldığında, (ki bu bilinçsiz kullanım, bebeği/çocuğu tek başına tv nin karşısına oturtmak oluyor) bebekte/çocukta otizmi tetikleyen (otistik yapan demiyorum), dikkat dağınıklığına ve hiperaktiviteye sebep olabilen bir araç.

neticede ileride okula başladığında, bizim çocuğun dikkati çok dağınık, bizim çocuk da hiperaktif gibi birtakım sözler etmek istemiyorsanız, bir saat iş yapmak uğruna çocuğunuzu tv ye hapsetmeyin derim. ki bizim kızımız yaklaşık 3 aylık oldu, tv açık olduğu anda büyülenmiş gibi gözünü ayırmıyor, tabi anında tv kapanıyor.

neyse herkesin kendi tercihidir bebeğine tv izletmek veya izletmemek. sonuçlarına da anne babalar olarak bizler katlanacağız.

benim oğlum 10 aylık mümkün olduğunca yanında tv açmıyorum çünkü özlellikle reklemların sesleri dikkatini çekip bakıyor ve resmen kilitleniyor 2 yaşına kadar zararlı olduğunu 2 yaşından sonrada sınırlı şekilde izlemesi gerektiği okudum bir çok yazıda açıkçası bende tv bağımlısı çocukları gördükçe mümkün olduğunca uzak durması gerektiğini düşünüyorum

bu konuyu acan arkaasıma cok tesekkur ederım ama gun boyu ne yapacaz tv acıkken bıle benı yanından bır an ayırmıyo gectım kapasam pek farkı yok benımde canım sıkıldıgında ızlerken yanımda oluyor daha dıkkatlı olcam

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…