Bebek Beslenmesi Bebeklere hangi besinler verilmemeli?

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

sofika

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
10 Aralık 2009
2.403
74
118
Diğer
BİR YAŞIN ALTINDA VERİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER;
• Balın içinde üreyebilen bir cins mikrobun, 1 yaş altındaki çocuklarda bağırsak hareketlerini ve solunum kaslarını sinsice felç etme olasılığına karşı 1 yaş altında kullanılmaması önerilir.
• Çay, hiçbir besleyici özelliği olmadığından ve demir emilimini engellediğinden bebeklere verilmemelidir.
• Yumurta beyazı en alerjik yiyecektir. Bu nedenle 1 yaşın altında kesinlikle kullanılmamalıdır.
• Yemek sularının hiçbir besleyici değeri olmadığı için bebeğe yemeğin kendisi verilmelidir. (sebze veya et)
• Meşrubatlar ve hazır meyve suları katkı maddeleri içerdiklerinden ve besleyici olmadıklarından bebeklere verilmemelidir.
• Emilim kolaylığı ve damar sertliğini önlemesi açısından sıvı yağların kullanılması önerilir. (Ayçiçek yağı, zeytinyağı, mısırözü yağı)
• Et suyu ve kemik suyunun hiçbir besleyici değeri yoktur. Etin kendisi kullanılmalıdır.

İNEK SÜTÜ VERİLMEMELİ!!!

Bebeklerin en az bir yıl inek sütüyle beslenmemesi gerekiyor. Çünkü;
• İlk 1 yaşta inek sütü ile beslenen bebeklerde alerjik hastalıklara daha sık rastlanır.
• İnek sütü daha fazla yağ ve sodyum içerdiğinden böbrek yükünü ağırlaştırıyor.
• İnek sütünün hazmı zor oluyor.
• İnek sütü daha düşük D vitamini içerdiğinden bebekte normal kemik gelişimini sağlayamıyor.
• İnek sütü daha düşük demir ve C vitamini içerdiğinden bağırsaklarda gözle görülmeyen çok küçük kanamalara ve bunun sonucunda bebekte kansızlığa yol açabiliyor.

(alintidir)

bunun disinda kendi doktorumuzun onerdigi ek gida gecis asamalari da soyle:
-4.ayda elma artmut gibi mevsim meyvelerinin sulari(turuncgiller haric)
-5.ayda meyve ve sebze pureleri
-6.ayda pirinc unu mamalari(glutensiz)
-7.ayda corbalar
-8.popara(ekmek ve peynirle yapiliyor ve bebege ilk defa glutenli yiyecek veriliyor)
-9.ayda et
-10.ayda yogurt
-12.ayda inek sutu

Ek gidayla ilgili bir cok yerli yabanci sitede farkli seyler okuduktan sonra kendi doktorumuzu dinlemeye karar verdim,bize yaptigi aciklamalar beni tatmin etti.Bu arada yurt disinda yasiyorum ve bir cok konuda oldugu gibi ek gida konusunda da doktorlarin farkli gorusleri oluyor.Turkiyden bir doktora danistigimda da bana : Biz Turkiyede Amerikan yontemlerini takib eidyoruz,sizin bahsettiginiz de Avrupa yontemleridir,yanlis yoktur,sadece farklidir." dedi.Benim gibi kafasinda soru isareti olan bayanlarla bunlari paylasmak istedim,fikirleri olanlarin paylasimlarina ve yeni onerilere hala acigim.Daha ogrenecegimiz cok sey var.BU arada bebegim 6.ayina girdi ve dun ilk defa pirinc unu mamasi verdim 1 kasik,yani daha yolun cok basindayiz ve bebegim bugune kadar verdigim hic bir ek gidayi sevmedi.
-

Cetin Ozbeyín Otizm ve gluten(kazein diyeti) ile ilgili yazisini da okumanizi tavsiye ederim,cok sasiracaksiniz.

bende ek besine 4 gün önce geçtim,ilk olarak meyve suyu ve püresi verdim,sonraki gün keçi sütünden mayaladığım yoğurdu ekledim,bugünde patateshavuç-pirinç püresi yaptım az az tattırıp alıştırmam gerek bundan sonra vermezsem hiçbişey yemez.6 ay sadece emzirdim,halada sadece emmek istiyor.

neden bebeklere daha 4. ayda yogurt veriliyor,yani biliyorum doktorunuz oneriyor ama sebep olarak ne gosteriyorlar merak ediyorum.

bunyesini yormayacak besinlerden. bagisiklik sistemi icin de faydali. 4. ayda ek gidalara baslatilmiyor genel olarak. eger baslanmasi zorunlu ise yogurt verilmesinin sebebi meyve suyu gibi bunyesinin kolay sindirebilecegi besinlerden. niye 10. ayda baslatiliyor avrupa'da? eten bile sonra. cok sasirdim

siralama soyle:
anne sutu
formul sut
yogurt
Yogurtta anne sutunde yada formul sutunde bulunan vitaminler vs yok,ancak ailenin ekonomik durumu formul sut alamayacak kadar kotuyse elbette yogurt da verilebilir dedi doktorumuz.Yada bazen hic bir formul sutu yemezse bebek ,baska care kalmazsa yine yogurt verilebilir dedi,1000 tane hastam arasinda tek bir bebek vakasi var yogurda erken baslatmak zorunda kaldigimiz dedi.Ben de o yuzden size soruyorum,acaba benim atladigim bir faydasi mi var yogurdun,vermemkle dogru mu ediyorum diye.

yogurdu formul sutlerden de yapan var. anne sutu ve formul sut almiyorsa peynir gibi cok onemli hale gelebilir dogru. ama bir alternatif olarak da dusunmemek lazim sadece. formul sutun yerine degil, farkli tatlara alismasi acisindan ve faydali bir gida oldugundan yogurt oneriliyor. kansizlik yapmiyor ornegin maya devreye girdiginde. meyve pureleriyle karistirip verdiginizde vitamin destegini de arttiriyor ogunun. ve sindirilmesi kolay o yuzden veriliyor. ek gidaya gectiyseniz yogurtta bir sakinca yok, verebilirsiniz. ama kendiniz mayalayin. hazirlarda katki maddeleri var. vermek istemediginizde de onemli bir kayip olacagini da zannetmiyorum.

sindirilmesi kolay ve yeni tatlara alışması için yoğurt ilk başta veriliyor.ayrıca içindeki kalsiyum ve yararlı bakterilerde bebek için önemli.bizim doktorumuzda meyve suyunu ve yoğurdu aynı anda başlattı.

ne guzel bebegin emmek istiyor,masallah kuzuna.Ek besinlere de yavas yavas sabirla alistiricaz elbette.

sindirilmesi kolay ve yeni tatlara alışması için yoğurt ilk başta veriliyor.ayrıca içindeki kalsiyum ve yararlı bakterilerde bebek için önemli.bizim doktorumuzda meyve suyunu ve yoğurdu aynı anda başlattı.

yani sonuc olarak bebege bir zarari yok,bunu anliyoruz.Yogurt mayali gida ya,ondan da cekindim biraz ama siz mayadan kaynakli bakterinin faydali oldugunu soylyorsunuz.Farkli tadlara alismasi acisndan da iyi diyorsunuz.Su anda zaten istesem de taze sut bulup mayalamam mumkun degil ama 1 ay kadar sonra ulkeye donus yaptigimizda yavas yavas yogurdunu da verebilirim.

pastorize gunluk sutlerden yapabilirsin yogurdu. hatta formul sutten de yapiliyor. biraz sulu oluyor ama biskuvi/tahil/meyve puresiyle koyulastirabilirsin. ben anne sutunden denemistim ama ayran gibi oluyor onu tutturamadim.

belki sever bebegin. vermeye karar verirsen meyve sularinda oldugu gibi once bir kasik sonra yavas yavas arttiriliyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…