Bebek Beslenmesi Bebeklere Başka Neler Vermeliyiz (ek gıda)

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

kuzeyildizi

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
22 Kasım 2010
173
3
46
İstanbul
arkadaşlar oğlum 5.5 aylık oldu...farklı besin arayışları içindeyim..başka formlarda bi sürü bişilerden bahsedilmiş kafam karişti..

mesela pekmeze başlayan varmi?

kahvaltiya başladınızmı,nelerden oluşuyor?

ayrıca farklı bi soru olacak ama içme suyunu kaynatmaya devammi...kaynatinca içerisindki mineraller ölüyormuş...hangi marka su tüketmek daha sağlıklı acaba?

farklı tarifleriniz varsa lütfen paylaşin

teşekkürler
 
bi 5.ayımızı yeni doldurduk kahvaltıya başladık başlayabilirsin 60cc mamanın içine 3.4tane bebe büsküvisi 1 tatlı kaşığı pekmez 1 tatlı kaşığı labne peyniri 1 çay kaşığı tereyağ bize bu tarifi verdi doktorumuz yoğurt sütlü prinçli kaşık mamasıda yiyor benim oğlum arada haızr milupanın kahvaltısınıda ver sıkılmasın dedi....
 
merhaba, benim oğlum da 5 ay 3 haftalık ben 5. ay dolduktan sonra ek gıdaya başladım sütüm olsaydı asla başlamazdım ama ksımet elma suyu, şeftali, havuç suyu veriyorum, onun dışında kendi mayaladığım yoğurdu ( keçi sütünden ) veriyorum bir iki defa da sebze püresi verdim ve tabi mamaya devam. 6 ayımız dolduktan sonra kahvaltıya başlıcam. birden çok yüklenmeye gerek yok yavaş yavaş vermek tepkikeri görmek gerekir. suyu kaynatıyorum 1 yaşına kadar da devam edicem. içerisindeki mikrop ve bakterilerle henüz baş edebileceğini düşünmüyorum. su olarak, nestle, erikli ve hayat kullanıyorum oğluma da bize de.
 
Son düzenleme:
4 ayımızı 1 hafta geçti son 1 haftadır kendim yogurt mayalayıp veriliyorum.bgnde kayısı rendeledim 2 çay kaşığı verdim. daha başka seye cesaret edemedim bunlarıda doktor katı gidaya geçişti ilk ver dediği için veriyprum
 

ben mama vermiyorum kendi sütüme bu dediklerinizi katıp versem kahvaltı olarak uygun olurmu ki acaba? ne dersiniz...
 
arkadaşlar doktorsitesi.com da şu bilgileri buldum...yorumlarınızı bekliyorum uygulayan varmi ?

0 – 1 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIN BESLENMESİ
Yaşamın ilk birkaç yılı, sağlığın temellerinin atıldığı son derece önemli bir dönemdir. Bu kritik dönemde çocukların yaşaması ve sağlıklı büyüme ve gelişmelerinde yeterli ve dengeli beslenme belli başlı etmenlerden birisi, belki de en önemlisidir. Kişinin temel ihtiyaçlarından birisi olan beslenme; büyüme, gelişme ve sağlığın korunmasındaki en önemli faktördür.

0 – 6 aylık bebeklerin, sadece anne sütü ile beslenmesine “doğal beslenme”denir. Doğal beslenme ilk 4 – 6 aylık bebekler için en iyi beslenme şeklidir. 6 aydan büyük bebeklerde (bazen 4. aydan sonra) anne sütü tek başına yeterli olmaz. Bu nedenle diyete daha katı besinleri eklemek gerekir. Bu aylarda ek besinlere başlanmasının bir diğer nedeni bebeği diğer besinlerin tadına alıştırmaktır. Bebeğin kilo alma durumuna göre ek besinlere 4 – 6. aylar arasında başlanması sağlanmalıdır. Başlangıçta anne sütünü tamamlayıcı olarak verilen bu besinler, 9 – 12. aylarda esas besin olarak bebeğin beslenmesinde yer alır.

Ek besinler; teker teker, az miktarlarda (1 – 2 çay kaşığı) başlanmalı, her gün miktarı artırılmalı, yeni bir ek besin 1 – 2 gün ara ile eklenmeli, kaşık ve bardak ile verilmelidir. İlk başlanacak ek besinler elma veya şeftali suyu ve püresi ile yoğurttur. Bunları izleyerek diyete sebzeler, diğer meyve suları, yumurta, etler eklenir. Sebze ezmeleri ve çorbaları her gün taze olarak pişirilir. İçine un ve yağ da eklenerek zenginleştirilir.

Normal süt veren annenin sütü 4 ile 6 ay kadar bebeğin enerji ve besin öğeleri gereksinmelerini karşılayacak durumda olduğuna göre, bu dönemde anne sütü alamayan bebeğe, eğer olanak varsa en azından 4 – 6 aya kadar anne sütüne en yakın olan ticari formüla sütleri de verilebilir.

Normal süt veren bir anneden bebek ortalama günde 700 – 800 ml. Kadar süt emmektedir. Bu miktardaki süt bebeğin ilk 4 – 6 ayına kadar büyüme ve gelişmesini sağlayabilir, ancak bu aylardan sonra gerek annenin süt salgısının gittikçe azalması, gerekse bebeğin ağırlık kazanarak büyümesi, bebeğe, anne sütü yanı sıra tamamlayıcı besinlerin verilmesini gerektirmektedir. Normal anne sütü ile beslenen bebeğe verilecek ek besinler şunlardır:

Yoğurt : anne sütünden sonra ilk başlanan ek besinlerden biridir. İlk kez 1 kaşık verilerek miktarı zamanla artırılır.

Meyve suları ve ezmeleri : anne sütü yeterli olduğunda 4 – 6. ayda verilir. C vitamini için en uygun yiyecekler turunçgiller ve domatestir. Bunların bulunmadığı yerlerde elma, şeftali suları da verilebilir. Meyve önce iyice yıkandıktan sonra suyu sıkılır. Günde 1 çay kaşığı ile başlamak suretiyle miktar gittikçe artırılır. Meyveler sıkılır sıkılmaz bekletilmeden bebeğe verilmelidir. Yalnız anne sütü ile beslenenlere 6. aydan itibaren verilmeye başlanır. Meyve ezmeleri 4. aydan itibaren verilir. anne sütüyle beslenen bebeğe meyve suyu, meyve ezmesi, anne sütü ile aynı zamanda verilmez. Meyve suyu, ezme ve püresi anne sütü verildikten 2 saat sonra verilir.

Tahıllar : Pirinç unu, buğday unu, pirinç, bulgur, ekmek içi, yoğurtla çorba yapılarak verilir. Tarhana çorbası da bebek için uygun ek besindir. Tahıllar 4. ayda verilir.

Çorbalar : Yoğurda alışmış bebeğe 1 yemek kaşığı ile başlamak suretiyle tarhana, yayla, sebze çorbaları gibi besleyici değeri yüksek olanlardan verilmeye başlanır.

Yumurta : Yoğurt, meyve, tahıllı besinler ve sebze çorbasına alıştırılmış bebeğe, suda katı pişmiş yumurta sarısından 1 çay kaşığı verilir ve miktarı zamanla artırılır. Yumurta, sebze çorbasına karıştırılarak verilebileceği gibi, ekmek içi ve sütle ezilerek de verilebilir. Yumurta beyazı 7 – 8. aylarda verilir.

Et ve kurubaklagiller : Yoğurt, sebze, tahıllı besinlere alışmış bebeğin, sebze çorbasının içine biraz kıyma konularak ete alıştırılır. Zamanla tavuk ve balık etleri de sebzelerle birlikte ezilerek verilebilir. Yine kıyma yerine, sebze çorbasına kırmızı – sarı mercimek, pişmiş nohut konularak çocuk bu besinlere alıştırılır. Et, kıyma yada püre olarak 5. aydan itibaren çorbalara eklenerek verilir. Tavuk ve kılçıksız balık eti çocuklar için tercih edilir. Karaciğer püre olarak 7 – 8. aylarda verilmelidir. Öte yandan bebekler için beyin önerilmemektedir.

Görüldüğü gibi, 4 – 6 aylık dönem, ek besinlere alıştırma dönemidir. Her bir besin tek tek, az sulu kıvamda verilir. Şeker, şekerli çay ve lokum çocuğa yarardan çok zarar verir.

6. aydan sonra yukarıdaki yiyeceklerin miktarları biraz daha artırılarak çocuğa verilir. 7. aydan sonra çocuk, ailenin yediği baharatlı ve çok yağlı olmayan yemekten alabilir. Sadece yemeğin suyu değil, kendisi ezilerek verilmelidir. Ayrıca yemeklere ilave olarak çocuğun günde 2 su bardağı kadar yoğurt veya süt ile 1 yumurta yemesi sağlanmalıdır.

* Bu arada peynir 8. aydan önce önerilmez. Veriliyorsa da kesinlikle pastörize olduğundan emin olunmalıdır.
 
biz sebze çorbasıyla başladık. oğlum altı aylık olacak bir haftaya kadar. önce birkaç çay kaşığı ile. kabak, yeşil fasulye ve pirinç ekliyorum içine. bu öğle tahıllı mama içine elma püresi ekledim. yediği kadar veriyorum ben. sizler ölçü konusunda ne yapıyorsunuz? ne kadar veriyorsunuz acaba?
tabii elma suyu, şeftali suyu, kayısı püresi verdim. henüz miktarlarını artırmadım. zamanla bir ara öğün oluşturmayı düşünüyorum.
benim sorum da, devam sütü ile yoğurt denedizni mi? tutuyor mu acaba?
 
arkadaşlar,

sebze çorbasi yemek istemeyen bebekler için 2 ölçek 60 cc mama hazirlayin ve çorbaya ekleyin çok azda z.yagi damlatin öle verin bence...aptamilin kitapçığında bu şekilde yaziyor...bizimki çok güzel yiyor bu şekilde gerçi her türlü yiyor çorbayıda ben mamayi az içtigi için 60 cc de ordan verip kar sayiyorum kendime..:)
 

kızım ne mamayı ne çorbayı içmek istiyor.bir de bu şekilde deneyim umarım faydsı olur teşekkürler.
 
harika her açıdan besleyici bi kahvaltılık:) 3 tatlı kaşığı milupanın herhangi kaşık maması,3 dilim muz,1tatlı kaşığı labne,yarım ceviz içi,yarım çay bardağı rezene... rondoda güzelce çekin yesin kuzucuklar:)))) isteyenyarım yumurta sarısıda ekleyebilir ama benim cadı yumurtalı yemiyooor:)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…