sofika senin amniyo sıvısı fazlası olduğuna dair forumda konunu okudum.benim bu hamileliğimde sıvı fazlalılığım vardı bebeğim oyüzden birçok sorunla doğdu.kol ve bacaklarda ödem ,mide problemi ve ciğerleri gelişmemiş senin böyle sorunların oldumu merak ettim.
canim benim yeni gordum sorunu gec de olsa cevap vermek istedim.Evet benim de amniyo sivisi fazlaydi,daha dogrusu 31.haftadan itibaren artis oldu ve nedenini hamileligimin sonuna kadar bulamadik,hala da bilmiyoruz.Rahim yetmezliginden dolayi erken dogum riskim oldugundan tam da 31.haftada bebegimin cigerleri gelissin diye bir igne vurudum ve amniyo sivisinin artisi da o tarihe denk geliyor.Hastanede arkadaslik ettigim baska bir anne adayinda daha bu igneden sonra sivi artisi olmush,bunu doktor elbette onaylamadi ama benim icimde ciddi bir suphe oldu acaba igneden olabilir mi diye.Amniyo sivisi cok asiri oldugu icin bana bunu azaltacak ilac verildi(fitil olarak),indometatsin diye bir ilac,biliyorum ilac ismi vermemiz dogru degil ama bu cok onemli bir konu ve bunu okuyan bazi annelere de bu fitil verilirse mutlaka dikkatli olmalari icin lutfen ilacin adini silmeyin.ben bu fitili kullandigim donemde tesadufen baska bir merkezde(gebeligimin takibini yapan doktorun yaninda degil) ayrintili ultrason ve kalp ultrasonu yaptirdim.O benim keyfi yaptrdigim kalp ultrasonu bebegiimin hayatini kurtardi,cunku indometatsin bebegimin cigerine giden damari tamamen tikamisti ve aacilamayabilirdi de.Hemen ilai kesmem istendi,gebeligimi takib eden doktor sorumlulugunu kabul etti ve geri kalan donemde beni hastanede ozel odasinda takib etti,baska uzmanlar cagirtti,onlara danisti ve diyebilirim ki ne mumkunse yapti(hatasini kabul edip telafi etmeye calismasi bir nebze bana guc verdi).Doktorum da cok korkmustu,ben de ailem de.Cok sukur ilaci kestikten 3 gun sonra damarinda hafif bir kan akisi goruldu,akabinde de tamamen acildi,ama benim amniyo sivim artmaya devam ediyordu ve bebegim hic kilo almiyordu.31 haftadan 37 haftaya kadar bebegimin hic kilo almadigini gorduk,doktorum beni daha fazla korktumak istemdiginden sanirim bu konunun ustunde fazla durmadi ama dogurman daha iyi,disarda daha cabuk buyuyecek bu bebek deyip 37 haftada suni sanci ile normal dogum yaptim ve belenildigi gibi kizim 2050 gr dogdu.Dogumdan sonra cikan raporda sadece anne karninda enfeksiyon gecirdigi ve bu sebeple antibiyotik tedavisi yapilmasi gerektigi yaziyordu.Yasina gore de kucuk bebek teshisi kondu,sadece 1 gece kuvezde kaldi ve yanima verildi.Apgar skoru iyi cikmisti ve cok sukur kilosu disinda butun fonksiyonlari yerindeydi.Ama elimde ufacik memeyi tutmak isteyen tutamayan,emmek isteyen ama sutu cekemeyen bir yavrucak vardi.BIr odada bir basima bir minik parmak kiz ile bogustum durdum 10 gun,ancak 10 gun sonra dogum kilosuna ulasti(hatta ulasamadi ama hastaneden cikabilmemiz icin ulasmis gibi gosterildi yoksa 2 kilonun altinda bebekleri taburcu etmiyorlardi).Neyse uzun uzun yaziyorum ki yine tesadufen bu konuyu okuyup da herhangi bir konuda kendine benzer bir durum yasayan olursa belki bir faydasi olur diye.Amniyo sivisi neden cok fazla oldu ve bu sebeple mi kizim kilo alamadi bunun cevabini ne yazik ki doktorlar bana veremedi,ama sonuc olarak 37.haftasinda dogan ve gebeligin son 1 ayinda hic kilo almayan 2 kiloluk bir dunya guzeli dogurdum sukurler olsun Allahima.O cok guclu bir minik kizdi,buyumek icin hic acele etmedi,yavas yavas ama emin adimlarla buyudu,buyuyor.Hemen hemen her seyi diger yasitlariyla ayni donemde yapti,hatta bazilarini erken bile yapti,sadece kilosu boyu posu hala ufak tefek,minicik bir kiz hala.Ama cok sukur cok saglikli. bugunleri bana gosteren yuce Allahim dilerim sana da yavrunun hep sadece guzel gunlerini gosterir,cumlemize de saglikla seve seve bebelerimizi buyutmeyi nasip eder insallah.Ben hep bebegimin cok guclu oldugunu ve her seyin ustesinden gelebilecegini dusunerek astim butun o zamanlari,hele hele kalbindeki damar tikali denildiginde.hem cok uzuluyor hem de icten ice biliyordum onun bununla basa cikabilecegini,nitekim de cikti cok sukur.Sen de dua et Allaha,sigin ona ve bebeginin cok guclu oldugunu unutma.YUrekten diliyorum arkadasim,Allah sana bebegini bagislasin ve gule gule saglikla buyutmeyi nasib etsin yavrularimizi insallah.Amin!