Çocuk Hastalıkları Bebeklerde gaz sancıları............

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

Yagmurun_kizi

Çocuklarım benim herşeyim...
Kayıtlı Üye
11 Aralık 2015
6.602
8.284
148
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!

Bebeklerde, özellikle ilk aylarda durmak bilmeyen ağlamaların nedenlerinden biri de: Gaz sancıları
Bu sancılar hemen hemen bütün bebeklerde görülür. Karın bölgesinde gaz toplanması ve bunun yarattığı huzursuzlukla kendini gösterir. Bu bir hastalık gibi algılanmamalı ve küçük önlemlerle azaltılmaya çalışılmalıdır. Zira, gaz sancıları bebeklerde çok sık görülen bir durumdur ve şu ana kadar “gaz” nedeni ile zarar görmüş bir bebek bulunmadığının bilinmesi rahatlatıcı bir durumdur.

Gaz ve gaz sancıları, belirli bir süre ile sınırlı fizyolojik bir olay olarak kabul edildiğinden kesin tedavisi yoktur. Ancak önemli olan “gaz”ın sebebini bulmak ve ona göre önlemler alarak bu sancıları ve dolayısıyla bebeğin ağlamasını azaltmaya çalışmaktır.

Burada tüm ağlamaların sebebi “gaz” olarak düşünülmemelidir. Örneğin diş çıkarma, ishal, kulak ağrısı gibi nedenlerle de bebek uzun süreli ağlama krizlerine girebilir. Ayrıca en sık karşılaşılan ağlama nedeni açlık da bazen gaz sancısına verilen tepkilerle karşılaştırılabilmektedir.

Gazın en önemli göstergelerinden biri bebeğin bacaklarını karın bölgesinde toplaması ve yüzünde kızarma ve morarmalar görülmesidir. Buna göre, öncelikle bebeğin gaz nedeniyle ağlayıp ağlamadığını tespit etmek gerekir.

Bebeklerde gazın nedenleri

Beslenme: Örneğin bebek açlıktan ağlıyorsa meme veya mama verildiğinde susacaktır. Ancak bu durumda susmuyorsa ve yine de bebek beslenmeye devam ediyorsa bu da gazı artırıcı bir sebep olabilir.

Yanlış bilinen bazı uygulamalar da, bu rahatsızlığı artırıcıdır. Örneğin emziğin bal veya reçel gibi maddelere batırılması, bebeğe şekerli su içirilmesi, doktor tavsiyesi alınmadan ve erken dönemde başlanan nişastalı yiyecekler, meyve ve meyve sularının gereğinden fazla verilmesi gaz sancılarını fazlalaştıracaktır.

Gereğinden az veya fazla su verilmesi, bebeğin gazını artıracak ve rahatsız edecektir. Elbette eğer bebek anne sütü alıyorsa, annenin de beslenmesinde bazı noktalara dikkat etmesi, bebeğin “gaz” rahatsızlığını azaltabilir. Nohut, fasulye, turşu gibi besinlerin ve özellikle gazlı içeceklerin tüketiminin azaltılması yararlı olacaktır.

Hijyen: Uzun süre açıkta bırakılan yiyecek ve içecekler (mama veya iyi saklanmamış anne sütü), iyi temizlenmemiş ve dezenfekte edilmemiş kaşık, emzik gibi malzemeler, kapağı kapatılmadan saklanmış şurup ve ilaçlar da basit mikrobik kirlenmelere sebep olur ve bunlar gaz sancılarını tetikler.

Uygulamalar: Bebeğin fazla sıkı kundaklanması, hep aynı pozisyonda yatırılması, altının uzun zaman ıslak bırakılması, ayaklarının sıcak tutulmaması ve bulunduğu ortamın fazla sıcak veya soğuk olması da bebeklerde gaz problemini yaratan etkenler arasındadır.

Neler yapmalı?

Öncelikle anne ve babanın bıkmadan bebeğe şevkatle ve özenle yaklaşması çok önemlidir. Anneden ve babadan hissedeceği huzur onu sakinleştirecektir.

Bununla beraber bebeğin ve annenin beslenmesine dikkat etmesi çok önemlidir. Bebek için düzen özellikle ilk aylarda çok önemli olur. Bu nedenle beslenme saatlerinin ve besinlerin özenle belirlenmesi gerekir.

Bebeğin beslenmesi sırasında özellikle burnunun açık olması çok önemlidir. Bebekler ağızdan solunuma geçmediklerinden burun tıkalı beslenirken hem yorulacak hem de oldukça fazla hava yutacaktır.

Her beslenmeden sonra, bebeğin sırtı yavaş hareketlerle sıvazlanarak gazının çıkarılması gerekmektedir. Bu onu rahatlatacak ve tıkanmalarını önleyecektir.

Besinler hazırlanırken hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir. Dezenfekte amacıyla biberonlar, emzikler, kaşıklar her kullanımdan sonra kaynatılmalıdır. Ayrıca özellikle hazır mamalar, taze olmalı ve hazırlama kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır.

Bebekler, hep aynı pozisyonda yatırılmamalıdır. Bu “gaz” problemlerini artıracağı gibi fiziksel gelişim açısından da sakıncalar doğurabilir. Daha çok yan yatırma tavsiye edilmektedir.

Aşırı sıcak veya soğuk ortamlar bebeği her açıdan rahatsız edecektir. Ayrıca çok dar ve hareketini kısıtlayıcı giysiler giydirilmemelidir.

Bebeğe mümkün olduğunca sakin bir ortam hazırlayıp zaman zaman hafif masajlar yapmak da gaz toplanmasını azaltacak ve anneyle çocuk arasındaki bağı güçlendirecektir.

bayanlar oglumun gazı cok var rahatsız edıyor onu daha 28 gunluk kıyamam ben ona doktor ılac verdı ama faydası yok gıbı napıcam

amannn o derdi bizde çok çektik neler denemedikki elma yağını topuğuna sürdük ılıtılmış zeytinyağıyla karnına masaj yaptık ılık peçete koyduk karnına sırtına hafifçe vurduk gazı çıksın diye bacaklarını karnına doğru çektik kekik kaynatın bir çay kaşığı içirin dediler nane kaynattık bir çay kaşığı içirdik bide dr verdiği tamamen bitkisel bir damla vardı onu verdik daha nelerr ama bebek toparlandıkca azalıyor sizde yediklerinize dikkat edin bol kimyon atın yemeklerinize Allah kolaylıklar versin

daha cok kucukler ama gaz sorunu hemen hemen tum bebekler yasar kimi az kimi sizin ki gbi..benm size onerim sunlar olur..oncelikle sakin ola sut yapar diye sogan yemeyin!bizde halk arasinda oyle bir inanis vardir sut yapar belki ama bebege cok gaz yapar onun yerine bol bol su icin,rezene cayi icin..lahana,k.fasulye gibi sizede gaz yapan gidalardan kacinin zira bebeginizde bundan sebepleniyor..karnina sicak bez koymayin sicak karninda ki gazi genlestirir buyutur sicagin tek faydasi agrisi varsa onu almasi ama tavsiye etmem..gunduzleri sizin kontrolunuzde surekli yuz ustu yatirin bebegi yalniz birakmayin sakin..ve bebe yagiyla gece yatmadan once guzelce masaj yapin hem rahatlar hemde gaz cikarmasina faydaniz olur..umarim en kkisa zamanda toparlanir ..verecegim adreste ki yaziyi mutlaka okuyun.sanirim bu site cok isinize yarayacak:1yes2:
Link Silinmiştir.

benim yiğenimde de vardı doktoru en başta annenin yediklerine dikkat etmesini söylemiş anne ayaklarını sıcak tutcak
bebeğe de çok az olmak kaydıyla rezene çayı vermiş

daha dün izledim bir prof.gazlı bebeklerle ilgili bilgi veriyordu,aklımda kaldığı kadarıyla aktarmaya çalışayım...dediğine göre-bilinenin aksine -annenin yediği hiçbir şey bebekte gaz yapmazmış;"eğer öyle olsaydı gaz problemi 4.aydan sonra da sürerdi "diyor,hakikaten 3-4 aydan sonra gaz maz kalmaz :1yes2: en büyük etken bebeğin hareketsizliğiymiş;4.aydan sonra bebek dönmeye başladığında sorun çözülürmüş:1yes2: bir de annelerin yanlış yöntemle gaz çıkarmaya çalıştığını söyledi"anneler hep bebeğin ciğerlerine pat pat vurur,halbuki BELİNE vurup oradan yukarı doğru masaj yapmalı"dedi...bir de masajdan bahsetmiş ama orasını izleyememiştim kusura bakmayın:çok üzgünüm: ama sanırım bebeğin karnına masaj yapmaktan bahsediyor olabilir:1yes2:bir de şöyle bir yöntem var benim bildiğim: bebeğin ayak bileklerinden tutup karnına doğru bisiklet çevirir gibi hareket ettirmek ,sağ ayakla sol kol,sol ayakla sağ kol birbirine yaklaştırılır :bbo:(gerçekten işe yarar ama çocuğu düğümlemeyin haa:Roflol: )anlatabildim mi bilmiyorum:uhm:

Ah ahhhhhh... o problemi ben de oğlumda yaşıyorum ama gerçi şu an 3,5 aylık oldu ve hareket etmeye başladıkça azaldı. Bi de doktor sab simplex adında bir ilaç verdi. Onun da faydasını çok gördük.:1yes2:

canım benım doktorda metsıl verdı onu kullanıyorum ama halen cok gazı var o sancılandıkca ben kafıyı yıyorum cok uzuluyorum onun ustune oturup aglıyorum oglum cıkarmaya calısırken of allahım napıcam gaz yapar dıye sogan falan hıcbırsey yemıyorum ayagımı sıcak tutuyorum

daha cok kucukler ama gaz sorunu hemen hemen tum bebekler yasar kimi az kimi sizin ki gbi..benm size onerim sunlar olur..oncelikle sakin ola sut yapar diye sogan yemeyin!bizde halk arasinda oyle bir inanis vardir sut yapar belki ama bebege cok gaz yapar onun yerine bol bol su icin,rezene cayi icin..lahana,k.fasulye gibi sizede gaz yapan gidalardan kacinin zira bebeginizde bundan sebepleniyor..karnina sicak bez koymayin sicak karninda ki gazi genlestirir buyutur sicagin tek faydasi agrisi varsa onu almasi ama tavsiye etmem..gunduzleri sizin kontrolunuzde surekli yuz ustu yatirin bebegi yalniz birakmayin sakin..ve bebe yagiyla gece yatmadan once guzelce masaj yapin hem rahatlar hemde gaz cikarmasina faydaniz olur..umarim en kkisa zamanda toparlanir ..verecegim adreste ki yaziyi mutlaka okuyun.sanirim bu site cok isinize yarayacak:1yes2:
Link Silinmiştir.

canım bılgıler ıcın tsk

merabalar biz de çektik zamanında bunları... sana tavsiyem ayak tabanlarına elma yağı ya da zeytin yağı ile masaj yapman... inşaallah faydası olur... güle güle sağıkla büyütmen dileğiyle...

bayanlar oglumun gazı cok var rahatsız edıyor onu daha 28 gunluk kıyamam ben ona doktor ılac verdı ama faydası yok gıbı napıcam

seb dıe bı damla var canım bende kullandım ama sakın 6 damlayı gecme (gunde)7 olmasın sakın..
bırde dogal olarak havuc suyuda ii gelıyo rendele sık suyunu ıcır tamamen dogal:1yes2: korkmadan ver

esma gaz için tavsiyem bebeğine masaj yap en iyi bu gelir bacaklarını hafifçe karnına ittir ve çek bu çok iyi geliyor bi de hergün yemeklerine kimyon at.dereotu ne nane ye sen de üşütmemeye dikkat et.emzirdikten sonra gazını çıkarmadan uyutma.3. aydan sonra iyice rahatlarsın umarım

ben de aynı şeyleri yaşadım bebeğimle oturup ağladım ama zaman çabuk geçiyor bir kaç ay içinde yoluna girer, bebişinin ayaklarını sıcak tut, elma yağıyla ayak tabanlarını ve karnını hafif hafif ov ama yağı çok az sür ve bacaklarını zorlamadan karnına doğru iterek hareket ettir, sesin kötü olsa da ninni söyle stresini ona hissettirmemeye çalış, biliyorum insan kendini çok çaresiz hissediyor, hayatımda hiç bişey beni bu kadar üzmemişti sanki o derece kahroluyordum, allah sabır versin
emdikten sonra mutlaka gazını çıkart, bi de altlar açıkken daha kolay gaz çıkartıyorlar.
benim doktorum da zinco diye bir damla vermişti istersen bir dene

Back