• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

bebekler ne zaman Bilincli konusur?

kirmizigitar

Guru
Kayıtlı Üye
4 Mart 2011
10.375
11.989
498
İstanbul
Konu basligi burasi degil biliyorum ama en cok yanit burda geldigi icin ne olur konum tasinmasin.

Bugun oglumun 1 yas kontrolune gittik, gelisimi gayet iyi dedi doktorumuz yapabildiklerini sordu ve size anne baba diye sesleniyor, hitap ediyor, anne baba derken yuzunuze bakiyor mu diye sordu...

evet bebegim baba meme dede mama diyor bunun disinda kendi mirildanmalarinda bi cok seyi duyuyorum ancak bilincli olarak babasina ya da bana seslendigini fark etmedim olsa mutlaka fark ederdim.

Ayni donemde dogum yapmis diger arkadaslarima da danistim, onlarda da durum bizden cok farkli degil. Ancak yine de kafama takildi. 12 aylik bir bebek anne/ baba diye konusarak iletisim kurmuyorsa bu bir problem midir? Problem ise hangi saglik birimi ile iletisime gecmek gerekir?

2-3 yaşına kadar vakti var bence.
Kuzenimin kızı 18 aylık en fazla 4 kelimelik cümle kurabiliyor. "Anne pembe minik geldi" "baba bebe bebe fışş" en mantıklı kelimeleri bunlar. Ama tek tek kelimeleri renkleri söyleyebiliyor. Yani sorun yapmayın çok normal. İnşallah ilerleyecek zamanka,bol bol konuşun.

2-3 yaşına kadar vakti var bence.
Kuzenimin kızı 18 aylık en fazla 4 kelimelik cümle kurabiliyor. "Anne pembe minik geldi" "baba bebe bebe fışş" en mantıklı kelimeleri bunlar. Ama tek tek kelimeleri renkleri söyleyebiliyor. Yani sorun yapmayın çok normal. İnşallah ilerleyecek zamanka,bol bol konuşun.
Annem he anlatirdi sen 3 yasina kadar hicbirsey konusmadin seni kac doktora goturduk diye, o yuzden genetik oldugunu dusunerek acikcasi hic konusmasiyla ilgili bir beklentim yoktu. Ama doktorumuz bugun sorunca kalakaldim, ve kafama takildi. İnsallah kisa surede bilincli bir iki kelime duyarim da icim rahatlar:)

Zamanı gelir evladım azıcık sus dersiniz. Büyük oğlum geç konuştu şuan susturamıyorum anne içimden geliyor nabayım diyor. Haklı çocuk onca sene içinde biriktirdi Napsın. İki buçuk yaşında anne demişti yavrum herkes gerizekalı damgası vurdu o derece ama şimdi konuşan hayran maşallah oğluma iki yaşına geldiğinde iki kelimeyi dili döndüğünce bir araya getirip anlamlı cümle kuruyorsa sorun yok demişti doktor. Anlamlı dediysem ay de derdi mesela anne gel demek :D siz de takmayın kafaya konuşur hayırlısıyla.

Oğlum bilinçli olarak söylemezdi, bilirdi ama konuşmazdı.
Benim anne olduğumu bile bile aba derdi.
Zaten çok kelime haznesi de yoktur konuşma olarak ama farkında olarak seslenme 18 ay civarı başladı.
Şuan 26 aylık.
Söylediği kelimeler anne, baba, dede, hala, teyze, mama, bitti, gitti, yok, bye bye, bıcı, popo pipi meme ve benzerleri.
Yani en temel şeyler.
Maksimum bunlarla oluşan 2 kelimelik cümleler kurar.
Aslında tüm oyuncak sebze meyve eşya adlarını bilir, vücudun tüm uzuvlarını, giyeceklerini ama söylemez, komut yerine getirdiğinden anlıyoruz onu da.

Ay çok uzatmışım kusura bakmayın, kısaca çok normal daha zaman var.
Sıkıntı olan çocuğun hiç ses çıkarmaması ve kendi kendine nesnelere adlar takmaması.
İçiniz ferah olsun.

Annem he anlatirdi sen 3 yasina kadar hicbirsey konusmadin seni kac doktora goturduk diye, o yuzden genetik oldugunu dusunerek acikcasi hic konusmasiyla ilgili bir beklentim yoktu. Ama doktorumuz bugun sorunca kalakaldim, ve kafama takildi. İnsallah kisa surede bilincli bir iki kelime duyarim da icim rahatlar:)
Tek tek kelimeleri söyleyebiliyorsa,siz seslendiğinizde bakıyorsa,hareketlerinize tepki veriyorsa bir sorun yoktur içiniz rahat olsun.
Bazı bebekler çabuk konuşur her çocuk kendine göre özeldir o yüzden çok takmayın :)

Tek tek kelimeleri söyleyebiliyorsa,siz seslendiğinizde bakıyorsa,hareketlerinize tepki veriyorsa bir sorun yoktur içiniz rahat olsun.
Bazı bebekler çabuk konuşur her çocuk kendine göre özeldir o yüzden çok takmayın :)
İletisimi cok iyidir, seslendigimde bakar hatta hayir dedigimde anlar ve yaptigi seyi birakir, cagirdigimda gelir, guldugumde guler hatta agliyorsam yuzu duser ve maymunluk yaparak beni guldurmeye calisir, gozlerinin icine bakip sabaha kadar konussam sabaha kadar beni dinleyebilir, ilgi cekmek icin simariklik yapar, tuvalete girsem kapinin altindan ellerini sokmaya calisir dibimden ayrilmaz.

Disari ciktigimizda yabancilarla karsilastigimizda ( asansorde mesela) insanlara egilip egilip bakar ilgilerini ceker ve gulumser onlara maymunluk yapar, ama yabancilara asla gitmez. Sadece kucagimdayken iletisim kurar. Ama bunlarin hepsi beden dili ile, yani konusarak degil...

İletisimi cok iyidir, seslendigimde bakar hatta hayir dedigimde anlar ve yaptigi seyi birakir, cagirdigimda gelir, guldugumde guler hatta agliyorsam yuzu duser ve maymunluk yaparak beni guldurmeye calisir, gozlerinin icine bakip sabaha kadar konussam sabaha kadar beni dinleyebilir, ilgi cekmek icin simariklik yapar, tuvalete girsem kapinin altindan ellerini sokmaya calisir dibimden ayrilmaz.

Disari ciktigimizda yabancilarla karsilastigimizda ( asansorde mesela) insanlara egilip egilip bakar ilgilerini ceker ve gulumser onlara maymunluk yapar, ama yabancilara asla gitmez. Sadece kucagimdayken iletisim kurar. Ama bunlarin hepsi beden dili ile, yani konusarak degil...
Çocuk psikolojisinden çok anlamıyorum fakat önemli bir kaç unsur var.
Mesela sizi kelimelerinizi ruh halinizi anlıyor.
Bilinçli ki sizi güldürmeye uğraşıyor,bi nevi şebeklik yapıyor size,insanlara.
Seslendiğinizde bakıyor,sizinle ilgileniyor.
Yani konuşmayı çok önemsemeyin,her çocuk kendine özeldir.
Dediğim gibi içiniz rahat olsun,bence bebeğiniz çok sağlıklı hatta çok şebek,maşallah diyorum miniğe,inşallah bir an önce konuşur :) 1-2 kelimesi vardır illaki o yüzden takmanıza gerek yok bence.

Zamanı gelir evladım azıcık sus dersiniz. Büyük oğlum geç konuştu şuan susturamıyorum anne içimden geliyor nabayım diyor. Haklı çocuk onca sene içinde biriktirdi Napsın. İki buçuk yaşında anne demişti yavrum herkes gerizekalı damgası vurdu o derece ama şimdi konuşan hayran maşallah oğluma iki yaşına geldiğinde iki kelimeyi dili döndüğünce bir araya getirip anlamlı cümle kuruyorsa sorun yok demişti doktor. Anlamlı dediysem ay de derdi mesela anne gel demek :KK70: siz de takmayın kafaya konuşur hayırlısıyla.
Bende boyle dusunuyordum da doktorumuz bugun beklentisini soyleyince kotu hissettim:( 3 yasina kadar bende konusmamisim annem cok doktor gzdik senin icin simdi susturamiyoruz diyor evet biliyorum cok gevezeyim:)
Oğlum bilinçli olarak söylemezdi, bilirdi ama konuşmazdı.
Benim anne olduğumu bile bile aba derdi.
Zaten çok kelime haznesi de yoktur konuşma olarak ama farkında olarak seslenme 18 ay civarı başladı.
Şuan 26 aylık.
Söylediği kelimeler anne, baba, dede, hala, teyze, mama, bitti, gitti, yok, bye bye, bıcı, popo pipi meme ve benzerleri.
Yani en temel şeyler.
Maksimum bunlarla oluşan 2 kelimelik cümleler kurar.
Aslında tüm oyuncak sebze meyve eşya adlarını bilir, vücudun tüm uzuvlarını, giyeceklerini ama söylemez, komut yerine getirdiğinden anlıyoruz onu da.

Ay çok uzatmışım kusura bakmayın, kısaca çok normal daha zaman var.
Sıkıntı olan çocuğun hiç ses çıkarmaması ve kendi kendine nesnelere adlar takmaması.
İçiniz ferah olsun.

Evet haklisiniz, 12 ay erken aslinda gercekten de. Alkis dedigimde alkis yapiyor hadi gidiyoruz bay bay dedigimde el salliyor, bugun ona gokyuzundeki kuslari gosterdim mesela, bir kac dakika sonra o bana baska bir kusu gosterdi. Yani konusulanlari anliyor belli ki... kendince konusuyor da cok fazla olmasa bile, 6. Ayindan beri bababababbab dedededede filan diyor ama benim annesi oldugumu biliyor da anne demenin ben oldugumu biliyor mu bilmiyorum annen nerde diye sorsaniz bana bakmaz muhtemelen bilmiyorum denemedim ama sanmiyorum yani:)

Bende boyle dusunuyordum da doktorumuz bugun beklentisini soyleyince kotu hissettim:KK43: 3 yasina kadar bende konusmamisim annem cok doktor gzdik senin icin simdi susturamiyoruz diyor evet biliyorum cok gevezeyim:)

Evet haklisiniz, 12 ay erken aslinda gercekten de. Alkis dedigimde alkis yapiyor hadi gidiyoruz bay bay dedigimde el salliyor, bugun ona gokyuzundeki kuslari gosterdim mesela, bir kac dakika sonra o bana baska bir kusu gosterdi. Yani konusulanlari anliyor belli ki... kendince konusuyor da cok fazla olmasa bile, 6. Ayindan beri bababababbab dedededede filan diyor ama benim annesi oldugumu biliyor da anne demenin ben oldugumu biliyor mu bilmiyorum annen nerde diye sorsaniz bana bakmaz muhtemelen bilmiyorum denemedim ama sanmiyorum yani:)
:KK70:
Ben size niye büyük oğlumdan örnek verdim ki!
Bugün tam da 1.yaş aşısını olan bir bebeğim daha var.
O abisine göre daha konuşkan mesela.
Anne, baba, dede , gitti, bitti, mama, emme diyor.
Arabalara hınhınn diyor.
Yürüyor, alkış yapıyor, el sallıyor, öpücük yapıyor, dans ediyor.
Ama bilinçli söylediğine hiç denk gelmedim.
İkisi de benim çocuğum ama gelişimleri farklı işte.
Size önerim, akranlarıyla sık sık bir araya getirmeniz ve yaramaz değilse beraber kitap okumanız olacaktır.
Benim bebekler saniye durmaz ve kitapları yerler.
O sebeple yapamıyorum ama deneyen arkadaşlarım fayda gördüğünü söylüyor.
Bizim evde de sürekli bir konuşma ve komut hali olduğundan( malum 2 bebek ses kesilmiyo) bu sayede öğreniyorlar.

:KK70:
Ben size niye büyük oğlumdan örnek verdim ki!
Bugün tam da 1.yaş aşısını olan bir bebeğim daha var.
O abisine göre daha konuşkan mesela.
Anne, baba, dede , gitti, bitti, mama, emme diyor.
Arabalara hınhınn diyor.
Yürüyor, alkış yapıyor, el sallıyor, öpücük yapıyor, dans ediyor.
Ama bilinçli söylediğine hiç denk gelmedim.
İkisi de benim çocuğum ama gelişimleri farklı işte.
Size önerim, akranlarıyla sık sık bir araya getirmeniz ve yaramaz değilse beraber kitap okumanız olacaktır.
Benim bebekler saniye durmaz ve kitapları yerler.
O sebeple yapamıyorum ama deneyen arkadaşlarım fayda gördüğünü söylüyor.
Bizim evde de sürekli bir konuşma ve komut hali olduğundan( malum 2 bebek ses kesilmiyo) bu sayede öğreniyorlar.
Ya durduk yere ban yedim iki gundur bakamiyorum :( evet 12 aylik bir bebek olarak bence cok buyuk beklenti icinde olmamak lazim:) sizin ufaklik kadar normal gorunuyor bizimki de:) elektrik supurgesi, gordugunde vuuuuuuu diye ses cikariyor arabalara da vin vin vin :)

Akranlariyla ne yazikki bir araya pek gelemiyoruz, ben calisiyorum ve yeni tasindik oturdugumuz yere, anca disari ciktigimizda filan... henuz yurumuyor ancak biraz daha buyudugunde ilk isim kres arastirmak olacak.

Kitap okumayi defalarca denedim, asla ama asla izin vermiyor. Kitabi yiyor, elimden kapip eziyor kiriyor yirtmaya calisiyor, genellikle ayaga kalkip odada dort donuyorum bana ulasamasin diye kose kapmaca oynuyoruz bir yandan kitap okurken
Aslinda cocuk ta hakli. Cok stabil bir hayatimiz var. Cogu kez baba aksam o uyuduktan sonra eve geliyor, babayi gormuyor, beni de isten dondugumde ve izin gonlerimde goruyor sadece, ananeyle bas basa. Oyle kalabalik, cok sohbet edilen, bolca vakit gecirilen bir ev degil evimiz ne yazikki...

Back
X