Bebekle Tatile Gidecek Olanlar Bir Liste Yapalım mı?

Bir sitede görmüştüm paylaşayım istedim...


“Bebeğimle tatile çıkabilir miyim?” sorusu, anneler tarafından en çok merak edilen ve çocuk hekimlerine en çok yönlendirilen sorulardan biridir. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. S. M.ve Acıbadem Beylikdüzü Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ş. P., bu soruyu şöyle yanıtlıyorlar: “Evet çıkabilirsiniz. Hatta bebeğinizin sırf anne sütü aldığı dönemlerde yapacağınız tatiller, sizin için en rahat ve kolay geçecek tatillerden olacaktır, ancak yine de 0–3 ay içerisinde olan bebeğinizin ilk aşılarını yaptırarak tatile çıkmanız daha güvenlidir.”


Yolculuk kararından önce dikkat etmeniz gerekenler:

•Yolculuk öncesine gereksiz değişiklikler yapmayın (Örneğin; bebeğinizi memeden kesmeye çalışmayın).
•Çocuğunuz 2 yaş üstü ise, araba veya otobüsle yolculuk yapabilirsiniz, ancak 2 yaş altı için uçak yolculuğunu tercih ederek daha rahat olabileceğinizi bilmelisiniz.
•Uzun süreli bir tatil programı yaptıysanız, tatil öncesi bebeğinizi mutlaka bir sağlık kontrolünden geçirin. Eksik aşıları olup olmadığını sorun ve varsa yaptırın. Mümkünse gideceğiniz yerde bağlantı kurabileceğiniz doktor adı, varsa telefon numarasını edinin.
•Bebeğinizin uyku saatine göre yolculuğunuzu ayarlayabilirseniz, bebeğiniz yolculuğunuzun en azından bir kısmını uykuda geçirmiş olur.
•Tatil için sıcak bir bölge seçtiyseniz, bebeğiniz için 50 faktörün üstünde koruyucu kremler kullanmalısınız. Bunları açık havaya çıkmadan önce bebeğinize sürmelisiniz. Bebek ve çocukları en uygun dışarı çıkarma saatleri öğleden önce 10:00 – 10:30 ve öğleden sonra 16:00 – 17:00 arasıdır. Bebek ve çocukları dışarı çıkarırken başlarında açık renk bir şapka olmasına da dikkat edilmelidir.

Bebeğinizle gidebileceğiniz ideal tatil mekanları

Bebekli ailelerin ideal tatil mekânları birbirinden farklı olabilir. Size önerebileceğimiz birkaç alternatif ise; devre mülk tatili, yazlık ev, her şey dahil sistemiyle çalışan oteller, pansiyonlar ve butik otellerdir. Saydığımız bu mekanların her birinin kolaylıklarını ve zorluklarını ayrı ayrı değerlendirmeniz gerekir.

Bebeğiniz ek gıdalar almaya başladıysa, devre mülkler, yazlık evler ve pansiyonlar size uygun olabilir, çünkü hepsinin içinde mutlaka mutfak olacaktır; böylece bebeğinizin yiyeceklerini rahat rahat hazırlayabilirsiniz. Yalnız size önerimiz, bebeğinizin mamalarını hazırlarken kendi malzemelerinizi (blender, cam rende gibi aletler) yanınızda götürmenizdir. Yazlık mekanlarda genelde halı kullanılmadığından, eğer bebeğiniz emeklemeye ve yürümeye yeni başlamışsa, mekanın zeminini günlük olarak çamaşır suyu katkılı temizleme ürünleri ile silmelisiniz. Dış mekanlarda kullandığınız ayakkabı ve terlikleri iç mekanlarda kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

Tatil yerinizi seçerken bebeğinize uygun bir yer seçmeye çalışmalısınız. Gideceğiniz yerde bebeğinize uygun oda ve yemek seçenekleri olmalıdır. Bunun için açık büfe yiyecekler sunan otelleri tercih edilebilirsiniz. Böylece çorba, sebze, etli yemek, balık, makarna ve pilav çeşitleri, geniş kahvaltı seçenekleri, meyveler gibi alternatiflere sahip olursunuz. Geniş, ferah ve büyük alanlar üzerine kurulan otel ya da tatil köyleri, bebeğinizi arabayla gezdirmeniz açısından cazip olabilir. Biraz daha büyük çocuklar için oyun parkları, çocuk kulüpleri eğlendiricidir. Otel odanızın ışık gördüğüne emin olmalısınız. Ayrıca odada bebeğiniz için portatif açılabilen bebek yatağı bulunmalı ve oda ferah ve güven dolu bir ortama sahip olmalıdır.

Oda temizliğini mutlaka sorgulamalı ve her gün temizlik servisi hizmeti veren bir yeri tercih etmelisiniz. İçerisinde özel doktoru olan otelleri seçerseniz, bebeğiniz ve sizin için çok daha güvenilir olur. Otelinizin merkezi bir yerde olması da orayı sizin için güvenli yapacaktır.

Butik otel tipi yerleri tercih edecekseniz, geceleri çok gürültülü olabilecek disko, bar gibi mekanların yakınlarında olmamasına da dikkat etmelisiniz.
 
Yanınızda bulundurmanız gerekenler:

•Yolculuk için bavul hazırlarken, bebeğinizin eşyalarını ayrı bir çantaya koymanızda fayda vardır. Böylece hem aradıklarınızı kolay bulur hem de bebeğinizin eşya ve yiyeceklerinden herhangi birini unutma olasılığınız azalır.
•Biberon, oyuncak, losyon, bez, su gibi her an elinizin altında bulunması gereken eşyalar için ayrı bir çanta hazırlamanız ve yanınıza almanız daha pratik olur.
•Yolculuğunuz sırasında ve gittiğiniz yerde, size gerekli olacak tıbbi malzemeleri ihmal etmeyin. Bebeğinizin her gün kullandığı vitamin ve demir damlaları gibi ilaçlar, ateş ölçmek için termometre, ateş düşürücü şurup veya fitil, böcek sokmalarına karşı jel, ağızdan alınan antihistaminik şurup, yara bandı, cilt yaralanmaları için antiseptik solusyonlar ya da pomadlar mutlaka yanınıza almanız gereken malzemeleri oluşturur. İlaç listeniz için mutlaka doktorunuza danışın.
•Yolculuğunuz için biberon, kaynatılmış su, biberona konmuş meyve suyu, ıslak mendil, yastık, ince bir örtü ve bebeğinizin sevdiği oyuncakları yanınıza almalısınız.
•Bebeğinize giysi olarak, onu sıkmayacak hafif giysiler ve güneşten korumak için bez şapka almalısınız.
•Gideceğiniz yerde bebeğinizin bakımını ihmal etmemelisiniz. Bebek kremi, bebek yağı, şampuan, tarak, tırnak makası, havlu ve onu güneşten korumak için en az 50 SPF koruyucu faktörlü güneş kremini unutmayın.

En uygun seyahat araçları

Yeni doğan bebeğiniz, ancak sizin kucağınızda seyahat edebileceğinden, konforunuzun iyi olabileceği bütün seyahat araçlarını kullanabilirsiniz. Sık sık mola verilip, bebeğinizin altını değiştirme ve beslenmesi gibi ihtiyaçlarını gidermeye çalışın.

Bazı havayolları bir haftalıktan küçük bebeklerin uçakla seyahat edebilmeleri için doktor raporu istemektedir. Bu yüzden uçuşunuzdan önce havayolunu aranıp, bu konuda bilgi edinmelisiniz. Yenidoğan bebeklerin bağışıklık sistemleri tam olgunlaşmamış olduğundan, ilk 4–6 haftaya kadar ki dönemde kalabalık bir toplulukla, uzun süre aynı ortamda seyahat etmeleri çok uygun değildir. Çok gerekli olmadıkça, toplu taşıma araçlarıyla seyahat için bu sürenin geçmesini beklemeniz daha sağlıklı olur.

Arabayla yolculuk

•Arabayla yolculuk edecekseniz, arabadaki herkesin emniyet kemeri kullanması, bebeğinizinse özel araç koltuğunda seyahat etmesi gerekir. Yolculuğunuzda sık molalar vererek (2 saatte bir) bebeğinizin hareket etmesini sağlamalısınız.
•Özel aracınızla yolculuk yapacaksanız, klima filtresini mutlaka temizletmelisiniz.
•Bebeğinizi asla kısa bir süre için bile olsa, tek başına arabada bırakmamalısınız.
•Yolculuk için sabahın erken saatini tercih edin.
•Sigara kullanmayın.
•Bebeğinizin araç tutmalarına karşı aşağıdaki önlemleri alın.

-Hafif gıdalarla (sık ve az) besleyin.
-Hafif ve rahat giysiler giydirin.
-Asitli meyve suları içirmeyin.
-Uykuya teşvik edin.
-Dikkatini farklı noktalara çevirerek oyalayın, konuşun, şarkı söyleyin.
-Doktora danışmadan kesinlikle ilaç vermeyin.

Uçakta yolculuk

Bebekli ve çocuklu ailelerin en çok tercih ettiği seyahat aracı uçaktır. Uçakla uzun ve zahmetli yolculuklarınızı kısaltmış olursunuz. Bilindiği üzere yolcu uçakları 10.000 – 15.000 metre yükseklikte seyreder. Bu yükseklikteki basınç çok düşük olacağı için uçakların basıncı artırılır. Bu da yorgunluk hissi doğurur, çünkü kana ulaşan oksijen azalır. Bebekler kabin içi basıncını iyi tolere ederler. Yenidoğanların alyuvar sayıları normalden yüksek olduğu için uçak yolculuğunuz risk taşımaz, ancak bebeğinizde ileri derecede kansızlık, doğumsal kalp hastalığı, akciğer hastalığı gibi sorunlar varsa, seyahat öncesi mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Uçak yolculuğu sırasında, bebeğinizi rahatsız edecek en önemli sorun kulaklarında görülür. Kalkış ve inişlerde kabin içi basınç değişiklikleri, kulaklarında basınç ve dolgunluk hissi, ağrı yaratabileceği için ağlama nöbeti başlatabilir. Bunun için doktorunuza danışarak, ilaç kullanabilirsiniz. Bebeğiniz için alabileceğiniz diğer bir önlem ise, yutkunmasını sağlamanızdır. Dolayısıyla bebeğinizi biberonla kalkış ve inişlerde beslemeniz ağrısını azaltabilir. Ayrıca birçok uçakta, acil çıkış kapılarının hizasındaki koltuk aralıkları çok geniştir. Check-in sırasında bu koltukları talep etmeye çalışmanız, daha konforlu seyahat etmenizi sağlayacaktır.

Uçak yolculuğunun sakıncalı olduğu durumlar:

Aşağıdaki hastalıkların birine sahip olan bebeğiniz, uçuş öncesi mutlaka bir uzmana görünmelidir.

-Derin anemisi (Kansızlık olan)
-Aktif enfeksiyonu
-Kulak enfeksiyonu (Otit)
-Sinüzit hastalığı
-Kalp hastalığı
-Akciğer hastalığı

İlaç çantanızda olması gerekenler

-Ateş düşürücü [Şurup veya suppuzituar (fiti)]
-Böcek, sinek sokmalarına karşı jel
-Antialerjik şurup
-Pişik kremi
-50 faktörlü koruyucu nemlendirici
-Yaralanmalar için baticon, antibiyotikli pomat, gazlı bez, flaster
-Gaz ilacı
-Diş jeli
-Göz damlası (Havuzun kloru bebeğinizin gözünü tahriş edebilir, bu yüzden doktorunuz uygun damlayı önerebilir.)
-SF burun damlası
-Doktorunuzun cep telefonu (Acil durumlar için)

İlaçlar nasıl korunmalı?

Seyahatinize, henüz ağzını açmadığınız şurupları götürmelisiniz ve ilaçları aracınızın içinde direk güneş ışığından koruyarak, serin bir köşede saklamalısınız. Gittiğiniz yerde buzdolabının kapağına koyabilirsiniz. 25 derecenin altındaki oda ısısında da saklayabilirsiniz. Fitiller yolda yumuşamış olsa bile, tekrar buzdolabına konulduğunda katılaşıp kullanılabilir hale gelirler.

Öneriler:

1.Bebeğinizin yolculuk esnasında sıkıntısını giderebilecek ve onu zihinsel olarak oyalayabilecek oyuncakları yanınızda bulundurmalısınız.
2.Yolculuk için yanınızda bisküvi, su, sandviç, meyve suyu gibi besinleri mutlaka bulundurmalısınız.
3.Yolculuğa çıkmadan önce ve yolculuk esnasında, bebeğinize hafif ama besleyici yemekler yedirmelisiniz.
4.Tatile çıkmadan önce gideceğiniz yerin iklim şartlarını öğrenmesiniz.
5.Araba yolculuklarınızda, bebeğiniz için mutlaka araba koltuğu kullanmalısınız.
6.Küçük işletmelerde tatil düşünüyorsanız, yanınıza yedek çarşaf ve havlu almalısınız.
7.Geceleri serin olabileceğini düşünerek, yanınızda battaniye götürmelisiniz.
8.Bebeğinizi saat 11:00 ile 16:00 saatleri arasında direk güneşe çıkarmamalısınız.
9.Çok kalabalık havuzlarda ve bulanık görünümlü deniz kenarında, bebeğinizi suya sokmamaya dikkat etmelisiniz.
10.Bebeğinize havuz ya da deniz kenarında oynarken, mutlaka can yeleği giydirmelisiniz.
11.6 aya kadar bebeğinizi direkt olarak güneşe maruz bırakmamalısınız.
12.6 aydan büyük bebeğinize, UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan güneş gözlüğü kullandırmalısınız.
13.Bebeğinizi güneşin altında 15–20 dakikadan fazla tutmamalısınız.
14.Suya dayanıklı, en az 50 koruma faktörlü (SPF) koruyucu kremi, bebeğinize güneşe çıkarmadan 20 dakika önce ve sonrasında her 3 saatte bir sürmelisiniz (Saçı daha çıkmayan bebeklerin kafasına ve kulaklarına da krem sürülmesi gerekir.).
15.Bulutlu havalarda ve şemsiye altındayken de bebeğiniz için güneş kremlerini kullanmalısınız.
16.Güneş kremi kullanmadan önce, bebeğinizin alerjik olup olmadığını anlamak için yama testi yapmalısınız. Bunun için bebeğinizin elinin üzerinde küçük bir alana kremi sürüp, bekleyin. Herhangi bir kızarıklık ya da cilt değişikliği olmuyorsa, tüm vücuduna kullanabilirsiniz. Eğer kızarıklık olursa, hipoallerjen kremleri tercih edebilirsiniz.
17.Bebeğinizin vücuduna sık sık nemlendirici losyon sürmelisiniz.
18.Tatilde besin zehirlenmeleri ve alerjileri önlemek için, açıkta satılan yiyecekleri bebeğinize yedirmemelisiniz.
19.Son olarak yolculuk sırasında ve tatil süresince çocuğunuza karşı kararlı, sabırlı ve anlayışlı olmaya çalışın.
 
Son olarak yolculuk sırasında ve tatil süresince çocuğunuza karşı kararlı, sabırlı ve anlayışlı olmaya çalışın.
sanırım en önemlilerinden biri bu madde :)
 
bende tatıle gıtmek ıstıyorummmmmmmmmmmmmm.. ama sanırım gözum yemıycekk bu senee bebegım daha cok ufak . agustos sonu gıbı gıderız dıyor esım ama yapamam sanırım ufff
gıdecek olanlara ıyı tatılller kızlar
 

bende inşallah temmuzun son haftası benim bebeğim 6.ayı bitti bende tereddüt ediyorum 7saatlik yol nasıl gidecez bilmem
 
ben kaldım gidemiyorum eşimin izin tarihi öne alındı ve abimin evlilik haftasına geliyor annemleri bırakıp gidmem belkide böylesi daha hayırlı oldu korkuyodum bbeğimle gitmeye ona bişey olur diye ama çok istiyordum ne yalan söyleyeyim imdi eşim cuma günü gidiyor abimin kına gecesi günü geliyor napalım size iyi tatiller
 
bende çok istiyorum ama bu sene kaldı bebeğim çok küçük olduğu için zaten bişey anlamıcam bu tatilden.. sabah saat 10-11 arası ve öğlen 16 dan sonra dışarı çıkarmak gerekiyo bebekleri. bunun dışındaki saatler eve yada otel odasına tıkınıp kalcaz yada eşimle ayrı ayrı dışarı çıkıp denize gircez. Ee ben ne anladım bu tatilden.. Birde kiloları naptınız arkadaşlar valla ben mayo yada bikini giyecek kadar zayıflamadım henüz.göbekmi desen selülitmi desen hepsi var.. kilolarını veremeyenleri cesaretlerinden ötürü kutluyorum.Benim için hiç gitmemek en iyisi galiba. Seneye inşallah..
 
ben yeni doğum yaptım böyle tatil lafını duyunca içim gitti valahi.beni kimse götürmüyosenağlamasizlere iyi tatiller arkadaşlar
 
bebekleri denize sokmayacakmisiniz peki kizlar ?

- gunes kremi
- bebekler icin uretilen simitler
- denize girerken kullansin diye kolluk
- huggiesin little swimmerslari cok kullanisliymis diye duydum
- sivrisinekler icin sprey ya da krem (chicconun var)
- kullandiklari ilcalarin (vitamin, surup) hepsi
- ayrica atesinin cikma ihtimaline karsi calpol
- sevdigi oyuncaklardan birkac tane
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…