Yanınızda bulundurmanız gerekenler:
•Yolculuk için bavul hazırlarken, bebeğinizin eşyalarını ayrı bir çantaya koymanızda fayda vardır. Böylece hem aradıklarınızı kolay bulur hem de bebeğinizin eşya ve yiyeceklerinden herhangi birini unutma olasılığınız azalır.
•Biberon, oyuncak, losyon, bez, su gibi her an elinizin altında bulunması gereken eşyalar için ayrı bir çanta hazırlamanız ve yanınıza almanız daha pratik olur.
•Yolculuğunuz sırasında ve gittiğiniz yerde, size gerekli olacak tıbbi malzemeleri ihmal etmeyin. Bebeğinizin her gün kullandığı vitamin ve demir damlaları gibi ilaçlar, ateş ölçmek için termometre, ateş düşürücü şurup veya fitil, böcek sokmalarına karşı jel, ağızdan alınan antihistaminik şurup, yara bandı, cilt yaralanmaları için antiseptik solusyonlar ya da pomadlar mutlaka yanınıza almanız gereken malzemeleri oluşturur. İlaç listeniz için mutlaka doktorunuza danışın.
•Yolculuğunuz için biberon, kaynatılmış su, biberona konmuş meyve suyu, ıslak mendil, yastık, ince bir örtü ve bebeğinizin sevdiği oyuncakları yanınıza almalısınız.
•Bebeğinize giysi olarak, onu sıkmayacak hafif giysiler ve güneşten korumak için bez şapka almalısınız.
•Gideceğiniz yerde bebeğinizin bakımını ihmal etmemelisiniz. Bebek kremi, bebek yağı, şampuan, tarak, tırnak makası, havlu ve onu güneşten korumak için en az 50 SPF koruyucu faktörlü güneş kremini unutmayın.
En uygun seyahat araçları
Yeni doğan bebeğiniz, ancak sizin kucağınızda seyahat edebileceğinden, konforunuzun iyi olabileceği bütün seyahat araçlarını kullanabilirsiniz. Sık sık mola verilip, bebeğinizin altını değiştirme ve beslenmesi gibi ihtiyaçlarını gidermeye çalışın.
Bazı havayolları bir haftalıktan küçük bebeklerin uçakla seyahat edebilmeleri için doktor raporu istemektedir. Bu yüzden uçuşunuzdan önce havayolunu aranıp, bu konuda bilgi edinmelisiniz. Yenidoğan bebeklerin bağışıklık sistemleri tam olgunlaşmamış olduğundan, ilk 4–6 haftaya kadar ki dönemde kalabalık bir toplulukla, uzun süre aynı ortamda seyahat etmeleri çok uygun değildir. Çok gerekli olmadıkça, toplu taşıma araçlarıyla seyahat için bu sürenin geçmesini beklemeniz daha sağlıklı olur.
Arabayla yolculuk
•Arabayla yolculuk edecekseniz, arabadaki herkesin emniyet kemeri kullanması, bebeğinizinse özel araç koltuğunda seyahat etmesi gerekir. Yolculuğunuzda sık molalar vererek (2 saatte bir) bebeğinizin hareket etmesini sağlamalısınız.
•Özel aracınızla yolculuk yapacaksanız, klima filtresini mutlaka temizletmelisiniz.
•Bebeğinizi asla kısa bir süre için bile olsa, tek başına arabada bırakmamalısınız.
•Yolculuk için sabahın erken saatini tercih edin.
•Sigara kullanmayın.
•Bebeğinizin araç tutmalarına karşı aşağıdaki önlemleri alın.
-Hafif gıdalarla (sık ve az) besleyin.
-Hafif ve rahat giysiler giydirin.
-Asitli meyve suları içirmeyin.
-Uykuya teşvik edin.
-Dikkatini farklı noktalara çevirerek oyalayın, konuşun, şarkı söyleyin.
-Doktora danışmadan kesinlikle ilaç vermeyin.
Uçakta yolculuk
Bebekli ve çocuklu ailelerin en çok tercih ettiği seyahat aracı uçaktır. Uçakla uzun ve zahmetli yolculuklarınızı kısaltmış olursunuz. Bilindiği üzere yolcu uçakları 10.000 – 15.000 metre yükseklikte seyreder. Bu yükseklikteki basınç çok düşük olacağı için uçakların basıncı artırılır. Bu da yorgunluk hissi doğurur, çünkü kana ulaşan oksijen azalır. Bebekler kabin içi basıncını iyi tolere ederler. Yenidoğanların alyuvar sayıları normalden yüksek olduğu için uçak yolculuğunuz risk taşımaz, ancak bebeğinizde ileri derecede kansızlık, doğumsal kalp hastalığı, akciğer hastalığı gibi sorunlar varsa, seyahat öncesi mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Uçak yolculuğu sırasında, bebeğinizi rahatsız edecek en önemli sorun kulaklarında görülür. Kalkış ve inişlerde kabin içi basınç değişiklikleri, kulaklarında basınç ve dolgunluk hissi, ağrı yaratabileceği için ağlama nöbeti başlatabilir. Bunun için doktorunuza danışarak, ilaç kullanabilirsiniz. Bebeğiniz için alabileceğiniz diğer bir önlem ise, yutkunmasını sağlamanızdır. Dolayısıyla bebeğinizi biberonla kalkış ve inişlerde beslemeniz ağrısını azaltabilir. Ayrıca birçok uçakta, acil çıkış kapılarının hizasındaki koltuk aralıkları çok geniştir. Check-in sırasında bu koltukları talep etmeye çalışmanız, daha konforlu seyahat etmenizi sağlayacaktır.
Uçak yolculuğunun sakıncalı olduğu durumlar:
Aşağıdaki hastalıkların birine sahip olan bebeğiniz, uçuş öncesi mutlaka bir uzmana görünmelidir.
-Derin anemisi (Kansızlık olan)
-Aktif enfeksiyonu
-Kulak enfeksiyonu (Otit)
-Sinüzit hastalığı
-Kalp hastalığı
-Akciğer hastalığı
İlaç çantanızda olması gerekenler
-Ateş düşürücü [Şurup veya suppuzituar (fiti)]
-Böcek, sinek sokmalarına karşı jel
-Antialerjik şurup
-Pişik kremi
-50 faktörlü koruyucu nemlendirici
-Yaralanmalar için baticon, antibiyotikli pomat, gazlı bez, flaster
-Gaz ilacı
-Diş jeli
-Göz damlası (Havuzun kloru bebeğinizin gözünü tahriş edebilir, bu yüzden doktorunuz uygun damlayı önerebilir.)
-SF burun damlası
-Doktorunuzun cep telefonu (Acil durumlar için)
İlaçlar nasıl korunmalı?
Seyahatinize, henüz ağzını açmadığınız şurupları götürmelisiniz ve ilaçları aracınızın içinde direk güneş ışığından koruyarak, serin bir köşede saklamalısınız. Gittiğiniz yerde buzdolabının kapağına koyabilirsiniz. 25 derecenin altındaki oda ısısında da saklayabilirsiniz. Fitiller yolda yumuşamış olsa bile, tekrar buzdolabına konulduğunda katılaşıp kullanılabilir hale gelirler.
Öneriler:
1.Bebeğinizin yolculuk esnasında sıkıntısını giderebilecek ve onu zihinsel olarak oyalayabilecek oyuncakları yanınızda bulundurmalısınız.
2.Yolculuk için yanınızda bisküvi, su, sandviç, meyve suyu gibi besinleri mutlaka bulundurmalısınız.
3.Yolculuğa çıkmadan önce ve yolculuk esnasında, bebeğinize hafif ama besleyici yemekler yedirmelisiniz.
4.Tatile çıkmadan önce gideceğiniz yerin iklim şartlarını öğrenmesiniz.
5.Araba yolculuklarınızda, bebeğiniz için mutlaka araba koltuğu kullanmalısınız.
6.Küçük işletmelerde tatil düşünüyorsanız, yanınıza yedek çarşaf ve havlu almalısınız.
7.Geceleri serin olabileceğini düşünerek, yanınızda battaniye götürmelisiniz.
8.Bebeğinizi saat 11:00 ile 16:00 saatleri arasında direk güneşe çıkarmamalısınız.
9.Çok kalabalık havuzlarda ve bulanık görünümlü deniz kenarında, bebeğinizi suya sokmamaya dikkat etmelisiniz.
10.Bebeğinize havuz ya da deniz kenarında oynarken, mutlaka can yeleği giydirmelisiniz.
11.6 aya kadar bebeğinizi direkt olarak güneşe maruz bırakmamalısınız.
12.6 aydan büyük bebeğinize, UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan güneş gözlüğü kullandırmalısınız.
13.Bebeğinizi güneşin altında 15–20 dakikadan fazla tutmamalısınız.
14.Suya dayanıklı, en az 50 koruma faktörlü (SPF) koruyucu kremi, bebeğinize güneşe çıkarmadan 20 dakika önce ve sonrasında her 3 saatte bir sürmelisiniz (Saçı daha çıkmayan bebeklerin kafasına ve kulaklarına da krem sürülmesi gerekir.).
15.Bulutlu havalarda ve şemsiye altındayken de bebeğiniz için güneş kremlerini kullanmalısınız.
16.Güneş kremi kullanmadan önce, bebeğinizin alerjik olup olmadığını anlamak için yama testi yapmalısınız. Bunun için bebeğinizin elinin üzerinde küçük bir alana kremi sürüp, bekleyin. Herhangi bir kızarıklık ya da cilt değişikliği olmuyorsa, tüm vücuduna kullanabilirsiniz. Eğer kızarıklık olursa, hipoallerjen kremleri tercih edebilirsiniz.
17.Bebeğinizin vücuduna sık sık nemlendirici losyon sürmelisiniz.
18.Tatilde besin zehirlenmeleri ve alerjileri önlemek için, açıkta satılan yiyecekleri bebeğinize yedirmemelisiniz.
19.Son olarak yolculuk sırasında ve tatil süresince çocuğunuza karşı kararlı, sabırlı ve anlayışlı olmaya çalışın.