Arkadaşlar bu kitap amerikan tarzı bir kitap. İşe yarıyor mu diye soracak olursanız, evet yarıyor. Ben tam olarak olmasa da (emzirdiğim için), 3. ay gibi üç aşağı beş yukarı bir EASY planına oturtmuştum. Kendi kendine uyumayı öğretme yöntemleri de işe yarıyor ve kesinlikle ilk zorlu kısmı atlattıktan sonra çok rahat ettim. Ama dediğim gibi amerikan tarzı. Mesela evde anneniz-kayınvalideniz falan olacaksa buradaki yöntemleri hayatta kabul etmeyebilirler. Burada anlatılanların işe yaraması için çok azimli ve tutarlı olmanız lazım. Bazen 1 ay inatla, her şeyi göze alıp uygulamaya devam etmeniz lazım. Meyvesini alıyorsunuz ama bunları da belirteyim.
Kundak meselesine gelince kundaklama öneriliyor, özellikle de ilk 4 ay, çünkü bebek kendini güvende hissediyor. Ayrıca artık kundaklama Amerika'da yeniden önerilen bir şey, sadece bu kitapla alakalı değil yani. Emzirme-mama birlikteliğini sormuş bir arkadaş, benim bebeğim 10.5 ay emdi, 2. ayda ek olarak mama da başladım, sütten de kesilmedi. Ona yönelik memeyle aynı oranda süt akıtan ve bebek çekmeden sütün gelmediği biberonlar var, onlardan kullandık.
Bu kitap anneniz-kayınvalidenizle çelişir, doktorunuzla da çelişebilir ayrıca. Mesela Türkiye'de doktorlar bebek ne zaman isterse emsin, gerekirse günde 20 kez diyor. Kitapta olmaz, o zaman bebek karnını yeteri kadar doyurmaz ve atıştırmacı obur bir bebek olur, sonra sürekli bir şeyler yemek ister obeziteye eğilimli olur, o yüzden saat rutini belirleyin diyor. Zaten kitabın en temel konusu bebeği bir rutine oturtma meselesi. Bu sayede anne bebeğinin ne saatte ne istediğini bilsin diye. Yani açlıktan mı ağlıyor, uykusu mu var, canı mı sıkıldı. Aslında bu anlamda çok rahatlatıyor anneyi, çünkü herşey belli. Ben bunlarını yoluna oturttuktan sonra mesela, babasına o kadar rahat bırakıyorum ki, saatleri ne yapacağını yazıyorum bir kenara, her şey dediğim gibi oluyor gerçekten de. Herkes rahat ediyor.
Ama dediğim gibi uygulamada çok tutarlı olmanız lazım. Yoksa zor.
Bir de kitapta anlatıldığı gibi gerçekleşmeyen durumlar için, bu yöntemin destekleyicilerinin bir sitesi var. babaywhisperereforums, ingilizceniz iyiyse derdinizi oraya yazıp derman bulabilirsiniz.