Bebeğinizi Yürüteçle Yürütmeyin

gulizgul

gulizgul.blogspot.com
Kayıtlı Üye
6 Mart 2008
4.581
9
Ataşehir Memorial Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Esra Dolar, yürüteçlerin bebekleri fiziksel, zihinsel ve psikolojik açıdan olumsuz etkileyebileceğini belirterek ailelere tavsiyelerde bulundu.



BEBEKLERDE KAFA TRAVMALARININ EN SIK NEDENİ YÜRÜTEÇ KAZALARI
Bebeğinizin kendi başına ayakta durmayı öğrenip yürümesi hem sizin için hem de onun için son derece heyecan verici bir gelişmedir. Bir yaşından iki yaşına uzanan zaman diliminde doğduğunda refleksif hareketlere sahip olan bebek yürüme becerisini kazanarak çevresi etrafında hareket eden bir bebeğe dönüşür. Bebeklikteki bu gelişme, hareketlerle ilgili gelişimdir ve “motor gelişim” olarak adlandırılır. Motor gelişim, olgunlaşma ve öğrenme yoluyla gerçekleşir. Bebeğin bedenini kontrol edebilmesi hem bedenin yeterli olgunluğa ulaşmasına hem de öğrenmeye bağlıdır. Yürüme, konuşma, bağırsaklarını ve idrar torbasını kontrol etme, elle tutma ve el kontrolü gibi beceriler temelde olgunlaşmaya dayalı motor becerilerdir. Bu olgunlaşma süreçlerini hızlandırma ya da geciktirmede çevresel koşulların etkili olduğunu bilinmektedir.
HAREKET ETMESİNE PEK İZİN VERİLMEYEN ÇOCUK GEÇ YÜRÜYEBİLİR
Serbestçe hareket etmesine, çeşitli oyuncaklarla oyun oynamasına fırsat verilen bebeklerin motor becerileri daha hızlı gelişmektedir. Hareket etmesine pek izin verilmeyen, az ilgi gösterilen ve büyük ölçüde zamanını karyolasında geçiren bebekler normalden daha geç yürüyebilmektedir.
Bebeklerin yürüme sürecinde en sık tartışılan konulardan biri de yürüteç kullanımıdır. Aileler özellikle 4-7. aylar arasında, biraz da çevrenin baskısıyla çocuklarına yürüteç alırlar ve kullandırırlar. Yürüteç bebeğin doğal yürüme dönemleri sırasında (refleksler dönemi, tam basamadığı çökme dönemi, tekrar ayakları üzerine bastığı istemli ayağa kalkma dönemi ve sıralama - yürüme dönemleri) duraklamaya ve kesintiye neden olur. Yürütecin bebek için olumsuz etkileri şu şekilde sıralanabilir:
Vücudu daha yerçekimine karşı dik durmaya hazırlıklı olmadığından yığılarak duracağı için kifoz ya da skolyoz gibi omurga eğriliklerine neden olabilir.
Ayak yapısı daha hazır olmadan bastırıldığı için ayak deformiteleri oluşabilir.
Kalça yapıları tam gelişmeden, tüm vücut ağırlığının simetrik ya da asimetrik olarak kalçalara yüklenmesi sonucu kalça problemleri oluşabilir.
Bebek yürüteçte aslında yürümez, ayakları ile iteleme yapar. Bacak boyu kısa geldiği ve tam basmayı bilemediği için parmak ucuna basar ve bu alışkanlığa neden olabilir . Böylece yürüdüğü zaman parmak uçlarında yürüyebilir.
Bebeğini kaşla göz arasında masa örtülerini tutup çekerek masa üzerindeki ağır cisimleri üzerine düşürür veya akla gelmedik binbir türlü tehlikeye maruz kalabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan araştırmalarda 1-12 ay arasında geçirilen kafa travmalarının nedenleri arasında, %90 oranında yürüteç kazaları tesbit edilmiştir. Bebek kısıtlı bir mekanda kaldığı için de psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkiliyebilmektedir. İşte bu nedenlerden dolayı bebeğinizin fiziksel, zihinsel ve psikolojik açıdan sağlıklı bir yapıya sahip olmasını istiyorsanız YÜRÜTEÇ KULLANDIRMAMANIZI tavsiye ederiz. Bunun yerine bebeğinizin yere konulan bir örtünün üzerinde özgürce oynamasına ve gelişmesine yardımcı olun. Çocuğun yürümeyi öğrenmesi için oyuncak pusetini itmeye çalışması veya bir iskemleyi itmesi daha faydalıdır.

Netten Alıntıdır..
 
eeee o benim elim ayağım hemde oğluşumun özgürlüğü
ben evde onun kendine zarar verebileceği her şeyi zaten kaldırdım
offf ya hep bişiler çıkıyo napcaz bilmem
 
Ben de yürüteç kullandım ama bebeğim hiç hareket etmiyordu. Yaklaşık 1 ay boyunca her gün iki seferde en fazla yarım saat yürüteçte kaldı. Elbette ki yukarıdaki zararları var ama en azından kızım hareket edebileceğini öğrendi. Yoksa yazılı olan şeylere katılıyorum hatta parmak ucu alışkanlığını şimdi yavaş yavaş atlatmaya çalışıyoruz. 7 aydan sonra da koymadım zaten yürüteçe.
 
evet bende katılıyorum hatta benım oglum yuurtecte olmayı hıc sevmıyo az kalmaına ragmen artık yuyrutectenmıdır bılmeme ama ondan oldugunu tahmın edıyorum parmak uclarında basıyo balet gıbı
 
bize en başından doktorumuz söylemişti zaten hiç almadım yürüteç ben.Ama gerçekten bi kırmızı halısı vardı resimlerinde de hep çıkıyo zaten:)onun üstünde oyuncaklarıyla epeydir oynuyordu artık halıdan çıktıkk koltuklardan tutunup kalkıyoruz çekmeceleri açıp kapatıyoruzz sandalyeleri ileri geri çekip itiyoruzz:)) maşallah kuşuma herkes tombul o poposunu zor kaldırır dedi ama benim oğlum onları yalancı çıkardı hemencecik kalktıı valla :nazar::nazar:
 
bize en başından doktorumuz söylemişti zaten hiç almadım yürüteç ben.Ama gerçekten bi kırmızı halısı vardı resimlerinde de hep çıkıyo zaten:)onun üstünde oyuncaklarıyla epeydir oynuyordu artık halıdan çıktıkk koltuklardan tutunup kalkıyoruz çekmeceleri açıp kapatıyoruzz sandalyeleri ileri geri çekip itiyoruzz:)) maşallah kuşuma herkes tombul o poposunu zor kaldırır dedi ama benim oğlum onları yalancı çıkardı hemencecik kalktıı valla :nazar::nazar:


maşallah canım.ama tombullukla zayıflıkla alakası yok bence bizde aksine zayıfız ama bizde daha tık yok..daha göbüşümüzün üstüne dönüyoz o kadar....
 
bize en başından doktorumuz söylemişti zaten hiç almadım yürüteç ben.Ama gerçekten bi kırmızı halısı vardı resimlerinde de hep çıkıyo zaten:)onun üstünde oyuncaklarıyla epeydir oynuyordu artık halıdan çıktıkk koltuklardan tutunup kalkıyoruz çekmeceleri açıp kapatıyoruzz sandalyeleri ileri geri çekip itiyoruzz:)) maşallah kuşuma herkes tombul o poposunu zor kaldırır dedi ama benim oğlum onları yalancı çıkardı hemencecik kalktıı valla :nazar::nazar:

canım aynı benım oglumu tarıf etmıs gıbısın utkuda koltuga tutunup kalkıyo cekmecelerı acıp kapatıyo ama oglumu vucudundakı ısılıkler gecmedı ılac kullanmamıza ragmen yarında cıldıyeye goturcez ıns onlarda gecerde rahatlarız:nazar:
 
bende almıyacaktım ama ısrar kıyamet lmak zorunda kaldım benim oğum hi hareket etmiyordu bira z hareket öğrendi parmak ucunnbasma işie gelince yürütecin boyu o kadar kısaki istesede parmak ucuna basamıyor
 
benim kızda hiç sevmedi yürüteci toplasam 6 aylık olduğundan beri anca 3 saat durmuştur. hele son zamanlarda iyice nefret ediyo. koyar koymaz basıyo çığlığı. kendi tutunarak az az adımlamaya başladı zaten, artık hiç kullanmıcaz sanırım. boşuna almışım.
 
valla ben de bu konuda zeynaya katılıyorum o benim yardımcım gibi bazen hiç durmuyor kucağımızda oyun halısı var minderi var çeşit çeşit ama durduramıyoruz benimki de koltuğa tutup kalkıyor ama yürümüyor olduğu yerde oynuyor elimizden tutup süper yürüyor ee ama bizimde canımız çıkıyor tabi

ben aldığım zamandan beri sadece işim olduğu zamanlarda yürütece koyuyorum önümde arkamda dolanıyor o kadar

annemlerin evinde de var onlar buranın bir kasabasında oturuyorlar ananemlerde orada onların evi bahçeli sokakları müsait orada da var yürüteç onlarda otururken sokakta oynayan çocukların sesini duyuyor oraya gitmek için ağlıyor götürüyoruz gülüyor kucağımdan atlıyor onlarla koşacak ee ama mümkün değil, annemlerdeki yürüteci sokağa götürdük nasıl mutlu oldu anlatamam size çocuklarla oynuyor onların peşinden koşuyor koca sokakta gayet özgürdü hiç de psikolojik sıkıntıda gibi durmuyordu
 
benim kızımın doktoru yürüteç yok der her gittiğimizde.bizde almadık.yalnız dün gece ablamdaydık ve bir arkadaşın bebeği yürüteçte öğrendi yrmeyi ve yürüteçle işleri bitti,sağolsun ablama getirmiş kullanmak isteriz belki diye.bi deneyelim dedik.bizimki sanki hep yrüteçte duruyormuşcasına rahat ve mutlu hareketlerde bulundu.5 dk filan tuttuk içnde.parmak ucunda yürümesi imkansızdı ama yazıdaki aslında yürümüyor itiyor cmlesi çok doğru bence,çünkü öyle yapıyor.ben kullanmamaya devam edicem,o yürüteçte ablamda kaldı,oraya gidince belki gene 5 dk koyarım o kadar
 
ben hıc yurutec kanguru vs bebek mazlemesı almadım
bundan sonra da almayı dusunmuyorum

yurumesı ıcın aksamları ellerınden tutup halı uzerınde bır kac dk yurume cabası verıyoruz o kadar
zaten kendı kendıne bır yerden tutup kalkıyor yana da dogru ılerleyebılıyor
kanguru yerıne de bacak arasından gecmeyen baybslıng kullanıyorum
 
bende yürteçin zaralı olduğuna inananlardanım.onun için hiç almadım.hatta hediye gelmişti.geri verip yerine başka birşey aldım.kızım tutunup kalkabiliyor.tutunarak adım atabiliyor.en çok 1 aya yürür gibi geliyor bana.bunaldığım zamanlar oldu acaba alsa mıydım dedim ama iykide almamışım.
 
Bebeğim neredeyse 8 ay 3 haftalık 8.ayını tamamlayan bebeklere kalça çıkıklığı için röntgen çektiriyorlar, biliyorsunuzdur. Biz yaptırdığımızda, çok güvendiğimiz ortopedi uzmanı doktorumuz, herhangi bir sorun olmadığını söyledi ve ayrıca yürüteç kesinlikle kullanmıyoruz dedi.
Almayı düşünüyordum ama bu uyarıdan sonra vazgeçtim. Oğlum gerçi her yere emekleyerek gidiyor düz duvardan bile tutunup kalkıyor, tutunarak koltuklarda yürüyor. Tek zorluk sürekli gözümüzün üstünde olması gerekiyor. Çünkü hopluyor zıplıyor tırmanıyor, çekmeceler, dolaplar, kablolar, halılar.... herşeyle bizzat ilgileniyor :) yerinde tutmak mümkün değil artık.
 
X