Doğuma Hazırlık Bebeğinize 2 isim vermeyin! Çünkü...

• Konu Sahibi Konu Sahibi Caddy
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Bebeklerimize aldığımız eşyalar, hastane çantası, ürünler için tavsiye ve öneriler....

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.004
448
Kocaeli
Çocuklara iki isim koymanın bazı sorunlara neden olabilir.
Değişen sosyoekonomik yapı ile birlikte daha az çocuk sahibi olma isteğinin ve özellikle tek çocuklu çekirdek aile sayısının artmasıyla birlikte çocuklara iki isim koyma eğilimi de arttı. Özellikle son 10 yıldır çocukların kimliklerinde iki isim konması çok sık yaşanıyor. Önceden göbek adı olarak konulan, kimliğe yansımayan ikinci isimler artık kimliklere de yansıyor ve bu durum çeşitli zorlukları da beraberinde getiriyor.

Ailelerin iki isim koymayı tercih etme nedenlerinden biri, tek çocuk sahibi olmayı tercih ettiği için anne babanın bir isim konusunda karar vermeyince her ikisi de seçtiği isimleri bebeğe koymak istemesi olabiliyor. Diğer neden ise aile büyüklerini kırmamak için aile büyüğünün seçtiği isimi de koymak istemesi olabiliyor. Başka bir neden ise ailede kaybedilen yakın akrabanın ismini (dedenin, babaannenin, anneannenin ismini) koymak istenmesidir.

Bebeğe iki isim konulması çeşitli problemlere de neden oluyor. Bebeğe iki isim koyulduğunda ailenin bir kısmı bebeğe birinci ismi ile hitap ederken, diğer bir kısmı ikinci ismi ile veya iki ismi ile birlikte hitap ederek çocuğun kafasını karıştırabiliyorlar. İki isim konması sadece ailede zorluk çıkarmıyor. İki isim resmi kayıtlarda karışıklığa neden olabiliyor.

Kimlik gelişimi açısında sorun teşkil ediyor
En önemlisi iki isim konması çocuğun kimliğinin oturması, yani kimlik gelişimi açısından da sorun yaratıyor. Okulda çocuğa birinci ismi ile hitap edilirken, ailede ikinci ismi ile hitap ediliyor veya tam tersi oluyor. Çocuk büyüdüğünde ise hangi ismi isterse onu kullanmak istiyor, ailenin hitap ettiği ismi değil. Çocuk 3 farklı isme, 3 farklı kişiliğe sahip olmuş gibi oluyor: 1. ismi, 2. ismi ve 2 ismimin birlikte hitap edilmesi şeklinde. Bu durum çocuk için oldukça zor bir hal alıyor.

2014 popüler kız bebek isimleri

2014 popüler erkek bebek isimleri

Bu nedenle anne babaların bir tek isimde uzlaşıp o ismi tercih etmeleri çok önemli. Özellikle kız çocuklarına iki isim konması daha da problemli oluyor. İki isim yanında bir de evlendiğinde kızlık soyadı, eşinin soyadı ve kariyerindeki titre derken en az 5 isimi birden taşımak ve resmi yerlerde bu beş ismi birden yazmak zorunda kalıyor. Kısacası iki isim olması hem çocuğun kimlik gelişimi için uygun değil hem de günlük hayatında resmi yerlerde zorluk çıkarması açısından uygun değildir.

Diğer yapılan yanlış ise çocuğa çok garip isimlerin konması. Aileler çocuğunu daha doğmadan sıra dışı olması üzerine yatırım yapıyor ve bunun sonucu olarak bebeğe en zor, duyulmamış hatta anlamsız isimleri koyuyor. Çocuğunuz üstün bir varlık değil, herkesin çocuğu gibi bir çocuk tabi ki özel bir kişilik. Ama sıra dışı olmak adına telaffuzu çok zor, anlamı bilinmeyen hatta anlamsız isimler koymakta doğru değil. Bebeğinizin normal, sağlıklı ve mutlu bir çocuk olarak büyümesini istiyorsanız önce ebeveyn olarak sizin uç noktalara gitmemeniz gerekir. Bebeğinize herkes gibi tek isim ve bilindik isimler koymaya özen gösterin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Iki isimi gereksiz bulmusumdur hep. Rabbim hayirla ve saglikla kavusmayi nasip ederse, tek isim olmasini istiyorum.

Ne kadar saçma bir tanı olmuş hiçbir mantıklı dayanağı yok.

mantıklı dayanağı olmaz olurmu insan kafasında düşünür? ben elifmiyim minamı diye mesela :) ne bileyim iki ismine farklı şeyler atfeder herkes doktor psikolojisiyle doğmuyor ki

bilimsel bi dayanağı olmasa da mantıksal olarak ben de kesinlikle katılıyorum bu yazıya.. iki isimli arkadaşlarımın çoğu isimlerinden birini pek de sevmiyor ve o isimle hitap edilince rahatsız oluyorlar.. fakat resmi olarak da kullanma zorunluluğu doğuyor..
özellikle de çocuklara farklı olacak takıntısı ile anormal isimler konması çocukları biyerden sonra sıkıntıya sokuyor bence..
ben şahsen bebeğime tek isim koyup ille mübarek bir ad konacaksa kulağına okunmak suretiyle konulmasını, ne hitaben ne de resmiyette çok kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum..

ben iki isim çok severim, çocuğuma iki isim koycam kesinlikle :)
ama dede- nine ismi değil, ikisini de kullanmayı düşünüyorum

Ben de iki isim koymak niyetindeyim ama asıl ismi olmasını istediğim isim asıl ismi olmaz diğeri kullanılır diye de düşünmüyor değilim. Kız ya da erkek ikisi için de böyle bi endişem var.

Benim kzmında 2 isml var yeni bebeklerde genelde 2 ism oluyor artık .. Kv kendi adıyla seslenyor kızıma emine dye bende berrak dyorum 2 adınada bakıyor .. Anne olarak 2 isminide kullanırsanız hiçbi sorun olmaz çocuk da alışr..

bende kesinlikle 2 isim koymıcam.helede aileyi kırmamak için babanne dede ismi asla koymam.benim kuzenimin 2 ismi var 1 ismi kullanılıyo ve öteki ismiyle okulda hitap edildiğinde sinir oluyo eve gelip ailesine sizin yüzünüzden bana böyle diyolar diye kızıyo.

bencede iki isim gereksiz..hiç mi hiç hoşlanmam..erkeklere can takısı..bebek ismi gibi geliyor..Mehmet can..gibi kızlarada su takısı..bırak tek isim olsun.. güzel bir isim olsun..

Çok saçma geldii açıkçası inşallah hamile kalırsam eğer ben iki isim koycam kulağa okunacak ama birini kimliğe koymicam.

Bende gereksiz buluyorum gerçekten de düşündüklerimi yazmışlar. İki isimle birlikte seslenilmesi mümkün değil illa ki biri kullanılacak ama anne baba bir ismiyle seslenirken, aileler başka isimle, akrabalar başka, okul arkadaşları başka isimle sesleniyor çocuk hangisini doğru bilsin. Hele ki bebekken kendini tanırken kafa karışıklığına yol açabilir düşünün bir akraba ziyareti ya da bayram biri bir ismiyle başkası öbür ismiyle sesleniyor kötü bir durum ayrıca zaten büyüyünce o çocuk istediği ismi kullanıyor arkadaşlarına da o ismi söylüyor bir zaman sonra ailelerde o isimle hitap ediyorlar çocuk öyle istediği için ve iki isim koymanın anlamı kalmıyor sadece nüfus kağıdında kalabalık yaratıyor. Hiçbir işlevi yok.

oğlum olursa mecbur iki isim koyacağım niye çünkü dede ismini koyacakmışız dün yine ağladım bu yüzden neymiş püskülü olmayacakmış sadece dede ismi konacakmış sanki ben mecburum onu koymaya sırf onlara inadıma kendi babamın ismini de koyasım var ama bebek değilde koca adama sesleir gibi olacağım onun için mecburum iki isim koymaya

Back